Skip to main content

POZIV ZA MEDIJE : KROZ PROSTOR O PROSTORU !

POZIV ZA MEDIJE: KROZ PROSTOR O PROSTORU - putujući program obuke, avgust-septembar 2006.

U okviru kampanje "Gledaj oko sebe - razmisljaj o prostoru", pored brojnih aktivnosti EXPEDITIO oragnizuje i program obuke “KROZ PROSTOR O PROSTORU” za predstavnike medija kako bi se oni upoznali sa principima prostornog razvoja na konkretnim primjerima.

Ovaj “putujući kurs” je zamišljen kroz dvije jednodnevne ekskurzije, obje sa polaskom iz Podgorice :

1. EKSKURZIJA --- 19. avgust 2006 --- podrazumijeva obilazak gradova i lokaliteta na sjeveru Crne Gore --- Kolašin, Mojkovac, manastir Dobrilovina, eko-katun na Bjelasici
2. EKSKURZIJA --- 9. septembar 2006. ---- na lokalitetima na jugu Crne Gore ---Skadarsko jezero, Sveti Stefan, Budva, Tivat, Kotor.

Osnovni cilj ovog programa je edukacija predstavnika medija za praćenje promjena u prostoru koje će biti od velikog značaja za budući održivi prostorni razvoj Crne Gore. U prilog tome napominjemo da je u izradi najznačajniji planerski starteški dokument za našu državu - Prostorni plan Crne Gore. Kao takav, on treba da obezbjedi bazične pretpostavke za dugoročnu formulaciju prostornih politika, kao i smjernice za kapitalne investicije na nacionalnom nivou, a koji bi trebalo od strane medija ispratiti u svima fazama izrade i realizacije.

“KROZ PROSTOR O PROSTORU” podrazumijva ujedno i susrete, kraće diskusije i razgovore sa predstavnicima službi koje se bave uređenjem prostora u Opštinama i drugim pojedincima iz struke, kao i predstavnicima lokalnih nevladinih organizacija. Planirano je da najmanje tri predstavnika EXPEDITIO budu stalno prisutni na oba putovanja kao organizatori i medijatori.

Od strane EXPEDITIO biće obezbjeđeno:
- prevoz mini-busom tj. svi troškovi puta
- hrana i osvježenje tokom putovanja
- zajednički ručak na kraju svake ekskurzije
- literatura i pripremljen sazetak za diskusije tokom putovanja
- 4 knjige o evropskim standardima o prostoru u izdanju EXPEDITIO www.prostor.cg.yu

Ukoliko ste zainteresovani za učešće, molimo vas da nam do 10. avgusta 2006. godine proslijedite odgovor na poziv sa imenima vaših predstavnika koji bi učestvovali u programu obuke sa napomenom da li ste zainteresovani za ekskurziju po sjeveru ili primorju (ev.obje). Svoj odgovor mozete poslati na dolje navedene kontakte. Zbog ograničenih resursa prinuđeni smo da omogućimo učešće maksimalno 2 osobe iz jedne medijske kuće.

Sve ostale aktivnosti koje bi vaša kuća smatrala smislenim u sklopu našeg programa - radio ili TV emisija o ekskurzijama, novinarski izvješaji i sl. su takođe moguće i zavise od vaše želje i sopstvene organizacije.

U nadi da ćete prihvatiti učešće u našem programu, srdačno vas pozdravljamo.

Mr Zorica Tomanović, d. i. a.
koordinatorka EXPEDITIO

EXPEDITIO
Centar za održivi prostorni razvoj
Center for sustainable spatial development
Pošt.fah.85
85330 Kotor, Crna Gora
t + 381 (0)82 302520
f + 381 (0)82 302521
expeditio@cg.yu
www.expeditio.org

Comments

Popular posts from this blog

Koje formatiranje izabrati za eksterni hard disk i koja je realna USB 3.0 brzina?

Nisam ni slutio šta me čeka nakon što sam kupio novi eksterni hard disk 2TB WD Elements Portable. Naime, do sada sam koristio sličan uređaj iste firme od 1TB, ali nikada nisam obratio pažnju na formatiranje (FAT32) niti sam iskreno znao nešto više o tome. Disk je radio na svim platformama i ja sam mislio da to uglavnom tako i treba da bude. 
Prikačio sam novi hard formatiran po NTFS standardu i shvatio da ne mogu da ga koristim na Macu. Nisam se previše uzbuđivao pošto sam znao da je OS X specifičan. Linux mint je prepoznao uređaj, ali sam se iznenadio brzinom prenosa podataka. Godinama sam na raznim mestima čitao o tome kako je USB 3.0 neverovatno brži od USB 2.0 standarda i očekivao sam da sve poleti. 
Konsultovao sam se oko ovih problema sa prijateljem koji mi je predložio da probam različita formairanja i da ponekad proizvođači pogrešno označe portove pa je ovaj uređaj možda prikačen na stariji standard. Na žalost i nakon svog eksperimentisanja rezultati su bili isti. 
Počeo sam …

#Ebanking iz vikendice

Sedim u vikendici i pišem blog. Broadband internet je tu. 
Prilikom dolaska, svratili smo do prodavnice da kupimo hranu i naši telefoni su se automatski priključili na wi-fi preko Instabridge aplikacije.
Signal mobilne telefonije u sobi nije sjajan pa sam telefon prebacio na airplane mode, a nakon toga ponovo uključio wi-fi. Više mi smeta kada nema interneta nego signala mobilne telefonije. Sve je prešlo online i sve funkcioniše ako postoji dobra veza.
Vatra u smederevcu pucka, a ručak se krčka. 
Već godinama unazad, slušam o temama kao što su #ePoslovanje, #eBankarstvo i elektronski potpis (sertifikat).  Kada sam pre oko nedelju dana dobio poziv od Societe Generale banke da prisustvujem događaju u okviru koga će predstaviti najnoviji sistem za online bankarstvo u Srbiji, preraspredio sam obaveze u kalendaru i sa zadovoljstvom ovaj termin rezervisao za prezentaciju.
Kako je izgledao sam događaj pogledajte ovde, a ja ću vam ispričati šta je na mene ostavilo najveći utisak.

Voditel…

Samsung Xcover 550H - mobini telefon otporan na vodu i prašinu

Nakon oko pet godina korišćenja telefona Samsung Xcover 2 C3350 koji me je odlično služio (i dalje radi kao da je nov), rešio sam da potražim drugi telefon sličnih karakteristika koji će biti više u skladu sa potrebama vremena u kome živimo. Razmatrao sam sledeće modele: 
Samsung B2100 XplorerSamsung Xcover 271 i CAT B25 Poošto su prva dva odavno prestala da se proizvode, posmatrao sam oglase za polovne telefone na internetu. Uglavnom sam nailazio na aparate koji su godinama korišćeni na terenu i o kojima se nije previše vodilo računa. Bili su izudarani, izgrebani, prljavi i ponekad bez maske koja zatvara priključke za USB odnosno slušalice. Ipak, činjenica da i dalje rade bila je dobra potvrda kvaliteta ovih namenskih telefona. 
CAT B25 je među njima možda i najizdržljiviji telefon, ali je najsiromašniji što se tiče funkcija. Nije bilo razloga da uzimam nov uređaj pored postojećeg C3350 pa sam se fokusirao na Samsung 550H pošto je on praktično njegov naslednik iz 2017. godine. 
Pronaš…