28/04/2006

ISLANDSKI VIKINZI U BEOGRADU / Rimur muzika - DKSG, sreda 03.05.2006.- RIMUR MUZIKA -

Steindór Andersen
I KVARTET “RUBIKON”

Beograd
Dom kulture »Studentski grad« (Velika sala), sreda 3. maj I 20:00


Koncert je deo manifestacije: Dani kulture Islanda u Srbiji

ulaz slobodan

Rímur je tradicionalna forma narativne islandske epske pesme koja se peva ili intonira na specifičan način koji se naziva ad kveda. Unutrašnja struktura i sadržaj delimično potiču iz poezije Edika ili Skaldika iz doba Vikinga. Strofa skaldičke poezije bila je izuzetno složene strukture sa jedinstvenim poetskim jezikom i sintaksom, u kojoj su se često upotrebljavale metafore unutar metafora, na način koji podseća na kriptičke ukrštenice.
Steindór Andersen rođen je 1954. Njegovo najranije interesovanje za poeziju rímur dovelo je do toga da bude predstavljen udruženju IDUNN gde je njegov poseban talenat kvædamadur-a ubrzo primećen. Steindór je podučavao pevanje rímur-a na seminarima i u radionicama, a oni su, zajedno sa njegovim pojavljivanjima na televiziji doprineli ponovnom oživljavanju tradicije rímur-a u skorijem periodu. Njegova saradnja sa islandskom grupom Sigur Rós, koja je imala za ishod razna gostovanja po Evropi i Sjedinjenim Državama, započela je nezaustavljiv interes za ovu zapostavljenu muzičku formu. Steindór je od skora postao deo raznih projekata čiji je cilj međusobno obogaćenje kultura, sa namerom da se rímur predstave široj publici, ali da se u isto vreme sačuva izvorna tradicija, kako bi drugi mogli da nađu inspiraciju ili uživanje u ovoj jednostavnoj, ali pažljivo sastavljenoj formi muzike i poezije.
Hilmar Örn Hilmarsson rođen je 1958. Još od ranih 80-tih on je uticajna pojava na islandskoj muzičkoj sceni, ukrštajući različite pravce sa relativnom lakoćom, a njegov rad je definisan kao džez, neo-klasicizam, pank, elektronski zvuk ili avangarda. On je komponovao više od trideset melodija za film, a 1991. je dobio nagradu Felix kao evropski filmski kompozitor godine. Hilmar je došao do rímur interesujući se za staru islandsku mitologiju, a on i Steindór Andersen zajedno pokušavaju da predstave ovu staru umetnost na moderan način, držeći se jednostavnosti i šarma ove originalne forme.

Ana Krstic
Project Manager

Trg Nikole Pasica 1, 11000 Belgrade, Serbia & Montenegro
t: +381 11 3228501; f: +381 11 3229349

No comments:

Post a Comment

Ukoliko vam se svidja ovaj blog

Prepisite se na newsletter ili preuzimete feed bloga za vas citac.
Upisite vas E-mail: