11/08/2006

Beogradska galerija na Venecijanskom bijenalu arhitekture - Projekat Beograd


Saopštenje za javnost
Redakcija za kulturu (arhitektura)

Beogradska galerija u Veneciji

Projekat Beograd će predstaviti potencijale beogradskog priobalja, arhitektonske i društvene fenomene grada, okupiće goste iz državnog i poslovnog sektora, arhitekte i umetnike koji će, na Venecijanskom bijenalu arhitekture, od 10. septembra do 19. novembra, razgovarati o potencijalima i budućem razvoju Beograda.
Pod pokroviteljstvom Skupštine grada Beograda, na 10. Arhitektonskom bijenalu u Veneciji ‘Gradovi: ljudi, društvo, arhitektura’ biće predstavljene vizije za razvoj Beograda. Izložba na najprestižnijoj arhitektonskoj smotri predstavlja sveobuhvatno istraživanje beogradskog identiteta, mogućnosti i rešenja koja su osmislili mladi ljudi koje ovaj projekat okuplja.

Predstavljanje u Beogradskoj galeriji u Veneciji će obuhvatiti nekoliko tema: istraživanja beogradskog identiteta, novu beogradsku arhitekturu i eksperimentalne projekte, strategiju razvoja grada, debate i diskusije… Izložba će imati formu istraživanja, radionice, prezentovaće se video materijali, modeli, interaktivne makete ...
Serijal tribina okupiće brojne goste iz državnog i poslovnog sektora, arhitekte i umetnike koji će razgovarati o poslovnim i investicionim mogućnostima grada.
Predstaviće se radovi mladih arhitekata koji daju rešenja za beogradsko priobalje i kompleks Velikog ratnog ostrva. Predstavljanje obuhvata i društvene, demografske i tržišne karakteristike Beograda sa akcentom na arhitektonski i urbanistički potencijal koji generiše budući razvoj. Cilj je da se Beograd na ovaj način predstavi kao brend, da izlaganje navede ljude da misle o Beogradu, da se preduzmu konkretne akcije i zauzme stav o daljem razvoju Beograda.
“Pokušavamo u našoj viziji da sagledamo futuristički Beograd sa 5 miliona stanovnika; centar usluga u regionu, grad ubrzanog i promenljivog ritma, razvijenih formi saobraćaja
Beograd će tek doživeti nadgradnju identiteta i postati prostor gde multikulturalizam, kroz saradnju i razmenu, doživljava svoj najlepši oblik. Postaće fleksibilan i otvoren grad prema novim konceptima budućnosti, mlad i optimističan, visokog nivoa urbanog življenja, grad koji poštuje svoje reke i daje im značaj koji zaslužuju, grad kreacija, grad promena. Ovakvi postulati razvoja čine neophodnim novu infrastrukturu koja taj nivo ambicija podržava, a njen mogući razvoj upravo ovim projektom pokušavamo da istražimo”, kaže Aleksandar Jankovic, kustos izložbe Projekta Beograd u Veneciji.

PR služba: Marija Jocic
Tel. 064 21 99 378
E-mail: marija.jocic@gmail.com
www.projekatbeograd.com (Beograd, avgust 2006.godine)

No comments:

Post a Comment

Ukoliko vam se svidja ovaj blog

Prepisite se na newsletter ili preuzimete feed bloga za vas citac.
Upisite vas E-mail: