Skip to main content

Cloud computing na Ubuntu linux-u - razmena i sinhronizacija fajlova

Zanimljiva informacija:

Canonical je započeo beta testiranja web baziranih servisa koji će korisnicima omogućiti da uskladište i sinhronizuju fajlove koji se nalaze na njihovim personalnim računarima na kojima je instalirana najnovija verzija Ubuntu Linux operativnog sistema Jayunty Jackalope sa drugim računarima na kojima je instaliran isti operativni sistem.

Nazvan Ubuntu One, ovaj servis je dizajniran da korisnicima obezbedi pristup njihovim fajlovima korišćenjem web interfejsa kada oni nisu za svojim glavnim računarima. Servis takođe obećava da će vam omogućiti da delite i razmenjujete svoje dokumente sa drugima.

Ova ponuda izgleda kao početak pokušaja unošenja različitosti od strane Canonical-a i novog pristupa kada su u pitanju Linux operativni sistemi na personalnim računarima uz istovremeno potpuno izbegavanje Microsoftovih servisa. Kreator Ubuntu Linux-a, Mark Shuttleworth je u nedavnom intervjuu izjavio kako Canonical ne želi da bude konkurentan Amazonu-u obezbeđujući svoj sopstveni cloud servis – uprkos tome što je Jackalope dizajniran da može veoma lako da se koristi u cloud okruženju.

Ovde se više radi o nadmetanju sa Microsoftom, a okruženje nadmetanja su online servisi. Shuttleworth je specifično naglasio da Canonical neće obezbeđivati infrastrukturu, niti se takmičiti sa Amazonom već samo nastoji da obezbedi servise koji će uspešno koristiti postojeća dostignuća.

On je dodao da smatra da se tržište trenutno bazira na ogromnoj količini inercije – korisnici koji koriste Microsoft-ove proizvode su na njih navikli i veliko je pitanje koliko energije i snage treba da bi se ljudi odlučili da probaju neke druge proizvode.

Fokus Canonicala je da obezbedi najbolji web doživljaj.
Pritisak na Ubuntu ali i na ostale distribucije se međutim uvećava kako se bliži kraj godine odnosno predstavljanje Windows 7 operativnog sistema – naročito kada je u pitanju otvoreno tržište netbook računara.

Cloud servisi su viđeni kao idealna dopuna za ovu klasu uređaja koja često ima nedostatak skladištenog prostora ili obradne snage. Microsoft je već razvio online servise sa ciljem da bude spreman za izazove po objavljivanju Windows-a 7. SkyDrive, deo Windows Live i Hotmail familije nudi korisnicima 25GB skladištenog prostora besplatno kao i mogućnost uplaodovanja vaših dokumenata i fotografija za online pristup sa bilo kog uređaja a ne samo PC-ja na kojem je instaliran Windows.

SkyDrive takođe karakterišu opcije za saradnju i razmenu dokumenata. Ovaj servis je trenutno dostupan uz jedan od Microsoft-ovih najpopularnijih online servisa – Hotmail, koji trenutno ima korisničku bazu od 270 miliona naloga. Za razliku od SkyDrive-a, Ubuntu One beta ima neke nedostatake.

Ali treba imati u vidu da je u pitanju beta verzija dok će konačna sigurno ukloniti sve prepreke. Korisnici da bi koristili ovaj servis treba da preuzmu deo koda na svoj računar. Skladišteni prostor je limitiran na 2GB besplatnog prostora odnosno 10GB uz mesečnu pretplatu od $10. Takođe, nedostatak ovog servisa je što može da radi samo na Ubunutu 9.04, odnosno Jaunty Jackalope verziji ove Linux distribucije.

Stvar po Canonical dodatno komplikuje činjenica da postoji još jedna ne-Microsoft alternativa ovom servisu u vidu Dropbox servisa koji radi i sa Windows i Mac i Linux računarima. Još uvek nisu sasvim jasni planovi kompanije Canonicala kada su u pitanju karakteristike Ubuntu-a.

Jedna od ideja je dodavanje karakteristika koje će pomoći ostalim ljudima da izgrađuju javne i privatne cloud-ove i online servise koji mogu da budu konkurentni Microsoft-u i Windows operativnom sistemu na personalnim računarima. Jaunty Jackalope je načinio Ubuntu pogodnijim za upotrebu u okviru Amazon clouda, sa mogućnošću pokretanja Amazon Machine Image-ova (AMI) i Eucaliptus open source okvira za implementaciju vaših sopstvenih, hostovanih elastičnih računarskih grupa.

Izvor:

Comments

Popular posts from this blog

Koje formatiranje izabrati za eksterni hard disk i koja je realna USB 3.0 brzina?

Nisam ni slutio šta me čeka nakon što sam kupio novi eksterni hard disk 2TB WD Elements Portable. Naime, do sada sam koristio sličan uređaj iste firme od 1TB, ali nikada nisam obratio pažnju na formatiranje (FAT32) niti sam iskreno znao nešto više o tome. Disk je radio na svim platformama i ja sam mislio da to uglavnom tako i treba da bude. 
Prikačio sam novi hard formatiran po NTFS standardu i shvatio da ne mogu da ga koristim na Macu. Nisam se previše uzbuđivao pošto sam znao da je OS X specifičan. Linux mint je prepoznao uređaj, ali sam se iznenadio brzinom prenosa podataka. Godinama sam na raznim mestima čitao o tome kako je USB 3.0 neverovatno brži od USB 2.0 standarda i očekivao sam da sve poleti. 
Konsultovao sam se oko ovih problema sa prijateljem koji mi je predložio da probam različita formairanja i da ponekad proizvođači pogrešno označe portove pa je ovaj uređaj možda prikačen na stariji standard. Na žalost i nakon svog eksperimentisanja rezultati su bili isti. 
Počeo sam …

Samsung Xcover 550H - mobini telefon otporan na vodu i prašinu

Nakon oko pet godina korišćenja telefona Samsung Xcover 2 C3350 koji me je odlično služio (i dalje radi kao da je nov), rešio sam da potražim drugi telefon sličnih karakteristika koji će biti više u skladu sa potrebama vremena u kome živimo. Razmatrao sam sledeće modele: 
Samsung B2100 XplorerSamsung Xcover 271 i CAT B25 Poošto su prva dva odavno prestala da se proizvode, posmatrao sam oglase za polovne telefone na internetu. Uglavnom sam nailazio na aparate koji su godinama korišćeni na terenu i o kojima se nije previše vodilo računa. Bili su izudarani, izgrebani, prljavi i ponekad bez maske koja zatvara priključke za USB odnosno slušalice. Ipak, činjenica da i dalje rade bila je dobra potvrda kvaliteta ovih namenskih telefona. 
CAT B25 je među njima možda i najizdržljiviji telefon, ali je najsiromašniji što se tiče funkcija. Nije bilo razloga da uzimam nov uređaj pored postojećeg C3350 pa sam se fokusirao na Samsung 550H pošto je on praktično njegov naslednik iz 2017. godine. 
Pronaš…

Kineski mobilni telefon - kopija Blackberry-ja

Kineski telefon

/ UPDATE: Posto sada imamo preko 200 komentara, mozete nastaviti da ih pisete, a videtece ih na drugoj stranici. /

Kupio sam kineski mobilni telefon koji predstavlja kopiju blackberry-ja. Ne bih sada spominjao detalje, ali recimo da je cena oko pet puta manja od originala.

Iznenadio sam se kvalitetom izrade. Plastika je odlicno obradjena i takve je smese da sticete utisak o dugotrajnosti. Dobra mesavina obezbedjuje da se telefon ne kliza u ruci, a opet nije gumen. Spojevi su fenomenalni i nigde ne postoji manjak, odnosno visak prostora medju spojevima. Deo maske telefona je od metala, kuglica za navigaciju se odlicno ponasa i zaista prelepo svetli, qwerty tastaura je cvrsta i lako se sa njom kuca (ko pre nije probao, trebace mu malo vremena da se navikne kao sto je to bio slucaj samnom), monitor je visoke rezolucije i odlicnog prikaza boja.

Uz telefon se dobijaju dve baterije, heandsefree slusalice sa daljinskim za javljanje i prekidanje razgovora, USB kabl i punjac.

Soft…