05/09/2006

Biljana Vilimon u "Haosu"


Izvor fotografije ULUS

Galerija “Haos” u Beogradu pocece sutra jesenju sezonu projektom / izlozbom Biljane Vilimon, koja obuhvata notese sa 400 crteza malog formata, kao i druge radove te umetnice, ukljucujuci skulpturu koja je omaz Mileni Pavlovic Barilli, velikoj i tragicnoj srpskoj umetnici iz prve polovine 20. veka.


Umetnicka direktorka “Haosa” Borka Bozovic saopstila je da odabrani radovi predstavljaju dokaz multimedijalne radoznalosti umetnice u kojoj crtez ima dominantno mesto.

Izbor radova za izlozbu “Willimon u Haosu” nije slucajan, vec sasvim odgovara umetnickom stavu umetnice, koja je napisala za katalog te postavke i tekst “Kracim putem za Jevropu”, koji zaokruzuje njen projekat kao svojevrsni kreativni performans ili svojevrsni haoticni kolaz, navela je Borka Bozovic.

Biljana Vilimon, koja je diplomirala i magistrirala na Akademiji primenjenih umetnosti u Beogradu, dobitnica je niza jugoslovenskih priznanja u oblasti likovnih umetnosti, ali i za vizuelne inovacije na televiziji. Kao novinarka i kolumnista, saradjivala je s nizom listova i magazina, a bila je u jednom od mesecnika i glavni i odgovorni urednik i kreativni direktor.

Sada pise “Kolaze iz Wiesbadena” za “Blic” i autor je emisije iz kulture “Lagumi” na Studiju B.

Prema navodima Nede Todorovic u tekstu u katalogu, koja ce i otvoriti izlozbu, Biljana Vilimon “maestralno pliva (roni?) iz klasicnog slikarstva u televizijsko stvaralaštvo, iz uloge netipicne kolumnistkinje dnevnih novina u zvanje graficarke, iz poziva spisateljice u predstavu estradne zvezde koja se rado izrazava vlastitim, obnazenim, ranjivim telom”.

Izlozba ce biti otvorena do 30. septembra.

Poslala:
Danja Mataruga Milutinovic

Izvor: Forum Mreza Kreativnih Ljudi

No comments:

Post a Comment

Ukoliko vam se svidja ovaj blog

Prepisite se na newsletter ili preuzimete feed bloga za vas citac.
Upisite vas E-mail: