Skip to main content

POZIV ZA MEDIJE : KROZ PROSTOR O PROSTORU !

POZIV ZA MEDIJE: KROZ PROSTOR O PROSTORU - putujući program obuke, avgust-septembar 2006.

U okviru kampanje "Gledaj oko sebe - razmisljaj o prostoru", pored brojnih aktivnosti EXPEDITIO oragnizuje i program obuke “KROZ PROSTOR O PROSTORU” za predstavnike medija kako bi se oni upoznali sa principima prostornog razvoja na konkretnim primjerima.

Ovaj “putujući kurs” je zamišljen kroz dvije jednodnevne ekskurzije, obje sa polaskom iz Podgorice :

1. EKSKURZIJA --- 19. avgust 2006 --- podrazumijeva obilazak gradova i lokaliteta na sjeveru Crne Gore --- Kolašin, Mojkovac, manastir Dobrilovina, eko-katun na Bjelasici
2. EKSKURZIJA --- 9. septembar 2006. ---- na lokalitetima na jugu Crne Gore ---Skadarsko jezero, Sveti Stefan, Budva, Tivat, Kotor.

Osnovni cilj ovog programa je edukacija predstavnika medija za praćenje promjena u prostoru koje će biti od velikog značaja za budući održivi prostorni razvoj Crne Gore. U prilog tome napominjemo da je u izradi najznačajniji planerski starteški dokument za našu državu - Prostorni plan Crne Gore. Kao takav, on treba da obezbjedi bazične pretpostavke za dugoročnu formulaciju prostornih politika, kao i smjernice za kapitalne investicije na nacionalnom nivou, a koji bi trebalo od strane medija ispratiti u svima fazama izrade i realizacije.

“KROZ PROSTOR O PROSTORU” podrazumijva ujedno i susrete, kraće diskusije i razgovore sa predstavnicima službi koje se bave uređenjem prostora u Opštinama i drugim pojedincima iz struke, kao i predstavnicima lokalnih nevladinih organizacija. Planirano je da najmanje tri predstavnika EXPEDITIO budu stalno prisutni na oba putovanja kao organizatori i medijatori.

Od strane EXPEDITIO biće obezbjeđeno:
- prevoz mini-busom tj. svi troškovi puta
- hrana i osvježenje tokom putovanja
- zajednički ručak na kraju svake ekskurzije
- literatura i pripremljen sazetak za diskusije tokom putovanja
- 4 knjige o evropskim standardima o prostoru u izdanju EXPEDITIO www.prostor.cg.yu

Ukoliko ste zainteresovani za učešće, molimo vas da nam do 10. avgusta 2006. godine proslijedite odgovor na poziv sa imenima vaših predstavnika koji bi učestvovali u programu obuke sa napomenom da li ste zainteresovani za ekskurziju po sjeveru ili primorju (ev.obje). Svoj odgovor mozete poslati na dolje navedene kontakte. Zbog ograničenih resursa prinuđeni smo da omogućimo učešće maksimalno 2 osobe iz jedne medijske kuće.

Sve ostale aktivnosti koje bi vaša kuća smatrala smislenim u sklopu našeg programa - radio ili TV emisija o ekskurzijama, novinarski izvješaji i sl. su takođe moguće i zavise od vaše želje i sopstvene organizacije.

U nadi da ćete prihvatiti učešće u našem programu, srdačno vas pozdravljamo.

Mr Zorica Tomanović, d. i. a.
koordinatorka EXPEDITIO

EXPEDITIO
Centar za održivi prostorni razvoj
Center for sustainable spatial development
Pošt.fah.85
85330 Kotor, Crna Gora
t + 381 (0)82 302520
f + 381 (0)82 302521
expeditio@cg.yu
www.expeditio.org

Comments

Popular posts from this blog

Ћирилица - писмо које сам заборавио

Када сам пре пар година открио ћирилицу на мобилном телефону,  било је то велико откриће за мене. Почео сам да шаљем смс поруке пријатељима, постављам статусе на друштвеним мрежама и одговарам на мејлове користећи наше писмо. Скоро сви су реаговали на исти начин. Питали су ме зачуђено откуд то да одједном користим ћирилицу и зашто?  
Пре 12 година, када сам покренуо Мрежу Креативних Људи, користио сам латиницу. Више људи ми је сугерисало да не би било лоше да постоји и ћирилична верзија сајта. У том тренутку нисам имао довољно знања, одговарајућу технологију и времена да се бавим таквим прилагођавањем.

12 година касније, Гугл подржава "Gesture typing" у оквиру оперативног система Андроид и постоји речник термина на српском језику који вам сугерише остатак речи коју сте управо почели да куцате. Оно што је веома битно јесте то да када изаберете српски језик не можете да добијете као на компјутеру латиницу са нашим словима. У том тренутку сам схватио да други имају знатно већу…

Hemijski grejači stopala - planinarska oprema (test)

Više puta sam slušao, ali do skoro nisam imao priliku da probam hemijske grejače vrhova i celog stopala. Odlazak na Kopaonik je bila savršena prilika za test. Uzeo sam nekoliko grejača i spakovao ih u skijaški ranac. 

Hemijski grejači za vrhove stopala
Sedeli smo u kafiću pored staze zakopčane jakne, ušuškani u ćebad koja su nam obezbedili i pijuckali kafu. Posle pola sata mirovanja moja draga se uznemirila pošto je počela da oseća hladnoću, a i meni više nije bilo isto kao na početku. Izvadio sam pakovana hemijskih grejača za noge i na licu mesta smo se izuli i stavili ih u vrhove cipela. 
Grejače koji su na sebi sa donje strane imali samolepljivi deo koji služi da bi se održali na mestu prilikom pomeranja stopala (veoma slab lepak koji ne ostavlja tragove) postavio sam iznad uloška svojih cipela, a druge koji nisu imali ovakvu podlogu ispod uloška njenih cipela. Pošto reaguju u dodiru sa vazduhom, istog trena smo primetili razliku i nastavili da uživamo. 
Grejače nismo skinuli do po…

Cipele za planinarenje "Lowa Khumbu GTX" - planinarska oprema (test)

Pre nešto više od mesec dana uzeo sam planinarske cipele "Lowa Khumbu GTX". 
Pitao sam Danijela za savet. Želeo sam cipele koje su bolje od onih koje sam do sada koristio (Merrell) i koje će zadovoljiti moje potrebe: 
najčešće jednodnevno, ili vikend planinarenjeda budu ugodneda budu dublje od sadašnjih koje samo prelaze gležnjeve da dobro izoluju nogu od snega i hladnoće da budu vodonepropusneda budu jače, izdržljivije i da daju bolju potporu stopalu
Danijel mi je preporučio ovaj model. "Ispod" njih su klasične treking cipele koje su malo mekše, uvijaju se po dužini i nemaju neka od ovih svojstava. Iznad njih su bile profi cipele za visokogorstvo. 
Testirao sam ih tokom nekoliko planinarskih akcija (kiša, blato, kamen, zemlja, vlažan sneg, dobok sneg, putovanje autobusom, gradska šetnja) i ovo su moji utisci:  Izuzetno su ugodne. Nikada do sada nisam imao pravu tehničku cipelu napravljenju baš za planinarenje Stopalo i cela noga su stabilni, a petu pridržava zadnji…