Skip to main content

Takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju u Srbiji 2006.


Ministarstvo nauke i zaštite životne sredine, u saradnji sa Fakultetom tehničkih nauka u Novom Sadu i Privrednom komorom Srbije, i ove godine organizuje Takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju. Cilj takmičenja jeste podsticanje poslovanja zasnovanog na originalnim i profitabilnim zamislima, budući da «tehnološka inovacija»

predstavlja tehnološki inventivan i tržišno isplativ koncept na kom počiva budući poslovni poduhvat.

Prvo Takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju održano je prošle godine, na osnovu iskustava iz 2003. godine kada je na Univerzitetu u Novom Sadu održano Takmičenje za najbolju biznis ideju. Ova takmičenja ukazala su na neophodnost održavanja takvih i sličnih konkursa, budući da oni najbolje podstiču preduzetnički duh društva u tranziciji.

U finalu prošlogodišnjeg takmičenja, direktno prenošenom na RTS, dobijeni su i pobednici u kategoriji fizičkih i pravnih lica. Prvo mesto u kategoriji fizičkih lica osvojio je tim “EC ETF” iz Beograda (optički merač struje), zatim “CHE Biosenzor”, takođe iz Beograda (biološki senzor prisustva pesticida u voću), a treće mesto je pripalo timu “Conti” iz Novog Sada (kontinulano livenje bakra). U kategoriji pravnih lica , na prvom mestu našlo se preduzeće“Aeroakva inženjering” iz Beograda (dobijanje skupih bakarnih granula, u obliku pogodnom za sinterovanje, postupkom koji ne zahteva ulaganje energije, korišćenjem sirovine zaostale u jalovini uz istovremeno ekološko pročišćavanje terena), koje je po broju bodova osvojenih u finalu bilo i apsloutni pobednik takmičenja, zatim je sledio “RPC Pešović” iz Pećinaca (ekološke armature od tvrde trajne plastike) i na trećem mestu “szr Tok” iz Užica (uređaj za automatsko hlađenje mleka pri muži za mala seoska domaćinstva)..

Očekuje se da će ove godine u prvom krugu biti nadmašen broj prispelih aplikacija iz 2005. (346). Pravo učešća imaju timovi sastavljeni od fizičkih lica kao i preduzeća osnovana nakon 01.01.2003.godine. Ciljne grupe jesu nezaposleni, mladi, studenti i zaposleni u naučno-istraživačkim ustanovama, mada je Takmičenje otvoreno za sve. Osvojene novčane nagrade moćiće se koristiti isključivo za realizaciju ideje i pokretanje ili unapređivanje sopstvenog poslovnog poduhvata.

Početni nagradni fond iznosi 5.000.000,00 dinara, a biće podeljene i specijalne nagrade za ciljne grupe. Rok za konkurisanje je 19. april. 2006. godine .

Tokom celog takmičenja zagarantovana je zaštita intelektualne svojine svih učesnika.

Sve informacije u vezi sa Takmičenjem za najbolju tehnološku inovaciju možete naći na www.inovacija.org , a možete i pisati organizatorima na adresu office@inovacija.org.

Comments

Popular posts from this blog

#Ebanking iz vikendice

Sedim u vikendici i pišem blog. Broadband internet je tu. 
Prilikom dolaska, svratili smo do prodavnice da kupimo hranu i naši telefoni su se automatski priključili na wi-fi preko Instabridge aplikacije.
Signal mobilne telefonije u sobi nije sjajan pa sam telefon prebacio na airplane mode, a nakon toga ponovo uključio wi-fi. Više mi smeta kada nema interneta nego signala mobilne telefonije. Sve je prešlo online i sve funkcioniše ako postoji dobra veza.
Vatra u smederevcu pucka, a ručak se krčka. 
Već godinama unazad, slušam o temama kao što su #ePoslovanje, #eBankarstvo i elektronski potpis (sertifikat).  Kada sam pre oko nedelju dana dobio poziv od Societe Generale banke da prisustvujem događaju u okviru koga će predstaviti najnoviji sistem za online bankarstvo u Srbiji, preraspredio sam obaveze u kalendaru i sa zadovoljstvom ovaj termin rezervisao za prezentaciju.
Kako je izgledao sam događaj pogledajte ovde, a ja ću vam ispričati šta je na mene ostavilo najveći utisak.

Voditel…

Wire - servis za razmenu poruka, pozive i video komunikaciju

Wire je kako na njihovom sajtu kažu "secure messenger". I ako se u Srbiji i na Balkanu najčešće koriste Viber, FB messenger i WhatsUp, mislim da vredi posvetiti par minuta ovom servisu. 
Wire finkcioniše kao desktop, mobilna i web aplikacija i radi na svim glavnim platformama kao što su Linux, macOS, Windows, Android, iOS. Omogućava razmenu poruka, audio i video pozive, slanje najrazličitijih fajlova, trenutne lokacije i td. Pošto je sve navedeno do sada već uobičajeno evo kratkih beleški o njegovim predostima:  Preko sajta https://wire.com/ možete otvoriti nalog koristeći mail adresu. Na ovaj način ne morate da koristite broj vaše SIM karticeNakon otvaranja naloga definišete unikatan nadimak koji ne mora biti isti kao vaše ime i prezime pa na ovaj način dodatno čuvate svoju privatnost i možete se povezati samo sa odabranim osobama koje znaju kako on glasi Sve privilegije mobilne aplikacije su nakon instaliaranja isključene. Ovo je dobro zato što na primer možete sačuvati lis…

Ћирилица - писмо које сам заборавио

Када сам пре пар година открио ћирилицу на мобилном телефону,  било је то велико откриће за мене. Почео сам да шаљем смс поруке пријатељима, постављам статусе на друштвеним мрежама и одговарам на мејлове користећи наше писмо. Скоро сви су реаговали на исти начин. Питали су ме зачуђено откуд то да одједном користим ћирилицу и зашто?  
Пре 12 година, када сам покренуо Мрежу Креативних Људи, користио сам латиницу. Више људи ми је сугерисало да не би било лоше да постоји и ћирилична верзија сајта. У том тренутку нисам имао довољно знања, одговарајућу технологију и времена да се бавим таквим прилагођавањем.

12 година касније, Гугл подржава "Gesture typing" у оквиру оперативног система Андроид и постоји речник термина на српском језику који вам сугерише остатак речи коју сте управо почели да куцате. Оно што је веома битно јесте то да када изаберете српски језик не можете да добијете као на компјутеру латиницу са нашим словима. У том тренутку сам схватио да други имају знатно већу…