30/07/2009

Novi murali u Beogradu - Blu, Valerije Berutije i M-Siti


Ovo je info:

30. jul 2009 – Tri murala najznačajnijih umetnika svetskog uličnog slikarstva Blua, Valerija Berutija i M-Sitija od danas krase zgrade prestonice na opštinama Savski venac i Stari grad. Preostala dva murala, srpskih savremenih umetnika Biljane Đurđević i Vladimira Perića, koja se oslikavaju na Opštini Vračar, u okviru projekta „Super zid“, biće otkrivena naredne nedelje.

Projekat „Super zid“ zajednički realizuju BELEF, Telenor fondacija, platforma za savremenu umetnost KIOSK i opštine Vračar, Savski venac i Stari grad.


„Projekat „Super zid“ idejno se nadovezuje na „Pokreni grad“, koji je takođe realizovan sa Telenor fondacijom, a koji je nastao kao podrška odluci Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu da veća mesta u Srbiji zvanično dobiju statuse gradova. Ovi projekti obnavljaju murale kao umetnički izraz. Ovogodišnje prisustvo istaknutih svetskih umetnika uličnog slikarstva u Beogradu doprinosi popularizaciji umetnosti u javnom prostoru, što je jedna od nosećih tema ovogodišnjeg BELEF-a“, kaže Milica Pekić, selektorka vizuelnog programa BELEF-a.

Blu koji je oslikao mural u Pop Lukinoj 6, trenutno je najvažniji i najpoznatiji muralista na svetu, koji zidove doživljava kao listove papira za crtanje. Mural Valerija Berutija nalazi se u Resavskoj 61 (OŠ „Petar II Petrović Njegoš“). Italijanski mladi umetnik u usponu ove godine će izlagati i na Bijenalu u Veneciji. U svom radu koristi svakodnevne teme, najčešće one koje potiču iz njegovog detinjstva. M-City je autorski projekat Marijusa Varasa, u okviru koga je oslikano nekoliko stotina murala po mnogim svetskim metropolama. Glavna tema njegovom rada je urbani pejzaž. Njegov mural nalazi se u Durmitorskoj 16.

Projektom „Super zid“ Telenor je nastavio saradnju sa BELEF-om. Prošle godine, Fondacija je kao zlatni sponzor Festivala realizovala projekat Art2sitON, kada je Beograd dobio 50 betonskih klupa oslikanih originalnim likovnim rešenjima beogradskih umetnika, koje su postavljene duž obala Save i Dunava, na Kalemegdanu i nekoliko gradskih parkova.


10 comments:

 1. Wow, stavrno je rasipnicki -- em crno, em sivo.

  Moglo je da se pristedi na boji, pa da se crta belom bojom na belom zidu...

  ReplyDelete
 2. Tihomir Stojanovic31/7/09 9:11 am

  Nisam bas najbolje shvatio tvoj stav sem da ti se ne svidjaju murali. Mozes li da ga pojasnis?

  Pozdrav

  ReplyDelete
 3. Sve sto covjek sam uradi je vrijednost i umjetnost. Tihomire genije si...

  ReplyDelete
 4. Tihomir Stojanovic31/7/09 6:34 pm

  Slazem se za "Sve sto covjek sam uradi je vrijednost i umjetnost.".
  Hvala ;)
  Pozdrav

  ReplyDelete
 5. Urbani murali čine jedan grad, gradom. Umetnost na ulice!

  ReplyDelete
 6. Tihomir Stojanovic2/8/09 5:49 pm

  Slazem se :) Voleo bih da ih bude vise u Beogradu i da ga krase najrazlicitijim temama.

  ReplyDelete
 7. Meni se svidjaju murali, samo mislim da bi kod nas zidovi prethodno morali da budu prekreceni, kada se vec ne koristi beli malter kao u nekim drugim krajevima evrope.

  ReplyDelete
 8. Tihomir Stojanovic17/8/09 9:43 am

  Kako to mislis prekrate? Na koji nacin se ne koristi beli malter?
  Pozdrav

  ReplyDelete
 9.  <span style="color: #476cb8;"><span style="cursor: pointer;">Guest</span><img src="http://js-kit.com/images/icon10-external-url.png"/></span> <span>kod nas se u poslednjih 30 godina uobiacajilo pokrivaje zidovima sa malterom sive boje (koristi se cement i sivi pesak). na primer u istri, gde se koristi drugacija vrsta cementa, malter je potpuno bele boje, tako da se tamo kuce ne krece a bele su. u predratnom beogradu kao i dugo posle rata koriscen je braon malter, kao i razne druge mesavine fasadne obloge (puc tehnika) koje su imale svoju boju (plava, crvena, zlatna - koju covek pozeli) bez da su krecene, odnosno bez nanosenja sloja boje.  
   
  Ako se vec koristi najprimitivniji od svih maltera - sivi malter - sto je danas slucaj u Beogradu, onda je red da se podloga od takvog maltera prvo prekreci, odnosno premaze slojem neke uljudne boje (bele ili bilo koje druge). U suprotnom, dobija se nesto ruzno kao na ovoj slici:  
   
  http://3.bp.blogspot.com/_kMPNVauYFlM/SnGY0_ZM9dI/AAAAAAAAJlI/yZFieB43474/s320/Ana+Krstic-Telenor+fondacija,+Ana+Danilovic-zamenica+predsednika+Opstine+Stari+grad,+Milica+Pekic-selektorka+Belefa,Milena++Stojicevic-direktorka+Belefa-775148.jpg</span>

  <span>Taj mural je predivan, ali njegova podloga nema nijedan estetski momenat vec je najprostiji vezivni gradjevinski materijal koji ne bi smeo (bez samouverene namere) da bude deo umetnickog dela.</span>

  <span>http://3.bp.blogspot.com/_kMPNVauYFlM/SnGY1iThlAI/AAAAAAAAJlY/nBdrigkJJZ4/s320/Mural+u+Durmitorskoj,+umetnik+M+City-778208.jpg</span>

  <span>Na ovoj drugoj slici se pak naslucuje da je zamisao bila da velike jednobojne povrsine budu iste boje kao i fasada zgrade. To nije problem maltera, ali je problem istog vrsta slepila - nije svako sivo isto sivo.</span>

  ReplyDelete
 10. Tihomir Stojanovic21/8/09 4:37 pm

  Tek sada sve razumem. Veliko hvala na ovako detaljnom i dobrom objasnjenju. Slazem se sa tvojim komentarom o pekrecavanju zidova.

  Mislim da je najteze postovati postojece stanje i od toga napraviti nesto novo. Ipak, nailazio sam na takve primere:

  http://tihomirstojanovic.com/2009/07/kosa-u-vidu-zbunja-ulicna-umetnost.html
  http://tihomirstojanovic.com/2008/03/leteci-tanjir-ulicna-umetnost.html

  Pozdrav

  ReplyDelete

Ukoliko vam se svidja ovaj blog

Prepisite se na newsletter ili preuzimete feed bloga za vas citac.
Upisite vas E-mail: