Skip to main content

Slobodni festival 3 - Hrvatska

I ove godine Autonomni centar (ACT) organizira Slobodni festival 3 u partnerstvu s Hrvatskom udrugom Linux korisnika (HULK).

Ovaj poziv namijenjen je predavačima, voditeljima radionica, multimedijalnim umjetnicima, hakerima i aktivistima.


Poziv za predavače na Slobodnom festivalu 3(Čakovec, 3. - 5. srpnja 2009. godine)

Pozivamo sve zainteresirane stručnjake, hobiste i umjetnike za sudjelovanjem kao predavačima, voditeljima radionica i izvoditeljima na trećem po redu Slobodnom festivalu koji će se održati u Čakovcu od 3. do 5. srpnja 2009. godine.Ove godine nas zanimaju sljedeća tematska područja:

3. srpnja 2009.
Upotreba slobodnog softvera u organizacijskom okruženju
Prvi dan Festivala će okupiti stručnjake iz poslovnog svijeta koji koriste slobodni softver otvorenog koda u svojim organizacijama ili pružaju podršku drugim organizacijama te predstavnike poslovnog sektora, javnog sektora i sektora civilnog društva SZ Hrvatske i raspravljat će se o načinima uvođenja slobodnog softvera u organizacijsko okruženje (uredsko korištenje, organizacijski i kolaboracijski softver i dr.). Predavači će načine korištenja softvera pokazati na mreži računala koja će predstavljati virtualno poduzeće.

4. srpnja 2009. i 5. srpnja 2009.
Multimedija i tehnologija u umjetnosti i aktivizmu
Ovo će biti prilika za prezentaciju različitih multidisciplinarnih projekata koji koriste nove tehnologije i nove medije. Veći značaj će se dati predavanjima, prezentacijama i radionicama koje se odnose na spoj umjetnosti i djelovanja za pozitivne društvene promjene. Također bismo rado predstavili neke od otvorenih softverskih alata koji se koriste za grafiku, zvuk i video.

Otvorene hardverske tehnologije
Prezentacije i kraće radionice “open source hardverskih projekata” kao što su Arduino, Openmoko…

Sigurnost i privatnost u globalnom svijetu
Edukacijski sadržaji o sigurnosti i privatnosti u današnjem svijetu gdje smo promatrani i dajemo sve privatne podatke. Pokušat će se dati odgovor na pitanje koliko nove tehnologije narušavaju ljudsko pravo na privatnost, koliko stvarno želimo privatnost, kako se zaštiti koristeći nove tehnologije, koja je uloga i značaj slobodnog softvera u tome.

Ovo su okvirna tematska područja. Ako mislite da Vaša jedinica sadržaja ne spada niti u jednu od ovih kategorija, molimo Vas da je bez obzira na to svakako prijavite.

Prijave se primaju do 31. svibnja na e-mail prijave@slobodnifestival.info Jedan predavač može poslati više jedinica sadržaja.Za predavače će biti plaćen put, smještaj u hotelu za sva 3 dana te ručak i večera za sva 3 dana.Prijava mora sadržavati:

1. Format jedinice: predavanje, radionica, izvedba…2. Naslov jedinice:3. Kratki opis jedinice:4. Ime i prezime:5. Organizacija:6. E-mail:7. Telefon:8. Iznos putnog troška:9. Smještaj: da/ne10. Posebna prehrana:11. Vaša kratka biografija:12. Vaša fotografija + po želji fotografija vezana uz Vašu jedinicu sadržaja

Kod odabira prednost će imati sljedeće jedinice sadržaja:
u direktnoj su vezi sa slobodnim softverom i otvorenim tehnologijama, inovativna rješenja, povezana su sa razvojem društva u budućnosti i aktivizmom u zajednici, rješenja su koja ste vi osmislili ili sudjelujete u razvoju.


Srdačno Vas pozdravljamo i vidimo se,

Organizacijski tim Slobodnog festivala 3Poziv u pdf formatu preuzmite ovdje.

Comments

Popular posts from this blog

Ћирилица - писмо које сам заборавио

Када сам пре пар година открио ћирилицу на мобилном телефону,  било је то велико откриће за мене. Почео сам да шаљем смс поруке пријатељима, постављам статусе на друштвеним мрежама и одговарам на мејлове користећи наше писмо. Скоро сви су реаговали на исти начин. Питали су ме зачуђено откуд то да одједном користим ћирилицу и зашто?  
Пре 12 година, када сам покренуо Мрежу Креативних Људи, користио сам латиницу. Више људи ми је сугерисало да не би било лоше да постоји и ћирилична верзија сајта. У том тренутку нисам имао довољно знања, одговарајућу технологију и времена да се бавим таквим прилагођавањем.

12 година касније, Гугл подржава "Gesture typing" у оквиру оперативног система Андроид и постоји речник термина на српском језику који вам сугерише остатак речи коју сте управо почели да куцате. Оно што је веома битно јесте то да када изаберете српски језик не можете да добијете као на компјутеру латиницу са нашим словима. У том тренутку сам схватио да други имају знатно већу…

Hemijski grejači stopala - planinarska oprema (test)

Više puta sam slušao, ali do skoro nisam imao priliku da probam hemijske grejače vrhova i celog stopala. Odlazak na Kopaonik je bila savršena prilika za test. Uzeo sam nekoliko grejača i spakovao ih u skijaški ranac. 

Hemijski grejači za vrhove stopala
Sedeli smo u kafiću pored staze zakopčane jakne, ušuškani u ćebad koja su nam obezbedili i pijuckali kafu. Posle pola sata mirovanja moja draga se uznemirila pošto je počela da oseća hladnoću, a i meni više nije bilo isto kao na početku. Izvadio sam pakovana hemijskih grejača za noge i na licu mesta smo se izuli i stavili ih u vrhove cipela. 
Grejače koji su na sebi sa donje strane imali samolepljivi deo koji služi da bi se održali na mestu prilikom pomeranja stopala (veoma slab lepak koji ne ostavlja tragove) postavio sam iznad uloška svojih cipela, a druge koji nisu imali ovakvu podlogu ispod uloška njenih cipela. Pošto reaguju u dodiru sa vazduhom, istog trena smo primetili razliku i nastavili da uživamo. 
Grejače nismo skinuli do po…

Cipele za planinarenje "Lowa Khumbu GTX" - planinarska oprema (test)

Pre nešto više od mesec dana uzeo sam planinarske cipele "Lowa Khumbu GTX". 
Pitao sam Danijela za savet. Želeo sam cipele koje su bolje od onih koje sam do sada koristio (Merrell) i koje će zadovoljiti moje potrebe: 
najčešće jednodnevno, ili vikend planinarenjeda budu ugodneda budu dublje od sadašnjih koje samo prelaze gležnjeve da dobro izoluju nogu od snega i hladnoće da budu vodonepropusneda budu jače, izdržljivije i da daju bolju potporu stopalu
Danijel mi je preporučio ovaj model. "Ispod" njih su klasične treking cipele koje su malo mekše, uvijaju se po dužini i nemaju neka od ovih svojstava. Iznad njih su bile profi cipele za visokogorstvo. 
Testirao sam ih tokom nekoliko planinarskih akcija (kiša, blato, kamen, zemlja, vlažan sneg, dobok sneg, putovanje autobusom, gradska šetnja) i ovo su moji utisci:  Izuzetno su ugodne. Nikada do sada nisam imao pravu tehničku cipelu napravljenju baš za planinarenje Stopalo i cela noga su stabilni, a petu pridržava zadnji…