Skip to main content

Takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju u Srbiji 2006.


Ministarstvo nauke i zaštite životne sredine, u saradnji sa Fakultetom tehničkih nauka u Novom Sadu i Privrednom komorom Srbije, i ove godine organizuje Takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju. Cilj takmičenja jeste podsticanje poslovanja zasnovanog na originalnim i profitabilnim zamislima, budući da «tehnološka inovacija»

predstavlja tehnološki inventivan i tržišno isplativ koncept na kom počiva budući poslovni poduhvat.

Prvo Takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju održano je prošle godine, na osnovu iskustava iz 2003. godine kada je na Univerzitetu u Novom Sadu održano Takmičenje za najbolju biznis ideju. Ova takmičenja ukazala su na neophodnost održavanja takvih i sličnih konkursa, budući da oni najbolje podstiču preduzetnički duh društva u tranziciji.

U finalu prošlogodišnjeg takmičenja, direktno prenošenom na RTS, dobijeni su i pobednici u kategoriji fizičkih i pravnih lica. Prvo mesto u kategoriji fizičkih lica osvojio je tim “EC ETF” iz Beograda (optički merač struje), zatim “CHE Biosenzor”, takođe iz Beograda (biološki senzor prisustva pesticida u voću), a treće mesto je pripalo timu “Conti” iz Novog Sada (kontinulano livenje bakra). U kategoriji pravnih lica , na prvom mestu našlo se preduzeće“Aeroakva inženjering” iz Beograda (dobijanje skupih bakarnih granula, u obliku pogodnom za sinterovanje, postupkom koji ne zahteva ulaganje energije, korišćenjem sirovine zaostale u jalovini uz istovremeno ekološko pročišćavanje terena), koje je po broju bodova osvojenih u finalu bilo i apsloutni pobednik takmičenja, zatim je sledio “RPC Pešović” iz Pećinaca (ekološke armature od tvrde trajne plastike) i na trećem mestu “szr Tok” iz Užica (uređaj za automatsko hlađenje mleka pri muži za mala seoska domaćinstva)..

Očekuje se da će ove godine u prvom krugu biti nadmašen broj prispelih aplikacija iz 2005. (346). Pravo učešća imaju timovi sastavljeni od fizičkih lica kao i preduzeća osnovana nakon 01.01.2003.godine. Ciljne grupe jesu nezaposleni, mladi, studenti i zaposleni u naučno-istraživačkim ustanovama, mada je Takmičenje otvoreno za sve. Osvojene novčane nagrade moćiće se koristiti isključivo za realizaciju ideje i pokretanje ili unapređivanje sopstvenog poslovnog poduhvata.

Početni nagradni fond iznosi 5.000.000,00 dinara, a biće podeljene i specijalne nagrade za ciljne grupe. Rok za konkurisanje je 19. april. 2006. godine .

Tokom celog takmičenja zagarantovana je zaštita intelektualne svojine svih učesnika.

Sve informacije u vezi sa Takmičenjem za najbolju tehnološku inovaciju možete naći na www.inovacija.org , a možete i pisati organizatorima na adresu office@inovacija.org.

Comments

Popular posts from this blog

Koje formatiranje izabrati za eksterni hard disk i koja je realna USB 3.0 brzina?

Nisam ni slutio šta me čeka nakon što sam kupio novi eksterni hard disk 2TB WD Elements Portable. Naime, do sada sam koristio sličan uređaj iste firme od 1TB, ali nikada nisam obratio pažnju na formatiranje (FAT32) niti sam iskreno znao nešto više o tome. Disk je radio na svim platformama i ja sam mislio da to uglavnom tako i treba da bude. 
Prikačio sam novi hard formatiran po NTFS standardu i shvatio da ne mogu da ga koristim na Macu. Nisam se previše uzbuđivao pošto sam znao da je OS X specifičan. Linux mint je prepoznao uređaj, ali sam se iznenadio brzinom prenosa podataka. Godinama sam na raznim mestima čitao o tome kako je USB 3.0 neverovatno brži od USB 2.0 standarda i očekivao sam da sve poleti. 
Konsultovao sam se oko ovih problema sa prijateljem koji mi je predložio da probam različita formairanja i da ponekad proizvođači pogrešno označe portove pa je ovaj uređaj možda prikačen na stariji standard. Na žalost i nakon svog eksperimentisanja rezultati su bili isti. 
Počeo sam …

#Ebanking iz vikendice

Sedim u vikendici i pišem blog. Broadband internet je tu. 
Prilikom dolaska, svratili smo do prodavnice da kupimo hranu i naši telefoni su se automatski priključili na wi-fi preko Instabridge aplikacije.
Signal mobilne telefonije u sobi nije sjajan pa sam telefon prebacio na airplane mode, a nakon toga ponovo uključio wi-fi. Više mi smeta kada nema interneta nego signala mobilne telefonije. Sve je prešlo online i sve funkcioniše ako postoji dobra veza.
Vatra u smederevcu pucka, a ručak se krčka. 
Već godinama unazad, slušam o temama kao što su #ePoslovanje, #eBankarstvo i elektronski potpis (sertifikat).  Kada sam pre oko nedelju dana dobio poziv od Societe Generale banke da prisustvujem događaju u okviru koga će predstaviti najnoviji sistem za online bankarstvo u Srbiji, preraspredio sam obaveze u kalendaru i sa zadovoljstvom ovaj termin rezervisao za prezentaciju.
Kako je izgledao sam događaj pogledajte ovde, a ja ću vam ispričati šta je na mene ostavilo najveći utisak.

Voditel…

Samsung Xcover 550H - mobini telefon otporan na vodu i prašinu

Nakon oko pet godina korišćenja telefona Samsung Xcover 2 C3350 koji me je odlično služio (i dalje radi kao da je nov), rešio sam da potražim drugi telefon sličnih karakteristika koji će biti više u skladu sa potrebama vremena u kome živimo. Razmatrao sam sledeće modele: 
Samsung B2100 XplorerSamsung Xcover 271 i CAT B25 Poošto su prva dva odavno prestala da se proizvode, posmatrao sam oglase za polovne telefone na internetu. Uglavnom sam nailazio na aparate koji su godinama korišćeni na terenu i o kojima se nije previše vodilo računa. Bili su izudarani, izgrebani, prljavi i ponekad bez maske koja zatvara priključke za USB odnosno slušalice. Ipak, činjenica da i dalje rade bila je dobra potvrda kvaliteta ovih namenskih telefona. 
CAT B25 je među njima možda i najizdržljiviji telefon, ali je najsiromašniji što se tiče funkcija. Nije bilo razloga da uzimam nov uređaj pored postojećeg C3350 pa sam se fokusirao na Samsung 550H pošto je on praktično njegov naslednik iz 2017. godine. 
Pronaš…