Skip to main content

Besplatan koncert: PASCAL NEVEU/Proslava svetskog Praznika muzike
Koncert: PASCAL NEVEU

Besplatan koncert povodom obeležavanja SVETSKOG PRAZNIKA MUZIKE
Nedelja, 21. jun od 18:00 - Plato ispred FKC-a (Knez Mihailova ulica)
Organizacija: Francuski kulturni centar i Dom omladine Beograda
Virtuoz na klaviru, kompozitor i majstor jazz improvizacije Pascal Neveu, nastupiće pred beogradskom publikom na dan svetskog Praznika muzike.
Pascal Neveu je rođen 22.07.1966. u Parizu. Poreklom iz muzičke familije vezane u više generacija za klasičnu muziku, Pascal Neveu počinje improvizovati na klaviru u svojoj 4. godini. Vrlo rano je počeo da se isprobava u komponovanju svojih prvih kompozicija klasične muzike.
U 7. godini je u muzičkom konzervatoriju, a zatim postaje učenik kompozitorke savremene muzike J. Richer.
Okružen univerzumom klasične muzike, počinje da eksperimentiše sa novim pristupima improvizaciji i polako se približava sve više i više Jazz-u. Tako i otkriva 3 muzičara - Keith Jarrett, Thelonious Monk i Cecil Taylor - čiji pristup improvizaciji će ga podržati u njegovom vlastitom stvaralačkom radu, ali ujedno ostaje veran muzici svojih omiljenih kompozitora: Sergeja Rachmaninov-a i Johann-a Sebastien-a Bach-a.
Danas njegova muzika, izvođena u salama ili na otvorenom, i njegov osjećaj za improvizaciju pobuđuju pažnju kako publike, tako i interes značajnih imena jazza : Brad Mehldau, René Urtreger…kao i direktore jazz festivala : Montréal, Marciac… Stvorena u trenutku, ona predstavlja neuobičajenu mešavinu klasične muzike, džeza i orijentalne muzike.
Priča počinje u avgustu 2005. kada je Pascal Neveu započeo da razvija svoj atipični koncept «Koncerti na otvorenom» ujedinjujući na taj način Grad, Prirodu i Muziku. Slobodna u svojim pokretima, publika pronalazi svoje mesto u prostoru, i sedeći, ležeći ili stojeći doživljava muziku na jedan novi, neuobičajeni način.
Pascal Neveu koristi prirodne lepote jednog mesta i svojim konceptom ga transformiše u kulturno muzički prostor :
- kreirajući jedan muzički događaj, atipični u srcu jednog grada ili manje urbane sredine.
- pružajući mogućnosti žiteljima da otkriju nove muzičke izraze
- muzika sama pronalazi i privlači publiku (muzika ide prema publici, a ne publika prema njoj) …
Od 2005. do danas, Pascal Neveu je održao više od 250 koncerata na otvorenom (solo klavir) na otvorenom, privukao pažnju više od 180 000 slušalaca u Francuskoj i šire. Na ovakav način je uspeo da kreira prostore za izvođenje koncerata na otvorenom u prirodi, u gradu, kao i Festivale Off u okviru značajnih jazz festivala : Jazz u Marciac-u (gde je u održao 50 koncerata), Paris Jazz festival (40 koncerata), Sofia (Bugarska) ispred palate kulture i Narodnog pozorišta …
Sada i beogradska publika ima jedinstvenu priliku da ga čuje na besplatnom koncertu povodom obeležavanja 21. juna – svetskog Praznika muzike!

Comments

Popular posts from this blog

#Ebanking iz vikendice

Sedim u vikendici i pišem blog. Broadband internet je tu. 
Prilikom dolaska, svratili smo do prodavnice da kupimo hranu i naši telefoni su se automatski priključili na wi-fi preko Instabridge aplikacije.
Signal mobilne telefonije u sobi nije sjajan pa sam telefon prebacio na airplane mode, a nakon toga ponovo uključio wi-fi. Više mi smeta kada nema interneta nego signala mobilne telefonije. Sve je prešlo online i sve funkcioniše ako postoji dobra veza.
Vatra u smederevcu pucka, a ručak se krčka. 
Već godinama unazad, slušam o temama kao što su #ePoslovanje, #eBankarstvo i elektronski potpis (sertifikat).  Kada sam pre oko nedelju dana dobio poziv od Societe Generale banke da prisustvujem događaju u okviru koga će predstaviti najnoviji sistem za online bankarstvo u Srbiji, preraspredio sam obaveze u kalendaru i sa zadovoljstvom ovaj termin rezervisao za prezentaciju.
Kako je izgledao sam događaj pogledajte ovde, a ja ću vam ispričati šta je na mene ostavilo najveći utisak.

Voditel…

Wire - servis za razmenu poruka, pozive i video komunikaciju

Wire je kako na njihovom sajtu kažu "secure messenger". I ako se u Srbiji i na Balkanu najčešće koriste Viber, FB messenger i WhatsUp, mislim da vredi posvetiti par minuta ovom servisu. 
Wire finkcioniše kao desktop, mobilna i web aplikacija i radi na svim glavnim platformama kao što su Linux, macOS, Windows, Android, iOS. Omogućava razmenu poruka, audio i video pozive, slanje najrazličitijih fajlova, trenutne lokacije i td. Pošto je sve navedeno do sada već uobičajeno evo kratkih beleški o njegovim predostima:  Preko sajta https://wire.com/ možete otvoriti nalog koristeći mail adresu. Na ovaj način ne morate da koristite broj vaše SIM karticeNakon otvaranja naloga definišete unikatan nadimak koji ne mora biti isti kao vaše ime i prezime pa na ovaj način dodatno čuvate svoju privatnost i možete se povezati samo sa odabranim osobama koje znaju kako on glasi Sve privilegije mobilne aplikacije su nakon instaliaranja isključene. Ovo je dobro zato što na primer možete sačuvati lis…

Ћирилица - писмо које сам заборавио

Када сам пре пар година открио ћирилицу на мобилном телефону,  било је то велико откриће за мене. Почео сам да шаљем смс поруке пријатељима, постављам статусе на друштвеним мрежама и одговарам на мејлове користећи наше писмо. Скоро сви су реаговали на исти начин. Питали су ме зачуђено откуд то да одједном користим ћирилицу и зашто?  
Пре 12 година, када сам покренуо Мрежу Креативних Људи, користио сам латиницу. Више људи ми је сугерисало да не би било лоше да постоји и ћирилична верзија сајта. У том тренутку нисам имао довољно знања, одговарајућу технологију и времена да се бавим таквим прилагођавањем.

12 година касније, Гугл подржава "Gesture typing" у оквиру оперативног система Андроид и постоји речник термина на српском језику који вам сугерише остатак речи коју сте управо почели да куцате. Оно што је веома битно јесте то да када изаберете српски језик не можете да добијете као на компјутеру латиницу са нашим словима. У том тренутку сам схватио да други имају знатно већу…