Skip to main content

Na Belom jezeru

Sta je Belo jezero, jos nisam sasvim shvatio? Da li je to prirodni rezervat posto se nalazi odmah kraj Carske bare, ribnjak posto su svuda zabrane pecanja, ili vestacka akomulacija radi proizvodnje necega. ?
Zanimljim mali poduhvat.
Krenuo sam stopom. Tako sam nekada jos u srednjoj umeo da predjem dobra odstojanja, ali vec godinama niko mi ne staje posto sam malo krupniji, celav i jos kada se pojavim sa vojnom rancinom i sesirom... ;) Ali ovaj put sam bio uporan. Cak sam pripremio i papir sa velikim debelim slovima "ZR". U proseku mi je za prvi stop trebalo 45 min. u oba smera na Zrenjeniskom putu. Za ocekivati. Shvatio sam da je moja jednima sansa u profesionalnim vozacima. Oni dugo putuju, imaju iskustva koga da povezu, a koga ne i naravno prija im malo razgovora i razbijanja jednolicnosti.
I tako, prvo je stao jedan cova sa kombijem. Pricali smo o kolima, poslu, zivotu vozaca, porodici. Ostavio me je bas kraj Perleza u kome imam vikendicu, a ja sam njega uputio kako da dodje do Titela i dalje ka Novom Sadu.
Tek sto sam zapoceo novo stopiranje stao mi je kamiondzija "Kiseli" (natpis na vozilu).


Posto smo prosli prvo skretanje za Ecku, sisao sam na sledecem po uputima Kiselog jer kako mi je pojasnio, prvi put je zaobilaznica. I bio je u pravu, ali samo za dolazak do Ecke i zato cu nakon toga pesaciti nekih sedam kilometara do jezera. Kasnije dok sam trazio kako da se vratim, shvatio sam da upravo taj prvi izlaz direktno vodi do mog odredista. U Ecki imam neku rodbinu pa sam uzivao da se prisecam dvorca Kastel i tvrdjavice zarasle u bilje.


Evo i mene dok pravim pauzu sa punom "ratnom" opremom.


Crkva pre skretanja za Lukino selo ka kome su me uputili. Inace, odavno nisam video toliko nabudzenih kucerina koje sigurno imaju po minimum 20 soba, a neverovatno su natrpane kicericom na svakom mogucem i nemogucem delu sa gipsanim radovima, lavovima od betona i sl. i naravno drecavim bojama i zlatom, dok bi ukucani na kraju uvek sedeli u satoru pored, na jedinom preostalom delu koje kuca, ili besna kola nisu zauzeli.


Dobar deo puta nisam snimao jer sam nosio oko 20 kg prtljaga. Prvi izlaz na Belo jezero.Carska bara sa leve strane


Zaista vatreno i narandzasto sunce u zalasku.Ovde je vec nastupila noc i ja sam naucio dobru lekciju. Uvek postavi sator pre nego sto padne mrak jer ce te oblak komaraca pojesti. Sklonio sam se sa puteljka u njive zavucen medju kukuruzom kako me seljaci ne bi videli i dobili ko zna koje ideje. Bila je to moja prva noc samostalno u satoru. U pocetku malo strasno, ali kasnije san nad snovima. Drustvo je trebalo da dodje za vikend i to oko osmoro ljudi, ali nakon sto sam i sledeceg dana nastavio setnju i raspitao se kod lokalnih ljudi, shvatio da nigde ne postoji plaza, mogucnost da se lepo pridje jezeru od ogromne trske, zabranjeno je fotografisanje, pecanje, obala se cuva psima i naravno cuvarima, a da se dodje samo radi spavanja u njivama i nije bas neki motiv. I resio sam da se vratim za BGD.

Pogled iz satora ujutru.Zvezda je upakla, a asfalt pece stopala kroz obucu.


Genije koji naslanja motor na ogradu sa upozorenjem o visokom naponu :)Pogled na reku Begej sa mosta.

Napisao sam mail putem mobilnog i poslao ga drustvu da se vidimo drugom prilikom i na drugom mestu. Taman je ostalo dovoljno vremena da se sve odlozi, odnosno ni ne krene u pripremu. U svakom slucaju zanimljivo mesto i iskustvo.

Drgarica Majda mi je spomenula Belu crkvu kada sam vec u pohodnu na bele predele. Pogledao sam kao i za ovo mesto satelistski snimak i sajtove na netu i cini mi se sasvim super. Imate li nekog iskustva sa tim mestom i njegovim jezerima?

Pozdrav!

Comments

Popular posts from this blog

#Ebanking iz vikendice

Sedim u vikendici i pišem blog. Broadband internet je tu. 
Prilikom dolaska, svratili smo do prodavnice da kupimo hranu i naši telefoni su se automatski priključili na wi-fi preko Instabridge aplikacije.
Signal mobilne telefonije u sobi nije sjajan pa sam telefon prebacio na airplane mode, a nakon toga ponovo uključio wi-fi. Više mi smeta kada nema interneta nego signala mobilne telefonije. Sve je prešlo online i sve funkcioniše ako postoji dobra veza.
Vatra u smederevcu pucka, a ručak se krčka. 
Već godinama unazad, slušam o temama kao što su #ePoslovanje, #eBankarstvo i elektronski potpis (sertifikat).  Kada sam pre oko nedelju dana dobio poziv od Societe Generale banke da prisustvujem događaju u okviru koga će predstaviti najnoviji sistem za online bankarstvo u Srbiji, preraspredio sam obaveze u kalendaru i sa zadovoljstvom ovaj termin rezervisao za prezentaciju.
Kako je izgledao sam događaj pogledajte ovde, a ja ću vam ispričati šta je na mene ostavilo najveći utisak.

Voditel…

Wire - servis za razmenu poruka, pozive i video komunikaciju

Wire je kako na njihovom sajtu kažu "secure messenger". I ako se u Srbiji i na Balkanu najčešće koriste Viber, FB messenger i WhatsUp, mislim da vredi posvetiti par minuta ovom servisu. 
Wire finkcioniše kao desktop, mobilna i web aplikacija i radi na svim glavnim platformama kao što su Linux, macOS, Windows, Android, iOS. Omogućava razmenu poruka, audio i video pozive, slanje najrazličitijih fajlova, trenutne lokacije i td. Pošto je sve navedeno do sada već uobičajeno evo kratkih beleški o njegovim predostima:  Preko sajta https://wire.com/ možete otvoriti nalog koristeći mail adresu. Na ovaj način ne morate da koristite broj vaše SIM karticeNakon otvaranja naloga definišete unikatan nadimak koji ne mora biti isti kao vaše ime i prezime pa na ovaj način dodatno čuvate svoju privatnost i možete se povezati samo sa odabranim osobama koje znaju kako on glasi Sve privilegije mobilne aplikacije su nakon instaliaranja isključene. Ovo je dobro zato što na primer možete sačuvati lis…

Ћирилица - писмо које сам заборавио

Када сам пре пар година открио ћирилицу на мобилном телефону,  било је то велико откриће за мене. Почео сам да шаљем смс поруке пријатељима, постављам статусе на друштвеним мрежама и одговарам на мејлове користећи наше писмо. Скоро сви су реаговали на исти начин. Питали су ме зачуђено откуд то да одједном користим ћирилицу и зашто?  
Пре 12 година, када сам покренуо Мрежу Креативних Људи, користио сам латиницу. Више људи ми је сугерисало да не би било лоше да постоји и ћирилична верзија сајта. У том тренутку нисам имао довољно знања, одговарајућу технологију и времена да се бавим таквим прилагођавањем.

12 година касније, Гугл подржава "Gesture typing" у оквиру оперативног система Андроид и постоји речник термина на српском језику који вам сугерише остатак речи коју сте управо почели да куцате. Оно што је веома битно јесте то да када изаберете српски језик не можете да добијете као на компјутеру латиницу са нашим словима. У том тренутку сам схватио да други имају знатно већу…