Skip to main content

Simpozijum "Arheologija Banata"

Simpozijum "Arheologija Banata" počinje 5. juna 2009. u 10:30 časova u Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin svečanim otvaranjem izložbe pod nazivom "Sarmatska kultura na tlu Banata" koju je pripremila Snežana Marinković, arheolog, muzejski savetnik Narodnog muzeja Zrenjanin. Izložba traje d...

Izložbu otvara dr Ferenc Horvat, arheolog iz muzeja iz Segedina a izložba će biti otvorena do 18. juna 2009. godine. Izložba obuhvata 64 eksponata iz zbirke Narodnog muzeja Zrenjanin, keramika i nakit: fibule, prstenje i ogrlice od staklene paste, opala i drugih materijala.


Izvod iz teksta kataloga:
"Sarmati su iranska plemena, nomadska, koja su od III veka pre naše ere do IV veka živela u oblastima Dona, Dunava i Crnog mora. Naseljavanje Vojvodine trajalo je u periodu od II do IV veka. Brojne istražene nekropole, naselja kao i pojedinačni nalazi svedoče o njihovom prisustvu na prostoru Banata. Najpoznatiji lokaliteti na području Srednjeg Banata su: Živanićeva dolja - Botoš (lokalitet se nalazi pored isušenog korita rečice Šozov), Ciglana - Banatski Despotovac (otkriveno 17 sarmatskih grobova), Nemačko groblje - Ečka, obala Begeja - Zrenjanin, Vinogradi - Orlovat, Jamure - Aradac, Kameniti vinogradi - Aradac, Pašnjak - Belo Blato, Kruška - Tomaševac, Leje - Aradac.
Naselja su podizana uglavnom pored reka. Grobni inventar u sarmatskim grobovima su, osim keramike, raskošni ukrasni predmeti i ogledala. U upotrebi je bio i metal - gvožđe i bronza. Od gvožđa je izrađivano oružje: mač, koplje i noževi, a od bronze nakit.
Dolaskom na našu teritoriju Sarmati donose nove elemente u kulturi, pri čemu grčko - helenistička i iranska komponenta imaju odlučujući uticaj, novi stil u umetnosti, koji je vidljiv na nakitu. Karakteristike novog stila u izradi nakita ogledaju se u upotrebi polihromije, pseudogranulacije, pseudofiligrana, dok su motivi geometrijski i floralni. U formiranju materijalne kulture Sarmata odlučujući uticaj imali su i autohtoni keltsko - dački elementi, kao i rimska provincijska kultura. Ti uticaji, u vidu različitih stilskih elemenata, uočavaju se na fibulama, narukvicama, naušnicama, privescima i aplikacijama, ogrlicama. Osim dekorativne uloge nakit je kod Sarmata određivao visinu društvenog položaja nosioca.
Za sarmatsku kulturu karakterističan je, pre svega, nakit, čija je estetska namena izražena u bogatim formama, tehnici obrade, kvalitetu obrade, materijalu od koga je izrađen, lepoti i raskoši dekorativnih elemenata, te takav dobija umetničku vrednost i umetnički karakter.
Materijalna kultura sarmatskog doba poznata je pre svega zahvaljujući izuzetno bogatim grobnim prilozima, sa nekropola. Ti prilozi sa nekropola ili naselja, svedoče o stvaralačkoj snazi izraženoj u bogatstvu materijalne kulture i umetničkog stvaranja, bilo da se radi o nakitu ili keramičkim prilozima. Sudeći po materijalnoj kulturi Srednji Banat je od II do IV veka bio intenzivno naseljen sarmatskim plemenima."

Autorka Snežana Marinković, arheolog, muzejski savetni

Comments

Popular posts from this blog

Koje formatiranje izabrati za eksterni hard disk i koja je realna USB 3.0 brzina?

Nisam ni slutio šta me čeka nakon što sam kupio novi eksterni hard disk 2TB WD Elements Portable. Naime, do sada sam koristio sličan uređaj iste firme od 1TB, ali nikada nisam obratio pažnju na formatiranje (FAT32) niti sam iskreno znao nešto više o tome. Disk je radio na svim platformama i ja sam mislio da to uglavnom tako i treba da bude. 
Prikačio sam novi hard formatiran po NTFS standardu i shvatio da ne mogu da ga koristim na Macu. Nisam se previše uzbuđivao pošto sam znao da je OS X specifičan. Linux mint je prepoznao uređaj, ali sam se iznenadio brzinom prenosa podataka. Godinama sam na raznim mestima čitao o tome kako je USB 3.0 neverovatno brži od USB 2.0 standarda i očekivao sam da sve poleti. 
Konsultovao sam se oko ovih problema sa prijateljem koji mi je predložio da probam različita formairanja i da ponekad proizvođači pogrešno označe portove pa je ovaj uređaj možda prikačen na stariji standard. Na žalost i nakon svog eksperimentisanja rezultati su bili isti. 
Počeo sam …

Samsung Xcover 550H - mobini telefon otporan na vodu i prašinu

Nakon oko pet godina korišćenja telefona Samsung Xcover 2 C3350 koji me je odlično služio (i dalje radi kao da je nov), rešio sam da potražim drugi telefon sličnih karakteristika koji će biti više u skladu sa potrebama vremena u kome živimo. Razmatrao sam sledeće modele: 
Samsung B2100 XplorerSamsung Xcover 271 i CAT B25 Poošto su prva dva odavno prestala da se proizvode, posmatrao sam oglase za polovne telefone na internetu. Uglavnom sam nailazio na aparate koji su godinama korišćeni na terenu i o kojima se nije previše vodilo računa. Bili su izudarani, izgrebani, prljavi i ponekad bez maske koja zatvara priključke za USB odnosno slušalice. Ipak, činjenica da i dalje rade bila je dobra potvrda kvaliteta ovih namenskih telefona. 
CAT B25 je među njima možda i najizdržljiviji telefon, ali je najsiromašniji što se tiče funkcija. Nije bilo razloga da uzimam nov uređaj pored postojećeg C3350 pa sam se fokusirao na Samsung 550H pošto je on praktično njegov naslednik iz 2017. godine. 
Pronaš…

Kineski mobilni telefon - kopija Blackberry-ja

Kineski telefon

/ UPDATE: Posto sada imamo preko 200 komentara, mozete nastaviti da ih pisete, a videtece ih na drugoj stranici. /

Kupio sam kineski mobilni telefon koji predstavlja kopiju blackberry-ja. Ne bih sada spominjao detalje, ali recimo da je cena oko pet puta manja od originala.

Iznenadio sam se kvalitetom izrade. Plastika je odlicno obradjena i takve je smese da sticete utisak o dugotrajnosti. Dobra mesavina obezbedjuje da se telefon ne kliza u ruci, a opet nije gumen. Spojevi su fenomenalni i nigde ne postoji manjak, odnosno visak prostora medju spojevima. Deo maske telefona je od metala, kuglica za navigaciju se odlicno ponasa i zaista prelepo svetli, qwerty tastaura je cvrsta i lako se sa njom kuca (ko pre nije probao, trebace mu malo vremena da se navikne kao sto je to bio slucaj samnom), monitor je visoke rezolucije i odlicnog prikaza boja.

Uz telefon se dobijaju dve baterije, heandsefree slusalice sa daljinskim za javljanje i prekidanje razgovora, USB kabl i punjac.

Soft…