Skip to main content

Stipendije za najbolje naučnike i studente - najinovativniji ekološki projekti


CARLSBERG I BALKANSKA EKOLOŠKA ASOCIJACIJADO SADA STIPENDIRALI 50 STUDENATA I ISTRAŽIVAČA

Tri godine uspešne saradnjeu cilju unapređenja zaštite životne sredine


Beograd, 30. jun 2009 - Balkanska ekološka asocijacija (B.EN.A) i kompanija Carlsberg Srbija d.o.o. predstavili su danas rezultate ovogodišnjeg konkursa „Istraživački Carlsberg Srbija projekti i stipendije za 2009" koji je dao 15 novih stipendista za istraživačke projekte, nagrađene diplomske radove i radove koje su priložili istaknuti naučni radnici.

Komisija sastavljena od uglednih stručnjaka i predstavnika Ministarstva nauke, Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja, Fakulteta zaštite životne sredine (Sremska Kamenica), Instituta za vodoprivredu „Jaroslav Černi" i drugih relevantnih institucija iz sfere ekologije do je sada ukupno izdvojila više od 50 projekata čija će potpuna ili delimična implementacija dati značajan doprinos unapređenju mera zaštite životne sredine u našoj zemlji.

Za protekle tri godine, pored konstantnog zalaganja kroz razne projekte za unapređenje svesti o potrebi brige za životnu sredinu, kompanija Carlsberg Srbija je u okviru pomenutog programa za mlade i talentovane istraživače uložila preko 80.000 evra i time direktno je pomogla oko 50 istraživača i naučnih radnika. Posebnu selekciju stručnog žirija prolaze projekti koji imaju konkretnu primenu i na aktivan način doprinose očuvanju životne sredine kod nas.

„I ove godine potrudili smo se da obezbedimo fond za pripremu i realizaciju novih projekata. Smatramo da će se na ovaj način podstaći pojedinci i instutucije koje se bave kontrolom zagađenja životne sredine, te problematičnim ekološkim lokalitetima u Srbiji, da ponude svoje viđenje konkretnog rešenja problema. Podrška nadležnog Ministarstva nije izostala, a posebno smo zadovoljni višegodišnjom saradnjom sa Balkanskom ekološkom asocijacijom, čije bogato iskustvo i stručnost ima višestruki doprinos za unapređenje brige i promociju odgovornog ponašanja prema životnoj sredini u našoj zemlji", istakao je Aleksandar Radosavljević, generalni direktor Carlsberg Srbija.

Ispred Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja auditorijumu i nagrađenim stipendistima se obratila pomoćnik ministra Jelena Cvetković koja je skrenula pažnju na sve veću potrebu za očuvanjem postojećih prirodnih resursa i implementacijom novih primenjivih ideja i projekata koji će Srbiju uvesti ukorak ka evropskim trendovima razvoja ekologije. Ovom prilikom gospođa Cvetković je pozvala i druge privredne subjekte da slede primer društveno odgovornog poslovanja koji već više godina mogu videti u kompaniji Carlsberg Srbija.

Među autorima nagrađenih projekata našli su se najtalentovaniji studenti, profesori i zaposleni na sledećim institucijama: Fakultet tehničkih nauka Novi Sad, Fakultet za fizičku hemiju Univerziteta u Beogradu, Biološki fakultet Univerziteta u Beogradu, Hemijski fakultet Univerziteta u Beogradu, Fakultet za primenjenu ekologiju, Institut za fiziku, Beograd, Institut za vodoprivredu "Jaroslav Černi", Institut za Botaniku, Institut „Vinča" itd.

Balkanska Ekološka Asocijacija

Aktivnosti B.EN.A. predstavljaju sponu između zemalja Balkana i Evropske unije, u pogledu stvaranja ekspertske mreže naučnika, ekonomista i specijalista koji, zajedničkim snagama, mogu da podstaknu konkretne akcije i podele odgovornost za dostizanje ciljeva održivog razvoja.

B.EN.A. (Balkan Environmental Association) je profesionalna, nevladina i neprofitna organizacija. Osnovana je 19. novembra 1998. godine u Solunu, Grčka, tokom prve balkanske konferencije pod nazivom "Obrazovanje i istraživanje u okviru građe održivog razvoja- na polju zaštite životne sredine". Na čelu Asocijacije je predsednik, prof. dr Fokion K. Vosniakos, profesor na Tehnološkom obrazovnom institutu u Solunu.

Asocijacija je okrenuta razvoju kooperacije i razmeni saznanja među članovima organizacije, kao i identifikovanje aktuelne problematike na polju zaštite životne sredine na nacionalnom, regionalnom i globalnom nivou. U isto vreme, zalaže se za razvoj strategija i mogućnosti stimulacije internacionalne saradnje, u cilju redukovanja zagađenja u regionu.

B.EN.A. je do sada osnovala predstavništva u svim zemljama Balkana.
Asocijaciju trenutno čini preko 350 istraživačkih i akademskih institucija, kao i individualnih članova iz Rusije, Turske, Grčke, Bugarske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Albanije, Rumunije, Turske, i Ukrajine.

Misija B.EN.A. je da ustanovi aktivnosti mera zaštite životne sredine i podstakne opštu javnost na širenje svesti o potrebi i značaju očuvanja životne sredine, uz istovremeni doprinos društvenoj zajednici.

Comments

Popular posts from this blog

Koje formatiranje izabrati za eksterni hard disk i koja je realna USB 3.0 brzina?

Nisam ni slutio šta me čeka nakon što sam kupio novi eksterni hard disk 2TB WD Elements Portable. Naime, do sada sam koristio sličan uređaj iste firme od 1TB, ali nikada nisam obratio pažnju na formatiranje (FAT32) niti sam iskreno znao nešto više o tome. Disk je radio na svim platformama i ja sam mislio da to uglavnom tako i treba da bude. 
Prikačio sam novi hard formatiran po NTFS standardu i shvatio da ne mogu da ga koristim na Macu. Nisam se previše uzbuđivao pošto sam znao da je OS X specifičan. Linux mint je prepoznao uređaj, ali sam se iznenadio brzinom prenosa podataka. Godinama sam na raznim mestima čitao o tome kako je USB 3.0 neverovatno brži od USB 2.0 standarda i očekivao sam da sve poleti. 
Konsultovao sam se oko ovih problema sa prijateljem koji mi je predložio da probam različita formairanja i da ponekad proizvođači pogrešno označe portove pa je ovaj uređaj možda prikačen na stariji standard. Na žalost i nakon svog eksperimentisanja rezultati su bili isti. 
Počeo sam …

Mreža Kreativnih Ljudi - kraj projekta

Mreža je projekat koji sam započeo pre oko 13,5 godina.
Naučio sam puno i zahvalan sam za stečeno iskustvo.  Ipak, već nekoliko godina unazad nemam vremena da je razvijam kao što sam to nekada činio.  Imam potrebu da radim nešto novo i osećam da je vreme da nastavim dalje.
Veliko hvala svim rođacima, prijateljima, saradnicima, članovima i posetiocima koji su omogućili da ona funkcioniše i postoji ovoliko dugo.
Sajt će sigurno biti dostupan još mnogo godina, ali se od naredne nedelje neće objavljivati novi sadržaj.

Samsung Xcover 2 (C3350) - mobilni telefon otporan na vodu i prašinu

Pre oko mesec dana, nakon što mi je istekao ugovor od dve godine, rešio sam da privatni android telefon zamenim modelom Samsung Xcover 2. Moj službeni telefon (HTC Desire S) ima jači procesor, podržava sve aplikacije koje koristim i zaista više nije bilo potrebe da sa sobom nosim dva slična modela. 
Zašto sam se odlučio za Samsung Xcover 2? U pitanju je pravi outdoor mobilni telefon koji možete uprljati i potopiti u vodu pola sata na 1 m dubine (samim tim kiša i sneg neće predstavljati problem dok ste u prirodi) Baterija je neverovatna, uz intenzivno korišćenje traje pet dana, a u normalnim uslovima bez problema i sedam. Njen kapacitet je 1,300mAh i zvanično treba da obezbedi 1.150 minuta razgovora (19h), ili 1.000 sati mirovanja (skoro šest nedelja) Dugmići su gumirani, malčice jači i daju lep otpor prilikom pritiskanja, a dovoljno su veliki pa se mogu koristiti sa rukavicama. Posebno mi znači to što za razliku od ekrana osetljivog na dodir ne pritiskam pogrešna slova i mogu slepo da …