Skip to main content

Majska izložba 2009.

Majska izložba je najstarija i najuglednija izložba vrhunskih profesionalnih stvaraoca svih grana primenjenih umetnosti dizajna i arhitekture u Srbiji (prvi put održana 1953). Svetlost, tema ovogodišnje izložbe, kao zaokruženje ciklusa započetog temom Ubrzanje (2007) potom Otkrivanje (2008).

41 MAJSKA IZLOŽBA - SVETLOST od 20. juna do 12. Jula 2009.
Muzej istorije Jugoslavije, prostor Muzeja 25 maj

Kustos i autor koncepcije: mr Dijana Milašinović Marić
Postavka: Borjana Šuvaković
Dizajn: Zoran Borenović

Majska izložba je najstarija i najuglednija izložba vrhunskih profesionalnih stvaraoca svih grana primenjenih umetnosti dizajna i arhitekture u Srbiji (prvi put održana 1953). Svetlost, tema ovogodišnje izložbe, kao zaokruženje ciklusa započetog temom Ubrzanje (2007) potom Otkrivanje (2008), bila je snažan izazov za umetnike svih epoha a posebno za stvaraoce savremenog trenutka kada dominira vizuelno u kulturi. Na radovima primenjenih umetnika konkretno se vezuje za ideju prosvetljenja, katarze, hrabrog iskoraka u budućnost. S obzirom da su danas granice između likovne umetnosti i dizajna gotovo potpuno izbrisane upravo svetlost kao moćan stimulans i univerzalna kreativna sila može da da izražajnost, atmosferu, smisao i podsticaj i likovnom izrazu ali i utilitarnom praktičnom radu.

Ogromna je paleta odnosa i veza kada se razmatra ova tema: svetlo - tama, svetlo - oblik, svetlo - boja, svetlo - senka, svetlo - simbol, svetlo - duhovnost, svetlo - igra, svetlost - kult, svetlost - materija, svetlost - kosmos, svetlost - metamorfoza, svetlost - prirodno, svetlost - veštačko, svetlost - večnost.
U galeriji umetničkih senzibiliteta ispred nas nisu samo odgovori na postavljenu temu već prisustvujemo i svojevrsnom eksperimentu: na koliko mogućih načina svetlost jeste prisutna u našoj svesti.
Negde je svetlo osnovna tema, negde je ona samo dodatak radu koji je ostvaren drugim početnim zamislima: materijalima, konceptima, kombinacijama, belinom, odsjajem ogledala, formom koja hvata gustinu svetlosti oko sebe, oblikom koji se radi nje rastače, op-artističkom igrom oblika, zlatnom ili crvenom bojom, izrazom, gestom, intervencijom na sopstvenom telu, iskazom, čistom likovnošću; nežno, strasno, ekspresivno, delikatno, upečatljivo, zagonetno, sve su to načini na koje su umetnici prikazali mene svetlosti obasjavši nas mnoštvom značenja, osećanja, poruka.
Nameće se upitanost da li bi, bez teme, naslova na plakatu ili katalogu, neupućeni posmatrač mogao prepoznati zajedničku nit koja povezuje radove? Da li možda svetlost, kao eminentnost vizuelnog stvaralaštva, u umetnosti zapravo nije dovoljno prepoznata i tretirana kao posebna tema ove izložbe?
Triptih koji se ovom izložbom završava u mnogome pokazuje da je primenjenoj umetnosti imanentno i naručeno i slobodno, kao i da se stvaraoci lako i kreativno snalaze u ličnoj interpretaciji Demijurga, komunicirajući sa kreatorom u sebi.
(iz uvodnog teksta Dijane Milašinović Marić)

Prateće izložbe u okviru centralne manifestacije:

1.Slobodan Manojlović, profesor, dizajner, samostalna izložba Velika nagrada 40. majske izložbe SVETLOST
2.Strukturiranje svetlosti Autorska izložba ist. um Mirjane Vajdić Bajić, koju čine radovi četiri umetnice
3.Odrastanje - uravnotežavanje energije Interaktivni performans Lepo je biti odrastao Vesna Nikolić i Društvo naravno življenje, Ljubljana 28 juni. 2009. u 19 sati.

PRATEĆE IZLOŽBE u drugim galerijskim prostorima

4.Svetlosti i senke metropola (Beč, Pariz, Beograd), fotografije i audio prezentacija Aleksandar Radoš, umetnički fotograf
Autorska izložba Ivone Rajačić Barandovski Galerija SULUJ , 1 - 18 juli 2009

5.Oreol, sublimirani duhovni prostor autorska izložba Leposave Lepe Milošević Sibinović galerija FENIKS 21 - 28 juli 2009


Na ovogodišnjoj izložbi učestvuje 185 umetnika sa 242 rada.


Prema ovlašnoj statistici od prve Majske izložbe do danas na ovoj izložbi učestvovalo je preko 3 500 umetnika, koji su na njoj izložili preko 10 250 radova, a samu izložbu je posetilo preko 70 000 ljudi.
Ove impozantne cifre govore ne samo o tradiciji već i o vitalnosti, kontinuitetu i sposobnosti transformacije u duhu sa vremenom.

Comments

Popular posts from this blog

Koje formatiranje izabrati za eksterni hard disk i koja je realna USB 3.0 brzina?

Nisam ni slutio šta me čeka nakon što sam kupio novi eksterni hard disk 2TB WD Elements Portable. Naime, do sada sam koristio sličan uređaj iste firme od 1TB, ali nikada nisam obratio pažnju na formatiranje (FAT32) niti sam iskreno znao nešto više o tome. Disk je radio na svim platformama i ja sam mislio da to uglavnom tako i treba da bude. 
Prikačio sam novi hard formatiran po NTFS standardu i shvatio da ne mogu da ga koristim na Macu. Nisam se previše uzbuđivao pošto sam znao da je OS X specifičan. Linux mint je prepoznao uređaj, ali sam se iznenadio brzinom prenosa podataka. Godinama sam na raznim mestima čitao o tome kako je USB 3.0 neverovatno brži od USB 2.0 standarda i očekivao sam da sve poleti. 
Konsultovao sam se oko ovih problema sa prijateljem koji mi je predložio da probam različita formairanja i da ponekad proizvođači pogrešno označe portove pa je ovaj uređaj možda prikačen na stariji standard. Na žalost i nakon svog eksperimentisanja rezultati su bili isti. 
Počeo sam …

Želite li da osvojite Toshiba Folio 100 tablet računar? - priključite se online konkursu

Želite li da osvojite Toshiba Folio 100 tablet računar?
Priključite se online konkursu povodom 25-godiisnjice od trenutka kada je kompanija Toshiba kreirala prvi laptop Postanite fan "Toshiba Srbija" stranice na Facebook-uIspod ovog posta putem forma za komentare napišitepriču u 300 reči o svom prvom iskustvu sa kompjuterom, ili laptopom do 01. decembra 2010. godine Potpišite se ispod teksta i ostavite svoj mail

Konkurs će biti održan u sledećih sedam zemalja: Bugarskoj, Hrvatskoj, Grčkoj, Izraelu, Rumuniji, Srbiji i Sloveniji. Korisnici koji žele da učestvuju treba da žive u navedenim zemljama. Prva nagrada za najbolju priču iz svake od zemalja je tablet računar Folio 100

25 priča iz svake zemlje će biti izabrano i uvršteno u regionalnu elektronsku knjigu koja će se naći nasajtu www.issuu.com


Evo i zvaničnog opisa uređaja Toshiba Folio 100:
Toshiba za prvoplasiranu priču poklanja Folio 100 koji će pobedniku ili pobednici omogućiti savršeno i jednostavno iskustvo u oblasti z…

Kineski mobilni telefon - kopija Blackberry-ja

Kineski telefon

/ UPDATE: Posto sada imamo preko 200 komentara, mozete nastaviti da ih pisete, a videtece ih na drugoj stranici. /

Kupio sam kineski mobilni telefon koji predstavlja kopiju blackberry-ja. Ne bih sada spominjao detalje, ali recimo da je cena oko pet puta manja od originala.

Iznenadio sam se kvalitetom izrade. Plastika je odlicno obradjena i takve je smese da sticete utisak o dugotrajnosti. Dobra mesavina obezbedjuje da se telefon ne kliza u ruci, a opet nije gumen. Spojevi su fenomenalni i nigde ne postoji manjak, odnosno visak prostora medju spojevima. Deo maske telefona je od metala, kuglica za navigaciju se odlicno ponasa i zaista prelepo svetli, qwerty tastaura je cvrsta i lako se sa njom kuca (ko pre nije probao, trebace mu malo vremena da se navikne kao sto je to bio slucaj samnom), monitor je visoke rezolucije i odlicnog prikaza boja.

Uz telefon se dobijaju dve baterije, heandsefree slusalice sa daljinskim za javljanje i prekidanje razgovora, USB kabl i punjac.

Soft…