26/05/2009

Tipometar - knjiga "Svakodnevna tipografija"

http://www.tipometar.org/

Knjiga Svakodnevna tipografija (priredile Olivera Batajic i Olivera Stojadinovic) prva je knjiga koja se pojavila u izdanju Tipometra. Ideja urednistva je bila da se istraze aktuelna desavanja u srpskoj tipografiji poredeci ih sa cinjenicama iz proslog vremena.

Tekstovi koji se nalaze u knjizi ne nalaze se na sajtu i na neki nacin predstavljaju zbornik na temu tipografije i grafičkog dizajna, pisani kako za strucnu publiku tako i za sve one kojima je ova oblast interesantna.

Smatramo da je postojanje ovakve knjige dragocen dokument o jednom vremenu, ali u isto vreme dobra osnova za dalje istrazivanje.

Povodom izlaska knjige Svakodnevna tipografija u Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu, na I spratu 27. maja u 18 casova 2009. godine bice organizovana prezentacija knjige u vidu razgovora sa autorima:

Stjepanom Filekijem,
Oliverom Stojadinovic,
Oliverom Batajic,
Vedranom Erakovicem,
Rastkom Ciricem,
Mirjanom Zivkovic,
Janom Orsolic
i Borutom Vildom kao moderatorom.
Pridruzite nam se.

Pisite nam na adresu: komentar@tipometar.org


Upoznajte Tipometar

Na dnu naslovne strane (a na ostalim stranama sa leve strane) nalaze se linkovi svih rubrika Tipometra. U rubrici TM mozete pogledati ko su autori i saradnici na sajtu. U rubrici Reprint objavljujemo clanke iz oblasti pisma i tipografije koji su vec negde objavljeni, pa smo ih mi preveli i postavili na internet. Rubrika Kolumne je rezervisana za originalne clanke posebno pisane za Tipometar. Rubrika Aktuelno prati tekuca dogadjanja (izlozbe, knjige, casopise, konkurse i linkove) koja su u vezi sa temom tipografije. Rubrika Pojmovnik sadrzi osnovne pojmove iz oblasti tipografije. U Katalogu su predstavljena tipografska pisma (fontovi) nasih autora. Periskop prikazuje fotografije tipografije sa kojom se svakodnevno srecemo. Rubrika Tema je skup tematskih celina koje ce se vremenom dopunjavati, a rubrika Kaleidoskop je prostor za tipografsku i kaligrafsku igru kao i za tipografsko i kaligrafsko ulepsavanje prostora. Informacije koje dobijate u biltenu Tipometra samo su informacije o novinama na sajtu, a kompletan sadrzaj
svih rubrika dostupan je u svakom trenutku.

No comments:

Post a Comment

Ukoliko vam se svidja ovaj blog

Prepisite se na newsletter ili preuzimete feed bloga za vas citac.
Upisite vas E-mail: