Skip to main content

Slobodni festival 3 - Hrvatska

I ove godine Autonomni centar (ACT) organizira Slobodni festival 3 u partnerstvu s Hrvatskom udrugom Linux korisnika (HULK).

Ovaj poziv namijenjen je predavačima, voditeljima radionica, multimedijalnim umjetnicima, hakerima i aktivistima.


Poziv za predavače na Slobodnom festivalu 3(Čakovec, 3. - 5. srpnja 2009. godine)

Pozivamo sve zainteresirane stručnjake, hobiste i umjetnike za sudjelovanjem kao predavačima, voditeljima radionica i izvoditeljima na trećem po redu Slobodnom festivalu koji će se održati u Čakovcu od 3. do 5. srpnja 2009. godine.Ove godine nas zanimaju sljedeća tematska područja:

3. srpnja 2009.
Upotreba slobodnog softvera u organizacijskom okruženju
Prvi dan Festivala će okupiti stručnjake iz poslovnog svijeta koji koriste slobodni softver otvorenog koda u svojim organizacijama ili pružaju podršku drugim organizacijama te predstavnike poslovnog sektora, javnog sektora i sektora civilnog društva SZ Hrvatske i raspravljat će se o načinima uvođenja slobodnog softvera u organizacijsko okruženje (uredsko korištenje, organizacijski i kolaboracijski softver i dr.). Predavači će načine korištenja softvera pokazati na mreži računala koja će predstavljati virtualno poduzeće.

4. srpnja 2009. i 5. srpnja 2009.
Multimedija i tehnologija u umjetnosti i aktivizmu
Ovo će biti prilika za prezentaciju različitih multidisciplinarnih projekata koji koriste nove tehnologije i nove medije. Veći značaj će se dati predavanjima, prezentacijama i radionicama koje se odnose na spoj umjetnosti i djelovanja za pozitivne društvene promjene. Također bismo rado predstavili neke od otvorenih softverskih alata koji se koriste za grafiku, zvuk i video.

Otvorene hardverske tehnologije
Prezentacije i kraće radionice “open source hardverskih projekata” kao što su Arduino, Openmoko…

Sigurnost i privatnost u globalnom svijetu
Edukacijski sadržaji o sigurnosti i privatnosti u današnjem svijetu gdje smo promatrani i dajemo sve privatne podatke. Pokušat će se dati odgovor na pitanje koliko nove tehnologije narušavaju ljudsko pravo na privatnost, koliko stvarno želimo privatnost, kako se zaštiti koristeći nove tehnologije, koja je uloga i značaj slobodnog softvera u tome.

Ovo su okvirna tematska područja. Ako mislite da Vaša jedinica sadržaja ne spada niti u jednu od ovih kategorija, molimo Vas da je bez obzira na to svakako prijavite.

Prijave se primaju do 31. svibnja na e-mail prijave@slobodnifestival.info Jedan predavač može poslati više jedinica sadržaja.Za predavače će biti plaćen put, smještaj u hotelu za sva 3 dana te ručak i večera za sva 3 dana.Prijava mora sadržavati:

1. Format jedinice: predavanje, radionica, izvedba…2. Naslov jedinice:3. Kratki opis jedinice:4. Ime i prezime:5. Organizacija:6. E-mail:7. Telefon:8. Iznos putnog troška:9. Smještaj: da/ne10. Posebna prehrana:11. Vaša kratka biografija:12. Vaša fotografija + po želji fotografija vezana uz Vašu jedinicu sadržaja

Kod odabira prednost će imati sljedeće jedinice sadržaja:
u direktnoj su vezi sa slobodnim softverom i otvorenim tehnologijama, inovativna rješenja, povezana su sa razvojem društva u budućnosti i aktivizmom u zajednici, rješenja su koja ste vi osmislili ili sudjelujete u razvoju.


Srdačno Vas pozdravljamo i vidimo se,

Organizacijski tim Slobodnog festivala 3Poziv u pdf formatu preuzmite ovdje.

Comments

Popular posts from this blog

#Ebanking iz vikendice

Sedim u vikendici i pišem blog. Broadband internet je tu. 
Prilikom dolaska, svratili smo do prodavnice da kupimo hranu i naši telefoni su se automatski priključili na wi-fi preko Instabridge aplikacije.
Signal mobilne telefonije u sobi nije sjajan pa sam telefon prebacio na airplane mode, a nakon toga ponovo uključio wi-fi. Više mi smeta kada nema interneta nego signala mobilne telefonije. Sve je prešlo online i sve funkcioniše ako postoji dobra veza.
Vatra u smederevcu pucka, a ručak se krčka. 
Već godinama unazad, slušam o temama kao što su #ePoslovanje, #eBankarstvo i elektronski potpis (sertifikat).  Kada sam pre oko nedelju dana dobio poziv od Societe Generale banke da prisustvujem događaju u okviru koga će predstaviti najnoviji sistem za online bankarstvo u Srbiji, preraspredio sam obaveze u kalendaru i sa zadovoljstvom ovaj termin rezervisao za prezentaciju.
Kako je izgledao sam događaj pogledajte ovde, a ja ću vam ispričati šta je na mene ostavilo najveći utisak.

Voditel…

Wire - servis za razmenu poruka, pozive i video komunikaciju

Wire je kako na njihovom sajtu kažu "secure messenger". I ako se u Srbiji i na Balkanu najčešće koriste Viber, FB messenger i WhatsUp, mislim da vredi posvetiti par minuta ovom servisu. 
Wire finkcioniše kao desktop, mobilna i web aplikacija i radi na svim glavnim platformama kao što su Linux, macOS, Windows, Android, iOS. Omogućava razmenu poruka, audio i video pozive, slanje najrazličitijih fajlova, trenutne lokacije i td. Pošto je sve navedeno do sada već uobičajeno evo kratkih beleški o njegovim predostima:  Preko sajta https://wire.com/ možete otvoriti nalog koristeći mail adresu. Na ovaj način ne morate da koristite broj vaše SIM karticeNakon otvaranja naloga definišete unikatan nadimak koji ne mora biti isti kao vaše ime i prezime pa na ovaj način dodatno čuvate svoju privatnost i možete se povezati samo sa odabranim osobama koje znaju kako on glasi Sve privilegije mobilne aplikacije su nakon instaliaranja isključene. Ovo je dobro zato što na primer možete sačuvati lis…

Ћирилица - писмо које сам заборавио

Када сам пре пар година открио ћирилицу на мобилном телефону,  било је то велико откриће за мене. Почео сам да шаљем смс поруке пријатељима, постављам статусе на друштвеним мрежама и одговарам на мејлове користећи наше писмо. Скоро сви су реаговали на исти начин. Питали су ме зачуђено откуд то да одједном користим ћирилицу и зашто?  
Пре 12 година, када сам покренуо Мрежу Креативних Људи, користио сам латиницу. Више људи ми је сугерисало да не би било лоше да постоји и ћирилична верзија сајта. У том тренутку нисам имао довољно знања, одговарајућу технологију и времена да се бавим таквим прилагођавањем.

12 година касније, Гугл подржава "Gesture typing" у оквиру оперативног система Андроид и постоји речник термина на српском језику који вам сугерише остатак речи коју сте управо почели да куцате. Оно што је веома битно јесте то да када изаберете српски језик не можете да добијете као на компјутеру латиницу са нашим словима. У том тренутку сам схватио да други имају знатно већу…