Skip to main content

Beogradski letnji festival (BELEF) 2009.

Beogradski letnji festival (BELEF), čiji je umetnički direktor i ove godine umetnik Dorijan Kolundžija, svečano će biti otvoren 2. jula koncertom Beogradskog džez trija i grupe J.U.S.T. na Trgu republike, a do 31. jula na različitim lokacijama širom grada predstaviće raznovrstan muzički, pozorišni i vizuelni program, uključujući spektakularni koncert čuvenog rok gitariste Karlosa Santane (Carlos) na Beogradskoj tvrđavi.

Posebno bogat program BELEF će ponuditi u oblasti vizuelnih umetnosti, a selekcija Milice Pekić i Ane Adamović idejno se nadovezuje se na inicijativu započetu prošle godine i nastavlja da istražuje mogućnosti savremene umetničke produkcije u javnom prostoru. Grad ostaje u fokusu kao tema, element nad kojim se vrši intervencija, polje istraživanja i interpretacija, a umetnost se nudi najširoj publici uz potpuno zaobilaženje galerijskih prostora.

Vizuelni program baziran je se na dva osnovna segmenta koja sa različitih aspekata tretiraju potencijal umetničkog rada u javnom prostoru. S jedne strane, bavi se potencijalom savremene slike i skulpture u preoblikovanju identiteta grada, a s druge strane - programima "Korzo" i "Sajberkinematografija", istražuje se arhiva istorije razvoja grada kroz autentičnu video i foto dokumentaciju.

Tri projekta treba da ostave permanentni trag na strukturi grada - izrada nekoliko murala na centralnim gradskim lokacijama, oslikavanje zida Sportskog centra Olimp kroz projekat predstavljanja regionalne strit art scene i postavljanje arhivske fotografske izložbe na gradskim fasadama.

Kroz ostale programske celine, pokušaće se da se umetničkim intervencijama utiče na dinamiku grada, posebno povodom Univerzijade, kada se očekuje veliki broj posetioca iz celog sveta.

Skulpture od terakote nastale u okviru projekta Terratorija, skulpture od selotejpa umetnika Marka Dženkinsa (Jenkins), intervencije na fasadama Bleka Le Rata i ulične video projekcije arhivskih snimaka grada, predviđene projektom "Sajberkinematografija", treba da angažuju i ispune javne prostore grada i postanu deo njegovog svakodnevnog života tokom jula.

Kao kontrapunkt gostima iz inostranstva, interpretaciju i razmišljanje na temu slike u javnom prostoru treba da kreira i nekoliko domaćih umetnika koji su dali značajan doprinos razvoju srpske savremene umetnosti, ali do sada još nisu realizovali rad velikog formata u javnom prostoru - Raša Teodosijević, Vladimir Perić, Biljana Đurđević i Uroš Đurić.

Specijalni deo vizuelnog programa BELEF-a biće BelgrADe Festival, odnosno izložba "Art Directors Club Evrope" u Galeriji New Moment.

Pozorišni program BELEF-a, čiji je selektor britanski reditelj Pol Marej (Paul Murray), koncipiran je tako da izvede publiku na ulice, a počeće 4. jula performansom Dah teatra "Ne/vidljivi grad" u autobusu na trasi 26.

Najavljene su i predstave Marte Lađanski iz Mađarske, britanske Natural Theatre Company, poznate po duhovito-vizuelnom pozorištu na otvorenom, koja će nastupiti na Adi Ciganliji, Skadarliji i na Trgu republike, te nemačkog Antagon Theateraktiona, koji će izvesti futurističku predstavu "Ginko" o aktuelnim problemima mogućnosti nuklearnog rata i njegovim potencijalnim katastrofalnim posledicama.

Muzički program BELEF-a, čiji je selektor Željko Kerleta, dovodi britanskog svestranog muzičara Ešlija Tomasa (Ashley Thomas), atraktivan turski bend Baba Zula, koji kombinuje orijentalne instrumente sa elektronikom i modernim zvukovima, te nigerijskog muzičara Šona Kutija (Seun), najmlađeg sina legendarnog nigerijskog afrobit pionira Fele Kutija, koji će nastupiti sa sastavom Egypt 80.

Poseban spektakl najavljen je za 11. jul na Beogradskoj tvrđavi, kada će nastupiti čuveni Santana, u koorganizaciji BELEF-a s "Komunom".

Nastupiće i japanski sastav Soil & Pimp, proslavljen originalnom formom agresivnog alternativnog džeza, te svestrani afro-kubabnski perkusionista, vođa benda, DJ i muzički kritičar Snowboy i grupa Latin Section.

Najavljen je i trio džez muzičara Larija Vučkovića iz SAD, koji je poreklom iz Kotora, a uz trubača Duška Gojkovića najznačajnija je džez figura sa ovih prostora u svetskim okvirima.

U završnici BELEF-a, 31. jula, nastupiće i jedan od najvećih muzičara Etiopije Mulatu Astatkue sa sastavom The Heliocentrics, poznat kao otac etio-džeza.

Osnivač BELEF-a je Grad Beograd, a organizator Belef centar, čija je direktorka Milena Stojićević nedavno ponovo izabrana na tu funkciju.

Autorka vizuelnog identiteta ovogodišnjeg BELEF-a je Isidora Nikolić.

http://www.belef.org/

Comments

Popular posts from this blog

#Ebanking iz vikendice

Sedim u vikendici i pišem blog. Broadband internet je tu. 
Prilikom dolaska, svratili smo do prodavnice da kupimo hranu i naši telefoni su se automatski priključili na wi-fi preko Instabridge aplikacije.
Signal mobilne telefonije u sobi nije sjajan pa sam telefon prebacio na airplane mode, a nakon toga ponovo uključio wi-fi. Više mi smeta kada nema interneta nego signala mobilne telefonije. Sve je prešlo online i sve funkcioniše ako postoji dobra veza.
Vatra u smederevcu pucka, a ručak se krčka. 
Već godinama unazad, slušam o temama kao što su #ePoslovanje, #eBankarstvo i elektronski potpis (sertifikat).  Kada sam pre oko nedelju dana dobio poziv od Societe Generale banke da prisustvujem događaju u okviru koga će predstaviti najnoviji sistem za online bankarstvo u Srbiji, preraspredio sam obaveze u kalendaru i sa zadovoljstvom ovaj termin rezervisao za prezentaciju.
Kako je izgledao sam događaj pogledajte ovde, a ja ću vam ispričati šta je na mene ostavilo najveći utisak.

Voditel…

Wire - servis za razmenu poruka, pozive i video komunikaciju

Wire je kako na njihovom sajtu kažu "secure messenger". I ako se u Srbiji i na Balkanu najčešće koriste Viber, FB messenger i WhatsUp, mislim da vredi posvetiti par minuta ovom servisu. 
Wire finkcioniše kao desktop, mobilna i web aplikacija i radi na svim glavnim platformama kao što su Linux, macOS, Windows, Android, iOS. Omogućava razmenu poruka, audio i video pozive, slanje najrazličitijih fajlova, trenutne lokacije i td. Pošto je sve navedeno do sada već uobičajeno evo kratkih beleški o njegovim predostima:  Preko sajta https://wire.com/ možete otvoriti nalog koristeći mail adresu. Na ovaj način ne morate da koristite broj vaše SIM karticeNakon otvaranja naloga definišete unikatan nadimak koji ne mora biti isti kao vaše ime i prezime pa na ovaj način dodatno čuvate svoju privatnost i možete se povezati samo sa odabranim osobama koje znaju kako on glasi Sve privilegije mobilne aplikacije su nakon instaliaranja isključene. Ovo je dobro zato što na primer možete sačuvati lis…

Ћирилица - писмо које сам заборавио

Када сам пре пар година открио ћирилицу на мобилном телефону,  било је то велико откриће за мене. Почео сам да шаљем смс поруке пријатељима, постављам статусе на друштвеним мрежама и одговарам на мејлове користећи наше писмо. Скоро сви су реаговали на исти начин. Питали су ме зачуђено откуд то да одједном користим ћирилицу и зашто?  
Пре 12 година, када сам покренуо Мрежу Креативних Људи, користио сам латиницу. Више људи ми је сугерисало да не би било лоше да постоји и ћирилична верзија сајта. У том тренутку нисам имао довољно знања, одговарајућу технологију и времена да се бавим таквим прилагођавањем.

12 година касније, Гугл подржава "Gesture typing" у оквиру оперативног система Андроид и постоји речник термина на српском језику који вам сугерише остатак речи коју сте управо почели да куцате. Оно што је веома битно јесте то да када изаберете српски језик не можете да добијете као на компјутеру латиницу са нашим словима. У том тренутку сам схватио да други имају знатно већу…