Skip to main content

Besplatan koncert: PASCAL NEVEU/Proslava svetskog Praznika muzike
Koncert: PASCAL NEVEU

Besplatan koncert povodom obeležavanja SVETSKOG PRAZNIKA MUZIKE
Nedelja, 21. jun od 18:00 - Plato ispred FKC-a (Knez Mihailova ulica)
Organizacija: Francuski kulturni centar i Dom omladine Beograda
Virtuoz na klaviru, kompozitor i majstor jazz improvizacije Pascal Neveu, nastupiće pred beogradskom publikom na dan svetskog Praznika muzike.
Pascal Neveu je rođen 22.07.1966. u Parizu. Poreklom iz muzičke familije vezane u više generacija za klasičnu muziku, Pascal Neveu počinje improvizovati na klaviru u svojoj 4. godini. Vrlo rano je počeo da se isprobava u komponovanju svojih prvih kompozicija klasične muzike.
U 7. godini je u muzičkom konzervatoriju, a zatim postaje učenik kompozitorke savremene muzike J. Richer.
Okružen univerzumom klasične muzike, počinje da eksperimentiše sa novim pristupima improvizaciji i polako se približava sve više i više Jazz-u. Tako i otkriva 3 muzičara - Keith Jarrett, Thelonious Monk i Cecil Taylor - čiji pristup improvizaciji će ga podržati u njegovom vlastitom stvaralačkom radu, ali ujedno ostaje veran muzici svojih omiljenih kompozitora: Sergeja Rachmaninov-a i Johann-a Sebastien-a Bach-a.
Danas njegova muzika, izvođena u salama ili na otvorenom, i njegov osjećaj za improvizaciju pobuđuju pažnju kako publike, tako i interes značajnih imena jazza : Brad Mehldau, René Urtreger…kao i direktore jazz festivala : Montréal, Marciac… Stvorena u trenutku, ona predstavlja neuobičajenu mešavinu klasične muzike, džeza i orijentalne muzike.
Priča počinje u avgustu 2005. kada je Pascal Neveu započeo da razvija svoj atipični koncept «Koncerti na otvorenom» ujedinjujući na taj način Grad, Prirodu i Muziku. Slobodna u svojim pokretima, publika pronalazi svoje mesto u prostoru, i sedeći, ležeći ili stojeći doživljava muziku na jedan novi, neuobičajeni način.
Pascal Neveu koristi prirodne lepote jednog mesta i svojim konceptom ga transformiše u kulturno muzički prostor :
- kreirajući jedan muzički događaj, atipični u srcu jednog grada ili manje urbane sredine.
- pružajući mogućnosti žiteljima da otkriju nove muzičke izraze
- muzika sama pronalazi i privlači publiku (muzika ide prema publici, a ne publika prema njoj) …
Od 2005. do danas, Pascal Neveu je održao više od 250 koncerata na otvorenom (solo klavir) na otvorenom, privukao pažnju više od 180 000 slušalaca u Francuskoj i šire. Na ovakav način je uspeo da kreira prostore za izvođenje koncerata na otvorenom u prirodi, u gradu, kao i Festivale Off u okviru značajnih jazz festivala : Jazz u Marciac-u (gde je u održao 50 koncerata), Paris Jazz festival (40 koncerata), Sofia (Bugarska) ispred palate kulture i Narodnog pozorišta …
Sada i beogradska publika ima jedinstvenu priliku da ga čuje na besplatnom koncertu povodom obeležavanja 21. juna – svetskog Praznika muzike!

Comments

Popular posts from this blog

Koje formatiranje izabrati za eksterni hard disk i koja je realna USB 3.0 brzina?

Nisam ni slutio šta me čeka nakon što sam kupio novi eksterni hard disk 2TB WD Elements Portable. Naime, do sada sam koristio sličan uređaj iste firme od 1TB, ali nikada nisam obratio pažnju na formatiranje (FAT32) niti sam iskreno znao nešto više o tome. Disk je radio na svim platformama i ja sam mislio da to uglavnom tako i treba da bude. 
Prikačio sam novi hard formatiran po NTFS standardu i shvatio da ne mogu da ga koristim na Macu. Nisam se previše uzbuđivao pošto sam znao da je OS X specifičan. Linux mint je prepoznao uređaj, ali sam se iznenadio brzinom prenosa podataka. Godinama sam na raznim mestima čitao o tome kako je USB 3.0 neverovatno brži od USB 2.0 standarda i očekivao sam da sve poleti. 
Konsultovao sam se oko ovih problema sa prijateljem koji mi je predložio da probam različita formairanja i da ponekad proizvođači pogrešno označe portove pa je ovaj uređaj možda prikačen na stariji standard. Na žalost i nakon svog eksperimentisanja rezultati su bili isti. 
Počeo sam …

Želite li da osvojite Toshiba Folio 100 tablet računar? - priključite se online konkursu

Želite li da osvojite Toshiba Folio 100 tablet računar?
Priključite se online konkursu povodom 25-godiisnjice od trenutka kada je kompanija Toshiba kreirala prvi laptop Postanite fan "Toshiba Srbija" stranice na Facebook-uIspod ovog posta putem forma za komentare napišitepriču u 300 reči o svom prvom iskustvu sa kompjuterom, ili laptopom do 01. decembra 2010. godine Potpišite se ispod teksta i ostavite svoj mail

Konkurs će biti održan u sledećih sedam zemalja: Bugarskoj, Hrvatskoj, Grčkoj, Izraelu, Rumuniji, Srbiji i Sloveniji. Korisnici koji žele da učestvuju treba da žive u navedenim zemljama. Prva nagrada za najbolju priču iz svake od zemalja je tablet računar Folio 100

25 priča iz svake zemlje će biti izabrano i uvršteno u regionalnu elektronsku knjigu koja će se naći nasajtu www.issuu.com


Evo i zvaničnog opisa uređaja Toshiba Folio 100:
Toshiba za prvoplasiranu priču poklanja Folio 100 koji će pobedniku ili pobednici omogućiti savršeno i jednostavno iskustvo u oblasti z…

Kineski mobilni telefon - kopija Blackberry-ja

Kineski telefon

/ UPDATE: Posto sada imamo preko 200 komentara, mozete nastaviti da ih pisete, a videtece ih na drugoj stranici. /

Kupio sam kineski mobilni telefon koji predstavlja kopiju blackberry-ja. Ne bih sada spominjao detalje, ali recimo da je cena oko pet puta manja od originala.

Iznenadio sam se kvalitetom izrade. Plastika je odlicno obradjena i takve je smese da sticete utisak o dugotrajnosti. Dobra mesavina obezbedjuje da se telefon ne kliza u ruci, a opet nije gumen. Spojevi su fenomenalni i nigde ne postoji manjak, odnosno visak prostora medju spojevima. Deo maske telefona je od metala, kuglica za navigaciju se odlicno ponasa i zaista prelepo svetli, qwerty tastaura je cvrsta i lako se sa njom kuca (ko pre nije probao, trebace mu malo vremena da se navikne kao sto je to bio slucaj samnom), monitor je visoke rezolucije i odlicnog prikaza boja.

Uz telefon se dobijaju dve baterije, heandsefree slusalice sa daljinskim za javljanje i prekidanje razgovora, USB kabl i punjac.

Soft…