Skip to main content

Besplatan koncert: PASCAL NEVEU/Proslava svetskog Praznika muzike
Koncert: PASCAL NEVEU

Besplatan koncert povodom obeležavanja SVETSKOG PRAZNIKA MUZIKE
Nedelja, 21. jun od 18:00 - Plato ispred FKC-a (Knez Mihailova ulica)
Organizacija: Francuski kulturni centar i Dom omladine Beograda
Virtuoz na klaviru, kompozitor i majstor jazz improvizacije Pascal Neveu, nastupiće pred beogradskom publikom na dan svetskog Praznika muzike.
Pascal Neveu je rođen 22.07.1966. u Parizu. Poreklom iz muzičke familije vezane u više generacija za klasičnu muziku, Pascal Neveu počinje improvizovati na klaviru u svojoj 4. godini. Vrlo rano je počeo da se isprobava u komponovanju svojih prvih kompozicija klasične muzike.
U 7. godini je u muzičkom konzervatoriju, a zatim postaje učenik kompozitorke savremene muzike J. Richer.
Okružen univerzumom klasične muzike, počinje da eksperimentiše sa novim pristupima improvizaciji i polako se približava sve više i više Jazz-u. Tako i otkriva 3 muzičara - Keith Jarrett, Thelonious Monk i Cecil Taylor - čiji pristup improvizaciji će ga podržati u njegovom vlastitom stvaralačkom radu, ali ujedno ostaje veran muzici svojih omiljenih kompozitora: Sergeja Rachmaninov-a i Johann-a Sebastien-a Bach-a.
Danas njegova muzika, izvođena u salama ili na otvorenom, i njegov osjećaj za improvizaciju pobuđuju pažnju kako publike, tako i interes značajnih imena jazza : Brad Mehldau, René Urtreger…kao i direktore jazz festivala : Montréal, Marciac… Stvorena u trenutku, ona predstavlja neuobičajenu mešavinu klasične muzike, džeza i orijentalne muzike.
Priča počinje u avgustu 2005. kada je Pascal Neveu započeo da razvija svoj atipični koncept «Koncerti na otvorenom» ujedinjujući na taj način Grad, Prirodu i Muziku. Slobodna u svojim pokretima, publika pronalazi svoje mesto u prostoru, i sedeći, ležeći ili stojeći doživljava muziku na jedan novi, neuobičajeni način.
Pascal Neveu koristi prirodne lepote jednog mesta i svojim konceptom ga transformiše u kulturno muzički prostor :
- kreirajući jedan muzički događaj, atipični u srcu jednog grada ili manje urbane sredine.
- pružajući mogućnosti žiteljima da otkriju nove muzičke izraze
- muzika sama pronalazi i privlači publiku (muzika ide prema publici, a ne publika prema njoj) …
Od 2005. do danas, Pascal Neveu je održao više od 250 koncerata na otvorenom (solo klavir) na otvorenom, privukao pažnju više od 180 000 slušalaca u Francuskoj i šire. Na ovakav način je uspeo da kreira prostore za izvođenje koncerata na otvorenom u prirodi, u gradu, kao i Festivale Off u okviru značajnih jazz festivala : Jazz u Marciac-u (gde je u održao 50 koncerata), Paris Jazz festival (40 koncerata), Sofia (Bugarska) ispred palate kulture i Narodnog pozorišta …
Sada i beogradska publika ima jedinstvenu priliku da ga čuje na besplatnom koncertu povodom obeležavanja 21. juna – svetskog Praznika muzike!

Comments

Popular posts from this blog

Koje formatiranje izabrati za eksterni hard disk i koja je realna USB 3.0 brzina?

Nisam ni slutio šta me čeka nakon što sam kupio novi eksterni hard disk 2TB WD Elements Portable. Naime, do sada sam koristio sličan uređaj iste firme od 1TB, ali nikada nisam obratio pažnju na formatiranje (FAT32) niti sam iskreno znao nešto više o tome. Disk je radio na svim platformama i ja sam mislio da to uglavnom tako i treba da bude. 
Prikačio sam novi hard formatiran po NTFS standardu i shvatio da ne mogu da ga koristim na Macu. Nisam se previše uzbuđivao pošto sam znao da je OS X specifičan. Linux mint je prepoznao uređaj, ali sam se iznenadio brzinom prenosa podataka. Godinama sam na raznim mestima čitao o tome kako je USB 3.0 neverovatno brži od USB 2.0 standarda i očekivao sam da sve poleti. 
Konsultovao sam se oko ovih problema sa prijateljem koji mi je predložio da probam različita formairanja i da ponekad proizvođači pogrešno označe portove pa je ovaj uređaj možda prikačen na stariji standard. Na žalost i nakon svog eksperimentisanja rezultati su bili isti. 
Počeo sam …

#Ebanking iz vikendice

Sedim u vikendici i pišem blog. Broadband internet je tu. 
Prilikom dolaska, svratili smo do prodavnice da kupimo hranu i naši telefoni su se automatski priključili na wi-fi preko Instabridge aplikacije.
Signal mobilne telefonije u sobi nije sjajan pa sam telefon prebacio na airplane mode, a nakon toga ponovo uključio wi-fi. Više mi smeta kada nema interneta nego signala mobilne telefonije. Sve je prešlo online i sve funkcioniše ako postoji dobra veza.
Vatra u smederevcu pucka, a ručak se krčka. 
Već godinama unazad, slušam o temama kao što su #ePoslovanje, #eBankarstvo i elektronski potpis (sertifikat).  Kada sam pre oko nedelju dana dobio poziv od Societe Generale banke da prisustvujem događaju u okviru koga će predstaviti najnoviji sistem za online bankarstvo u Srbiji, preraspredio sam obaveze u kalendaru i sa zadovoljstvom ovaj termin rezervisao za prezentaciju.
Kako je izgledao sam događaj pogledajte ovde, a ja ću vam ispričati šta je na mene ostavilo najveći utisak.

Voditel…

Samsung Xcover 550H - mobini telefon otporan na vodu i prašinu

Nakon oko pet godina korišćenja telefona Samsung Xcover 2 C3350 koji me je odlično služio (i dalje radi kao da je nov), rešio sam da potražim drugi telefon sličnih karakteristika koji će biti više u skladu sa potrebama vremena u kome živimo. Razmatrao sam sledeće modele: 
Samsung B2100 XplorerSamsung Xcover 271 i CAT B25 Poošto su prva dva odavno prestala da se proizvode, posmatrao sam oglase za polovne telefone na internetu. Uglavnom sam nailazio na aparate koji su godinama korišćeni na terenu i o kojima se nije previše vodilo računa. Bili su izudarani, izgrebani, prljavi i ponekad bez maske koja zatvara priključke za USB odnosno slušalice. Ipak, činjenica da i dalje rade bila je dobra potvrda kvaliteta ovih namenskih telefona. 
CAT B25 je među njima možda i najizdržljiviji telefon, ali je najsiromašniji što se tiče funkcija. Nije bilo razloga da uzimam nov uređaj pored postojećeg C3350 pa sam se fokusirao na Samsung 550H pošto je on praktično njegov naslednik iz 2017. godine. 
Pronaš…