16/04/2009

Novi Facebook i "life streaming"

Od kada je Facebook redizajnirao stranice i promenio logiku funkcionisanja, pojavilo se nekoliko prednosti i nekoliko mana.

Prednosti:

- Stranice posvecene sajtovim, blogovima i pojedinacnim stvaraocima sada sadrze feedove i mogucnost automatskog osvezavanja sadrzaja.
- Novosti su jasnije podeljene u kategorije. Lakse je recimo pratiti samo nove fotografije umesto miksa svih vesti.
- Grupe su unapredjenje. Prilikom pozivanja clanova i vasih prijatelja na neki dogadjaj, prikazuju se i njihove slike, umesto spiska imena i prezimena. Odabirom osobe, njena slika postaje sivkasta pa se mogucnost greske smanjuje.


Mane:

- "Life streaming" - novosti se pojavljuju onog trena kada i nastanu. Nakon toga ih zamenjuju nove. Ovaj nacin funkcionisanja podrazumeva da uvek budete prisutni na internetu kako ne biste "propustili" nesto.

Zamislite da ste odputovali i vratili se nakon nedelju dana. Nakon sto se ulogujete na Facebook, vise vas nece cekati dobar deo vesti vasih prijatelja. Sada mozete videti informacije svega dan-dva unazad, a ako imate puno prijatelja koji koriste ovaj servis, svega par minuta.

Celu pricu je pokrenuo Twitter koji je mnogo kvalitetniji servis pre svega zato sto su u pitanju poruke, a ne novosti koje su uz to i veoma kratke sto vazi i za URL-ove u njima.
Mislim da je odluka o lifestreaming-u u skladu sa vremenom i da se svi privikavamo na novi nacin funkcionisanja, ali i da je trebalo ostaviti i jednu i drugu mogucnost pa da svako odabere onu koja mu vise odgovara, ili da ih miksuje po potrebi.

No comments:

Post a Comment

Ukoliko vam se svidja ovaj blog

Prepisite se na newsletter ili preuzimete feed bloga za vas citac.
Upisite vas E-mail: