Skip to main content

Simpozijum "Arheologija Banata"

Simpozijum "Arheologija Banata" počinje 5. juna 2009. u 10:30 časova u Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin svečanim otvaranjem izložbe pod nazivom "Sarmatska kultura na tlu Banata" koju je pripremila Snežana Marinković, arheolog, muzejski savetnik Narodnog muzeja Zrenjanin. Izložba traje d...

Izložbu otvara dr Ferenc Horvat, arheolog iz muzeja iz Segedina a izložba će biti otvorena do 18. juna 2009. godine. Izložba obuhvata 64 eksponata iz zbirke Narodnog muzeja Zrenjanin, keramika i nakit: fibule, prstenje i ogrlice od staklene paste, opala i drugih materijala.


Izvod iz teksta kataloga:
"Sarmati su iranska plemena, nomadska, koja su od III veka pre naše ere do IV veka živela u oblastima Dona, Dunava i Crnog mora. Naseljavanje Vojvodine trajalo je u periodu od II do IV veka. Brojne istražene nekropole, naselja kao i pojedinačni nalazi svedoče o njihovom prisustvu na prostoru Banata. Najpoznatiji lokaliteti na području Srednjeg Banata su: Živanićeva dolja - Botoš (lokalitet se nalazi pored isušenog korita rečice Šozov), Ciglana - Banatski Despotovac (otkriveno 17 sarmatskih grobova), Nemačko groblje - Ečka, obala Begeja - Zrenjanin, Vinogradi - Orlovat, Jamure - Aradac, Kameniti vinogradi - Aradac, Pašnjak - Belo Blato, Kruška - Tomaševac, Leje - Aradac.
Naselja su podizana uglavnom pored reka. Grobni inventar u sarmatskim grobovima su, osim keramike, raskošni ukrasni predmeti i ogledala. U upotrebi je bio i metal - gvožđe i bronza. Od gvožđa je izrađivano oružje: mač, koplje i noževi, a od bronze nakit.
Dolaskom na našu teritoriju Sarmati donose nove elemente u kulturi, pri čemu grčko - helenistička i iranska komponenta imaju odlučujući uticaj, novi stil u umetnosti, koji je vidljiv na nakitu. Karakteristike novog stila u izradi nakita ogledaju se u upotrebi polihromije, pseudogranulacije, pseudofiligrana, dok su motivi geometrijski i floralni. U formiranju materijalne kulture Sarmata odlučujući uticaj imali su i autohtoni keltsko - dački elementi, kao i rimska provincijska kultura. Ti uticaji, u vidu različitih stilskih elemenata, uočavaju se na fibulama, narukvicama, naušnicama, privescima i aplikacijama, ogrlicama. Osim dekorativne uloge nakit je kod Sarmata određivao visinu društvenog položaja nosioca.
Za sarmatsku kulturu karakterističan je, pre svega, nakit, čija je estetska namena izražena u bogatim formama, tehnici obrade, kvalitetu obrade, materijalu od koga je izrađen, lepoti i raskoši dekorativnih elemenata, te takav dobija umetničku vrednost i umetnički karakter.
Materijalna kultura sarmatskog doba poznata je pre svega zahvaljujući izuzetno bogatim grobnim prilozima, sa nekropola. Ti prilozi sa nekropola ili naselja, svedoče o stvaralačkoj snazi izraženoj u bogatstvu materijalne kulture i umetničkog stvaranja, bilo da se radi o nakitu ili keramičkim prilozima. Sudeći po materijalnoj kulturi Srednji Banat je od II do IV veka bio intenzivno naseljen sarmatskim plemenima."

Autorka Snežana Marinković, arheolog, muzejski savetni

Comments

Popular posts from this blog

BS Tours - prevoz autobusom do Rovinja (loše iskustvo)

Tražite prevoz autobusom do Rovinja? Želite udoban autobus koji će vas dovesti do ovog lepog grada u Hrvatskoj? Izneću vam moje zaista neprijatno iskustvo sa agencijom-prevoznikom "BS Tours".

Obradovao sam se kada sam dobio priliku da provedem cetiri dana u Rovinju. Poslednji put sam tamo bio ka klinac. Moj boravak je trebao da traje četiri dana (petak-ponedeljak). 
Potrazio sam prevoznike i shvatio da samo BS Tours i Lasta voze do Rovinja. Povratna karta je oko 9.000 dinara. Došao sam u agenciju, raspitao se za slobodne termine, jasno i glasno naveo da nameravam da se vratim u ponedeljak uveče i pitao je u koliko sati mogu da sačekam autobus. Rekla je da prevoz kreće svako veče u 20 h iz Rovinja za Beograd. 
Kupio sam kartu sutra i ponovo naglasio da želim da krenem u Beograd u ponedeljak uveče. Ona je rekla da ništa ne brinem i da mi karta važi šest meseci. Sledećeg dana sam uzeo i putno osiguranje i tom prilikom treći put naglasio da mi treba za četiri dana. Rekla je da je …

Podešavanje ski vezova i održavanje skija

Podešavanje ski vezova i održavanje skija
Marko Špoljarić je podelio sa nama par saveta o podešavanju vezova i skija: 
Neophodno je da budete iskreni prema osobi koja vam podešava vezove o svojoj težini i veštini skijanja kako bi se otvorili prilikom bočnog udara i držali kada je to potrebno (profesionalni skijaši imaju vezove koji se otvaraju tek prilikom jakog udarca) Din skala ne odgovara težini ljudi u smislu da cifra 100 ne označava osobu od 100 kg Preporučuje se da vam serviser ski opreme postavi vezove i da ih podesi umesto vas Stoperi koji zaistavljaju skiju kada spadne sa cipele ne smeju da se uklanjaju i vožnja sa takvom opremom je zakonom zabranjena Izuzetno je bitno da se skije redovno održavaju (posle sedam dana, a kada su u pitanju profesionalni skijaši svaki dan). Ukoliko se  ne premazuje donja površina postaje bela, teže ide po snegu i drugačije se ponaša u odnosu na održavanu. Takođe, različita oštećenja (kamenje, otpad na stazi...) mogu izmeniti njen kontakt sa podlo…

Hemijski grejači stopala - planinarska oprema (test)

Više puta sam slušao, ali do skoro nisam imao priliku da probam hemijske grejače vrhova i celog stopala. Odlazak na Kopaonik je bila savršena prilika za test. Uzeo sam nekoliko grejača i spakovao ih u skijaški ranac. 

Hemijski grejači za vrhove stopala
Sedeli smo u kafiću pored staze zakopčane jakne, ušuškani u ćebad koja su nam obezbedili i pijuckali kafu. Posle pola sata mirovanja moja draga se uznemirila pošto je počela da oseća hladnoću, a i meni više nije bilo isto kao na početku. Izvadio sam pakovana hemijskih grejača za noge i na licu mesta smo se izuli i stavili ih u vrhove cipela. 
Grejače koji su na sebi sa donje strane imali samolepljivi deo koji služi da bi se održali na mestu prilikom pomeranja stopala (veoma slab lepak koji ne ostavlja tragove) postavio sam iznad uloška svojih cipela, a druge koji nisu imali ovakvu podlogu ispod uloška njenih cipela. Pošto reaguju u dodiru sa vazduhom, istog trena smo primetili razliku i nastavili da uživamo. 
Grejače nismo skinuli do po…