09/08/2006

POZIV ZA MEDIJE : KROZ PROSTOR O PROSTORU !

POZIV ZA MEDIJE: KROZ PROSTOR O PROSTORU - putujući program obuke, avgust-septembar 2006.

U okviru kampanje "Gledaj oko sebe - razmisljaj o prostoru", pored brojnih aktivnosti EXPEDITIO oragnizuje i program obuke “KROZ PROSTOR O PROSTORU” za predstavnike medija kako bi se oni upoznali sa principima prostornog razvoja na konkretnim primjerima.

Ovaj “putujući kurs” je zamišljen kroz dvije jednodnevne ekskurzije, obje sa polaskom iz Podgorice :

1. EKSKURZIJA --- 19. avgust 2006 --- podrazumijeva obilazak gradova i lokaliteta na sjeveru Crne Gore --- Kolašin, Mojkovac, manastir Dobrilovina, eko-katun na Bjelasici
2. EKSKURZIJA --- 9. septembar 2006. ---- na lokalitetima na jugu Crne Gore ---Skadarsko jezero, Sveti Stefan, Budva, Tivat, Kotor.

Osnovni cilj ovog programa je edukacija predstavnika medija za praćenje promjena u prostoru koje će biti od velikog značaja za budući održivi prostorni razvoj Crne Gore. U prilog tome napominjemo da je u izradi najznačajniji planerski starteški dokument za našu državu - Prostorni plan Crne Gore. Kao takav, on treba da obezbjedi bazične pretpostavke za dugoročnu formulaciju prostornih politika, kao i smjernice za kapitalne investicije na nacionalnom nivou, a koji bi trebalo od strane medija ispratiti u svima fazama izrade i realizacije.

“KROZ PROSTOR O PROSTORU” podrazumijva ujedno i susrete, kraće diskusije i razgovore sa predstavnicima službi koje se bave uređenjem prostora u Opštinama i drugim pojedincima iz struke, kao i predstavnicima lokalnih nevladinih organizacija. Planirano je da najmanje tri predstavnika EXPEDITIO budu stalno prisutni na oba putovanja kao organizatori i medijatori.

Od strane EXPEDITIO biće obezbjeđeno:
- prevoz mini-busom tj. svi troškovi puta
- hrana i osvježenje tokom putovanja
- zajednički ručak na kraju svake ekskurzije
- literatura i pripremljen sazetak za diskusije tokom putovanja
- 4 knjige o evropskim standardima o prostoru u izdanju EXPEDITIO www.prostor.cg.yu

Ukoliko ste zainteresovani za učešće, molimo vas da nam do 10. avgusta 2006. godine proslijedite odgovor na poziv sa imenima vaših predstavnika koji bi učestvovali u programu obuke sa napomenom da li ste zainteresovani za ekskurziju po sjeveru ili primorju (ev.obje). Svoj odgovor mozete poslati na dolje navedene kontakte. Zbog ograničenih resursa prinuđeni smo da omogućimo učešće maksimalno 2 osobe iz jedne medijske kuće.

Sve ostale aktivnosti koje bi vaša kuća smatrala smislenim u sklopu našeg programa - radio ili TV emisija o ekskurzijama, novinarski izvješaji i sl. su takođe moguće i zavise od vaše želje i sopstvene organizacije.

U nadi da ćete prihvatiti učešće u našem programu, srdačno vas pozdravljamo.

Mr Zorica Tomanović, d. i. a.
koordinatorka EXPEDITIO

EXPEDITIO
Centar za održivi prostorni razvoj
Center for sustainable spatial development
Pošt.fah.85
85330 Kotor, Crna Gora
t + 381 (0)82 302520
f + 381 (0)82 302521
expeditio@cg.yu
www.expeditio.org

No comments:

Post a Comment

Ukoliko vam se svidja ovaj blog

Prepisite se na newsletter ili preuzimete feed bloga za vas citac.
Upisite vas E-mail: