05/06/2009

ROMART - Međunarodni festival kulture Roma

ROMART-Međunarodni festival kulture Roma, održava se prvog vikenda jula, na Paliću. Projekat sadrži elemente festivala, radionice, debate i uticaja u sferi politike. Program traje tri dana i ima tri različita kulturna segmenta: muziku, film i pozorište.

Kulturno stvaralaštvo Vojvodine ima dugu i bogatu tradiciju. Vekovni suživot mnogobrojnih naroda neminovno je dovodio da međusobnih kulturnih uticaja i prožimanja. Sa obeležjima susreta i uticaja prvenstveno zapadne i vizantijske civilizacije, na ovom prostoru nastaje kultuno stvaralaštvo koje po svom određenju danas pripada srednjeevropskoj kulturi.

Multikulturalnost je suštinski kvalitet kulturnog prostora Vojvodine, a njena temeljna odrednica je kulturna različitost. Svakodnevni život Vojvodine podrazumeva i poštovanje prava svih naroda, narodnosti i etničkih grupa na sopstveni kulturni razvoj, negovanje osobene nacionalne kulture i umetničkog izraza, ostvarivanje inegriteta vlastitog ljudskog identiteta kroz kulturno stvaralaštvo. Ovo pravo, istovremeno doprinosi bogatstvu, raznolikosti i samosvojnosti svake nacionalne kulture posebno, ali i svih zajedno na području Vojvodine.

Procitajte ceo tekst.

No comments:

Post a Comment

Ukoliko vam se svidja ovaj blog

Prepisite se na newsletter ili preuzimete feed bloga za vas citac.
Upisite vas E-mail: