Skip to main content

Zeleno je INPoštovani predstavnici medija,Pokušaću jednim iskrenim citatom iz mnogobrojnih pisama podrške koje smo dobili poslednja dva dana, posle otvorenog poziva kolegama iz nevladinog sektora da podrže kampanju, pojasniti šta je ustvari “GREEN JE IN” :

“Kao i uvijek do sada, u potpunosti i bez rezerve, podržavamo sve aktivnosti u pravcu zaštite svakog centimetra Crne Gore, odnosno jedinog pravog blaga koje imamo - prirode. Neopisiva ljepota na tako malom prostoru, zasigurno je ono sto Crnu Goru čini
posebnom. Ako se to izgubi, uništi i devastira, nista nam neće ostati. Svi hoteli, fabrike, kuće, ceste ...ne vrijede ni priblizno koliko jedna Tara, jedan Durmitor, jedan Lovcen, Prokletije, Skadarsko jezero itd.”

Svaka rečenica potkovana je činjenicama!
Činjenica je da ukoliko bi prespavali narednih nekoliko godina i aminovali postojeće stanje probudili bi se u beznadju.
To je povod za kampanju, “ZELENO JE IN”!
Ne dozvoli to beznadje!
I nemamo sumnju da nećemo uspjeti u tome!
Kampanju je podržao WWF(Svjetski fond za zaštitu prirode)
Za samo 24 časa stigla je podrška od nevladinih organizacija iz cijele Crne Gore, i u prvom udaru premašila broj učesnika koji je sakupljao potpise za Taru.
Podrška nijesu samo ekološke organizacije, već i organizacije za ljudska prava, manjine, ženska prava, prava djeteta, osobe sa hendikepom, organizacije koje se bave borbom protiv korupcija, evropske integracije, razvojne organizacije, organizacijae koje se činjenično i razlikuju u svojim vizijama, načinu rada, djelovanja, ličnostima… to potvrda da kampanja stigla u poslednji čas.


Veliko hvala za pokazanu hrabrost i snagu nevladinih organizacijama koje su bezrezervno pružile podršku i tako postali aktivni učesnici kampanje:
Mrežu nevladinih organizacija "ZELENO JE IN" do jutros čine:

Gradjanski informativno edukativni centar – Pljevlja
Sigurna Zenska kuca - Podgorica
Fondacija za stipendiranje Roma – Podgorica
Anima – Kotor
MANS - Podgorica
Udruzenja roditelja Crne Gore
NVO Sempervivum – Podgorica
Centar za gradjansko obrazovanje
Udruzenje za pomoc licima ometenim u psihofizickom razvoju. Niksic
Agro grupa – Niksic
CRNVO - Podgorica
Speleolosko društvo Niksic
Opstanak – Pljevlja
Tara – Plužine
Green Home – Podgorica
Natura - Kolašina
Centar za razvoj Durmitora – Žabljak
SOS telefon za zene i djecu zrtve nasilja Niksic
Handicap International sub Office u Crnoj Gori
NVO Pocetak - Niksic
Liga zena glasaca, Niksic
Eko Centar "DELFIN" - Kotor
NVO Terra - Podgorica
EXPEDITIO - Kotor
NVU Zračak Nade Pljevlja
Ferijalni savez Crne Gore
Human Rights Action
NVO MoNoLit
Lynx – Podgorica
Zenska grupa Stela - Cetinje
Razvojno kulturno informacioni centar "Most" - Zabljak

Do jutros 30 organizacija:

Institucije i pojedinci koji podržavaju kampanju zeleno je in:

dBO Advertising Agency
Kancelarija za održivi razvoj
EKOPOLIS mreza - Srbija

Znamo da će tu biti još organizacija koje nijesu ni stigle da vide ni odreaguju na poziv.

I to nije sve:
Kampanjja je medjunarodna...Obavijestićemo sve medjunarodne institucije bitne za prirodu i demokratiju...Organizovaćemo više promotivnih aktivnosti koje će ukazivati na probleme, prednosti i mane, javne rasprave, prvi gradjanski pritisak ići će kroz internet peticiju, edukaciju, ostavićemo prostor za saradnju, za djelovanje odgovornih aktera…
Imaćemo kreativne konkurse, razne akcije, kreiran je jedan prepoznatljivi logo koji već dobija na popularnosti, možda napravimo i jedan film vidjećemo prema mogućnostima,
Ovo je skromna kampanja sa velikim ciljevima…
Izdefinisali smo osnovne zahtjeve koji su i konačni ciljevi ove kampanje:
Politička odgovornost će biti na vrlo visokom nivou, očekujemo potpun društveni konsezus po ovom pitanju.
Kao što ćete vidjeti u tekstu peticije ciljevi su nam ne samo da ukazujemo na probleme već i na rješenja.Jedno od najsigurnijih je puno okretanje problemima gradjana Crne Gore.
Podrška pojedincima širom Crne Gore koji mogu iznijeti programe organske poljoprivrede, turizma, usluga, drugačiji pristup lakalnim upravama, marketingu, radu...

Probleme svi vidimo i znamo, i u Nacionalni parkovima, i svim gradovima Crne Gore.
Svi su pojačani neoliberalnom privatizacijom i dugogodišnjom “situacijom”
Osnovni ciljevi su nam:

- da potpuno upoznaju gradjani sa ozbiljnošću navedenih problema
- da uključi gradjane i medije u aktivnu borbu z postavljene ciljeve i ekološke izazove
- da podstakne institucije odgovorne za dugoročnu zaštitu životne sredine na državnom i lokalnom nivou da konačno punom snagom počnu sa sprovođenjem svojih obaveza i dužnosti;
- da se u područjima u kojima ukazujemo na sve navedene opasnosti hitno obustave eksploatacija šume i divlja gradnja;
- da se do sredine naredne godine odrede ugrožene zone posebno važne za turističku i naučnu valorizaciju (sela, granične zone nacionalnih parkova), i da se počne sprovođenje planova za njihovu revitalizaciju
- da se hitno uradi procjena uticaja ljudskih djelatnosti u zaštićenim područjima, da se u zonama koje su predvidjene za zaštićena područja hitno obustave privredne aktivnost, da se odrede mjere potrebne za saniranje nanesene štete i da se odrede okviri u kojima se razvoj u tim područjima može sprovoditi bez negativnih posledica po očuvanje prirode;
- da se na djelu ispoštuju odrednice Arhuske konvencije i Zakona o slobodnom pristupu informacijama Republike Crne Gore, te da se javnosti, pojedincima i nevladinim organizacijama pruži potpuni uvid u informacije od važnosti za životnu sredinu;
- da se hitno formira EKO FOND, i da od svake privatizacije u Crnoj Gori opredijeli 10% sredstava za rešavanje ekoloških problema i podršku programima održivog razvoja.
- da umjesto 10% zastićenih područja, kao prva Ekološka država imamo 35% pod zaštitom
- Potrebno je: najhitnije zaustaviti sve negativne aktivnosti (enormna sječa, divlja gradnja, raseljavanje stanovništva), nadoknaditi i proširiti zaštićene zone, region Durmitora, Tare, i Bjelasice povezati sa Prokletijama, privredni razvoj bazirati na održivom turizmu, selu, organskoj poljoprivredi uz puno uključivanje lokalnog stanovništva kroz funkcionisanje nacionalnih parkova kako bi se stvorio prirodni i održivi ZELENI POJAS Crne Gore.
O čekujemo od Vlade Republike Crne Gore da donese posebna akta o zaštiti prirodnih dobara od izuzetnog značaja, o zaštiti predjela izuzetnih odlika radi očuvanja ljepote pejsaža visoravni, raznovrsnog biljnog i životinjskog svijeta, radi očuvanja čistoće i kvaliteta voda, vazduha i zemljišta te da se obezbijede uslovi za plansko uređenje i održivo korišćenje zaštićenih područja za potrebe turizma, rekreacije i nauke.

Nećemo dozvoliti da uništavanje i u potpunosti neadekvatno korišćenje ambijentalnih cjelina atraktivnih za nauku i turizam dovodi u pitanje naše opredjeljenje da budemo ekološka turistička destinacija i zemlja usmjerena ka principima održivog razvoja.

Ne možemo sebi dozvoliti dosadašnje ponašanje, jer se Crnoj Gori može desiti da za nekoliko desetljeća postane zemlja gdje će atraktivna područja biti devastirana i napuštena. Nemamo alternativu. Nemamo rezervnu državu.
Od 726.670 ha ili 52% teritorije Crne Gore pod šumama koliko pod zelenilom ili zemljom, bez goleti ukupno je zaštićeno samo 8% ekološke države). Zaštićeni su uglavnom nepristupačni predjeli koji su nepogodni za eksploataciju.
Ovo je jednostavno nedopustivo!

Očekujemo najveće moguće jedinstvo i široku podršku građana, medija, institucija, donatora, medjunarodnih subjekata! Vjerujemo da i u pojedincima i institucijama ima savjesti i svijesti da se problemi moraju rešavati.

Priroda nema glas, ne može da govori!
Mi imamo glas i on se mora čuti!


Sinisa Stevović.

RAZVOJNO KULTURNO INFORMACIONI CENTAR MOST
Vučedolska bb
84220 Žabljak
tel/fax +381(0)89360-010
mob +381(0)67 227 228
e-mail: hitss@cg.


Comments

Popular posts from this blog

Ћирилица - писмо које сам заборавио

Када сам пре пар година открио ћирилицу на мобилном телефону,  било је то велико откриће за мене. Почео сам да шаљем смс поруке пријатељима, постављам статусе на друштвеним мрежама и одговарам на мејлове користећи наше писмо. Скоро сви су реаговали на исти начин. Питали су ме зачуђено откуд то да одједном користим ћирилицу и зашто?  
Пре 12 година, када сам покренуо Мрежу Креативних Људи, користио сам латиницу. Више људи ми је сугерисало да не би било лоше да постоји и ћирилична верзија сајта. У том тренутку нисам имао довољно знања, одговарајућу технологију и времена да се бавим таквим прилагођавањем.

12 година касније, Гугл подржава "Gesture typing" у оквиру оперативног система Андроид и постоји речник термина на српском језику који вам сугерише остатак речи коју сте управо почели да куцате. Оно што је веома битно јесте то да када изаберете српски језик не можете да добијете као на компјутеру латиницу са нашим словима. У том тренутку сам схватио да други имају знатно већу…

Hemijski grejači stopala - planinarska oprema (test)

Više puta sam slušao, ali do skoro nisam imao priliku da probam hemijske grejače vrhova i celog stopala. Odlazak na Kopaonik je bila savršena prilika za test. Uzeo sam nekoliko grejača i spakovao ih u skijaški ranac. 

Hemijski grejači za vrhove stopala
Sedeli smo u kafiću pored staze zakopčane jakne, ušuškani u ćebad koja su nam obezbedili i pijuckali kafu. Posle pola sata mirovanja moja draga se uznemirila pošto je počela da oseća hladnoću, a i meni više nije bilo isto kao na početku. Izvadio sam pakovana hemijskih grejača za noge i na licu mesta smo se izuli i stavili ih u vrhove cipela. 
Grejače koji su na sebi sa donje strane imali samolepljivi deo koji služi da bi se održali na mestu prilikom pomeranja stopala (veoma slab lepak koji ne ostavlja tragove) postavio sam iznad uloška svojih cipela, a druge koji nisu imali ovakvu podlogu ispod uloška njenih cipela. Pošto reaguju u dodiru sa vazduhom, istog trena smo primetili razliku i nastavili da uživamo. 
Grejače nismo skinuli do po…

Cipele za planinarenje "Lowa Khumbu GTX" - planinarska oprema (test)

Pre nešto više od mesec dana uzeo sam planinarske cipele "Lowa Khumbu GTX". 
Pitao sam Danijela za savet. Želeo sam cipele koje su bolje od onih koje sam do sada koristio (Merrell) i koje će zadovoljiti moje potrebe: 
najčešće jednodnevno, ili vikend planinarenjeda budu ugodneda budu dublje od sadašnjih koje samo prelaze gležnjeve da dobro izoluju nogu od snega i hladnoće da budu vodonepropusneda budu jače, izdržljivije i da daju bolju potporu stopalu
Danijel mi je preporučio ovaj model. "Ispod" njih su klasične treking cipele koje su malo mekše, uvijaju se po dužini i nemaju neka od ovih svojstava. Iznad njih su bile profi cipele za visokogorstvo. 
Testirao sam ih tokom nekoliko planinarskih akcija (kiša, blato, kamen, zemlja, vlažan sneg, dobok sneg, putovanje autobusom, gradska šetnja) i ovo su moji utisci:  Izuzetno su ugodne. Nikada do sada nisam imao pravu tehničku cipelu napravljenju baš za planinarenje Stopalo i cela noga su stabilni, a petu pridržava zadnji…