Skip to main content

Cloud computing na Ubuntu linux-u - razmena i sinhronizacija fajlova

Zanimljiva informacija:

Canonical je započeo beta testiranja web baziranih servisa koji će korisnicima omogućiti da uskladište i sinhronizuju fajlove koji se nalaze na njihovim personalnim računarima na kojima je instalirana najnovija verzija Ubuntu Linux operativnog sistema Jayunty Jackalope sa drugim računarima na kojima je instaliran isti operativni sistem.

Nazvan Ubuntu One, ovaj servis je dizajniran da korisnicima obezbedi pristup njihovim fajlovima korišćenjem web interfejsa kada oni nisu za svojim glavnim računarima. Servis takođe obećava da će vam omogućiti da delite i razmenjujete svoje dokumente sa drugima.

Ova ponuda izgleda kao početak pokušaja unošenja različitosti od strane Canonical-a i novog pristupa kada su u pitanju Linux operativni sistemi na personalnim računarima uz istovremeno potpuno izbegavanje Microsoftovih servisa. Kreator Ubuntu Linux-a, Mark Shuttleworth je u nedavnom intervjuu izjavio kako Canonical ne želi da bude konkurentan Amazonu-u obezbeđujući svoj sopstveni cloud servis – uprkos tome što je Jackalope dizajniran da može veoma lako da se koristi u cloud okruženju.

Ovde se više radi o nadmetanju sa Microsoftom, a okruženje nadmetanja su online servisi. Shuttleworth je specifično naglasio da Canonical neće obezbeđivati infrastrukturu, niti se takmičiti sa Amazonom već samo nastoji da obezbedi servise koji će uspešno koristiti postojeća dostignuća.

On je dodao da smatra da se tržište trenutno bazira na ogromnoj količini inercije – korisnici koji koriste Microsoft-ove proizvode su na njih navikli i veliko je pitanje koliko energije i snage treba da bi se ljudi odlučili da probaju neke druge proizvode.

Fokus Canonicala je da obezbedi najbolji web doživljaj.
Pritisak na Ubuntu ali i na ostale distribucije se međutim uvećava kako se bliži kraj godine odnosno predstavljanje Windows 7 operativnog sistema – naročito kada je u pitanju otvoreno tržište netbook računara.

Cloud servisi su viđeni kao idealna dopuna za ovu klasu uređaja koja često ima nedostatak skladištenog prostora ili obradne snage. Microsoft je već razvio online servise sa ciljem da bude spreman za izazove po objavljivanju Windows-a 7. SkyDrive, deo Windows Live i Hotmail familije nudi korisnicima 25GB skladištenog prostora besplatno kao i mogućnost uplaodovanja vaših dokumenata i fotografija za online pristup sa bilo kog uređaja a ne samo PC-ja na kojem je instaliran Windows.

SkyDrive takođe karakterišu opcije za saradnju i razmenu dokumenata. Ovaj servis je trenutno dostupan uz jedan od Microsoft-ovih najpopularnijih online servisa – Hotmail, koji trenutno ima korisničku bazu od 270 miliona naloga. Za razliku od SkyDrive-a, Ubuntu One beta ima neke nedostatake.

Ali treba imati u vidu da je u pitanju beta verzija dok će konačna sigurno ukloniti sve prepreke. Korisnici da bi koristili ovaj servis treba da preuzmu deo koda na svoj računar. Skladišteni prostor je limitiran na 2GB besplatnog prostora odnosno 10GB uz mesečnu pretplatu od $10. Takođe, nedostatak ovog servisa je što može da radi samo na Ubunutu 9.04, odnosno Jaunty Jackalope verziji ove Linux distribucije.

Stvar po Canonical dodatno komplikuje činjenica da postoji još jedna ne-Microsoft alternativa ovom servisu u vidu Dropbox servisa koji radi i sa Windows i Mac i Linux računarima. Još uvek nisu sasvim jasni planovi kompanije Canonicala kada su u pitanju karakteristike Ubuntu-a.

Jedna od ideja je dodavanje karakteristika koje će pomoći ostalim ljudima da izgrađuju javne i privatne cloud-ove i online servise koji mogu da budu konkurentni Microsoft-u i Windows operativnom sistemu na personalnim računarima. Jaunty Jackalope je načinio Ubuntu pogodnijim za upotrebu u okviru Amazon clouda, sa mogućnošću pokretanja Amazon Machine Image-ova (AMI) i Eucaliptus open source okvira za implementaciju vaših sopstvenih, hostovanih elastičnih računarskih grupa.

Izvor:

Comments

Popular posts from this blog

#Ebanking iz vikendice

Sedim u vikendici i pišem blog. Broadband internet je tu. 
Prilikom dolaska, svratili smo do prodavnice da kupimo hranu i naši telefoni su se automatski priključili na wi-fi preko Instabridge aplikacije.
Signal mobilne telefonije u sobi nije sjajan pa sam telefon prebacio na airplane mode, a nakon toga ponovo uključio wi-fi. Više mi smeta kada nema interneta nego signala mobilne telefonije. Sve je prešlo online i sve funkcioniše ako postoji dobra veza.
Vatra u smederevcu pucka, a ručak se krčka. 
Već godinama unazad, slušam o temama kao što su #ePoslovanje, #eBankarstvo i elektronski potpis (sertifikat).  Kada sam pre oko nedelju dana dobio poziv od Societe Generale banke da prisustvujem događaju u okviru koga će predstaviti najnoviji sistem za online bankarstvo u Srbiji, preraspredio sam obaveze u kalendaru i sa zadovoljstvom ovaj termin rezervisao za prezentaciju.
Kako je izgledao sam događaj pogledajte ovde, a ja ću vam ispričati šta je na mene ostavilo najveći utisak.

Voditel…

Wire - servis za razmenu poruka, pozive i video komunikaciju

Wire je kako na njihovom sajtu kažu "secure messenger". I ako se u Srbiji i na Balkanu najčešće koriste Viber, FB messenger i WhatsUp, mislim da vredi posvetiti par minuta ovom servisu. 
Wire finkcioniše kao desktop, mobilna i web aplikacija i radi na svim glavnim platformama kao što su Linux, macOS, Windows, Android, iOS. Omogućava razmenu poruka, audio i video pozive, slanje najrazličitijih fajlova, trenutne lokacije i td. Pošto je sve navedeno do sada već uobičajeno evo kratkih beleški o njegovim predostima:  Preko sajta https://wire.com/ možete otvoriti nalog koristeći mail adresu. Na ovaj način ne morate da koristite broj vaše SIM karticeNakon otvaranja naloga definišete unikatan nadimak koji ne mora biti isti kao vaše ime i prezime pa na ovaj način dodatno čuvate svoju privatnost i možete se povezati samo sa odabranim osobama koje znaju kako on glasi Sve privilegije mobilne aplikacije su nakon instaliaranja isključene. Ovo je dobro zato što na primer možete sačuvati lis…

Ћирилица - писмо које сам заборавио

Када сам пре пар година открио ћирилицу на мобилном телефону,  било је то велико откриће за мене. Почео сам да шаљем смс поруке пријатељима, постављам статусе на друштвеним мрежама и одговарам на мејлове користећи наше писмо. Скоро сви су реаговали на исти начин. Питали су ме зачуђено откуд то да одједном користим ћирилицу и зашто?  
Пре 12 година, када сам покренуо Мрежу Креативних Људи, користио сам латиницу. Више људи ми је сугерисало да не би било лоше да постоји и ћирилична верзија сајта. У том тренутку нисам имао довољно знања, одговарајућу технологију и времена да се бавим таквим прилагођавањем.

12 година касније, Гугл подржава "Gesture typing" у оквиру оперативног система Андроид и постоји речник термина на српском језику који вам сугерише остатак речи коју сте управо почели да куцате. Оно што је веома битно јесте то да када изаберете српски језик не можете да добијете као на компјутеру латиницу са нашим словима. У том тренутку сам схватио да други имају знатно већу…