Skip to main content

Besplatan koncert: PASCAL NEVEU/Proslava svetskog Praznika muzike
Koncert: PASCAL NEVEU

Besplatan koncert povodom obeležavanja SVETSKOG PRAZNIKA MUZIKE
Nedelja, 21. jun od 18:00 - Plato ispred FKC-a (Knez Mihailova ulica)
Organizacija: Francuski kulturni centar i Dom omladine Beograda
Virtuoz na klaviru, kompozitor i majstor jazz improvizacije Pascal Neveu, nastupiće pred beogradskom publikom na dan svetskog Praznika muzike.
Pascal Neveu je rođen 22.07.1966. u Parizu. Poreklom iz muzičke familije vezane u više generacija za klasičnu muziku, Pascal Neveu počinje improvizovati na klaviru u svojoj 4. godini. Vrlo rano je počeo da se isprobava u komponovanju svojih prvih kompozicija klasične muzike.
U 7. godini je u muzičkom konzervatoriju, a zatim postaje učenik kompozitorke savremene muzike J. Richer.
Okružen univerzumom klasične muzike, počinje da eksperimentiše sa novim pristupima improvizaciji i polako se približava sve više i više Jazz-u. Tako i otkriva 3 muzičara - Keith Jarrett, Thelonious Monk i Cecil Taylor - čiji pristup improvizaciji će ga podržati u njegovom vlastitom stvaralačkom radu, ali ujedno ostaje veran muzici svojih omiljenih kompozitora: Sergeja Rachmaninov-a i Johann-a Sebastien-a Bach-a.
Danas njegova muzika, izvođena u salama ili na otvorenom, i njegov osjećaj za improvizaciju pobuđuju pažnju kako publike, tako i interes značajnih imena jazza : Brad Mehldau, René Urtreger…kao i direktore jazz festivala : Montréal, Marciac… Stvorena u trenutku, ona predstavlja neuobičajenu mešavinu klasične muzike, džeza i orijentalne muzike.
Priča počinje u avgustu 2005. kada je Pascal Neveu započeo da razvija svoj atipični koncept «Koncerti na otvorenom» ujedinjujući na taj način Grad, Prirodu i Muziku. Slobodna u svojim pokretima, publika pronalazi svoje mesto u prostoru, i sedeći, ležeći ili stojeći doživljava muziku na jedan novi, neuobičajeni način.
Pascal Neveu koristi prirodne lepote jednog mesta i svojim konceptom ga transformiše u kulturno muzički prostor :
- kreirajući jedan muzički događaj, atipični u srcu jednog grada ili manje urbane sredine.
- pružajući mogućnosti žiteljima da otkriju nove muzičke izraze
- muzika sama pronalazi i privlači publiku (muzika ide prema publici, a ne publika prema njoj) …
Od 2005. do danas, Pascal Neveu je održao više od 250 koncerata na otvorenom (solo klavir) na otvorenom, privukao pažnju više od 180 000 slušalaca u Francuskoj i šire. Na ovakav način je uspeo da kreira prostore za izvođenje koncerata na otvorenom u prirodi, u gradu, kao i Festivale Off u okviru značajnih jazz festivala : Jazz u Marciac-u (gde je u održao 50 koncerata), Paris Jazz festival (40 koncerata), Sofia (Bugarska) ispred palate kulture i Narodnog pozorišta …
Sada i beogradska publika ima jedinstvenu priliku da ga čuje na besplatnom koncertu povodom obeležavanja 21. juna – svetskog Praznika muzike!

Comments

Popular posts from this blog

Ћирилица - писмо које сам заборавио

Када сам пре пар година открио ћирилицу на мобилном телефону,  било је то велико откриће за мене. Почео сам да шаљем смс поруке пријатељима, постављам статусе на друштвеним мрежама и одговарам на мејлове користећи наше писмо. Скоро сви су реаговали на исти начин. Питали су ме зачуђено откуд то да одједном користим ћирилицу и зашто?  
Пре 12 година, када сам покренуо Мрежу Креативних Људи, користио сам латиницу. Више људи ми је сугерисало да не би било лоше да постоји и ћирилична верзија сајта. У том тренутку нисам имао довољно знања, одговарајућу технологију и времена да се бавим таквим прилагођавањем.

12 година касније, Гугл подржава "Gesture typing" у оквиру оперативног система Андроид и постоји речник термина на српском језику који вам сугерише остатак речи коју сте управо почели да куцате. Оно што је веома битно јесте то да када изаберете српски језик не можете да добијете као на компјутеру латиницу са нашим словима. У том тренутку сам схватио да други имају знатно већу…

Hemijski grejači stopala - planinarska oprema (test)

Više puta sam slušao, ali do skoro nisam imao priliku da probam hemijske grejače vrhova i celog stopala. Odlazak na Kopaonik je bila savršena prilika za test. Uzeo sam nekoliko grejača i spakovao ih u skijaški ranac. 

Hemijski grejači za vrhove stopala
Sedeli smo u kafiću pored staze zakopčane jakne, ušuškani u ćebad koja su nam obezbedili i pijuckali kafu. Posle pola sata mirovanja moja draga se uznemirila pošto je počela da oseća hladnoću, a i meni više nije bilo isto kao na početku. Izvadio sam pakovana hemijskih grejača za noge i na licu mesta smo se izuli i stavili ih u vrhove cipela. 
Grejače koji su na sebi sa donje strane imali samolepljivi deo koji služi da bi se održali na mestu prilikom pomeranja stopala (veoma slab lepak koji ne ostavlja tragove) postavio sam iznad uloška svojih cipela, a druge koji nisu imali ovakvu podlogu ispod uloška njenih cipela. Pošto reaguju u dodiru sa vazduhom, istog trena smo primetili razliku i nastavili da uživamo. 
Grejače nismo skinuli do po…

Cipele za planinarenje "Lowa Khumbu GTX" - planinarska oprema (test)

Pre nešto više od mesec dana uzeo sam planinarske cipele "Lowa Khumbu GTX". 
Pitao sam Danijela za savet. Želeo sam cipele koje su bolje od onih koje sam do sada koristio (Merrell) i koje će zadovoljiti moje potrebe: 
najčešće jednodnevno, ili vikend planinarenjeda budu ugodneda budu dublje od sadašnjih koje samo prelaze gležnjeve da dobro izoluju nogu od snega i hladnoće da budu vodonepropusneda budu jače, izdržljivije i da daju bolju potporu stopalu
Danijel mi je preporučio ovaj model. "Ispod" njih su klasične treking cipele koje su malo mekše, uvijaju se po dužini i nemaju neka od ovih svojstava. Iznad njih su bile profi cipele za visokogorstvo. 
Testirao sam ih tokom nekoliko planinarskih akcija (kiša, blato, kamen, zemlja, vlažan sneg, dobok sneg, putovanje autobusom, gradska šetnja) i ovo su moji utisci:  Izuzetno su ugodne. Nikada do sada nisam imao pravu tehničku cipelu napravljenju baš za planinarenje Stopalo i cela noga su stabilni, a petu pridržava zadnji…