Skip to main content

BAMBI MOLESTERS, SKC, PETAK 7. APRIL (GOSTI: THE BABIES + WELCOMIN COMMITTEE IN FLAMES)

Postovani,
U prilogu vam prosledjujemo detaljno obavestenje o gostovanju BAMBI MOLESTERS (+gosti:THE BABIES + WELCOMINCOMITTEE IN FLAMES) u petak 7. aprila u SKC-u.
Srdacan pozdrav!
SKC
Mina Kalezic


The Bambi Molesters je grupa nastala pod uticajem garage i surf klasika 60-ih godina. Prvi demo snimci grupe snimljeni su 1994. godine, a prvi objavljeni album „Play Out of Tune“ objavila je nezavisna izdavačka kuća „Listen Loudest“ iz Zagreba, 1995. godine. U to vreme postali su jedno od značajnijih imena hrvatske underground scene, te osvojili naslov pobednika alternativnog festivala „Art & Music“ 1996. godine u Puli.

Prvi službeni studijski album, "Dumb Loud Hollow Twang" 1997. objavila je hrvatska nezavisna izdavačka kuća " Dirty Old Town". Kompletan album, svih 15 autorskih pesama snimljen je u neverovatna 3 sata. Album je producirao legendarni kalifornijski DJ Phil Dirt, a isti je kasnije licencno objavila nemačka izdavačka kuća "Kamikaze Records".

Na prvoj dodeli novinarske rock nagrade Crni Mačak 1998. godine, The Bambi Molesters su s tim albumom bili nominovani u kategoriji novih rock nada i najboljeg omota.

U isto vreme grupa započinje s nastupima u gradovima zapadne Europe, a predstavljajući hrvatsku rock scenu sudeluje u stvaranju novog, pozitivnog imidža Hrvatske u svetu nakon rata, i približava Hrvatsku žarištu svetskih muzičkih događanja.

1999. godine The Bambi Molesters potpisuju ugovor s izdavačkom kućom „Dancing Bear“ iz Zagreba, koja im objavljuje drugi album pod nazivom "Intensity!". Ovaj je album licencno objavila ista nemačka izdavačka kuća, "Kamikaze Records". Oba pomenuta albuma bili su pozitivno recenzirani u svetskoj muzičkoj štampi, a energični nastupi uživo grupe The Bambi Molesters pomažu im da dobiju reputaciju jednog od najboljih i najoriginalnijih savremenih surf grupa. Album "Intensity!" bio je nominovan za hrvatsku nacionalnu diskografsku nagradu Porin 2000. godine.

U godinama koje slede The Bambi Molesters su održali brojne nastupe u Sloveniji, Austriji, Nemačkoj, Italiji, Mađarskoj, Španiji... nastupajući sa grupama kao što su The Cramps, Man or Astroman?, Chrome Cranks, Flaming Sideburns, a u maju 1999. godine po prvi put nastupaju kao predgrupa grupi R.E.M. na njihovom koncertu u Kopru u Sloveniji.

Pesme sa oba albuma redovno se emituju na američkim (KFJC, KFAI, KXLU,WREK, WHUS) i britanskim (BBC RADIO 1) radio stanicama. Njihova pesma "CAlphaE" uvršćena je u originalni soundtrack američkog filma "The Treat" ( Paklena torta), režisera Jonathana Gemsa (scenariste filmova "Mars napada" i "1984").

Muzika Bambi Molestersa uvršćena je i u video filmove ("Cross Cuts" Tonix Pictures-a i Dragonfly BMX video programa). Tri pesme sa njihovog prvog albuma čine soundtrack slovenačkog filma "Barabe" (Produkcija:Viba film)

U decembru 2001. godine Dancing Bear im objavljuje treći album, "Sonic Bullets: 13 From the Hip". Album je snimljen u avgustu, a deset meseci kasnije, u junu 2002. godine licencno ga objavljuje londonska izdavačka kuća ACE Records kao novi naslov njihove podetikete Big Beat Records. ACE Records je time uvrstila The Bambi Molesters među velikane svetske muzike koje ona izdaje poput Isaaca Hayesa, Theloniusa Monka, The Cramps-a, The Sonics-a i mnogih drugih.

Na ovom albumu gostuju Peter Buck (R.E.M.), Scott Mc Caughey ( MINUS 5, YOUNG FRESH FELLOWS, R.E.M.) frontmen WALKABOUTS-a Chris Eckman, američki kantautor Terry Lee Hale, i Speedo Martinez, pevač finskih garage rockera THE FLAMING SIDEBURNS. Album je producirao Edi Cukerić, masterovao ga je Ed Brooks (RFI/CD Mastering, Seattle, USA). 2002. godine ovaj album je osvojio nagradu Porin za najbolje instrumentalno izvođenje, te tri nagrade Crni Mačak – za najbolju produkciju ( Edi Cukerić), najbolji omot ( Ivica Baričević), te za album godine.

Usledile su promotivne turneje u hrvatskoj i inostranstvu. Album je dobio pozitivne kritike u nekoliko svetskih muzičkih časopisa poput MOJO magazina, UNCUT magazina, te Pitchforkmedia. com. Time su The Bambi Molesters postali jedna od prvih grupa ne samo iz Hrvatske, nego i iz ovog dela Europe čiji su rad pozitvno recenzirali vodeći muzički kritičari.

U februarui 2002. godine Bambi Molesters odlaze na Novi Zeland kako bi nastupili na prestižnom „New Zealand Festivalu“. Jedan od njihovih 6 nastupa održanih u Wellingtonu tonski je zabeležen, te kasnije emitovan na nacionalnom novozelandskom radiju, prilog o grupi objavljen je i u središnjoj informativnoj emisiji novozelandske nacionalne televizijske kuće. Uz najveća imena svetske kulturne scene (poput Bečke Filharmonije) The Bambi Molesters su bili jedini predstavnici rock muzike te 2002. godine.

Iste godine nastupaju i na najvećem srednjeevropskom muzičkom festivalu u Budimpešti „Pepsi Sziget Festival“.

2002. soundtrack filma "Prezimiti u Riju", kojeg je u celosti komponovao Dalibor Pavičić, nagrađen je Zlatnom Arenom za najbolju filmsku muziku, a pesma „Prezimiti u Riu #1“ u izvođenju The Bambi Molestesa čini deo tog soundtracka.

Tokom 2003. godine The Bambi Molesters provode uglavnom održavajući turneje i nastupajući. Nastupaju u Nemačkoj, Italiji, Švajcarskoj, Španiji, Austriji, Sloveniji, Hrvatskoj... Jedan od tih nastupa bio je i „Orange Blossom Special“ – festival najpoznatije nemačke nezavisne izdavačke kuće „Glitterhouse“.

U maju 2003. ponovno nastupaju kao predgrupa grupi R.E.M.- na tri koncerta njihove evropske turneje ( u Locarnu-Švajcarska, Beču-Austrija i Wiesbadenu-Njemačka). Time je grupa učinila značajan doprinos popularizaciji hrvatske urbane kulture u svetu, budući da je to prvi slučaj da je jedna hrvatska grupa nastupala ne više koncerata u sklopu svetske turneje jednog od najvećih i najpoznatijih svetskih rock sastava.

Nakon završenih nastupa, The Bambi Molesters neko vreme ponovo posvećuju svom prvom albumu, kojeg su iznova snimili dodajući mu bonus pesme. Tzv. remake nosi naslov "Dumb Loud Hollow Twang - deluxe" , i objavljen je u decembru 2003. godine. Kao bonus, ovom izdanju je dodan i DVD dokumentarac "The Bambi Molesters Backstage Pass". Film je režirao Radislav Jovanov - Gonzo, a u njemu su uvršteni snimci snimljeni u vremenskom periodu od 1998-2003., kako one koje su zabeležile samostalne nastupe grupe, tako i one snimljene tokom njihovih nastupa s grupom R.E.M. Ovaj DVD je na Porinu 2004. nagrađen kao najbolji video program.

Početkom 2004. godine usledili su nastupi u Francuskoj, od kojih je jedan bio u sklopu jednog od najvećih francuskih rock festivala, „Printemps de Bourges“ u gradu Bourgesu gde su The Bambi Molesters ponovno nastupili kao jedini predstavnici hrvatske muzičke scene. Nakon izlaska pomenutog albuma i DVD dokumentarnog filma grupa je bila nominovana za nezavisnu hrvatsku muzičku nagradu „Zlatna Koogla“ u kategorijama najboljeg nastupa uživo i najbolje web stranice ( www.thebambimolesters.com )

Uz sve pomenuto, grupa The Bambi Molesters je u proteklih deset godina nastupala i u brojnim TV i radio emisijama, a singlovi, uz pripadajuće video spotove zauzimali su značajna mesta na hrvatskim top listama. Uz pomenute studijske albume sudelovala je na brojnim kompilacijskim izdanjima hrvatskih i stranih izdavačkih kuća ( „For a Few Guitars More“, „Rolling Stone- Rare Trax“, „Smells Like Surf Spirit“, „Feathers, Wood & Aluminium“, „Tuberider“, „Monster Party 2000“, „Link Wray Tribute“).

Sredinom 2003. godine, iz pređašnjih saradnji nastaje nova grupa The Strange, u sastavu članova The Bambi Molesters i svetski priznatog, američkog, umetnika i producenta Chrisa Eckmana (The Walkabouts). Grupa u junu objavljuje album „Nights of Forgotten Films” za hrvatsku izdavačku kuću Dancing Bear. Producent albuma je Phill Brown, jedan od najznačajnijih britanskih studijskih producenta u čijoj se bogatoj karijeri nalazi i saradnja s Bobom Marleyem, grupama Led Zeppelin i Roxy Music, Robertom Palmerom, Brianom Ferryjem. Dosad nezabeležena na ovim prostorima ova hrvatsko-američka saradnja uspešno je realizovana i kroz promotivne nastupe u najvećim hrvatkim gradovima uz gostovanje Scotta McCaugheya, legendarnog muzičara iz Seattlea, frontmena grupe Minus 5 i člana grupe R.E.M.

2005. godine - albume „Nights of Forgotten Films“ grupeThe Strange i „Sonic Bullets/ 13 From the Hip“ The Bambi Molestersa za tržište cele Europe objavljuje izdavačka kuća Warner Music.

U petak, 7. aprila, The Bambi Molesters po prvi put nastupaju u Srbiji u beogradskom SKC-u. Za tu priliku imaće i 2 zagrebačke predgrupe: The Babies i Welcomin' Committee In Flames.


Comments

Popular posts from this blog

Koje formatiranje izabrati za eksterni hard disk i koja je realna USB 3.0 brzina?

Nisam ni slutio šta me čeka nakon što sam kupio novi eksterni hard disk 2TB WD Elements Portable. Naime, do sada sam koristio sličan uređaj iste firme od 1TB, ali nikada nisam obratio pažnju na formatiranje (FAT32) niti sam iskreno znao nešto više o tome. Disk je radio na svim platformama i ja sam mislio da to uglavnom tako i treba da bude. 
Prikačio sam novi hard formatiran po NTFS standardu i shvatio da ne mogu da ga koristim na Macu. Nisam se previše uzbuđivao pošto sam znao da je OS X specifičan. Linux mint je prepoznao uređaj, ali sam se iznenadio brzinom prenosa podataka. Godinama sam na raznim mestima čitao o tome kako je USB 3.0 neverovatno brži od USB 2.0 standarda i očekivao sam da sve poleti. 
Konsultovao sam se oko ovih problema sa prijateljem koji mi je predložio da probam različita formairanja i da ponekad proizvođači pogrešno označe portove pa je ovaj uređaj možda prikačen na stariji standard. Na žalost i nakon svog eksperimentisanja rezultati su bili isti. 
Počeo sam …

Samsung Xcover 2 (C3350) - mobilni telefon otporan na vodu i prašinu

Pre oko mesec dana, nakon što mi je istekao ugovor od dve godine, rešio sam da privatni android telefon zamenim modelom Samsung Xcover 2. Moj službeni telefon (HTC Desire S) ima jači procesor, podržava sve aplikacije koje koristim i zaista više nije bilo potrebe da sa sobom nosim dva slična modela. 
Zašto sam se odlučio za Samsung Xcover 2? U pitanju je pravi outdoor mobilni telefon koji možete uprljati i potopiti u vodu pola sata na 1 m dubine (samim tim kiša i sneg neće predstavljati problem dok ste u prirodi) Baterija je neverovatna, uz intenzivno korišćenje traje pet dana, a u normalnim uslovima bez problema i sedam. Njen kapacitet je 1,300mAh i zvanično treba da obezbedi 1.150 minuta razgovora (19h), ili 1.000 sati mirovanja (skoro šest nedelja) Dugmići su gumirani, malčice jači i daju lep otpor prilikom pritiskanja, a dovoljno su veliki pa se mogu koristiti sa rukavicama. Posebno mi znači to što za razliku od ekrana osetljivog na dodir ne pritiskam pogrešna slova i mogu slepo da …

Mreža Kreativnih Ljudi - kraj projekta

Mreža je projekat koji sam započeo pre oko 13,5 godina.
Naučio sam puno i zahvalan sam za stečeno iskustvo.  Ipak, već nekoliko godina unazad nemam vremena da je razvijam kao što sam to nekada činio.  Imam potrebu da radim nešto novo i osećam da je vreme da nastavim dalje.
Veliko hvala svim rođacima, prijateljima, saradnicima, članovima i posetiocima koji su omogućili da ona funkcioniše i postoji ovoliko dugo.
Sajt će sigurno biti dostupan još mnogo godina, ali se od naredne nedelje neće objavljivati novi sadržaj.