Skip to main content

Novi Facebook i "life streaming"

Od kada je Facebook redizajnirao stranice i promenio logiku funkcionisanja, pojavilo se nekoliko prednosti i nekoliko mana.

Prednosti:

- Stranice posvecene sajtovim, blogovima i pojedinacnim stvaraocima sada sadrze feedove i mogucnost automatskog osvezavanja sadrzaja.
- Novosti su jasnije podeljene u kategorije. Lakse je recimo pratiti samo nove fotografije umesto miksa svih vesti.
- Grupe su unapredjenje. Prilikom pozivanja clanova i vasih prijatelja na neki dogadjaj, prikazuju se i njihove slike, umesto spiska imena i prezimena. Odabirom osobe, njena slika postaje sivkasta pa se mogucnost greske smanjuje.


Mane:

- "Life streaming" - novosti se pojavljuju onog trena kada i nastanu. Nakon toga ih zamenjuju nove. Ovaj nacin funkcionisanja podrazumeva da uvek budete prisutni na internetu kako ne biste "propustili" nesto.

Zamislite da ste odputovali i vratili se nakon nedelju dana. Nakon sto se ulogujete na Facebook, vise vas nece cekati dobar deo vesti vasih prijatelja. Sada mozete videti informacije svega dan-dva unazad, a ako imate puno prijatelja koji koriste ovaj servis, svega par minuta.

Celu pricu je pokrenuo Twitter koji je mnogo kvalitetniji servis pre svega zato sto su u pitanju poruke, a ne novosti koje su uz to i veoma kratke sto vazi i za URL-ove u njima.
Mislim da je odluka o lifestreaming-u u skladu sa vremenom i da se svi privikavamo na novi nacin funkcionisanja, ali i da je trebalo ostaviti i jednu i drugu mogucnost pa da svako odabere onu koja mu vise odgovara, ili da ih miksuje po potrebi.

Comments

Popular posts from this blog

#Ebanking iz vikendice

Sedim u vikendici i pišem blog. Broadband internet je tu. 
Prilikom dolaska, svratili smo do prodavnice da kupimo hranu i naši telefoni su se automatski priključili na wi-fi preko Instabridge aplikacije.
Signal mobilne telefonije u sobi nije sjajan pa sam telefon prebacio na airplane mode, a nakon toga ponovo uključio wi-fi. Više mi smeta kada nema interneta nego signala mobilne telefonije. Sve je prešlo online i sve funkcioniše ako postoji dobra veza.
Vatra u smederevcu pucka, a ručak se krčka. 
Već godinama unazad, slušam o temama kao što su #ePoslovanje, #eBankarstvo i elektronski potpis (sertifikat).  Kada sam pre oko nedelju dana dobio poziv od Societe Generale banke da prisustvujem događaju u okviru koga će predstaviti najnoviji sistem za online bankarstvo u Srbiji, preraspredio sam obaveze u kalendaru i sa zadovoljstvom ovaj termin rezervisao za prezentaciju.
Kako je izgledao sam događaj pogledajte ovde, a ja ću vam ispričati šta je na mene ostavilo najveći utisak.

Voditel…

Wire - servis za razmenu poruka, pozive i video komunikaciju

Wire je kako na njihovom sajtu kažu "secure messenger". I ako se u Srbiji i na Balkanu najčešće koriste Viber, FB messenger i WhatsUp, mislim da vredi posvetiti par minuta ovom servisu. 
Wire finkcioniše kao desktop, mobilna i web aplikacija i radi na svim glavnim platformama kao što su Linux, macOS, Windows, Android, iOS. Omogućava razmenu poruka, audio i video pozive, slanje najrazličitijih fajlova, trenutne lokacije i td. Pošto je sve navedeno do sada već uobičajeno evo kratkih beleški o njegovim predostima:  Preko sajta https://wire.com/ možete otvoriti nalog koristeći mail adresu. Na ovaj način ne morate da koristite broj vaše SIM karticeNakon otvaranja naloga definišete unikatan nadimak koji ne mora biti isti kao vaše ime i prezime pa na ovaj način dodatno čuvate svoju privatnost i možete se povezati samo sa odabranim osobama koje znaju kako on glasi Sve privilegije mobilne aplikacije su nakon instaliaranja isključene. Ovo je dobro zato što na primer možete sačuvati lis…

Ћирилица - писмо које сам заборавио

Када сам пре пар година открио ћирилицу на мобилном телефону,  било је то велико откриће за мене. Почео сам да шаљем смс поруке пријатељима, постављам статусе на друштвеним мрежама и одговарам на мејлове користећи наше писмо. Скоро сви су реаговали на исти начин. Питали су ме зачуђено откуд то да одједном користим ћирилицу и зашто?  
Пре 12 година, када сам покренуо Мрежу Креативних Људи, користио сам латиницу. Више људи ми је сугерисало да не би било лоше да постоји и ћирилична верзија сајта. У том тренутку нисам имао довољно знања, одговарајућу технологију и времена да се бавим таквим прилагођавањем.

12 година касније, Гугл подржава "Gesture typing" у оквиру оперативног система Андроид и постоји речник термина на српском језику који вам сугерише остатак речи коју сте управо почели да куцате. Оно што је веома битно јесте то да када изаберете српски језик не можете да добијете као на компјутеру латиницу са нашим словима. У том тренутку сам схватио да други имају знатно већу…