POZIV ZA MEDIJE : KROZ PROSTOR O PROSTORU !

POZIV ZA MEDIJE: KROZ PROSTOR O PROSTORU - putujući program obuke, avgust-septembar 2006.

U okviru kampanje "Gledaj oko sebe - razmisljaj o prostoru", pored brojnih aktivnosti EXPEDITIO oragnizuje i program obuke “KROZ PROSTOR O PROSTORU” za predstavnike medija kako bi se oni upoznali sa principima prostornog razvoja na konkretnim primjerima.

Ovaj “putujući kurs” je zamišljen kroz dvije jednodnevne ekskurzije, obje sa polaskom iz Podgorice :

1. EKSKURZIJA --- 19. avgust 2006 --- podrazumijeva obilazak gradova i lokaliteta na sjeveru Crne Gore --- Kolašin, Mojkovac, manastir Dobrilovina, eko-katun na Bjelasici
2. EKSKURZIJA --- 9. septembar 2006. ---- na lokalitetima na jugu Crne Gore ---Skadarsko jezero, Sveti Stefan, Budva, Tivat, Kotor.

Osnovni cilj ovog programa je edukacija predstavnika medija za praćenje promjena u prostoru koje će biti od velikog značaja za budući održivi prostorni razvoj Crne Gore. U prilog tome napominjemo da je u izradi najznačajniji planerski starteški dokument za našu državu - Prostorni plan Crne Gore. Kao takav, on treba da obezbjedi bazične pretpostavke za dugoročnu formulaciju prostornih politika, kao i smjernice za kapitalne investicije na nacionalnom nivou, a koji bi trebalo od strane medija ispratiti u svima fazama izrade i realizacije.

“KROZ PROSTOR O PROSTORU” podrazumijva ujedno i susrete, kraće diskusije i razgovore sa predstavnicima službi koje se bave uređenjem prostora u Opštinama i drugim pojedincima iz struke, kao i predstavnicima lokalnih nevladinih organizacija. Planirano je da najmanje tri predstavnika EXPEDITIO budu stalno prisutni na oba putovanja kao organizatori i medijatori.

Od strane EXPEDITIO biće obezbjeđeno:
- prevoz mini-busom tj. svi troškovi puta
- hrana i osvježenje tokom putovanja
- zajednički ručak na kraju svake ekskurzije
- literatura i pripremljen sazetak za diskusije tokom putovanja
- 4 knjige o evropskim standardima o prostoru u izdanju EXPEDITIO www.prostor.cg.yu

Ukoliko ste zainteresovani za učešće, molimo vas da nam do 10. avgusta 2006. godine proslijedite odgovor na poziv sa imenima vaših predstavnika koji bi učestvovali u programu obuke sa napomenom da li ste zainteresovani za ekskurziju po sjeveru ili primorju (ev.obje). Svoj odgovor mozete poslati na dolje navedene kontakte. Zbog ograničenih resursa prinuđeni smo da omogućimo učešće maksimalno 2 osobe iz jedne medijske kuće.

Sve ostale aktivnosti koje bi vaša kuća smatrala smislenim u sklopu našeg programa - radio ili TV emisija o ekskurzijama, novinarski izvješaji i sl. su takođe moguće i zavise od vaše želje i sopstvene organizacije.

U nadi da ćete prihvatiti učešće u našem programu, srdačno vas pozdravljamo.

Mr Zorica Tomanović, d. i. a.
koordinatorka EXPEDITIO

EXPEDITIO
Centar za održivi prostorni razvoj
Center for sustainable spatial development
Pošt.fah.85
85330 Kotor, Crna Gora
t + 381 (0)82 302520
f + 381 (0)82 302521
expeditio@cg.yu
www.expeditio.org

Popular posts from this blog

Koje formatiranje izabrati za eksterni hard disk i koja je realna USB 3.0 brzina?

Nisam ni slutio šta me čeka nakon što sam kupio novi eksterni hard disk 2TB WD Elements Portable. Naime, do sada sam koristio sličan uređaj iste firme od 1TB, ali nikada nisam obratio pažnju na formatiranje (FAT32) niti sam iskreno znao nešto više o tome. Disk je radio na svim platformama i ja sam mislio da to uglavnom tako i treba da bude.
Prikačio sam novi hard formatiran po NTFS standardu i shvatio da ne mogu da ga koristim na Macu. Nisam se previše uzbuđivao pošto sam znao da je OS X specifičan. Linux mint je prepoznao uređaj, ali sam se iznenadio brzinom prenosa podataka. Godinama sam na raznim mestima čitao o tome kako je USB 3.0 neverovatno brži od USB 2.0 standarda i očekivao sam da sve poleti.
Konsultovao sam se oko ovih problema sa prijateljem koji mi je predložio da probam različita formairanja i da ponekad proizvođači pogrešno označe portove pa je ovaj uređaj možda prikačen na stariji standard. Na žalost i nakon svog eksperimentisanja rezultati su bili isti.
Počeo sam …

Želite li da osvojite Toshiba Folio 100 tablet računar? - priključite se online konkursu

Želite li da osvojite Toshiba Folio 100 tablet računar?
Priključite se online konkursu povodom 25-godiisnjice od trenutka kada je kompanija Toshiba kreirala prvi laptop Postanite fan "Toshiba Srbija" stranice na Facebook-uIspod ovog posta putem forma za komentare napišitepriču u 300 reči o svom prvom iskustvu sa kompjuterom, ili laptopom do 01. decembra 2010. godine Potpišite se ispod teksta i ostavite svoj mail

Konkurs će biti održan u sledećih sedam zemalja: Bugarskoj, Hrvatskoj, Grčkoj, Izraelu, Rumuniji, Srbiji i Sloveniji. Korisnici koji žele da učestvuju treba da žive u navedenim zemljama. Prva nagrada za najbolju priču iz svake od zemalja je tablet računar Folio 100

25 priča iz svake zemlje će biti izabrano i uvršteno u regionalnu elektronsku knjigu koja će se naći nasajtu www.issuu.com

Evo i zvaničnog opisa uređaja Toshiba Folio 100:
Toshiba za prvoplasiranu priču poklanja Folio 100 koji će pobedniku ili pobednici omogućiti savršeno i jednostavno iskustvo u oblasti z…

Kineski mobilni telefon - kopija Blackberry-ja

Kineski telefon

/ UPDATE: Posto sada imamo preko 200 komentara, mozete nastaviti da ih pisete, a videtece ih na drugoj stranici. /

Kupio sam kineski mobilni telefon koji predstavlja kopiju blackberry-ja. Ne bih sada spominjao detalje, ali recimo da je cena oko pet puta manja od originala.

Iznenadio sam se kvalitetom izrade. Plastika je odlicno obradjena i takve je smese da sticete utisak o dugotrajnosti. Dobra mesavina obezbedjuje da se telefon ne kliza u ruci, a opet nije gumen. Spojevi su fenomenalni i nigde ne postoji manjak, odnosno visak prostora medju spojevima. Deo maske telefona je od metala, kuglica za navigaciju se odlicno ponasa i zaista prelepo svetli, qwerty tastaura je cvrsta i lako se sa njom kuca (ko pre nije probao, trebace mu malo vremena da se navikne kao sto je to bio slucaj samnom), monitor je visoke rezolucije i odlicnog prikaza boja.

Uz telefon se dobijaju dve baterije, heandsefree slusalice sa daljinskim za javljanje i prekidanje razgovora, USB kabl i punjac.

Soft…