Skip to main content

Beogradski letnji festival (BELEF) 2009.

Beogradski letnji festival (BELEF), čiji je umetnički direktor i ove godine umetnik Dorijan Kolundžija, svečano će biti otvoren 2. jula koncertom Beogradskog džez trija i grupe J.U.S.T. na Trgu republike, a do 31. jula na različitim lokacijama širom grada predstaviće raznovrstan muzički, pozorišni i vizuelni program, uključujući spektakularni koncert čuvenog rok gitariste Karlosa Santane (Carlos) na Beogradskoj tvrđavi.

Posebno bogat program BELEF će ponuditi u oblasti vizuelnih umetnosti, a selekcija Milice Pekić i Ane Adamović idejno se nadovezuje se na inicijativu započetu prošle godine i nastavlja da istražuje mogućnosti savremene umetničke produkcije u javnom prostoru. Grad ostaje u fokusu kao tema, element nad kojim se vrši intervencija, polje istraživanja i interpretacija, a umetnost se nudi najširoj publici uz potpuno zaobilaženje galerijskih prostora.

Vizuelni program baziran je se na dva osnovna segmenta koja sa različitih aspekata tretiraju potencijal umetničkog rada u javnom prostoru. S jedne strane, bavi se potencijalom savremene slike i skulpture u preoblikovanju identiteta grada, a s druge strane - programima "Korzo" i "Sajberkinematografija", istražuje se arhiva istorije razvoja grada kroz autentičnu video i foto dokumentaciju.

Tri projekta treba da ostave permanentni trag na strukturi grada - izrada nekoliko murala na centralnim gradskim lokacijama, oslikavanje zida Sportskog centra Olimp kroz projekat predstavljanja regionalne strit art scene i postavljanje arhivske fotografske izložbe na gradskim fasadama.

Kroz ostale programske celine, pokušaće se da se umetničkim intervencijama utiče na dinamiku grada, posebno povodom Univerzijade, kada se očekuje veliki broj posetioca iz celog sveta.

Skulpture od terakote nastale u okviru projekta Terratorija, skulpture od selotejpa umetnika Marka Dženkinsa (Jenkins), intervencije na fasadama Bleka Le Rata i ulične video projekcije arhivskih snimaka grada, predviđene projektom "Sajberkinematografija", treba da angažuju i ispune javne prostore grada i postanu deo njegovog svakodnevnog života tokom jula.

Kao kontrapunkt gostima iz inostranstva, interpretaciju i razmišljanje na temu slike u javnom prostoru treba da kreira i nekoliko domaćih umetnika koji su dali značajan doprinos razvoju srpske savremene umetnosti, ali do sada još nisu realizovali rad velikog formata u javnom prostoru - Raša Teodosijević, Vladimir Perić, Biljana Đurđević i Uroš Đurić.

Specijalni deo vizuelnog programa BELEF-a biće BelgrADe Festival, odnosno izložba "Art Directors Club Evrope" u Galeriji New Moment.

Pozorišni program BELEF-a, čiji je selektor britanski reditelj Pol Marej (Paul Murray), koncipiran je tako da izvede publiku na ulice, a počeće 4. jula performansom Dah teatra "Ne/vidljivi grad" u autobusu na trasi 26.

Najavljene su i predstave Marte Lađanski iz Mađarske, britanske Natural Theatre Company, poznate po duhovito-vizuelnom pozorištu na otvorenom, koja će nastupiti na Adi Ciganliji, Skadarliji i na Trgu republike, te nemačkog Antagon Theateraktiona, koji će izvesti futurističku predstavu "Ginko" o aktuelnim problemima mogućnosti nuklearnog rata i njegovim potencijalnim katastrofalnim posledicama.

Muzički program BELEF-a, čiji je selektor Željko Kerleta, dovodi britanskog svestranog muzičara Ešlija Tomasa (Ashley Thomas), atraktivan turski bend Baba Zula, koji kombinuje orijentalne instrumente sa elektronikom i modernim zvukovima, te nigerijskog muzičara Šona Kutija (Seun), najmlađeg sina legendarnog nigerijskog afrobit pionira Fele Kutija, koji će nastupiti sa sastavom Egypt 80.

Poseban spektakl najavljen je za 11. jul na Beogradskoj tvrđavi, kada će nastupiti čuveni Santana, u koorganizaciji BELEF-a s "Komunom".

Nastupiće i japanski sastav Soil & Pimp, proslavljen originalnom formom agresivnog alternativnog džeza, te svestrani afro-kubabnski perkusionista, vođa benda, DJ i muzički kritičar Snowboy i grupa Latin Section.

Najavljen je i trio džez muzičara Larija Vučkovića iz SAD, koji je poreklom iz Kotora, a uz trubača Duška Gojkovića najznačajnija je džez figura sa ovih prostora u svetskim okvirima.

U završnici BELEF-a, 31. jula, nastupiće i jedan od najvećih muzičara Etiopije Mulatu Astatkue sa sastavom The Heliocentrics, poznat kao otac etio-džeza.

Osnivač BELEF-a je Grad Beograd, a organizator Belef centar, čija je direktorka Milena Stojićević nedavno ponovo izabrana na tu funkciju.

Autorka vizuelnog identiteta ovogodišnjeg BELEF-a je Isidora Nikolić.

http://www.belef.org/

Comments

Popular posts from this blog

Koje formatiranje izabrati za eksterni hard disk i koja je realna USB 3.0 brzina?

Nisam ni slutio šta me čeka nakon što sam kupio novi eksterni hard disk 2TB WD Elements Portable. Naime, do sada sam koristio sličan uređaj iste firme od 1TB, ali nikada nisam obratio pažnju na formatiranje (FAT32) niti sam iskreno znao nešto više o tome. Disk je radio na svim platformama i ja sam mislio da to uglavnom tako i treba da bude. 
Prikačio sam novi hard formatiran po NTFS standardu i shvatio da ne mogu da ga koristim na Macu. Nisam se previše uzbuđivao pošto sam znao da je OS X specifičan. Linux mint je prepoznao uređaj, ali sam se iznenadio brzinom prenosa podataka. Godinama sam na raznim mestima čitao o tome kako je USB 3.0 neverovatno brži od USB 2.0 standarda i očekivao sam da sve poleti. 
Konsultovao sam se oko ovih problema sa prijateljem koji mi je predložio da probam različita formairanja i da ponekad proizvođači pogrešno označe portove pa je ovaj uređaj možda prikačen na stariji standard. Na žalost i nakon svog eksperimentisanja rezultati su bili isti. 
Počeo sam …

#Ebanking iz vikendice

Sedim u vikendici i pišem blog. Broadband internet je tu. 
Prilikom dolaska, svratili smo do prodavnice da kupimo hranu i naši telefoni su se automatski priključili na wi-fi preko Instabridge aplikacije.
Signal mobilne telefonije u sobi nije sjajan pa sam telefon prebacio na airplane mode, a nakon toga ponovo uključio wi-fi. Više mi smeta kada nema interneta nego signala mobilne telefonije. Sve je prešlo online i sve funkcioniše ako postoji dobra veza.
Vatra u smederevcu pucka, a ručak se krčka. 
Već godinama unazad, slušam o temama kao što su #ePoslovanje, #eBankarstvo i elektronski potpis (sertifikat).  Kada sam pre oko nedelju dana dobio poziv od Societe Generale banke da prisustvujem događaju u okviru koga će predstaviti najnoviji sistem za online bankarstvo u Srbiji, preraspredio sam obaveze u kalendaru i sa zadovoljstvom ovaj termin rezervisao za prezentaciju.
Kako je izgledao sam događaj pogledajte ovde, a ja ću vam ispričati šta je na mene ostavilo najveći utisak.

Voditel…

Samsung Xcover 550H - mobini telefon otporan na vodu i prašinu

Nakon oko pet godina korišćenja telefona Samsung Xcover 2 C3350 koji me je odlično služio (i dalje radi kao da je nov), rešio sam da potražim drugi telefon sličnih karakteristika koji će biti više u skladu sa potrebama vremena u kome živimo. Razmatrao sam sledeće modele: 
Samsung B2100 XplorerSamsung Xcover 271 i CAT B25 Poošto su prva dva odavno prestala da se proizvode, posmatrao sam oglase za polovne telefone na internetu. Uglavnom sam nailazio na aparate koji su godinama korišćeni na terenu i o kojima se nije previše vodilo računa. Bili su izudarani, izgrebani, prljavi i ponekad bez maske koja zatvara priključke za USB odnosno slušalice. Ipak, činjenica da i dalje rade bila je dobra potvrda kvaliteta ovih namenskih telefona. 
CAT B25 je među njima možda i najizdržljiviji telefon, ali je najsiromašniji što se tiče funkcija. Nije bilo razloga da uzimam nov uređaj pored postojećeg C3350 pa sam se fokusirao na Samsung 550H pošto je on praktično njegov naslednik iz 2017. godine. 
Pronaš…