Skip to main content

Stipendije za najbolje naučnike i studente - najinovativniji ekološki projekti


CARLSBERG I BALKANSKA EKOLOŠKA ASOCIJACIJADO SADA STIPENDIRALI 50 STUDENATA I ISTRAŽIVAČA

Tri godine uspešne saradnjeu cilju unapređenja zaštite životne sredine


Beograd, 30. jun 2009 - Balkanska ekološka asocijacija (B.EN.A) i kompanija Carlsberg Srbija d.o.o. predstavili su danas rezultate ovogodišnjeg konkursa „Istraživački Carlsberg Srbija projekti i stipendije za 2009" koji je dao 15 novih stipendista za istraživačke projekte, nagrađene diplomske radove i radove koje su priložili istaknuti naučni radnici.

Komisija sastavljena od uglednih stručnjaka i predstavnika Ministarstva nauke, Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja, Fakulteta zaštite životne sredine (Sremska Kamenica), Instituta za vodoprivredu „Jaroslav Černi" i drugih relevantnih institucija iz sfere ekologije do je sada ukupno izdvojila više od 50 projekata čija će potpuna ili delimična implementacija dati značajan doprinos unapređenju mera zaštite životne sredine u našoj zemlji.

Za protekle tri godine, pored konstantnog zalaganja kroz razne projekte za unapređenje svesti o potrebi brige za životnu sredinu, kompanija Carlsberg Srbija je u okviru pomenutog programa za mlade i talentovane istraživače uložila preko 80.000 evra i time direktno je pomogla oko 50 istraživača i naučnih radnika. Posebnu selekciju stručnog žirija prolaze projekti koji imaju konkretnu primenu i na aktivan način doprinose očuvanju životne sredine kod nas.

„I ove godine potrudili smo se da obezbedimo fond za pripremu i realizaciju novih projekata. Smatramo da će se na ovaj način podstaći pojedinci i instutucije koje se bave kontrolom zagađenja životne sredine, te problematičnim ekološkim lokalitetima u Srbiji, da ponude svoje viđenje konkretnog rešenja problema. Podrška nadležnog Ministarstva nije izostala, a posebno smo zadovoljni višegodišnjom saradnjom sa Balkanskom ekološkom asocijacijom, čije bogato iskustvo i stručnost ima višestruki doprinos za unapređenje brige i promociju odgovornog ponašanja prema životnoj sredini u našoj zemlji", istakao je Aleksandar Radosavljević, generalni direktor Carlsberg Srbija.

Ispred Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja auditorijumu i nagrađenim stipendistima se obratila pomoćnik ministra Jelena Cvetković koja je skrenula pažnju na sve veću potrebu za očuvanjem postojećih prirodnih resursa i implementacijom novih primenjivih ideja i projekata koji će Srbiju uvesti ukorak ka evropskim trendovima razvoja ekologije. Ovom prilikom gospođa Cvetković je pozvala i druge privredne subjekte da slede primer društveno odgovornog poslovanja koji već više godina mogu videti u kompaniji Carlsberg Srbija.

Među autorima nagrađenih projekata našli su se najtalentovaniji studenti, profesori i zaposleni na sledećim institucijama: Fakultet tehničkih nauka Novi Sad, Fakultet za fizičku hemiju Univerziteta u Beogradu, Biološki fakultet Univerziteta u Beogradu, Hemijski fakultet Univerziteta u Beogradu, Fakultet za primenjenu ekologiju, Institut za fiziku, Beograd, Institut za vodoprivredu "Jaroslav Černi", Institut za Botaniku, Institut „Vinča" itd.

Balkanska Ekološka Asocijacija

Aktivnosti B.EN.A. predstavljaju sponu između zemalja Balkana i Evropske unije, u pogledu stvaranja ekspertske mreže naučnika, ekonomista i specijalista koji, zajedničkim snagama, mogu da podstaknu konkretne akcije i podele odgovornost za dostizanje ciljeva održivog razvoja.

B.EN.A. (Balkan Environmental Association) je profesionalna, nevladina i neprofitna organizacija. Osnovana je 19. novembra 1998. godine u Solunu, Grčka, tokom prve balkanske konferencije pod nazivom "Obrazovanje i istraživanje u okviru građe održivog razvoja- na polju zaštite životne sredine". Na čelu Asocijacije je predsednik, prof. dr Fokion K. Vosniakos, profesor na Tehnološkom obrazovnom institutu u Solunu.

Asocijacija je okrenuta razvoju kooperacije i razmeni saznanja među članovima organizacije, kao i identifikovanje aktuelne problematike na polju zaštite životne sredine na nacionalnom, regionalnom i globalnom nivou. U isto vreme, zalaže se za razvoj strategija i mogućnosti stimulacije internacionalne saradnje, u cilju redukovanja zagađenja u regionu.

B.EN.A. je do sada osnovala predstavništva u svim zemljama Balkana.
Asocijaciju trenutno čini preko 350 istraživačkih i akademskih institucija, kao i individualnih članova iz Rusije, Turske, Grčke, Bugarske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Albanije, Rumunije, Turske, i Ukrajine.

Misija B.EN.A. je da ustanovi aktivnosti mera zaštite životne sredine i podstakne opštu javnost na širenje svesti o potrebi i značaju očuvanja životne sredine, uz istovremeni doprinos društvenoj zajednici.

Comments

Popular posts from this blog

BS Tours - prevoz autobusom do Rovinja (loše iskustvo)

Tražite prevoz autobusom do Rovinja? Želite udoban autobus koji će vas dovesti do ovog lepog grada u Hrvatskoj? Izneću vam moje zaista neprijatno iskustvo sa agencijom-prevoznikom "BS Tours".

Obradovao sam se kada sam dobio priliku da provedem cetiri dana u Rovinju. Poslednji put sam tamo bio ka klinac. Moj boravak je trebao da traje četiri dana (petak-ponedeljak). 
Potrazio sam prevoznike i shvatio da samo BS Tours i Lasta voze do Rovinja. Povratna karta je oko 9.000 dinara. Došao sam u agenciju, raspitao se za slobodne termine, jasno i glasno naveo da nameravam da se vratim u ponedeljak uveče i pitao je u koliko sati mogu da sačekam autobus. Rekla je da prevoz kreće svako veče u 20 h iz Rovinja za Beograd. 
Kupio sam kartu sutra i ponovo naglasio da želim da krenem u Beograd u ponedeljak uveče. Ona je rekla da ništa ne brinem i da mi karta važi šest meseci. Sledećeg dana sam uzeo i putno osiguranje i tom prilikom treći put naglasio da mi treba za četiri dana. Rekla je da je …

Podešavanje ski vezova i održavanje skija

Podešavanje ski vezova i održavanje skija
Marko Špoljarić je podelio sa nama par saveta o podešavanju vezova i skija: 
Neophodno je da budete iskreni prema osobi koja vam podešava vezove o svojoj težini i veštini skijanja kako bi se otvorili prilikom bočnog udara i držali kada je to potrebno (profesionalni skijaši imaju vezove koji se otvaraju tek prilikom jakog udarca) Din skala ne odgovara težini ljudi u smislu da cifra 100 ne označava osobu od 100 kg Preporučuje se da vam serviser ski opreme postavi vezove i da ih podesi umesto vas Stoperi koji zaistavljaju skiju kada spadne sa cipele ne smeju da se uklanjaju i vožnja sa takvom opremom je zakonom zabranjena Izuzetno je bitno da se skije redovno održavaju (posle sedam dana, a kada su u pitanju profesionalni skijaši svaki dan). Ukoliko se  ne premazuje donja površina postaje bela, teže ide po snegu i drugačije se ponaša u odnosu na održavanu. Takođe, različita oštećenja (kamenje, otpad na stazi...) mogu izmeniti njen kontakt sa podlo…

Hemijski grejači stopala - planinarska oprema (test)

Više puta sam slušao, ali do skoro nisam imao priliku da probam hemijske grejače vrhova i celog stopala. Odlazak na Kopaonik je bila savršena prilika za test. Uzeo sam nekoliko grejača i spakovao ih u skijaški ranac. 

Hemijski grejači za vrhove stopala
Sedeli smo u kafiću pored staze zakopčane jakne, ušuškani u ćebad koja su nam obezbedili i pijuckali kafu. Posle pola sata mirovanja moja draga se uznemirila pošto je počela da oseća hladnoću, a i meni više nije bilo isto kao na početku. Izvadio sam pakovana hemijskih grejača za noge i na licu mesta smo se izuli i stavili ih u vrhove cipela. 
Grejače koji su na sebi sa donje strane imali samolepljivi deo koji služi da bi se održali na mestu prilikom pomeranja stopala (veoma slab lepak koji ne ostavlja tragove) postavio sam iznad uloška svojih cipela, a druge koji nisu imali ovakvu podlogu ispod uloška njenih cipela. Pošto reaguju u dodiru sa vazduhom, istog trena smo primetili razliku i nastavili da uživamo. 
Grejače nismo skinuli do po…