11/06/2009

Mirko Đorđević - pobednik na međunarodnom takmičenju za najboljeg komunikatora nauke "Fame Lab"


Mirko Đorđević, student molekularne biologije iz Požarevca, u oštroj konkurenciji od 10 mladih evropskih naučnika, pobedio je na međunarodnom takmičenju za najboljeg komunikatora nauke „Fame Lab" održanom u subotu, 6. juna u Velikoj Britaniji.
Naš predstavnik na ovom takmičenju koje širom Evrope organizuje British Council predstavio se sa temom „Seksualna selekcija". Finale Fame Lab-a održano je na jednom od vodećih britanskih festivala nauke u Čeltnemu.ŠTA JE FAME LAB?
Fame Lab („Laboratorija slavnih") je inicijativa Festivala nauke u Čeltnemu u Velikoj Britaniji, a cilj ovog takmičenja je da podrži mlade naučnike (18-35 godina) da vizijom nauke dvadesetprvog veka inspirišu i izazovu maštu kod publike. Nacionalno takmičenje u Srbiji organizovali su British Council i Radio Televizija Srbije.
Ovo takmičenje traži nova lica nauke koja će umeti da razviju svoje ideje i prezenterske veštine pred televizijskom publikom. Ovaj model je sličan televizijskim programima kao što su Pop Idol ili Mega Star - takmičar ima samo tri minuta da se dokaže pred stručnim žirijem, samo najbolji prolazi u sledeću rundu, a izlaganje treba da bude zabavno i originalno, naučno ispravno, ali i razumljivo za gledaoce koji se ne bave naukom.MIRKO ĐORĐEVIĆ
Rođen je 1986. u Požarevcu. Završio je Srednju medicinsku školu, smer farmaceutski tehničar. Upisuje Biološki fakultet u Beogradu 2005. godine, smer molekularna biologija i fiziologija. Danas je apsolvent na Katedri za primenjenu genetiku i evoluciju. Na Institutu za biološka istraživanja „Siniša Stanković" radi diplomski na temu primene molekularnih metoda u proučavanju seksualne selekcije na žižcima.

No comments:

Post a Comment

Ukoliko vam se svidja ovaj blog

Prepisite se na newsletter ili preuzimete feed bloga za vas citac.
Upisite vas E-mail: