Skip to main content

Usteda energije

Zamenio sam sve klasicne sijalice novim stedljivim u jednoj prostoriji u kuci i polako krenuo ka sledecoj.

Odluka EPS-a da redovnim platisama da po dve ovakve sijalice rezultirace u ustedi od 1,7 miliona kilovat sati, za mesec dana. Hej, samo dve sijalice!!

Probajte ponekad da boravite u prirodi duze vreme i shvaticete da vase baterije pocinju da se prazne, da svetlost nije nesto sto je normalna stvar vec posebna pogodnost i pocecete vise da cenite energente kao bogatstvo, dobro i prednost u odnosu na nekadasnji nacin zivota. Shvaticete i njihovu organicenost, kao sto je to slucaj sa bilo kojim drugim resursom.


Mnogi od nas zive i rade u istoj prostoriji, ili uzivaju u velikim televizorima, kompjuteru i audio uredjajima. Pokusajte nocu da izvucete sve kablove i primeticete da cete lepse spavati. Smanjenje elektromagnetnog zracenja i blizina zemlje zaista znace. Za vreme Nove godine proveo sam nekoliko dana u bungalovima na Dunavu u Novom Sadu i spavao "kao zaklan". Isto je i kada spavate u satoru leti, a ispod je zemlja.


Uredjaji u standby modu trose znatno manje energije nego kada su ukljuceni, ali je i dalje trose. Ako vas televizor trosi recimo 10 w na sat vremena, to je za deset sati 100 w, odnosno kao da ste drzali jednu klasicnu sijalicu ukljucenu 1 h, ili kompakt fluo 5 h. Saberite energiju koju trose svi ostali uredjaju na isti nacin i dobicete cifru koja nije zanemarljiva. Narocito ako sagledamo potrosnju na globalnom nivou.

Moj primer: tri televizora, dva muzicka stuba, stampac, fax, kompjuter, zvucnici, kablovski modem, dva bezicna telefona, i td. Svi podrzavaju ovaj nacin rada. Dakle, kada su u stanju pripravnosti zajedno trose i vise od 100 w na sat vremena, a dnevno 2,4 kw.

Iskljucite ovakve uredjaje iz struje kada ih ne koristite, a pogotovu kada putujete.


Comments

Popular posts from this blog

Ћирилица - писмо које сам заборавио

Када сам пре пар година открио ћирилицу на мобилном телефону,  било је то велико откриће за мене. Почео сам да шаљем смс поруке пријатељима, постављам статусе на друштвеним мрежама и одговарам на мејлове користећи наше писмо. Скоро сви су реаговали на исти начин. Питали су ме зачуђено откуд то да одједном користим ћирилицу и зашто?  
Пре 12 година, када сам покренуо Мрежу Креативних Људи, користио сам латиницу. Више људи ми је сугерисало да не би било лоше да постоји и ћирилична верзија сајта. У том тренутку нисам имао довољно знања, одговарајућу технологију и времена да се бавим таквим прилагођавањем.

12 година касније, Гугл подржава "Gesture typing" у оквиру оперативног система Андроид и постоји речник термина на српском језику који вам сугерише остатак речи коју сте управо почели да куцате. Оно што је веома битно јесте то да када изаберете српски језик не можете да добијете као на компјутеру латиницу са нашим словима. У том тренутку сам схватио да други имају знатно већу…

Hemijski grejači stopala - planinarska oprema (test)

Više puta sam slušao, ali do skoro nisam imao priliku da probam hemijske grejače vrhova i celog stopala. Odlazak na Kopaonik je bila savršena prilika za test. Uzeo sam nekoliko grejača i spakovao ih u skijaški ranac. 

Hemijski grejači za vrhove stopala
Sedeli smo u kafiću pored staze zakopčane jakne, ušuškani u ćebad koja su nam obezbedili i pijuckali kafu. Posle pola sata mirovanja moja draga se uznemirila pošto je počela da oseća hladnoću, a i meni više nije bilo isto kao na početku. Izvadio sam pakovana hemijskih grejača za noge i na licu mesta smo se izuli i stavili ih u vrhove cipela. 
Grejače koji su na sebi sa donje strane imali samolepljivi deo koji služi da bi se održali na mestu prilikom pomeranja stopala (veoma slab lepak koji ne ostavlja tragove) postavio sam iznad uloška svojih cipela, a druge koji nisu imali ovakvu podlogu ispod uloška njenih cipela. Pošto reaguju u dodiru sa vazduhom, istog trena smo primetili razliku i nastavili da uživamo. 
Grejače nismo skinuli do po…

Cipele za planinarenje "Lowa Khumbu GTX" - planinarska oprema (test)

Pre nešto više od mesec dana uzeo sam planinarske cipele "Lowa Khumbu GTX". 
Pitao sam Danijela za savet. Želeo sam cipele koje su bolje od onih koje sam do sada koristio (Merrell) i koje će zadovoljiti moje potrebe: 
najčešće jednodnevno, ili vikend planinarenjeda budu ugodneda budu dublje od sadašnjih koje samo prelaze gležnjeve da dobro izoluju nogu od snega i hladnoće da budu vodonepropusneda budu jače, izdržljivije i da daju bolju potporu stopalu
Danijel mi je preporučio ovaj model. "Ispod" njih su klasične treking cipele koje su malo mekše, uvijaju se po dužini i nemaju neka od ovih svojstava. Iznad njih su bile profi cipele za visokogorstvo. 
Testirao sam ih tokom nekoliko planinarskih akcija (kiša, blato, kamen, zemlja, vlažan sneg, dobok sneg, putovanje autobusom, gradska šetnja) i ovo su moji utisci:  Izuzetno su ugodne. Nikada do sada nisam imao pravu tehničku cipelu napravljenju baš za planinarenje Stopalo i cela noga su stabilni, a petu pridržava zadnji…