21/05/2009

Cloud computing na Ubuntu linux-u - razmena i sinhronizacija fajlova

Zanimljiva informacija:

Canonical je započeo beta testiranja web baziranih servisa koji će korisnicima omogućiti da uskladište i sinhronizuju fajlove koji se nalaze na njihovim personalnim računarima na kojima je instalirana najnovija verzija Ubuntu Linux operativnog sistema Jayunty Jackalope sa drugim računarima na kojima je instaliran isti operativni sistem.

Nazvan Ubuntu One, ovaj servis je dizajniran da korisnicima obezbedi pristup njihovim fajlovima korišćenjem web interfejsa kada oni nisu za svojim glavnim računarima. Servis takođe obećava da će vam omogućiti da delite i razmenjujete svoje dokumente sa drugima.

Ova ponuda izgleda kao početak pokušaja unošenja različitosti od strane Canonical-a i novog pristupa kada su u pitanju Linux operativni sistemi na personalnim računarima uz istovremeno potpuno izbegavanje Microsoftovih servisa. Kreator Ubuntu Linux-a, Mark Shuttleworth je u nedavnom intervjuu izjavio kako Canonical ne želi da bude konkurentan Amazonu-u obezbeđujući svoj sopstveni cloud servis – uprkos tome što je Jackalope dizajniran da može veoma lako da se koristi u cloud okruženju.

Ovde se više radi o nadmetanju sa Microsoftom, a okruženje nadmetanja su online servisi. Shuttleworth je specifično naglasio da Canonical neće obezbeđivati infrastrukturu, niti se takmičiti sa Amazonom već samo nastoji da obezbedi servise koji će uspešno koristiti postojeća dostignuća.

On je dodao da smatra da se tržište trenutno bazira na ogromnoj količini inercije – korisnici koji koriste Microsoft-ove proizvode su na njih navikli i veliko je pitanje koliko energije i snage treba da bi se ljudi odlučili da probaju neke druge proizvode.

Fokus Canonicala je da obezbedi najbolji web doživljaj.
Pritisak na Ubuntu ali i na ostale distribucije se međutim uvećava kako se bliži kraj godine odnosno predstavljanje Windows 7 operativnog sistema – naročito kada je u pitanju otvoreno tržište netbook računara.

Cloud servisi su viđeni kao idealna dopuna za ovu klasu uređaja koja često ima nedostatak skladištenog prostora ili obradne snage. Microsoft je već razvio online servise sa ciljem da bude spreman za izazove po objavljivanju Windows-a 7. SkyDrive, deo Windows Live i Hotmail familije nudi korisnicima 25GB skladištenog prostora besplatno kao i mogućnost uplaodovanja vaših dokumenata i fotografija za online pristup sa bilo kog uređaja a ne samo PC-ja na kojem je instaliran Windows.

SkyDrive takođe karakterišu opcije za saradnju i razmenu dokumenata. Ovaj servis je trenutno dostupan uz jedan od Microsoft-ovih najpopularnijih online servisa – Hotmail, koji trenutno ima korisničku bazu od 270 miliona naloga. Za razliku od SkyDrive-a, Ubuntu One beta ima neke nedostatake.

Ali treba imati u vidu da je u pitanju beta verzija dok će konačna sigurno ukloniti sve prepreke. Korisnici da bi koristili ovaj servis treba da preuzmu deo koda na svoj računar. Skladišteni prostor je limitiran na 2GB besplatnog prostora odnosno 10GB uz mesečnu pretplatu od $10. Takođe, nedostatak ovog servisa je što može da radi samo na Ubunutu 9.04, odnosno Jaunty Jackalope verziji ove Linux distribucije.

Stvar po Canonical dodatno komplikuje činjenica da postoji još jedna ne-Microsoft alternativa ovom servisu u vidu Dropbox servisa koji radi i sa Windows i Mac i Linux računarima. Još uvek nisu sasvim jasni planovi kompanije Canonicala kada su u pitanju karakteristike Ubuntu-a.

Jedna od ideja je dodavanje karakteristika koje će pomoći ostalim ljudima da izgrađuju javne i privatne cloud-ove i online servise koji mogu da budu konkurentni Microsoft-u i Windows operativnom sistemu na personalnim računarima. Jaunty Jackalope je načinio Ubuntu pogodnijim za upotrebu u okviru Amazon clouda, sa mogućnošću pokretanja Amazon Machine Image-ova (AMI) i Eucaliptus open source okvira za implementaciju vaših sopstvenih, hostovanih elastičnih računarskih grupa.

Izvor:

No comments:

Post a Comment

Ukoliko vam se svidja ovaj blog

Prepisite se na newsletter ili preuzimete feed bloga za vas citac.
Upisite vas E-mail: