Skip to main content

Usteda energije

Zamenio sam sve klasicne sijalice novim stedljivim u jednoj prostoriji u kuci i polako krenuo ka sledecoj.

Odluka EPS-a da redovnim platisama da po dve ovakve sijalice rezultirace u ustedi od 1,7 miliona kilovat sati, za mesec dana. Hej, samo dve sijalice!!

Probajte ponekad da boravite u prirodi duze vreme i shvaticete da vase baterije pocinju da se prazne, da svetlost nije nesto sto je normalna stvar vec posebna pogodnost i pocecete vise da cenite energente kao bogatstvo, dobro i prednost u odnosu na nekadasnji nacin zivota. Shvaticete i njihovu organicenost, kao sto je to slucaj sa bilo kojim drugim resursom.


Mnogi od nas zive i rade u istoj prostoriji, ili uzivaju u velikim televizorima, kompjuteru i audio uredjajima. Pokusajte nocu da izvucete sve kablove i primeticete da cete lepse spavati. Smanjenje elektromagnetnog zracenja i blizina zemlje zaista znace. Za vreme Nove godine proveo sam nekoliko dana u bungalovima na Dunavu u Novom Sadu i spavao "kao zaklan". Isto je i kada spavate u satoru leti, a ispod je zemlja.


Uredjaji u standby modu trose znatno manje energije nego kada su ukljuceni, ali je i dalje trose. Ako vas televizor trosi recimo 10 w na sat vremena, to je za deset sati 100 w, odnosno kao da ste drzali jednu klasicnu sijalicu ukljucenu 1 h, ili kompakt fluo 5 h. Saberite energiju koju trose svi ostali uredjaju na isti nacin i dobicete cifru koja nije zanemarljiva. Narocito ako sagledamo potrosnju na globalnom nivou.

Moj primer: tri televizora, dva muzicka stuba, stampac, fax, kompjuter, zvucnici, kablovski modem, dva bezicna telefona, i td. Svi podrzavaju ovaj nacin rada. Dakle, kada su u stanju pripravnosti zajedno trose i vise od 100 w na sat vremena, a dnevno 2,4 kw.

Iskljucite ovakve uredjaje iz struje kada ih ne koristite, a pogotovu kada putujete.


Comments

Popular posts from this blog

#Ebanking iz vikendice

Sedim u vikendici i pišem blog. Broadband internet je tu. 
Prilikom dolaska, svratili smo do prodavnice da kupimo hranu i naši telefoni su se automatski priključili na wi-fi preko Instabridge aplikacije.
Signal mobilne telefonije u sobi nije sjajan pa sam telefon prebacio na airplane mode, a nakon toga ponovo uključio wi-fi. Više mi smeta kada nema interneta nego signala mobilne telefonije. Sve je prešlo online i sve funkcioniše ako postoji dobra veza.
Vatra u smederevcu pucka, a ručak se krčka. 
Već godinama unazad, slušam o temama kao što su #ePoslovanje, #eBankarstvo i elektronski potpis (sertifikat).  Kada sam pre oko nedelju dana dobio poziv od Societe Generale banke da prisustvujem događaju u okviru koga će predstaviti najnoviji sistem za online bankarstvo u Srbiji, preraspredio sam obaveze u kalendaru i sa zadovoljstvom ovaj termin rezervisao za prezentaciju.
Kako je izgledao sam događaj pogledajte ovde, a ja ću vam ispričati šta je na mene ostavilo najveći utisak.

Voditel…

Wire - servis za razmenu poruka, pozive i video komunikaciju

Wire je kako na njihovom sajtu kažu "secure messenger". I ako se u Srbiji i na Balkanu najčešće koriste Viber, FB messenger i WhatsUp, mislim da vredi posvetiti par minuta ovom servisu. 
Wire finkcioniše kao desktop, mobilna i web aplikacija i radi na svim glavnim platformama kao što su Linux, macOS, Windows, Android, iOS. Omogućava razmenu poruka, audio i video pozive, slanje najrazličitijih fajlova, trenutne lokacije i td. Pošto je sve navedeno do sada već uobičajeno evo kratkih beleški o njegovim predostima:  Preko sajta https://wire.com/ možete otvoriti nalog koristeći mail adresu. Na ovaj način ne morate da koristite broj vaše SIM karticeNakon otvaranja naloga definišete unikatan nadimak koji ne mora biti isti kao vaše ime i prezime pa na ovaj način dodatno čuvate svoju privatnost i možete se povezati samo sa odabranim osobama koje znaju kako on glasi Sve privilegije mobilne aplikacije su nakon instaliaranja isključene. Ovo je dobro zato što na primer možete sačuvati lis…

Ћирилица - писмо које сам заборавио

Када сам пре пар година открио ћирилицу на мобилном телефону,  било је то велико откриће за мене. Почео сам да шаљем смс поруке пријатељима, постављам статусе на друштвеним мрежама и одговарам на мејлове користећи наше писмо. Скоро сви су реаговали на исти начин. Питали су ме зачуђено откуд то да одједном користим ћирилицу и зашто?  
Пре 12 година, када сам покренуо Мрежу Креативних Људи, користио сам латиницу. Више људи ми је сугерисало да не би било лоше да постоји и ћирилична верзија сајта. У том тренутку нисам имао довољно знања, одговарајућу технологију и времена да се бавим таквим прилагођавањем.

12 година касније, Гугл подржава "Gesture typing" у оквиру оперативног система Андроид и постоји речник термина на српском језику који вам сугерише остатак речи коју сте управо почели да куцате. Оно што је веома битно јесте то да када изаберете српски језик не можете да добијете као на компјутеру латиницу са нашим словима. У том тренутку сам схватио да други имају знатно већу…