01/06/2009

Slikar Sava Rakočević - izložba u galeriji SANU

Slikar Sava Rakočević, koji od sredine 60-ih godina 20. veka živi i radi u SAD, predstaviće se od 30. juna u Galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) u Beogradu.

Rakočeviću je 1970. godine prvu samostalnu izložbu u SAD organizovao osnivač i predsednik Muzeja savremene umetnosti Čikaga Džozef R. Šapiro, a 1975. izabran je među slikare koji su predstavili američko slikarstvo u Kongresnoj palati u Parizu povodom proslave 200-godišnjice američke državnosti.

Od 1973. godine Rakočević je osam puta izlagao u glavnom umetničkom muzeju Čikaga “Art Institute” - na grupnim izložbama i dva puta na Salonu nezavisnih u Parizu.

Narodni muzej u Beogradu priredio mu je 1992. retrospektivnu izložbu, a 2007. godine dobio je Vukovu nagradu za poseban doprinos nacionalnoj kulturi.

Rođen 1933. godine u Peći, Rakočević je diplomirao na Akademiji primenjenih umetnosti u Beogradu 1960. godine, kao najbolji student u klasi Vinka Grdana.

Prvu nagradu za likovnu umetnost osvojio je na konkursu Beogradskog univerziteta 1958.

Kao najbolji student 1959. godine, dobitnik je nagrade Akademije primenjenih umetnosti.

Posle završenih studija radio je kao slobodan umetnik i honorarni ilustrator lista “Politika”, a zemlju je napustio 1966. godine i nastavio život u Čikagu.

2 comments:

  1. Imala sam tu cast da upoznam gospodina Rakocevica u Cikagu. Takodje sam imala cast da pogledam njegove radove i odusevljena sam. Sava Rakocevic je veliki umetnik i covek koji je vise poznat u inostranstvu nego kod nas, na zalost.
    Zelim mu puno srece u daljem radu i zivotu.

    ReplyDelete

Ukoliko vam se svidja ovaj blog

Prepisite se na newsletter ili preuzimete feed bloga za vas citac.
Upisite vas E-mail: