Skip to main content

Stipendije za najbolje naučnike i studente - najinovativniji ekološki projekti


CARLSBERG I BALKANSKA EKOLOŠKA ASOCIJACIJADO SADA STIPENDIRALI 50 STUDENATA I ISTRAŽIVAČA

Tri godine uspešne saradnjeu cilju unapređenja zaštite životne sredine


Beograd, 30. jun 2009 - Balkanska ekološka asocijacija (B.EN.A) i kompanija Carlsberg Srbija d.o.o. predstavili su danas rezultate ovogodišnjeg konkursa „Istraživački Carlsberg Srbija projekti i stipendije za 2009" koji je dao 15 novih stipendista za istraživačke projekte, nagrađene diplomske radove i radove koje su priložili istaknuti naučni radnici.

Komisija sastavljena od uglednih stručnjaka i predstavnika Ministarstva nauke, Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja, Fakulteta zaštite životne sredine (Sremska Kamenica), Instituta za vodoprivredu „Jaroslav Černi" i drugih relevantnih institucija iz sfere ekologije do je sada ukupno izdvojila više od 50 projekata čija će potpuna ili delimična implementacija dati značajan doprinos unapređenju mera zaštite životne sredine u našoj zemlji.

Za protekle tri godine, pored konstantnog zalaganja kroz razne projekte za unapređenje svesti o potrebi brige za životnu sredinu, kompanija Carlsberg Srbija je u okviru pomenutog programa za mlade i talentovane istraživače uložila preko 80.000 evra i time direktno je pomogla oko 50 istraživača i naučnih radnika. Posebnu selekciju stručnog žirija prolaze projekti koji imaju konkretnu primenu i na aktivan način doprinose očuvanju životne sredine kod nas.

„I ove godine potrudili smo se da obezbedimo fond za pripremu i realizaciju novih projekata. Smatramo da će se na ovaj način podstaći pojedinci i instutucije koje se bave kontrolom zagađenja životne sredine, te problematičnim ekološkim lokalitetima u Srbiji, da ponude svoje viđenje konkretnog rešenja problema. Podrška nadležnog Ministarstva nije izostala, a posebno smo zadovoljni višegodišnjom saradnjom sa Balkanskom ekološkom asocijacijom, čije bogato iskustvo i stručnost ima višestruki doprinos za unapređenje brige i promociju odgovornog ponašanja prema životnoj sredini u našoj zemlji", istakao je Aleksandar Radosavljević, generalni direktor Carlsberg Srbija.

Ispred Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja auditorijumu i nagrađenim stipendistima se obratila pomoćnik ministra Jelena Cvetković koja je skrenula pažnju na sve veću potrebu za očuvanjem postojećih prirodnih resursa i implementacijom novih primenjivih ideja i projekata koji će Srbiju uvesti ukorak ka evropskim trendovima razvoja ekologije. Ovom prilikom gospođa Cvetković je pozvala i druge privredne subjekte da slede primer društveno odgovornog poslovanja koji već više godina mogu videti u kompaniji Carlsberg Srbija.

Među autorima nagrađenih projekata našli su se najtalentovaniji studenti, profesori i zaposleni na sledećim institucijama: Fakultet tehničkih nauka Novi Sad, Fakultet za fizičku hemiju Univerziteta u Beogradu, Biološki fakultet Univerziteta u Beogradu, Hemijski fakultet Univerziteta u Beogradu, Fakultet za primenjenu ekologiju, Institut za fiziku, Beograd, Institut za vodoprivredu "Jaroslav Černi", Institut za Botaniku, Institut „Vinča" itd.

Balkanska Ekološka Asocijacija

Aktivnosti B.EN.A. predstavljaju sponu između zemalja Balkana i Evropske unije, u pogledu stvaranja ekspertske mreže naučnika, ekonomista i specijalista koji, zajedničkim snagama, mogu da podstaknu konkretne akcije i podele odgovornost za dostizanje ciljeva održivog razvoja.

B.EN.A. (Balkan Environmental Association) je profesionalna, nevladina i neprofitna organizacija. Osnovana je 19. novembra 1998. godine u Solunu, Grčka, tokom prve balkanske konferencije pod nazivom "Obrazovanje i istraživanje u okviru građe održivog razvoja- na polju zaštite životne sredine". Na čelu Asocijacije je predsednik, prof. dr Fokion K. Vosniakos, profesor na Tehnološkom obrazovnom institutu u Solunu.

Asocijacija je okrenuta razvoju kooperacije i razmeni saznanja među članovima organizacije, kao i identifikovanje aktuelne problematike na polju zaštite životne sredine na nacionalnom, regionalnom i globalnom nivou. U isto vreme, zalaže se za razvoj strategija i mogućnosti stimulacije internacionalne saradnje, u cilju redukovanja zagađenja u regionu.

B.EN.A. je do sada osnovala predstavništva u svim zemljama Balkana.
Asocijaciju trenutno čini preko 350 istraživačkih i akademskih institucija, kao i individualnih članova iz Rusije, Turske, Grčke, Bugarske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Albanije, Rumunije, Turske, i Ukrajine.

Misija B.EN.A. je da ustanovi aktivnosti mera zaštite životne sredine i podstakne opštu javnost na širenje svesti o potrebi i značaju očuvanja životne sredine, uz istovremeni doprinos društvenoj zajednici.

Comments

Popular posts from this blog

#Ebanking iz vikendice

Sedim u vikendici i pišem blog. Broadband internet je tu. 
Prilikom dolaska, svratili smo do prodavnice da kupimo hranu i naši telefoni su se automatski priključili na wi-fi preko Instabridge aplikacije.
Signal mobilne telefonije u sobi nije sjajan pa sam telefon prebacio na airplane mode, a nakon toga ponovo uključio wi-fi. Više mi smeta kada nema interneta nego signala mobilne telefonije. Sve je prešlo online i sve funkcioniše ako postoji dobra veza.
Vatra u smederevcu pucka, a ručak se krčka. 
Već godinama unazad, slušam o temama kao što su #ePoslovanje, #eBankarstvo i elektronski potpis (sertifikat).  Kada sam pre oko nedelju dana dobio poziv od Societe Generale banke da prisustvujem događaju u okviru koga će predstaviti najnoviji sistem za online bankarstvo u Srbiji, preraspredio sam obaveze u kalendaru i sa zadovoljstvom ovaj termin rezervisao za prezentaciju.
Kako je izgledao sam događaj pogledajte ovde, a ja ću vam ispričati šta je na mene ostavilo najveći utisak.

Voditel…

Wire - servis za razmenu poruka, pozive i video komunikaciju

Wire je kako na njihovom sajtu kažu "secure messenger". I ako se u Srbiji i na Balkanu najčešće koriste Viber, FB messenger i WhatsUp, mislim da vredi posvetiti par minuta ovom servisu. 
Wire finkcioniše kao desktop, mobilna i web aplikacija i radi na svim glavnim platformama kao što su Linux, macOS, Windows, Android, iOS. Omogućava razmenu poruka, audio i video pozive, slanje najrazličitijih fajlova, trenutne lokacije i td. Pošto je sve navedeno do sada već uobičajeno evo kratkih beleški o njegovim predostima:  Preko sajta https://wire.com/ možete otvoriti nalog koristeći mail adresu. Na ovaj način ne morate da koristite broj vaše SIM karticeNakon otvaranja naloga definišete unikatan nadimak koji ne mora biti isti kao vaše ime i prezime pa na ovaj način dodatno čuvate svoju privatnost i možete se povezati samo sa odabranim osobama koje znaju kako on glasi Sve privilegije mobilne aplikacije su nakon instaliaranja isključene. Ovo je dobro zato što na primer možete sačuvati lis…

Ћирилица - писмо које сам заборавио

Када сам пре пар година открио ћирилицу на мобилном телефону,  било је то велико откриће за мене. Почео сам да шаљем смс поруке пријатељима, постављам статусе на друштвеним мрежама и одговарам на мејлове користећи наше писмо. Скоро сви су реаговали на исти начин. Питали су ме зачуђено откуд то да одједном користим ћирилицу и зашто?  
Пре 12 година, када сам покренуо Мрежу Креативних Људи, користио сам латиницу. Више људи ми је сугерисало да не би било лоше да постоји и ћирилична верзија сајта. У том тренутку нисам имао довољно знања, одговарајућу технологију и времена да се бавим таквим прилагођавањем.

12 година касније, Гугл подржава "Gesture typing" у оквиру оперативног система Андроид и постоји речник термина на српском језику који вам сугерише остатак речи коју сте управо почели да куцате. Оно што је веома битно јесте то да када изаберете српски језик не можете да добијете као на компјутеру латиницу са нашим словима. У том тренутку сам схватио да други имају знатно већу…