28/05/2009

Promocija knjige "Milutin Milanković putnik kroz vasionu i vekove"

Svečanim skupom i promocijom knjige "Milutin Milanković putnik kroz vasionu i vekove" danas (28.05.200.9.) će u Privrednoj komori Srbije biti obeležen jubilej, 130 godina od rođenja našeg naučnika svetskog glasa, akademika Milutina Milankovića.

To što je i Unesko ovaj jubilej stavio na svoju listu obeležavanja značajnih godišnjica, još je jedna od potvrda veličine Milankovićevog dela koji je, iako diplomirani građevinski inženjer, bio i geofizičar, klimatolog, astronom, osnivač Katedre za nebesku mehaniku na Beogradskom univerzitetu i svetski uvažavan naučnik, poznat po teoriji ledenih doba. Njegovo naučno postignuće i danas je najaktuelniji deo savremene naučne misli koja se suočava sa sve zaoštrenijim problemom globalnog zagrevanja.
Rođen je 28. maja 1879. godine u Dalju. Na Tehnološkom institutu u Beču 1902. godine diplomirao je građevinu, a 1904. stekao doktorat kao prvi Srbin - doktor tehničkih nauka. Godine 1909. Milanković je napustio udoban život, uspešan i finansijski veoma unosan posao građevinskog inženjera u Beču i dolazi u Beograd. U svojoj 63. godini sublimirao je svoj celokupni rad na matematičkoj teoriji klime i 1941. godine napisao kapitalno delo "Kanon osunčavanja zemlje". Iako je ostao veran svojoj zemlji, njegov doprinos nauci više su umeli da prepoznaju i cene u svetu, nego kod kuće. Tako su njegovo ime poneli krateri na Mesecu i Marsu, kao i jedno nebesko telo.
Nagrada Evropskog geofizičkog društva za dostignuća u oblasti klimatologije i meteorologije, koja se dodeljuje od 1993. godine, takođe nosi Milankovićevo ime, a NASA ga je svrstala u petnaest najznačajnijih naučnika sveta. Umro je 12. decembra 1958. godine i sahranjen je u Dalju.

Izvor: www.blic.rs

2 comments:

 1. Postovani Tihomire, zelim Da Vam se zahvalim u ime Udruzenja gradjana ``Milutin Milankovic`` na podrsci koju ste nam dali objavljivanjem ovog teksta na Vasem sajtu. Ttime ste dali doprinos da se u javnosti na sto bolji nacin obelezi jubilej 130 godina rodjenja naseg velikana, naucnika Milutina Milankovica, kao i popularizacija njegovog lika i dela.
  Sajt vam je jako zanimljiv. Samo napred!
  Srdacan pozdrav!
  S` velikim postovanjem,
  Natasa Rakovic

  ReplyDelete
 2. Postovana Natasa,

  Puno vam hvala na komentaru. Rado cu podrzati sve akcoje koje imaju veze sa naukom, a pogotovu kada su u pitanju nasi ljudi i tako znacajne licnosti.
  Ako pronadjete vremena, predlazem vam da pogledate i Mrezu Kreativnih Ljudi: http://www.creemaginet.com u okviru koje se takodje objavljuju ovakve novisti i pisu blogovi o fizici.

  Srdacan pozdrav,

  Tihomir

  ReplyDelete

Ukoliko vam se svidja ovaj blog

Prepisite se na newsletter ili preuzimete feed bloga za vas citac.
Upisite vas E-mail: