Skip to main content

Slobodni festival 3 - Hrvatska

I ove godine Autonomni centar (ACT) organizira Slobodni festival 3 u partnerstvu s Hrvatskom udrugom Linux korisnika (HULK).

Ovaj poziv namijenjen je predavačima, voditeljima radionica, multimedijalnim umjetnicima, hakerima i aktivistima.


Poziv za predavače na Slobodnom festivalu 3(Čakovec, 3. - 5. srpnja 2009. godine)

Pozivamo sve zainteresirane stručnjake, hobiste i umjetnike za sudjelovanjem kao predavačima, voditeljima radionica i izvoditeljima na trećem po redu Slobodnom festivalu koji će se održati u Čakovcu od 3. do 5. srpnja 2009. godine.Ove godine nas zanimaju sljedeća tematska područja:

3. srpnja 2009.
Upotreba slobodnog softvera u organizacijskom okruženju
Prvi dan Festivala će okupiti stručnjake iz poslovnog svijeta koji koriste slobodni softver otvorenog koda u svojim organizacijama ili pružaju podršku drugim organizacijama te predstavnike poslovnog sektora, javnog sektora i sektora civilnog društva SZ Hrvatske i raspravljat će se o načinima uvođenja slobodnog softvera u organizacijsko okruženje (uredsko korištenje, organizacijski i kolaboracijski softver i dr.). Predavači će načine korištenja softvera pokazati na mreži računala koja će predstavljati virtualno poduzeće.

4. srpnja 2009. i 5. srpnja 2009.
Multimedija i tehnologija u umjetnosti i aktivizmu
Ovo će biti prilika za prezentaciju različitih multidisciplinarnih projekata koji koriste nove tehnologije i nove medije. Veći značaj će se dati predavanjima, prezentacijama i radionicama koje se odnose na spoj umjetnosti i djelovanja za pozitivne društvene promjene. Također bismo rado predstavili neke od otvorenih softverskih alata koji se koriste za grafiku, zvuk i video.

Otvorene hardverske tehnologije
Prezentacije i kraće radionice “open source hardverskih projekata” kao što su Arduino, Openmoko…

Sigurnost i privatnost u globalnom svijetu
Edukacijski sadržaji o sigurnosti i privatnosti u današnjem svijetu gdje smo promatrani i dajemo sve privatne podatke. Pokušat će se dati odgovor na pitanje koliko nove tehnologije narušavaju ljudsko pravo na privatnost, koliko stvarno želimo privatnost, kako se zaštiti koristeći nove tehnologije, koja je uloga i značaj slobodnog softvera u tome.

Ovo su okvirna tematska područja. Ako mislite da Vaša jedinica sadržaja ne spada niti u jednu od ovih kategorija, molimo Vas da je bez obzira na to svakako prijavite.

Prijave se primaju do 31. svibnja na e-mail prijave@slobodnifestival.info Jedan predavač može poslati više jedinica sadržaja.Za predavače će biti plaćen put, smještaj u hotelu za sva 3 dana te ručak i večera za sva 3 dana.Prijava mora sadržavati:

1. Format jedinice: predavanje, radionica, izvedba…2. Naslov jedinice:3. Kratki opis jedinice:4. Ime i prezime:5. Organizacija:6. E-mail:7. Telefon:8. Iznos putnog troška:9. Smještaj: da/ne10. Posebna prehrana:11. Vaša kratka biografija:12. Vaša fotografija + po želji fotografija vezana uz Vašu jedinicu sadržaja

Kod odabira prednost će imati sljedeće jedinice sadržaja:
u direktnoj su vezi sa slobodnim softverom i otvorenim tehnologijama, inovativna rješenja, povezana su sa razvojem društva u budućnosti i aktivizmom u zajednici, rješenja su koja ste vi osmislili ili sudjelujete u razvoju.


Srdačno Vas pozdravljamo i vidimo se,

Organizacijski tim Slobodnog festivala 3Poziv u pdf formatu preuzmite ovdje.

Comments

Popular posts from this blog

Koje formatiranje izabrati za eksterni hard disk i koja je realna USB 3.0 brzina?

Nisam ni slutio šta me čeka nakon što sam kupio novi eksterni hard disk 2TB WD Elements Portable. Naime, do sada sam koristio sličan uređaj iste firme od 1TB, ali nikada nisam obratio pažnju na formatiranje (FAT32) niti sam iskreno znao nešto više o tome. Disk je radio na svim platformama i ja sam mislio da to uglavnom tako i treba da bude. 
Prikačio sam novi hard formatiran po NTFS standardu i shvatio da ne mogu da ga koristim na Macu. Nisam se previše uzbuđivao pošto sam znao da je OS X specifičan. Linux mint je prepoznao uređaj, ali sam se iznenadio brzinom prenosa podataka. Godinama sam na raznim mestima čitao o tome kako je USB 3.0 neverovatno brži od USB 2.0 standarda i očekivao sam da sve poleti. 
Konsultovao sam se oko ovih problema sa prijateljem koji mi je predložio da probam različita formairanja i da ponekad proizvođači pogrešno označe portove pa je ovaj uređaj možda prikačen na stariji standard. Na žalost i nakon svog eksperimentisanja rezultati su bili isti. 
Počeo sam …

#Ebanking iz vikendice

Sedim u vikendici i pišem blog. Broadband internet je tu. 
Prilikom dolaska, svratili smo do prodavnice da kupimo hranu i naši telefoni su se automatski priključili na wi-fi preko Instabridge aplikacije.
Signal mobilne telefonije u sobi nije sjajan pa sam telefon prebacio na airplane mode, a nakon toga ponovo uključio wi-fi. Više mi smeta kada nema interneta nego signala mobilne telefonije. Sve je prešlo online i sve funkcioniše ako postoji dobra veza.
Vatra u smederevcu pucka, a ručak se krčka. 
Već godinama unazad, slušam o temama kao što su #ePoslovanje, #eBankarstvo i elektronski potpis (sertifikat).  Kada sam pre oko nedelju dana dobio poziv od Societe Generale banke da prisustvujem događaju u okviru koga će predstaviti najnoviji sistem za online bankarstvo u Srbiji, preraspredio sam obaveze u kalendaru i sa zadovoljstvom ovaj termin rezervisao za prezentaciju.
Kako je izgledao sam događaj pogledajte ovde, a ja ću vam ispričati šta je na mene ostavilo najveći utisak.

Voditel…

Samsung Xcover 550H - mobini telefon otporan na vodu i prašinu

Nakon oko pet godina korišćenja telefona Samsung Xcover 2 C3350 koji me je odlično služio (i dalje radi kao da je nov), rešio sam da potražim drugi telefon sličnih karakteristika koji će biti više u skladu sa potrebama vremena u kome živimo. Razmatrao sam sledeće modele: 
Samsung B2100 XplorerSamsung Xcover 271 i CAT B25 Poošto su prva dva odavno prestala da se proizvode, posmatrao sam oglase za polovne telefone na internetu. Uglavnom sam nailazio na aparate koji su godinama korišćeni na terenu i o kojima se nije previše vodilo računa. Bili su izudarani, izgrebani, prljavi i ponekad bez maske koja zatvara priključke za USB odnosno slušalice. Ipak, činjenica da i dalje rade bila je dobra potvrda kvaliteta ovih namenskih telefona. 
CAT B25 je među njima možda i najizdržljiviji telefon, ali je najsiromašniji što se tiče funkcija. Nije bilo razloga da uzimam nov uređaj pored postojećeg C3350 pa sam se fokusirao na Samsung 550H pošto je on praktično njegov naslednik iz 2017. godine. 
Pronaš…