Skip to main content

Stipendije za najbolje naučnike i studente - najinovativniji ekološki projekti


CARLSBERG I BALKANSKA EKOLOŠKA ASOCIJACIJADO SADA STIPENDIRALI 50 STUDENATA I ISTRAŽIVAČA

Tri godine uspešne saradnjeu cilju unapređenja zaštite životne sredine


Beograd, 30. jun 2009 - Balkanska ekološka asocijacija (B.EN.A) i kompanija Carlsberg Srbija d.o.o. predstavili su danas rezultate ovogodišnjeg konkursa „Istraživački Carlsberg Srbija projekti i stipendije za 2009" koji je dao 15 novih stipendista za istraživačke projekte, nagrađene diplomske radove i radove koje su priložili istaknuti naučni radnici.

Komisija sastavljena od uglednih stručnjaka i predstavnika Ministarstva nauke, Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja, Fakulteta zaštite životne sredine (Sremska Kamenica), Instituta za vodoprivredu „Jaroslav Černi" i drugih relevantnih institucija iz sfere ekologije do je sada ukupno izdvojila više od 50 projekata čija će potpuna ili delimična implementacija dati značajan doprinos unapređenju mera zaštite životne sredine u našoj zemlji.

Za protekle tri godine, pored konstantnog zalaganja kroz razne projekte za unapređenje svesti o potrebi brige za životnu sredinu, kompanija Carlsberg Srbija je u okviru pomenutog programa za mlade i talentovane istraživače uložila preko 80.000 evra i time direktno je pomogla oko 50 istraživača i naučnih radnika. Posebnu selekciju stručnog žirija prolaze projekti koji imaju konkretnu primenu i na aktivan način doprinose očuvanju životne sredine kod nas.

„I ove godine potrudili smo se da obezbedimo fond za pripremu i realizaciju novih projekata. Smatramo da će se na ovaj način podstaći pojedinci i instutucije koje se bave kontrolom zagađenja životne sredine, te problematičnim ekološkim lokalitetima u Srbiji, da ponude svoje viđenje konkretnog rešenja problema. Podrška nadležnog Ministarstva nije izostala, a posebno smo zadovoljni višegodišnjom saradnjom sa Balkanskom ekološkom asocijacijom, čije bogato iskustvo i stručnost ima višestruki doprinos za unapređenje brige i promociju odgovornog ponašanja prema životnoj sredini u našoj zemlji", istakao je Aleksandar Radosavljević, generalni direktor Carlsberg Srbija.

Ispred Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja auditorijumu i nagrađenim stipendistima se obratila pomoćnik ministra Jelena Cvetković koja je skrenula pažnju na sve veću potrebu za očuvanjem postojećih prirodnih resursa i implementacijom novih primenjivih ideja i projekata koji će Srbiju uvesti ukorak ka evropskim trendovima razvoja ekologije. Ovom prilikom gospođa Cvetković je pozvala i druge privredne subjekte da slede primer društveno odgovornog poslovanja koji već više godina mogu videti u kompaniji Carlsberg Srbija.

Među autorima nagrađenih projekata našli su se najtalentovaniji studenti, profesori i zaposleni na sledećim institucijama: Fakultet tehničkih nauka Novi Sad, Fakultet za fizičku hemiju Univerziteta u Beogradu, Biološki fakultet Univerziteta u Beogradu, Hemijski fakultet Univerziteta u Beogradu, Fakultet za primenjenu ekologiju, Institut za fiziku, Beograd, Institut za vodoprivredu "Jaroslav Černi", Institut za Botaniku, Institut „Vinča" itd.

Balkanska Ekološka Asocijacija

Aktivnosti B.EN.A. predstavljaju sponu između zemalja Balkana i Evropske unije, u pogledu stvaranja ekspertske mreže naučnika, ekonomista i specijalista koji, zajedničkim snagama, mogu da podstaknu konkretne akcije i podele odgovornost za dostizanje ciljeva održivog razvoja.

B.EN.A. (Balkan Environmental Association) je profesionalna, nevladina i neprofitna organizacija. Osnovana je 19. novembra 1998. godine u Solunu, Grčka, tokom prve balkanske konferencije pod nazivom "Obrazovanje i istraživanje u okviru građe održivog razvoja- na polju zaštite životne sredine". Na čelu Asocijacije je predsednik, prof. dr Fokion K. Vosniakos, profesor na Tehnološkom obrazovnom institutu u Solunu.

Asocijacija je okrenuta razvoju kooperacije i razmeni saznanja među članovima organizacije, kao i identifikovanje aktuelne problematike na polju zaštite životne sredine na nacionalnom, regionalnom i globalnom nivou. U isto vreme, zalaže se za razvoj strategija i mogućnosti stimulacije internacionalne saradnje, u cilju redukovanja zagađenja u regionu.

B.EN.A. je do sada osnovala predstavništva u svim zemljama Balkana.
Asocijaciju trenutno čini preko 350 istraživačkih i akademskih institucija, kao i individualnih članova iz Rusije, Turske, Grčke, Bugarske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Albanije, Rumunije, Turske, i Ukrajine.

Misija B.EN.A. je da ustanovi aktivnosti mera zaštite životne sredine i podstakne opštu javnost na širenje svesti o potrebi i značaju očuvanja životne sredine, uz istovremeni doprinos društvenoj zajednici.

Comments

Popular posts from this blog

Koje formatiranje izabrati za eksterni hard disk i koja je realna USB 3.0 brzina?

Nisam ni slutio šta me čeka nakon što sam kupio novi eksterni hard disk 2TB WD Elements Portable. Naime, do sada sam koristio sličan uređaj iste firme od 1TB, ali nikada nisam obratio pažnju na formatiranje (FAT32) niti sam iskreno znao nešto više o tome. Disk je radio na svim platformama i ja sam mislio da to uglavnom tako i treba da bude. 
Prikačio sam novi hard formatiran po NTFS standardu i shvatio da ne mogu da ga koristim na Macu. Nisam se previše uzbuđivao pošto sam znao da je OS X specifičan. Linux mint je prepoznao uređaj, ali sam se iznenadio brzinom prenosa podataka. Godinama sam na raznim mestima čitao o tome kako je USB 3.0 neverovatno brži od USB 2.0 standarda i očekivao sam da sve poleti. 
Konsultovao sam se oko ovih problema sa prijateljem koji mi je predložio da probam različita formairanja i da ponekad proizvođači pogrešno označe portove pa je ovaj uređaj možda prikačen na stariji standard. Na žalost i nakon svog eksperimentisanja rezultati su bili isti. 
Počeo sam …

Samsung Xcover 550H - mobini telefon otporan na vodu i prašinu

Nakon oko pet godina korišćenja telefona Samsung Xcover 2 C3350 koji me je odlično služio (i dalje radi kao da je nov), rešio sam da potražim drugi telefon sličnih karakteristika koji će biti više u skladu sa potrebama vremena u kome živimo. Razmatrao sam sledeće modele: 
Samsung B2100 XplorerSamsung Xcover 271 i CAT B25 Poošto su prva dva odavno prestala da se proizvode, posmatrao sam oglase za polovne telefone na internetu. Uglavnom sam nailazio na aparate koji su godinama korišćeni na terenu i o kojima se nije previše vodilo računa. Bili su izudarani, izgrebani, prljavi i ponekad bez maske koja zatvara priključke za USB odnosno slušalice. Ipak, činjenica da i dalje rade bila je dobra potvrda kvaliteta ovih namenskih telefona. 
CAT B25 je među njima možda i najizdržljiviji telefon, ali je najsiromašniji što se tiče funkcija. Nije bilo razloga da uzimam nov uređaj pored postojećeg C3350 pa sam se fokusirao na Samsung 550H pošto je on praktično njegov naslednik iz 2017. godine. 
Pronaš…

Kineski mobilni telefon - kopija Blackberry-ja

Kineski telefon

/ UPDATE: Posto sada imamo preko 200 komentara, mozete nastaviti da ih pisete, a videtece ih na drugoj stranici. /

Kupio sam kineski mobilni telefon koji predstavlja kopiju blackberry-ja. Ne bih sada spominjao detalje, ali recimo da je cena oko pet puta manja od originala.

Iznenadio sam se kvalitetom izrade. Plastika je odlicno obradjena i takve je smese da sticete utisak o dugotrajnosti. Dobra mesavina obezbedjuje da se telefon ne kliza u ruci, a opet nije gumen. Spojevi su fenomenalni i nigde ne postoji manjak, odnosno visak prostora medju spojevima. Deo maske telefona je od metala, kuglica za navigaciju se odlicno ponasa i zaista prelepo svetli, qwerty tastaura je cvrsta i lako se sa njom kuca (ko pre nije probao, trebace mu malo vremena da se navikne kao sto je to bio slucaj samnom), monitor je visoke rezolucije i odlicnog prikaza boja.

Uz telefon se dobijaju dve baterije, heandsefree slusalice sa daljinskim za javljanje i prekidanje razgovora, USB kabl i punjac.

Soft…