Skip to main content

Majska izložba 2009.

Majska izložba je najstarija i najuglednija izložba vrhunskih profesionalnih stvaraoca svih grana primenjenih umetnosti dizajna i arhitekture u Srbiji (prvi put održana 1953). Svetlost, tema ovogodišnje izložbe, kao zaokruženje ciklusa započetog temom Ubrzanje (2007) potom Otkrivanje (2008).

41 MAJSKA IZLOŽBA - SVETLOST od 20. juna do 12. Jula 2009.
Muzej istorije Jugoslavije, prostor Muzeja 25 maj

Kustos i autor koncepcije: mr Dijana Milašinović Marić
Postavka: Borjana Šuvaković
Dizajn: Zoran Borenović

Majska izložba je najstarija i najuglednija izložba vrhunskih profesionalnih stvaraoca svih grana primenjenih umetnosti dizajna i arhitekture u Srbiji (prvi put održana 1953). Svetlost, tema ovogodišnje izložbe, kao zaokruženje ciklusa započetog temom Ubrzanje (2007) potom Otkrivanje (2008), bila je snažan izazov za umetnike svih epoha a posebno za stvaraoce savremenog trenutka kada dominira vizuelno u kulturi. Na radovima primenjenih umetnika konkretno se vezuje za ideju prosvetljenja, katarze, hrabrog iskoraka u budućnost. S obzirom da su danas granice između likovne umetnosti i dizajna gotovo potpuno izbrisane upravo svetlost kao moćan stimulans i univerzalna kreativna sila može da da izražajnost, atmosferu, smisao i podsticaj i likovnom izrazu ali i utilitarnom praktičnom radu.

Ogromna je paleta odnosa i veza kada se razmatra ova tema: svetlo - tama, svetlo - oblik, svetlo - boja, svetlo - senka, svetlo - simbol, svetlo - duhovnost, svetlo - igra, svetlost - kult, svetlost - materija, svetlost - kosmos, svetlost - metamorfoza, svetlost - prirodno, svetlost - veštačko, svetlost - večnost.
U galeriji umetničkih senzibiliteta ispred nas nisu samo odgovori na postavljenu temu već prisustvujemo i svojevrsnom eksperimentu: na koliko mogućih načina svetlost jeste prisutna u našoj svesti.
Negde je svetlo osnovna tema, negde je ona samo dodatak radu koji je ostvaren drugim početnim zamislima: materijalima, konceptima, kombinacijama, belinom, odsjajem ogledala, formom koja hvata gustinu svetlosti oko sebe, oblikom koji se radi nje rastače, op-artističkom igrom oblika, zlatnom ili crvenom bojom, izrazom, gestom, intervencijom na sopstvenom telu, iskazom, čistom likovnošću; nežno, strasno, ekspresivno, delikatno, upečatljivo, zagonetno, sve su to načini na koje su umetnici prikazali mene svetlosti obasjavši nas mnoštvom značenja, osećanja, poruka.
Nameće se upitanost da li bi, bez teme, naslova na plakatu ili katalogu, neupućeni posmatrač mogao prepoznati zajedničku nit koja povezuje radove? Da li možda svetlost, kao eminentnost vizuelnog stvaralaštva, u umetnosti zapravo nije dovoljno prepoznata i tretirana kao posebna tema ove izložbe?
Triptih koji se ovom izložbom završava u mnogome pokazuje da je primenjenoj umetnosti imanentno i naručeno i slobodno, kao i da se stvaraoci lako i kreativno snalaze u ličnoj interpretaciji Demijurga, komunicirajući sa kreatorom u sebi.
(iz uvodnog teksta Dijane Milašinović Marić)

Prateće izložbe u okviru centralne manifestacije:

1.Slobodan Manojlović, profesor, dizajner, samostalna izložba Velika nagrada 40. majske izložbe SVETLOST
2.Strukturiranje svetlosti Autorska izložba ist. um Mirjane Vajdić Bajić, koju čine radovi četiri umetnice
3.Odrastanje - uravnotežavanje energije Interaktivni performans Lepo je biti odrastao Vesna Nikolić i Društvo naravno življenje, Ljubljana 28 juni. 2009. u 19 sati.

PRATEĆE IZLOŽBE u drugim galerijskim prostorima

4.Svetlosti i senke metropola (Beč, Pariz, Beograd), fotografije i audio prezentacija Aleksandar Radoš, umetnički fotograf
Autorska izložba Ivone Rajačić Barandovski Galerija SULUJ , 1 - 18 juli 2009

5.Oreol, sublimirani duhovni prostor autorska izložba Leposave Lepe Milošević Sibinović galerija FENIKS 21 - 28 juli 2009


Na ovogodišnjoj izložbi učestvuje 185 umetnika sa 242 rada.


Prema ovlašnoj statistici od prve Majske izložbe do danas na ovoj izložbi učestvovalo je preko 3 500 umetnika, koji su na njoj izložili preko 10 250 radova, a samu izložbu je posetilo preko 70 000 ljudi.
Ove impozantne cifre govore ne samo o tradiciji već i o vitalnosti, kontinuitetu i sposobnosti transformacije u duhu sa vremenom.

Comments

Popular posts from this blog

Koje formatiranje izabrati za eksterni hard disk i koja je realna USB 3.0 brzina?

Nisam ni slutio šta me čeka nakon što sam kupio novi eksterni hard disk 2TB WD Elements Portable. Naime, do sada sam koristio sličan uređaj iste firme od 1TB, ali nikada nisam obratio pažnju na formatiranje (FAT32) niti sam iskreno znao nešto više o tome. Disk je radio na svim platformama i ja sam mislio da to uglavnom tako i treba da bude. 
Prikačio sam novi hard formatiran po NTFS standardu i shvatio da ne mogu da ga koristim na Macu. Nisam se previše uzbuđivao pošto sam znao da je OS X specifičan. Linux mint je prepoznao uređaj, ali sam se iznenadio brzinom prenosa podataka. Godinama sam na raznim mestima čitao o tome kako je USB 3.0 neverovatno brži od USB 2.0 standarda i očekivao sam da sve poleti. 
Konsultovao sam se oko ovih problema sa prijateljem koji mi je predložio da probam različita formairanja i da ponekad proizvođači pogrešno označe portove pa je ovaj uređaj možda prikačen na stariji standard. Na žalost i nakon svog eksperimentisanja rezultati su bili isti. 
Počeo sam …

#Ebanking iz vikendice

Sedim u vikendici i pišem blog. Broadband internet je tu. 
Prilikom dolaska, svratili smo do prodavnice da kupimo hranu i naši telefoni su se automatski priključili na wi-fi preko Instabridge aplikacije.
Signal mobilne telefonije u sobi nije sjajan pa sam telefon prebacio na airplane mode, a nakon toga ponovo uključio wi-fi. Više mi smeta kada nema interneta nego signala mobilne telefonije. Sve je prešlo online i sve funkcioniše ako postoji dobra veza.
Vatra u smederevcu pucka, a ručak se krčka. 
Već godinama unazad, slušam o temama kao što su #ePoslovanje, #eBankarstvo i elektronski potpis (sertifikat).  Kada sam pre oko nedelju dana dobio poziv od Societe Generale banke da prisustvujem događaju u okviru koga će predstaviti najnoviji sistem za online bankarstvo u Srbiji, preraspredio sam obaveze u kalendaru i sa zadovoljstvom ovaj termin rezervisao za prezentaciju.
Kako je izgledao sam događaj pogledajte ovde, a ja ću vam ispričati šta je na mene ostavilo najveći utisak.

Voditel…

Samsung Xcover 550H - mobini telefon otporan na vodu i prašinu

Nakon oko pet godina korišćenja telefona Samsung Xcover 2 C3350 koji me je odlično služio (i dalje radi kao da je nov), rešio sam da potražim drugi telefon sličnih karakteristika koji će biti više u skladu sa potrebama vremena u kome živimo. Razmatrao sam sledeće modele: 
Samsung B2100 XplorerSamsung Xcover 271 i CAT B25 Poošto su prva dva odavno prestala da se proizvode, posmatrao sam oglase za polovne telefone na internetu. Uglavnom sam nailazio na aparate koji su godinama korišćeni na terenu i o kojima se nije previše vodilo računa. Bili su izudarani, izgrebani, prljavi i ponekad bez maske koja zatvara priključke za USB odnosno slušalice. Ipak, činjenica da i dalje rade bila je dobra potvrda kvaliteta ovih namenskih telefona. 
CAT B25 je među njima možda i najizdržljiviji telefon, ali je najsiromašniji što se tiče funkcija. Nije bilo razloga da uzimam nov uređaj pored postojećeg C3350 pa sam se fokusirao na Samsung 550H pošto je on praktično njegov naslednik iz 2017. godine. 
Pronaš…