07/01/2008

Usteda energije

Zamenio sam sve klasicne sijalice novim stedljivim u jednoj prostoriji u kuci i polako krenuo ka sledecoj.

Odluka EPS-a da redovnim platisama da po dve ovakve sijalice rezultirace u ustedi od 1,7 miliona kilovat sati, za mesec dana. Hej, samo dve sijalice!!

Probajte ponekad da boravite u prirodi duze vreme i shvaticete da vase baterije pocinju da se prazne, da svetlost nije nesto sto je normalna stvar vec posebna pogodnost i pocecete vise da cenite energente kao bogatstvo, dobro i prednost u odnosu na nekadasnji nacin zivota. Shvaticete i njihovu organicenost, kao sto je to slucaj sa bilo kojim drugim resursom.


Mnogi od nas zive i rade u istoj prostoriji, ili uzivaju u velikim televizorima, kompjuteru i audio uredjajima. Pokusajte nocu da izvucete sve kablove i primeticete da cete lepse spavati. Smanjenje elektromagnetnog zracenja i blizina zemlje zaista znace. Za vreme Nove godine proveo sam nekoliko dana u bungalovima na Dunavu u Novom Sadu i spavao "kao zaklan". Isto je i kada spavate u satoru leti, a ispod je zemlja.


Uredjaji u standby modu trose znatno manje energije nego kada su ukljuceni, ali je i dalje trose. Ako vas televizor trosi recimo 10 w na sat vremena, to je za deset sati 100 w, odnosno kao da ste drzali jednu klasicnu sijalicu ukljucenu 1 h, ili kompakt fluo 5 h. Saberite energiju koju trose svi ostali uredjaju na isti nacin i dobicete cifru koja nije zanemarljiva. Narocito ako sagledamo potrosnju na globalnom nivou.

Moj primer: tri televizora, dva muzicka stuba, stampac, fax, kompjuter, zvucnici, kablovski modem, dva bezicna telefona, i td. Svi podrzavaju ovaj nacin rada. Dakle, kada su u stanju pripravnosti zajedno trose i vise od 100 w na sat vremena, a dnevno 2,4 kw.

Iskljucite ovakve uredjaje iz struje kada ih ne koristite, a pogotovu kada putujete.


No comments:

Post a Comment

Ukoliko vam se svidja ovaj blog

Prepisite se na newsletter ili preuzimete feed bloga za vas citac.
Upisite vas E-mail: