Skip to main content

Majska izložba 2009.

Majska izložba je najstarija i najuglednija izložba vrhunskih profesionalnih stvaraoca svih grana primenjenih umetnosti dizajna i arhitekture u Srbiji (prvi put održana 1953). Svetlost, tema ovogodišnje izložbe, kao zaokruženje ciklusa započetog temom Ubrzanje (2007) potom Otkrivanje (2008).

41 MAJSKA IZLOŽBA - SVETLOST od 20. juna do 12. Jula 2009.
Muzej istorije Jugoslavije, prostor Muzeja 25 maj

Kustos i autor koncepcije: mr Dijana Milašinović Marić
Postavka: Borjana Šuvaković
Dizajn: Zoran Borenović

Majska izložba je najstarija i najuglednija izložba vrhunskih profesionalnih stvaraoca svih grana primenjenih umetnosti dizajna i arhitekture u Srbiji (prvi put održana 1953). Svetlost, tema ovogodišnje izložbe, kao zaokruženje ciklusa započetog temom Ubrzanje (2007) potom Otkrivanje (2008), bila je snažan izazov za umetnike svih epoha a posebno za stvaraoce savremenog trenutka kada dominira vizuelno u kulturi. Na radovima primenjenih umetnika konkretno se vezuje za ideju prosvetljenja, katarze, hrabrog iskoraka u budućnost. S obzirom da su danas granice između likovne umetnosti i dizajna gotovo potpuno izbrisane upravo svetlost kao moćan stimulans i univerzalna kreativna sila može da da izražajnost, atmosferu, smisao i podsticaj i likovnom izrazu ali i utilitarnom praktičnom radu.

Ogromna je paleta odnosa i veza kada se razmatra ova tema: svetlo - tama, svetlo - oblik, svetlo - boja, svetlo - senka, svetlo - simbol, svetlo - duhovnost, svetlo - igra, svetlost - kult, svetlost - materija, svetlost - kosmos, svetlost - metamorfoza, svetlost - prirodno, svetlost - veštačko, svetlost - večnost.
U galeriji umetničkih senzibiliteta ispred nas nisu samo odgovori na postavljenu temu već prisustvujemo i svojevrsnom eksperimentu: na koliko mogućih načina svetlost jeste prisutna u našoj svesti.
Negde je svetlo osnovna tema, negde je ona samo dodatak radu koji je ostvaren drugim početnim zamislima: materijalima, konceptima, kombinacijama, belinom, odsjajem ogledala, formom koja hvata gustinu svetlosti oko sebe, oblikom koji se radi nje rastače, op-artističkom igrom oblika, zlatnom ili crvenom bojom, izrazom, gestom, intervencijom na sopstvenom telu, iskazom, čistom likovnošću; nežno, strasno, ekspresivno, delikatno, upečatljivo, zagonetno, sve su to načini na koje su umetnici prikazali mene svetlosti obasjavši nas mnoštvom značenja, osećanja, poruka.
Nameće se upitanost da li bi, bez teme, naslova na plakatu ili katalogu, neupućeni posmatrač mogao prepoznati zajedničku nit koja povezuje radove? Da li možda svetlost, kao eminentnost vizuelnog stvaralaštva, u umetnosti zapravo nije dovoljno prepoznata i tretirana kao posebna tema ove izložbe?
Triptih koji se ovom izložbom završava u mnogome pokazuje da je primenjenoj umetnosti imanentno i naručeno i slobodno, kao i da se stvaraoci lako i kreativno snalaze u ličnoj interpretaciji Demijurga, komunicirajući sa kreatorom u sebi.
(iz uvodnog teksta Dijane Milašinović Marić)

Prateće izložbe u okviru centralne manifestacije:

1.Slobodan Manojlović, profesor, dizajner, samostalna izložba Velika nagrada 40. majske izložbe SVETLOST
2.Strukturiranje svetlosti Autorska izložba ist. um Mirjane Vajdić Bajić, koju čine radovi četiri umetnice
3.Odrastanje - uravnotežavanje energije Interaktivni performans Lepo je biti odrastao Vesna Nikolić i Društvo naravno življenje, Ljubljana 28 juni. 2009. u 19 sati.

PRATEĆE IZLOŽBE u drugim galerijskim prostorima

4.Svetlosti i senke metropola (Beč, Pariz, Beograd), fotografije i audio prezentacija Aleksandar Radoš, umetnički fotograf
Autorska izložba Ivone Rajačić Barandovski Galerija SULUJ , 1 - 18 juli 2009

5.Oreol, sublimirani duhovni prostor autorska izložba Leposave Lepe Milošević Sibinović galerija FENIKS 21 - 28 juli 2009


Na ovogodišnjoj izložbi učestvuje 185 umetnika sa 242 rada.


Prema ovlašnoj statistici od prve Majske izložbe do danas na ovoj izložbi učestvovalo je preko 3 500 umetnika, koji su na njoj izložili preko 10 250 radova, a samu izložbu je posetilo preko 70 000 ljudi.
Ove impozantne cifre govore ne samo o tradiciji već i o vitalnosti, kontinuitetu i sposobnosti transformacije u duhu sa vremenom.

Comments

Popular posts from this blog

Ћирилица - писмо које сам заборавио

Када сам пре пар година открио ћирилицу на мобилном телефону,  било је то велико откриће за мене. Почео сам да шаљем смс поруке пријатељима, постављам статусе на друштвеним мрежама и одговарам на мејлове користећи наше писмо. Скоро сви су реаговали на исти начин. Питали су ме зачуђено откуд то да одједном користим ћирилицу и зашто?  
Пре 12 година, када сам покренуо Мрежу Креативних Људи, користио сам латиницу. Више људи ми је сугерисало да не би било лоше да постоји и ћирилична верзија сајта. У том тренутку нисам имао довољно знања, одговарајућу технологију и времена да се бавим таквим прилагођавањем.

12 година касније, Гугл подржава "Gesture typing" у оквиру оперативног система Андроид и постоји речник термина на српском језику који вам сугерише остатак речи коју сте управо почели да куцате. Оно што је веома битно јесте то да када изаберете српски језик не можете да добијете као на компјутеру латиницу са нашим словима. У том тренутку сам схватио да други имају знатно већу…

Hemijski grejači stopala - planinarska oprema (test)

Više puta sam slušao, ali do skoro nisam imao priliku da probam hemijske grejače vrhova i celog stopala. Odlazak na Kopaonik je bila savršena prilika za test. Uzeo sam nekoliko grejača i spakovao ih u skijaški ranac. 

Hemijski grejači za vrhove stopala
Sedeli smo u kafiću pored staze zakopčane jakne, ušuškani u ćebad koja su nam obezbedili i pijuckali kafu. Posle pola sata mirovanja moja draga se uznemirila pošto je počela da oseća hladnoću, a i meni više nije bilo isto kao na početku. Izvadio sam pakovana hemijskih grejača za noge i na licu mesta smo se izuli i stavili ih u vrhove cipela. 
Grejače koji su na sebi sa donje strane imali samolepljivi deo koji služi da bi se održali na mestu prilikom pomeranja stopala (veoma slab lepak koji ne ostavlja tragove) postavio sam iznad uloška svojih cipela, a druge koji nisu imali ovakvu podlogu ispod uloška njenih cipela. Pošto reaguju u dodiru sa vazduhom, istog trena smo primetili razliku i nastavili da uživamo. 
Grejače nismo skinuli do po…

Cipele za planinarenje "Lowa Khumbu GTX" - planinarska oprema (test)

Pre nešto više od mesec dana uzeo sam planinarske cipele "Lowa Khumbu GTX". 
Pitao sam Danijela za savet. Želeo sam cipele koje su bolje od onih koje sam do sada koristio (Merrell) i koje će zadovoljiti moje potrebe: 
najčešće jednodnevno, ili vikend planinarenjeda budu ugodneda budu dublje od sadašnjih koje samo prelaze gležnjeve da dobro izoluju nogu od snega i hladnoće da budu vodonepropusneda budu jače, izdržljivije i da daju bolju potporu stopalu
Danijel mi je preporučio ovaj model. "Ispod" njih su klasične treking cipele koje su malo mekše, uvijaju se po dužini i nemaju neka od ovih svojstava. Iznad njih su bile profi cipele za visokogorstvo. 
Testirao sam ih tokom nekoliko planinarskih akcija (kiša, blato, kamen, zemlja, vlažan sneg, dobok sneg, putovanje autobusom, gradska šetnja) i ovo su moji utisci:  Izuzetno su ugodne. Nikada do sada nisam imao pravu tehničku cipelu napravljenju baš za planinarenje Stopalo i cela noga su stabilni, a petu pridržava zadnji…