16/06/2009

Besplatan koncert: PASCAL NEVEU/Proslava svetskog Praznika muzike
Koncert: PASCAL NEVEU

Besplatan koncert povodom obeležavanja SVETSKOG PRAZNIKA MUZIKE
Nedelja, 21. jun od 18:00 - Plato ispred FKC-a (Knez Mihailova ulica)
Organizacija: Francuski kulturni centar i Dom omladine Beograda
Virtuoz na klaviru, kompozitor i majstor jazz improvizacije Pascal Neveu, nastupiće pred beogradskom publikom na dan svetskog Praznika muzike.
Pascal Neveu je rođen 22.07.1966. u Parizu. Poreklom iz muzičke familije vezane u više generacija za klasičnu muziku, Pascal Neveu počinje improvizovati na klaviru u svojoj 4. godini. Vrlo rano je počeo da se isprobava u komponovanju svojih prvih kompozicija klasične muzike.
U 7. godini je u muzičkom konzervatoriju, a zatim postaje učenik kompozitorke savremene muzike J. Richer.
Okružen univerzumom klasične muzike, počinje da eksperimentiše sa novim pristupima improvizaciji i polako se približava sve više i više Jazz-u. Tako i otkriva 3 muzičara - Keith Jarrett, Thelonious Monk i Cecil Taylor - čiji pristup improvizaciji će ga podržati u njegovom vlastitom stvaralačkom radu, ali ujedno ostaje veran muzici svojih omiljenih kompozitora: Sergeja Rachmaninov-a i Johann-a Sebastien-a Bach-a.
Danas njegova muzika, izvođena u salama ili na otvorenom, i njegov osjećaj za improvizaciju pobuđuju pažnju kako publike, tako i interes značajnih imena jazza : Brad Mehldau, René Urtreger…kao i direktore jazz festivala : Montréal, Marciac… Stvorena u trenutku, ona predstavlja neuobičajenu mešavinu klasične muzike, džeza i orijentalne muzike.
Priča počinje u avgustu 2005. kada je Pascal Neveu započeo da razvija svoj atipični koncept «Koncerti na otvorenom» ujedinjujući na taj način Grad, Prirodu i Muziku. Slobodna u svojim pokretima, publika pronalazi svoje mesto u prostoru, i sedeći, ležeći ili stojeći doživljava muziku na jedan novi, neuobičajeni način.
Pascal Neveu koristi prirodne lepote jednog mesta i svojim konceptom ga transformiše u kulturno muzički prostor :
- kreirajući jedan muzički događaj, atipični u srcu jednog grada ili manje urbane sredine.
- pružajući mogućnosti žiteljima da otkriju nove muzičke izraze
- muzika sama pronalazi i privlači publiku (muzika ide prema publici, a ne publika prema njoj) …
Od 2005. do danas, Pascal Neveu je održao više od 250 koncerata na otvorenom (solo klavir) na otvorenom, privukao pažnju više od 180 000 slušalaca u Francuskoj i šire. Na ovakav način je uspeo da kreira prostore za izvođenje koncerata na otvorenom u prirodi, u gradu, kao i Festivale Off u okviru značajnih jazz festivala : Jazz u Marciac-u (gde je u održao 50 koncerata), Paris Jazz festival (40 koncerata), Sofia (Bugarska) ispred palate kulture i Narodnog pozorišta …
Sada i beogradska publika ima jedinstvenu priliku da ga čuje na besplatnom koncertu povodom obeležavanja 21. juna – svetskog Praznika muzike!

No comments:

Post a Comment

Ukoliko vam se svidja ovaj blog

Prepisite se na newsletter ili preuzimete feed bloga za vas citac.
Upisite vas E-mail: