Skip to main content

Beogradski letnji festival (BELEF) 2009.

Beogradski letnji festival (BELEF), čiji je umetnički direktor i ove godine umetnik Dorijan Kolundžija, svečano će biti otvoren 2. jula koncertom Beogradskog džez trija i grupe J.U.S.T. na Trgu republike, a do 31. jula na različitim lokacijama širom grada predstaviće raznovrstan muzički, pozorišni i vizuelni program, uključujući spektakularni koncert čuvenog rok gitariste Karlosa Santane (Carlos) na Beogradskoj tvrđavi.

Posebno bogat program BELEF će ponuditi u oblasti vizuelnih umetnosti, a selekcija Milice Pekić i Ane Adamović idejno se nadovezuje se na inicijativu započetu prošle godine i nastavlja da istražuje mogućnosti savremene umetničke produkcije u javnom prostoru. Grad ostaje u fokusu kao tema, element nad kojim se vrši intervencija, polje istraživanja i interpretacija, a umetnost se nudi najširoj publici uz potpuno zaobilaženje galerijskih prostora.

Vizuelni program baziran je se na dva osnovna segmenta koja sa različitih aspekata tretiraju potencijal umetničkog rada u javnom prostoru. S jedne strane, bavi se potencijalom savremene slike i skulpture u preoblikovanju identiteta grada, a s druge strane - programima "Korzo" i "Sajberkinematografija", istražuje se arhiva istorije razvoja grada kroz autentičnu video i foto dokumentaciju.

Tri projekta treba da ostave permanentni trag na strukturi grada - izrada nekoliko murala na centralnim gradskim lokacijama, oslikavanje zida Sportskog centra Olimp kroz projekat predstavljanja regionalne strit art scene i postavljanje arhivske fotografske izložbe na gradskim fasadama.

Kroz ostale programske celine, pokušaće se da se umetničkim intervencijama utiče na dinamiku grada, posebno povodom Univerzijade, kada se očekuje veliki broj posetioca iz celog sveta.

Skulpture od terakote nastale u okviru projekta Terratorija, skulpture od selotejpa umetnika Marka Dženkinsa (Jenkins), intervencije na fasadama Bleka Le Rata i ulične video projekcije arhivskih snimaka grada, predviđene projektom "Sajberkinematografija", treba da angažuju i ispune javne prostore grada i postanu deo njegovog svakodnevnog života tokom jula.

Kao kontrapunkt gostima iz inostranstva, interpretaciju i razmišljanje na temu slike u javnom prostoru treba da kreira i nekoliko domaćih umetnika koji su dali značajan doprinos razvoju srpske savremene umetnosti, ali do sada još nisu realizovali rad velikog formata u javnom prostoru - Raša Teodosijević, Vladimir Perić, Biljana Đurđević i Uroš Đurić.

Specijalni deo vizuelnog programa BELEF-a biće BelgrADe Festival, odnosno izložba "Art Directors Club Evrope" u Galeriji New Moment.

Pozorišni program BELEF-a, čiji je selektor britanski reditelj Pol Marej (Paul Murray), koncipiran je tako da izvede publiku na ulice, a počeće 4. jula performansom Dah teatra "Ne/vidljivi grad" u autobusu na trasi 26.

Najavljene su i predstave Marte Lađanski iz Mađarske, britanske Natural Theatre Company, poznate po duhovito-vizuelnom pozorištu na otvorenom, koja će nastupiti na Adi Ciganliji, Skadarliji i na Trgu republike, te nemačkog Antagon Theateraktiona, koji će izvesti futurističku predstavu "Ginko" o aktuelnim problemima mogućnosti nuklearnog rata i njegovim potencijalnim katastrofalnim posledicama.

Muzički program BELEF-a, čiji je selektor Željko Kerleta, dovodi britanskog svestranog muzičara Ešlija Tomasa (Ashley Thomas), atraktivan turski bend Baba Zula, koji kombinuje orijentalne instrumente sa elektronikom i modernim zvukovima, te nigerijskog muzičara Šona Kutija (Seun), najmlađeg sina legendarnog nigerijskog afrobit pionira Fele Kutija, koji će nastupiti sa sastavom Egypt 80.

Poseban spektakl najavljen je za 11. jul na Beogradskoj tvrđavi, kada će nastupiti čuveni Santana, u koorganizaciji BELEF-a s "Komunom".

Nastupiće i japanski sastav Soil & Pimp, proslavljen originalnom formom agresivnog alternativnog džeza, te svestrani afro-kubabnski perkusionista, vođa benda, DJ i muzički kritičar Snowboy i grupa Latin Section.

Najavljen je i trio džez muzičara Larija Vučkovića iz SAD, koji je poreklom iz Kotora, a uz trubača Duška Gojkovića najznačajnija je džez figura sa ovih prostora u svetskim okvirima.

U završnici BELEF-a, 31. jula, nastupiće i jedan od najvećih muzičara Etiopije Mulatu Astatkue sa sastavom The Heliocentrics, poznat kao otac etio-džeza.

Osnivač BELEF-a je Grad Beograd, a organizator Belef centar, čija je direktorka Milena Stojićević nedavno ponovo izabrana na tu funkciju.

Autorka vizuelnog identiteta ovogodišnjeg BELEF-a je Isidora Nikolić.

http://www.belef.org/

Comments

Popular posts from this blog

Ћирилица - писмо које сам заборавио

Када сам пре пар година открио ћирилицу на мобилном телефону,  било је то велико откриће за мене. Почео сам да шаљем смс поруке пријатељима, постављам статусе на друштвеним мрежама и одговарам на мејлове користећи наше писмо. Скоро сви су реаговали на исти начин. Питали су ме зачуђено откуд то да одједном користим ћирилицу и зашто?  
Пре 12 година, када сам покренуо Мрежу Креативних Људи, користио сам латиницу. Више људи ми је сугерисало да не би било лоше да постоји и ћирилична верзија сајта. У том тренутку нисам имао довољно знања, одговарајућу технологију и времена да се бавим таквим прилагођавањем.

12 година касније, Гугл подржава "Gesture typing" у оквиру оперативног система Андроид и постоји речник термина на српском језику који вам сугерише остатак речи коју сте управо почели да куцате. Оно што је веома битно јесте то да када изаберете српски језик не можете да добијете као на компјутеру латиницу са нашим словима. У том тренутку сам схватио да други имају знатно већу…

Hemijski grejači stopala - planinarska oprema (test)

Više puta sam slušao, ali do skoro nisam imao priliku da probam hemijske grejače vrhova i celog stopala. Odlazak na Kopaonik je bila savršena prilika za test. Uzeo sam nekoliko grejača i spakovao ih u skijaški ranac. 

Hemijski grejači za vrhove stopala
Sedeli smo u kafiću pored staze zakopčane jakne, ušuškani u ćebad koja su nam obezbedili i pijuckali kafu. Posle pola sata mirovanja moja draga se uznemirila pošto je počela da oseća hladnoću, a i meni više nije bilo isto kao na početku. Izvadio sam pakovana hemijskih grejača za noge i na licu mesta smo se izuli i stavili ih u vrhove cipela. 
Grejače koji su na sebi sa donje strane imali samolepljivi deo koji služi da bi se održali na mestu prilikom pomeranja stopala (veoma slab lepak koji ne ostavlja tragove) postavio sam iznad uloška svojih cipela, a druge koji nisu imali ovakvu podlogu ispod uloška njenih cipela. Pošto reaguju u dodiru sa vazduhom, istog trena smo primetili razliku i nastavili da uživamo. 
Grejače nismo skinuli do po…

Cipele za planinarenje "Lowa Khumbu GTX" - planinarska oprema (test)

Pre nešto više od mesec dana uzeo sam planinarske cipele "Lowa Khumbu GTX". 
Pitao sam Danijela za savet. Želeo sam cipele koje su bolje od onih koje sam do sada koristio (Merrell) i koje će zadovoljiti moje potrebe: 
najčešće jednodnevno, ili vikend planinarenjeda budu ugodneda budu dublje od sadašnjih koje samo prelaze gležnjeve da dobro izoluju nogu od snega i hladnoće da budu vodonepropusneda budu jače, izdržljivije i da daju bolju potporu stopalu
Danijel mi je preporučio ovaj model. "Ispod" njih su klasične treking cipele koje su malo mekše, uvijaju se po dužini i nemaju neka od ovih svojstava. Iznad njih su bile profi cipele za visokogorstvo. 
Testirao sam ih tokom nekoliko planinarskih akcija (kiša, blato, kamen, zemlja, vlažan sneg, dobok sneg, putovanje autobusom, gradska šetnja) i ovo su moji utisci:  Izuzetno su ugodne. Nikada do sada nisam imao pravu tehničku cipelu napravljenju baš za planinarenje Stopalo i cela noga su stabilni, a petu pridržava zadnji…