22/07/2007

Bela stena - losa urbanizacija

Posle verovatno godinu dana otisao sam juce sa prijateljima na Belu stenu.

Uskoro cu postaviti fotografije koje je napravio Goran i na kojima se vidi kako zajedno sa Milanom uzivamo u pilecim grudima koje smo natakli na oljusteni stap i spremili na zaru drveta i kasnije sa slascu pojeli. Fotografije sledeceg dana prikazuju neverovatnu guzvu ogromnog broja ljudi.

Uzivali smo u spavanju u satoru, lepoj klopi, kupanjima na svakih pola sata, salama, i druzenju, pogledu na prirodu u nocnim satima i jato vrana koje su prekrile plazu rano ujutru.A sada evo i zasto sam naslovu dodao "Losa urbanizacija".
Ne postoji deo plaze i sire koji nije zaposeo neki improvizovani restoran i prodavnica na crno, na svakih 10 m nalazi se tokom dana po jedan rostilj sa svinjcetom, jagnjetom i td. (nas rostilj smo pravili uvece kada nikome nije mogao da smeta u iskopanoj rupi u pesku koju je kasnije Milan rascistio), a profil ljudi koji dolaze je neverovatan u smislu primitivizma.

Ljudi

Sem sto na svakom, ali bas svakom mestu bacaju ogromne kolicine smeca (sve sto donesu ili kupe) od kesa, flasa, limeni, opusaka, hrane, upaljaca, ponsaju se kao divljaci. Jedan lik sa zenom i detetom je ladnu poceo da naslanja svoje stvari i prebacuje ih preko Goranovog satora kao da je to najnormalnija stvar i javno dobro koje bez pitanja treba rabiti, a vec sledeci put je bez ikakve paznje prolazio izmedju nas koji lezimo na peskirima udaljeni svega 10 cm i nabacivao pesak na nas i peskire. Tek nakon sto sam mu reako da to ne radi i da skine stvari sa satora iole se upristojio. Uzas. Jadno njegovo dete.

Poseban slucaj je bio i jedan matori pijanac koji nam je zaseo za vatru koju smo pripremali za rostilj i davio nas pola sata dok smo mu mi na lep nacin pokusali staviti do znanja da nas ne zanima njegovo drustvo, da bi na kraju dikretno rekli da se pomeri i ostavi nas.
Isti lik je to vece sa svojim drustvom pokusavao da zapali gomile djubreta koje su ostale od predhodnih dana i ubedjivao nas kako inace treba paliti limenke jer odlicno gore i kako to on redovno radi u svom kaminu.

Ovako bih mogao da nabrajam jos gomilu primera zbog kojih bi ih rado tukao i zabranio im apsolutno svaki kontakt sa drugim ljudiskim bicima ili okolinom, ali bih zakljucio da ovo lepo ostvrce moze da bude fenomenalno za sve koji zele da vide zvezde nocu, slusaju talase i ribe koje iskacu iz Dunava, a da pri tome budu na 15 min. nizvodno od Karaburme.

Moj savet vam je da ako volite guzvu, gazenje po ljudima na plazi i kombinaciju Budve, Guce i seoskog vasara, odete tamo, raskomotite se, pustite narodnjak na svom gliseru ili brodu, postavite sponzoruse da se suncaju na palubi i zagorcate nekom drugom zivot.

No comments:

Post a Comment

Ukoliko vam se svidja ovaj blog

Prepisite se na newsletter ili preuzimete feed bloga za vas citac.
Upisite vas E-mail: