Skip to main content

Takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju u Srbiji 2006.


Ministarstvo nauke i zaštite životne sredine, u saradnji sa Fakultetom tehničkih nauka u Novom Sadu i Privrednom komorom Srbije, i ove godine organizuje Takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju. Cilj takmičenja jeste podsticanje poslovanja zasnovanog na originalnim i profitabilnim zamislima, budući da «tehnološka inovacija»

predstavlja tehnološki inventivan i tržišno isplativ koncept na kom počiva budući poslovni poduhvat.

Prvo Takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju održano je prošle godine, na osnovu iskustava iz 2003. godine kada je na Univerzitetu u Novom Sadu održano Takmičenje za najbolju biznis ideju. Ova takmičenja ukazala su na neophodnost održavanja takvih i sličnih konkursa, budući da oni najbolje podstiču preduzetnički duh društva u tranziciji.

U finalu prošlogodišnjeg takmičenja, direktno prenošenom na RTS, dobijeni su i pobednici u kategoriji fizičkih i pravnih lica. Prvo mesto u kategoriji fizičkih lica osvojio je tim “EC ETF” iz Beograda (optički merač struje), zatim “CHE Biosenzor”, takođe iz Beograda (biološki senzor prisustva pesticida u voću), a treće mesto je pripalo timu “Conti” iz Novog Sada (kontinulano livenje bakra). U kategoriji pravnih lica , na prvom mestu našlo se preduzeće“Aeroakva inženjering” iz Beograda (dobijanje skupih bakarnih granula, u obliku pogodnom za sinterovanje, postupkom koji ne zahteva ulaganje energije, korišćenjem sirovine zaostale u jalovini uz istovremeno ekološko pročišćavanje terena), koje je po broju bodova osvojenih u finalu bilo i apsloutni pobednik takmičenja, zatim je sledio “RPC Pešović” iz Pećinaca (ekološke armature od tvrde trajne plastike) i na trećem mestu “szr Tok” iz Užica (uređaj za automatsko hlađenje mleka pri muži za mala seoska domaćinstva)..

Očekuje se da će ove godine u prvom krugu biti nadmašen broj prispelih aplikacija iz 2005. (346). Pravo učešća imaju timovi sastavljeni od fizičkih lica kao i preduzeća osnovana nakon 01.01.2003.godine. Ciljne grupe jesu nezaposleni, mladi, studenti i zaposleni u naučno-istraživačkim ustanovama, mada je Takmičenje otvoreno za sve. Osvojene novčane nagrade moćiće se koristiti isključivo za realizaciju ideje i pokretanje ili unapređivanje sopstvenog poslovnog poduhvata.

Početni nagradni fond iznosi 5.000.000,00 dinara, a biće podeljene i specijalne nagrade za ciljne grupe. Rok za konkurisanje je 19. april. 2006. godine .

Tokom celog takmičenja zagarantovana je zaštita intelektualne svojine svih učesnika.

Sve informacije u vezi sa Takmičenjem za najbolju tehnološku inovaciju možete naći na www.inovacija.org , a možete i pisati organizatorima na adresu office@inovacija.org.

Comments

Popular posts from this blog

Koje formatiranje izabrati za eksterni hard disk i koja je realna USB 3.0 brzina?

Nisam ni slutio šta me čeka nakon što sam kupio novi eksterni hard disk 2TB WD Elements Portable. Naime, do sada sam koristio sličan uređaj iste firme od 1TB, ali nikada nisam obratio pažnju na formatiranje (FAT32) niti sam iskreno znao nešto više o tome. Disk je radio na svim platformama i ja sam mislio da to uglavnom tako i treba da bude. 
Prikačio sam novi hard formatiran po NTFS standardu i shvatio da ne mogu da ga koristim na Macu. Nisam se previše uzbuđivao pošto sam znao da je OS X specifičan. Linux mint je prepoznao uređaj, ali sam se iznenadio brzinom prenosa podataka. Godinama sam na raznim mestima čitao o tome kako je USB 3.0 neverovatno brži od USB 2.0 standarda i očekivao sam da sve poleti. 
Konsultovao sam se oko ovih problema sa prijateljem koji mi je predložio da probam različita formairanja i da ponekad proizvođači pogrešno označe portove pa je ovaj uređaj možda prikačen na stariji standard. Na žalost i nakon svog eksperimentisanja rezultati su bili isti. 
Počeo sam …

Želite li da osvojite Toshiba Folio 100 tablet računar? - priključite se online konkursu

Želite li da osvojite Toshiba Folio 100 tablet računar?
Priključite se online konkursu povodom 25-godiisnjice od trenutka kada je kompanija Toshiba kreirala prvi laptop Postanite fan "Toshiba Srbija" stranice na Facebook-uIspod ovog posta putem forma za komentare napišitepriču u 300 reči o svom prvom iskustvu sa kompjuterom, ili laptopom do 01. decembra 2010. godine Potpišite se ispod teksta i ostavite svoj mail

Konkurs će biti održan u sledećih sedam zemalja: Bugarskoj, Hrvatskoj, Grčkoj, Izraelu, Rumuniji, Srbiji i Sloveniji. Korisnici koji žele da učestvuju treba da žive u navedenim zemljama. Prva nagrada za najbolju priču iz svake od zemalja je tablet računar Folio 100

25 priča iz svake zemlje će biti izabrano i uvršteno u regionalnu elektronsku knjigu koja će se naći nasajtu www.issuu.com


Evo i zvaničnog opisa uređaja Toshiba Folio 100:
Toshiba za prvoplasiranu priču poklanja Folio 100 koji će pobedniku ili pobednici omogućiti savršeno i jednostavno iskustvo u oblasti z…

Hemijski grejači stopala - planinarska oprema (test)

Više puta sam slušao, ali do skoro nisam imao priliku da probam hemijske grejače vrhova i celog stopala. Odlazak na Kopaonik je bila savršena prilika za test. Uzeo sam nekoliko grejača i spakovao ih u skijaški ranac. 

Hemijski grejači za vrhove stopala
Sedeli smo u kafiću pored staze zakopčane jakne, ušuškani u ćebad koja su nam obezbedili i pijuckali kafu. Posle pola sata mirovanja moja draga se uznemirila pošto je počela da oseća hladnoću, a i meni više nije bilo isto kao na početku. Izvadio sam pakovana hemijskih grejača za noge i na licu mesta smo se izuli i stavili ih u vrhove cipela. 
Grejače koji su na sebi sa donje strane imali samolepljivi deo koji služi da bi se održali na mestu prilikom pomeranja stopala (veoma slab lepak koji ne ostavlja tragove) postavio sam iznad uloška svojih cipela, a druge koji nisu imali ovakvu podlogu ispod uloška njenih cipela. Pošto reaguju u dodiru sa vazduhom, istog trena smo primetili razliku i nastavili da uživamo. 
Grejače nismo skinuli do po…