18/06/2009

Majska izložba 2009.

Majska izložba je najstarija i najuglednija izložba vrhunskih profesionalnih stvaraoca svih grana primenjenih umetnosti dizajna i arhitekture u Srbiji (prvi put održana 1953). Svetlost, tema ovogodišnje izložbe, kao zaokruženje ciklusa započetog temom Ubrzanje (2007) potom Otkrivanje (2008).

41 MAJSKA IZLOŽBA - SVETLOST od 20. juna do 12. Jula 2009.
Muzej istorije Jugoslavije, prostor Muzeja 25 maj

Kustos i autor koncepcije: mr Dijana Milašinović Marić
Postavka: Borjana Šuvaković
Dizajn: Zoran Borenović

Majska izložba je najstarija i najuglednija izložba vrhunskih profesionalnih stvaraoca svih grana primenjenih umetnosti dizajna i arhitekture u Srbiji (prvi put održana 1953). Svetlost, tema ovogodišnje izložbe, kao zaokruženje ciklusa započetog temom Ubrzanje (2007) potom Otkrivanje (2008), bila je snažan izazov za umetnike svih epoha a posebno za stvaraoce savremenog trenutka kada dominira vizuelno u kulturi. Na radovima primenjenih umetnika konkretno se vezuje za ideju prosvetljenja, katarze, hrabrog iskoraka u budućnost. S obzirom da su danas granice između likovne umetnosti i dizajna gotovo potpuno izbrisane upravo svetlost kao moćan stimulans i univerzalna kreativna sila može da da izražajnost, atmosferu, smisao i podsticaj i likovnom izrazu ali i utilitarnom praktičnom radu.

Ogromna je paleta odnosa i veza kada se razmatra ova tema: svetlo - tama, svetlo - oblik, svetlo - boja, svetlo - senka, svetlo - simbol, svetlo - duhovnost, svetlo - igra, svetlost - kult, svetlost - materija, svetlost - kosmos, svetlost - metamorfoza, svetlost - prirodno, svetlost - veštačko, svetlost - večnost.
U galeriji umetničkih senzibiliteta ispred nas nisu samo odgovori na postavljenu temu već prisustvujemo i svojevrsnom eksperimentu: na koliko mogućih načina svetlost jeste prisutna u našoj svesti.
Negde je svetlo osnovna tema, negde je ona samo dodatak radu koji je ostvaren drugim početnim zamislima: materijalima, konceptima, kombinacijama, belinom, odsjajem ogledala, formom koja hvata gustinu svetlosti oko sebe, oblikom koji se radi nje rastače, op-artističkom igrom oblika, zlatnom ili crvenom bojom, izrazom, gestom, intervencijom na sopstvenom telu, iskazom, čistom likovnošću; nežno, strasno, ekspresivno, delikatno, upečatljivo, zagonetno, sve su to načini na koje su umetnici prikazali mene svetlosti obasjavši nas mnoštvom značenja, osećanja, poruka.
Nameće se upitanost da li bi, bez teme, naslova na plakatu ili katalogu, neupućeni posmatrač mogao prepoznati zajedničku nit koja povezuje radove? Da li možda svetlost, kao eminentnost vizuelnog stvaralaštva, u umetnosti zapravo nije dovoljno prepoznata i tretirana kao posebna tema ove izložbe?
Triptih koji se ovom izložbom završava u mnogome pokazuje da je primenjenoj umetnosti imanentno i naručeno i slobodno, kao i da se stvaraoci lako i kreativno snalaze u ličnoj interpretaciji Demijurga, komunicirajući sa kreatorom u sebi.
(iz uvodnog teksta Dijane Milašinović Marić)

Prateće izložbe u okviru centralne manifestacije:

1.Slobodan Manojlović, profesor, dizajner, samostalna izložba Velika nagrada 40. majske izložbe SVETLOST
2.Strukturiranje svetlosti Autorska izložba ist. um Mirjane Vajdić Bajić, koju čine radovi četiri umetnice
3.Odrastanje - uravnotežavanje energije Interaktivni performans Lepo je biti odrastao Vesna Nikolić i Društvo naravno življenje, Ljubljana 28 juni. 2009. u 19 sati.

PRATEĆE IZLOŽBE u drugim galerijskim prostorima

4.Svetlosti i senke metropola (Beč, Pariz, Beograd), fotografije i audio prezentacija Aleksandar Radoš, umetnički fotograf
Autorska izložba Ivone Rajačić Barandovski Galerija SULUJ , 1 - 18 juli 2009

5.Oreol, sublimirani duhovni prostor autorska izložba Leposave Lepe Milošević Sibinović galerija FENIKS 21 - 28 juli 2009


Na ovogodišnjoj izložbi učestvuje 185 umetnika sa 242 rada.


Prema ovlašnoj statistici od prve Majske izložbe do danas na ovoj izložbi učestvovalo je preko 3 500 umetnika, koji su na njoj izložili preko 10 250 radova, a samu izložbu je posetilo preko 70 000 ljudi.
Ove impozantne cifre govore ne samo o tradiciji već i o vitalnosti, kontinuitetu i sposobnosti transformacije u duhu sa vremenom.

No comments:

Post a Comment

Ukoliko vam se svidja ovaj blog

Prepisite se na newsletter ili preuzimete feed bloga za vas citac.
Upisite vas E-mail: