16/03/2006

Takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju u Srbiji 2006.


Ministarstvo nauke i zaštite životne sredine, u saradnji sa Fakultetom tehničkih nauka u Novom Sadu i Privrednom komorom Srbije, i ove godine organizuje Takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju. Cilj takmičenja jeste podsticanje poslovanja zasnovanog na originalnim i profitabilnim zamislima, budući da «tehnološka inovacija»

predstavlja tehnološki inventivan i tržišno isplativ koncept na kom počiva budući poslovni poduhvat.

Prvo Takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju održano je prošle godine, na osnovu iskustava iz 2003. godine kada je na Univerzitetu u Novom Sadu održano Takmičenje za najbolju biznis ideju. Ova takmičenja ukazala su na neophodnost održavanja takvih i sličnih konkursa, budući da oni najbolje podstiču preduzetnički duh društva u tranziciji.

U finalu prošlogodišnjeg takmičenja, direktno prenošenom na RTS, dobijeni su i pobednici u kategoriji fizičkih i pravnih lica. Prvo mesto u kategoriji fizičkih lica osvojio je tim “EC ETF” iz Beograda (optički merač struje), zatim “CHE Biosenzor”, takođe iz Beograda (biološki senzor prisustva pesticida u voću), a treće mesto je pripalo timu “Conti” iz Novog Sada (kontinulano livenje bakra). U kategoriji pravnih lica , na prvom mestu našlo se preduzeće“Aeroakva inženjering” iz Beograda (dobijanje skupih bakarnih granula, u obliku pogodnom za sinterovanje, postupkom koji ne zahteva ulaganje energije, korišćenjem sirovine zaostale u jalovini uz istovremeno ekološko pročišćavanje terena), koje je po broju bodova osvojenih u finalu bilo i apsloutni pobednik takmičenja, zatim je sledio “RPC Pešović” iz Pećinaca (ekološke armature od tvrde trajne plastike) i na trećem mestu “szr Tok” iz Užica (uređaj za automatsko hlađenje mleka pri muži za mala seoska domaćinstva)..

Očekuje se da će ove godine u prvom krugu biti nadmašen broj prispelih aplikacija iz 2005. (346). Pravo učešća imaju timovi sastavljeni od fizičkih lica kao i preduzeća osnovana nakon 01.01.2003.godine. Ciljne grupe jesu nezaposleni, mladi, studenti i zaposleni u naučno-istraživačkim ustanovama, mada je Takmičenje otvoreno za sve. Osvojene novčane nagrade moćiće se koristiti isključivo za realizaciju ideje i pokretanje ili unapređivanje sopstvenog poslovnog poduhvata.

Početni nagradni fond iznosi 5.000.000,00 dinara, a biće podeljene i specijalne nagrade za ciljne grupe. Rok za konkurisanje je 19. april. 2006. godine .

Tokom celog takmičenja zagarantovana je zaštita intelektualne svojine svih učesnika.

Sve informacije u vezi sa Takmičenjem za najbolju tehnološku inovaciju možete naći na www.inovacija.org , a možete i pisati organizatorima na adresu office@inovacija.org.

No comments:

Post a Comment

Ukoliko vam se svidja ovaj blog

Prepisite se na newsletter ili preuzimete feed bloga za vas citac.
Upisite vas E-mail: