18/06/2009

Beogradski letnji festival (BELEF) 2009.

Beogradski letnji festival (BELEF), čiji je umetnički direktor i ove godine umetnik Dorijan Kolundžija, svečano će biti otvoren 2. jula koncertom Beogradskog džez trija i grupe J.U.S.T. na Trgu republike, a do 31. jula na različitim lokacijama širom grada predstaviće raznovrstan muzički, pozorišni i vizuelni program, uključujući spektakularni koncert čuvenog rok gitariste Karlosa Santane (Carlos) na Beogradskoj tvrđavi.

Posebno bogat program BELEF će ponuditi u oblasti vizuelnih umetnosti, a selekcija Milice Pekić i Ane Adamović idejno se nadovezuje se na inicijativu započetu prošle godine i nastavlja da istražuje mogućnosti savremene umetničke produkcije u javnom prostoru. Grad ostaje u fokusu kao tema, element nad kojim se vrši intervencija, polje istraživanja i interpretacija, a umetnost se nudi najširoj publici uz potpuno zaobilaženje galerijskih prostora.

Vizuelni program baziran je se na dva osnovna segmenta koja sa različitih aspekata tretiraju potencijal umetničkog rada u javnom prostoru. S jedne strane, bavi se potencijalom savremene slike i skulpture u preoblikovanju identiteta grada, a s druge strane - programima "Korzo" i "Sajberkinematografija", istražuje se arhiva istorije razvoja grada kroz autentičnu video i foto dokumentaciju.

Tri projekta treba da ostave permanentni trag na strukturi grada - izrada nekoliko murala na centralnim gradskim lokacijama, oslikavanje zida Sportskog centra Olimp kroz projekat predstavljanja regionalne strit art scene i postavljanje arhivske fotografske izložbe na gradskim fasadama.

Kroz ostale programske celine, pokušaće se da se umetničkim intervencijama utiče na dinamiku grada, posebno povodom Univerzijade, kada se očekuje veliki broj posetioca iz celog sveta.

Skulpture od terakote nastale u okviru projekta Terratorija, skulpture od selotejpa umetnika Marka Dženkinsa (Jenkins), intervencije na fasadama Bleka Le Rata i ulične video projekcije arhivskih snimaka grada, predviđene projektom "Sajberkinematografija", treba da angažuju i ispune javne prostore grada i postanu deo njegovog svakodnevnog života tokom jula.

Kao kontrapunkt gostima iz inostranstva, interpretaciju i razmišljanje na temu slike u javnom prostoru treba da kreira i nekoliko domaćih umetnika koji su dali značajan doprinos razvoju srpske savremene umetnosti, ali do sada još nisu realizovali rad velikog formata u javnom prostoru - Raša Teodosijević, Vladimir Perić, Biljana Đurđević i Uroš Đurić.

Specijalni deo vizuelnog programa BELEF-a biće BelgrADe Festival, odnosno izložba "Art Directors Club Evrope" u Galeriji New Moment.

Pozorišni program BELEF-a, čiji je selektor britanski reditelj Pol Marej (Paul Murray), koncipiran je tako da izvede publiku na ulice, a počeće 4. jula performansom Dah teatra "Ne/vidljivi grad" u autobusu na trasi 26.

Najavljene su i predstave Marte Lađanski iz Mađarske, britanske Natural Theatre Company, poznate po duhovito-vizuelnom pozorištu na otvorenom, koja će nastupiti na Adi Ciganliji, Skadarliji i na Trgu republike, te nemačkog Antagon Theateraktiona, koji će izvesti futurističku predstavu "Ginko" o aktuelnim problemima mogućnosti nuklearnog rata i njegovim potencijalnim katastrofalnim posledicama.

Muzički program BELEF-a, čiji je selektor Željko Kerleta, dovodi britanskog svestranog muzičara Ešlija Tomasa (Ashley Thomas), atraktivan turski bend Baba Zula, koji kombinuje orijentalne instrumente sa elektronikom i modernim zvukovima, te nigerijskog muzičara Šona Kutija (Seun), najmlađeg sina legendarnog nigerijskog afrobit pionira Fele Kutija, koji će nastupiti sa sastavom Egypt 80.

Poseban spektakl najavljen je za 11. jul na Beogradskoj tvrđavi, kada će nastupiti čuveni Santana, u koorganizaciji BELEF-a s "Komunom".

Nastupiće i japanski sastav Soil & Pimp, proslavljen originalnom formom agresivnog alternativnog džeza, te svestrani afro-kubabnski perkusionista, vođa benda, DJ i muzički kritičar Snowboy i grupa Latin Section.

Najavljen je i trio džez muzičara Larija Vučkovića iz SAD, koji je poreklom iz Kotora, a uz trubača Duška Gojkovića najznačajnija je džez figura sa ovih prostora u svetskim okvirima.

U završnici BELEF-a, 31. jula, nastupiće i jedan od najvećih muzičara Etiopije Mulatu Astatkue sa sastavom The Heliocentrics, poznat kao otac etio-džeza.

Osnivač BELEF-a je Grad Beograd, a organizator Belef centar, čija je direktorka Milena Stojićević nedavno ponovo izabrana na tu funkciju.

Autorka vizuelnog identiteta ovogodišnjeg BELEF-a je Isidora Nikolić.

http://www.belef.org/

No comments:

Post a Comment

Ukoliko vam se svidja ovaj blog

Prepisite se na newsletter ili preuzimete feed bloga za vas citac.
Upisite vas E-mail: