Skip to main content

Novi murali u Beogradu - Blu, Valerije Berutije i M-Siti


Ovo je info:

30. jul 2009 – Tri murala najznačajnijih umetnika svetskog uličnog slikarstva Blua, Valerija Berutija i M-Sitija od danas krase zgrade prestonice na opštinama Savski venac i Stari grad. Preostala dva murala, srpskih savremenih umetnika Biljane Đurđević i Vladimira Perića, koja se oslikavaju na Opštini Vračar, u okviru projekta „Super zid“, biće otkrivena naredne nedelje.

Projekat „Super zid“ zajednički realizuju BELEF, Telenor fondacija, platforma za savremenu umetnost KIOSK i opštine Vračar, Savski venac i Stari grad.


„Projekat „Super zid“ idejno se nadovezuje na „Pokreni grad“, koji je takođe realizovan sa Telenor fondacijom, a koji je nastao kao podrška odluci Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu da veća mesta u Srbiji zvanično dobiju statuse gradova. Ovi projekti obnavljaju murale kao umetnički izraz. Ovogodišnje prisustvo istaknutih svetskih umetnika uličnog slikarstva u Beogradu doprinosi popularizaciji umetnosti u javnom prostoru, što je jedna od nosećih tema ovogodišnjeg BELEF-a“, kaže Milica Pekić, selektorka vizuelnog programa BELEF-a.

Blu koji je oslikao mural u Pop Lukinoj 6, trenutno je najvažniji i najpoznatiji muralista na svetu, koji zidove doživljava kao listove papira za crtanje. Mural Valerija Berutija nalazi se u Resavskoj 61 (OŠ „Petar II Petrović Njegoš“). Italijanski mladi umetnik u usponu ove godine će izlagati i na Bijenalu u Veneciji. U svom radu koristi svakodnevne teme, najčešće one koje potiču iz njegovog detinjstva. M-City je autorski projekat Marijusa Varasa, u okviru koga je oslikano nekoliko stotina murala po mnogim svetskim metropolama. Glavna tema njegovom rada je urbani pejzaž. Njegov mural nalazi se u Durmitorskoj 16.

Projektom „Super zid“ Telenor je nastavio saradnju sa BELEF-om. Prošle godine, Fondacija je kao zlatni sponzor Festivala realizovala projekat Art2sitON, kada je Beograd dobio 50 betonskih klupa oslikanih originalnim likovnim rešenjima beogradskih umetnika, koje su postavljene duž obala Save i Dunava, na Kalemegdanu i nekoliko gradskih parkova.


Comments

 1. Wow, stavrno je rasipnicki -- em crno, em sivo.

  Moglo je da se pristedi na boji, pa da se crta belom bojom na belom zidu...

  ReplyDelete
 2. Tihomir Stojanovic31/7/09 9:11 am

  Nisam bas najbolje shvatio tvoj stav sem da ti se ne svidjaju murali. Mozes li da ga pojasnis?

  Pozdrav

  ReplyDelete
 3. Sve sto covjek sam uradi je vrijednost i umjetnost. Tihomire genije si...

  ReplyDelete
 4. Tihomir Stojanovic31/7/09 6:34 pm

  Slazem se za "Sve sto covjek sam uradi je vrijednost i umjetnost.".
  Hvala ;)
  Pozdrav

  ReplyDelete
 5. Urbani murali čine jedan grad, gradom. Umetnost na ulice!

  ReplyDelete
 6. Tihomir Stojanovic2/8/09 5:49 pm

  Slazem se :) Voleo bih da ih bude vise u Beogradu i da ga krase najrazlicitijim temama.

  ReplyDelete
 7. Meni se svidjaju murali, samo mislim da bi kod nas zidovi prethodno morali da budu prekreceni, kada se vec ne koristi beli malter kao u nekim drugim krajevima evrope.

  ReplyDelete
 8. Tihomir Stojanovic17/8/09 9:43 am

  Kako to mislis prekrate? Na koji nacin se ne koristi beli malter?
  Pozdrav

  ReplyDelete
 9.  <span style="color: #476cb8;"><span style="cursor: pointer;">Guest</span><img src="http://js-kit.com/images/icon10-external-url.png"/></span> <span>kod nas se u poslednjih 30 godina uobiacajilo pokrivaje zidovima sa malterom sive boje (koristi se cement i sivi pesak). na primer u istri, gde se koristi drugacija vrsta cementa, malter je potpuno bele boje, tako da se tamo kuce ne krece a bele su. u predratnom beogradu kao i dugo posle rata koriscen je braon malter, kao i razne druge mesavine fasadne obloge (puc tehnika) koje su imale svoju boju (plava, crvena, zlatna - koju covek pozeli) bez da su krecene, odnosno bez nanosenja sloja boje.  
   
  Ako se vec koristi najprimitivniji od svih maltera - sivi malter - sto je danas slucaj u Beogradu, onda je red da se podloga od takvog maltera prvo prekreci, odnosno premaze slojem neke uljudne boje (bele ili bilo koje druge). U suprotnom, dobija se nesto ruzno kao na ovoj slici:  
   
  http://3.bp.blogspot.com/_kMPNVauYFlM/SnGY0_ZM9dI/AAAAAAAAJlI/yZFieB43474/s320/Ana+Krstic-Telenor+fondacija,+Ana+Danilovic-zamenica+predsednika+Opstine+Stari+grad,+Milica+Pekic-selektorka+Belefa,Milena++Stojicevic-direktorka+Belefa-775148.jpg</span>

  <span>Taj mural je predivan, ali njegova podloga nema nijedan estetski momenat vec je najprostiji vezivni gradjevinski materijal koji ne bi smeo (bez samouverene namere) da bude deo umetnickog dela.</span>

  <span>http://3.bp.blogspot.com/_kMPNVauYFlM/SnGY1iThlAI/AAAAAAAAJlY/nBdrigkJJZ4/s320/Mural+u+Durmitorskoj,+umetnik+M+City-778208.jpg</span>

  <span>Na ovoj drugoj slici se pak naslucuje da je zamisao bila da velike jednobojne povrsine budu iste boje kao i fasada zgrade. To nije problem maltera, ali je problem istog vrsta slepila - nije svako sivo isto sivo.</span>

  ReplyDelete
 10. Tihomir Stojanovic21/8/09 4:37 pm

  Tek sada sve razumem. Veliko hvala na ovako detaljnom i dobrom objasnjenju. Slazem se sa tvojim komentarom o pekrecavanju zidova.

  Mislim da je najteze postovati postojece stanje i od toga napraviti nesto novo. Ipak, nailazio sam na takve primere:

  http://tihomirstojanovic.com/2009/07/kosa-u-vidu-zbunja-ulicna-umetnost.html
  http://tihomirstojanovic.com/2008/03/leteci-tanjir-ulicna-umetnost.html

  Pozdrav

  ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

BS Tours - prevoz autobusom do Rovinja (loše iskustvo)

Tražite prevoz autobusom do Rovinja? Želite udoban autobus koji će vas dovesti do ovog lepog grada u Hrvatskoj? Izneću vam moje zaista neprijatno iskustvo sa agencijom-prevoznikom "BS Tours".

Obradovao sam se kada sam dobio priliku da provedem cetiri dana u Rovinju. Poslednji put sam tamo bio ka klinac. Moj boravak je trebao da traje četiri dana (petak-ponedeljak). 
Potrazio sam prevoznike i shvatio da samo BS Tours i Lasta voze do Rovinja. Povratna karta je oko 9.000 dinara. Došao sam u agenciju, raspitao se za slobodne termine, jasno i glasno naveo da nameravam da se vratim u ponedeljak uveče i pitao je u koliko sati mogu da sačekam autobus. Rekla je da prevoz kreće svako veče u 20 h iz Rovinja za Beograd. 
Kupio sam kartu sutra i ponovo naglasio da želim da krenem u Beograd u ponedeljak uveče. Ona je rekla da ništa ne brinem i da mi karta važi šest meseci. Sledećeg dana sam uzeo i putno osiguranje i tom prilikom treći put naglasio da mi treba za četiri dana. Rekla je da je …

Hemijski grejači stopala - planinarska oprema (test)

Više puta sam slušao, ali do skoro nisam imao priliku da probam hemijske grejače vrhova i celog stopala. Odlazak na Kopaonik je bila savršena prilika za test. Uzeo sam nekoliko grejača i spakovao ih u skijaški ranac. 

Hemijski grejači za vrhove stopala
Sedeli smo u kafiću pored staze zakopčane jakne, ušuškani u ćebad koja su nam obezbedili i pijuckali kafu. Posle pola sata mirovanja moja draga se uznemirila pošto je počela da oseća hladnoću, a i meni više nije bilo isto kao na početku. Izvadio sam pakovana hemijskih grejača za noge i na licu mesta smo se izuli i stavili ih u vrhove cipela. 
Grejače koji su na sebi sa donje strane imali samolepljivi deo koji služi da bi se održali na mestu prilikom pomeranja stopala (veoma slab lepak koji ne ostavlja tragove) postavio sam iznad uloška svojih cipela, a druge koji nisu imali ovakvu podlogu ispod uloška njenih cipela. Pošto reaguju u dodiru sa vazduhom, istog trena smo primetili razliku i nastavili da uživamo. 
Grejače nismo skinuli do po…

Podešavanje ski vezova i održavanje skija

Podešavanje ski vezova i održavanje skija
Marko Špoljarić je podelio sa nama par saveta o podešavanju vezova i skija: 
Neophodno je da budete iskreni prema osobi koja vam podešava vezove o svojoj težini i veštini skijanja kako bi se otvorili prilikom bočnog udara i držali kada je to potrebno (profesionalni skijaši imaju vezove koji se otvaraju tek prilikom jakog udarca) Din skala ne odgovara težini ljudi u smislu da cifra 100 ne označava osobu od 100 kg Preporučuje se da vam serviser ski opreme postavi vezove i da ih podesi umesto vas Stoperi koji zaistavljaju skiju kada spadne sa cipele ne smeju da se uklanjaju i vožnja sa takvom opremom je zakonom zabranjena Izuzetno je bitno da se skije redovno održavaju (posle sedam dana, a kada su u pitanju profesionalni skijaši svaki dan). Ukoliko se  ne premazuje donja površina postaje bela, teže ide po snegu i drugačije se ponaša u odnosu na održavanu. Takođe, različita oštećenja (kamenje, otpad na stazi...) mogu izmeniti njen kontakt sa podlo…