Skip to main content

BAMBI MOLESTERS, SKC, PETAK 7. APRIL (GOSTI: THE BABIES + WELCOMIN COMMITTEE IN FLAMES)

Postovani,
U prilogu vam prosledjujemo detaljno obavestenje o gostovanju BAMBI MOLESTERS (+gosti:THE BABIES + WELCOMINCOMITTEE IN FLAMES) u petak 7. aprila u SKC-u.
Srdacan pozdrav!
SKC
Mina Kalezic


The Bambi Molesters je grupa nastala pod uticajem garage i surf klasika 60-ih godina. Prvi demo snimci grupe snimljeni su 1994. godine, a prvi objavljeni album „Play Out of Tune“ objavila je nezavisna izdavačka kuća „Listen Loudest“ iz Zagreba, 1995. godine. U to vreme postali su jedno od značajnijih imena hrvatske underground scene, te osvojili naslov pobednika alternativnog festivala „Art & Music“ 1996. godine u Puli.

Prvi službeni studijski album, "Dumb Loud Hollow Twang" 1997. objavila je hrvatska nezavisna izdavačka kuća " Dirty Old Town". Kompletan album, svih 15 autorskih pesama snimljen je u neverovatna 3 sata. Album je producirao legendarni kalifornijski DJ Phil Dirt, a isti je kasnije licencno objavila nemačka izdavačka kuća "Kamikaze Records".

Na prvoj dodeli novinarske rock nagrade Crni Mačak 1998. godine, The Bambi Molesters su s tim albumom bili nominovani u kategoriji novih rock nada i najboljeg omota.

U isto vreme grupa započinje s nastupima u gradovima zapadne Europe, a predstavljajući hrvatsku rock scenu sudeluje u stvaranju novog, pozitivnog imidža Hrvatske u svetu nakon rata, i približava Hrvatsku žarištu svetskih muzičkih događanja.

1999. godine The Bambi Molesters potpisuju ugovor s izdavačkom kućom „Dancing Bear“ iz Zagreba, koja im objavljuje drugi album pod nazivom "Intensity!". Ovaj je album licencno objavila ista nemačka izdavačka kuća, "Kamikaze Records". Oba pomenuta albuma bili su pozitivno recenzirani u svetskoj muzičkoj štampi, a energični nastupi uživo grupe The Bambi Molesters pomažu im da dobiju reputaciju jednog od najboljih i najoriginalnijih savremenih surf grupa. Album "Intensity!" bio je nominovan za hrvatsku nacionalnu diskografsku nagradu Porin 2000. godine.

U godinama koje slede The Bambi Molesters su održali brojne nastupe u Sloveniji, Austriji, Nemačkoj, Italiji, Mađarskoj, Španiji... nastupajući sa grupama kao što su The Cramps, Man or Astroman?, Chrome Cranks, Flaming Sideburns, a u maju 1999. godine po prvi put nastupaju kao predgrupa grupi R.E.M. na njihovom koncertu u Kopru u Sloveniji.

Pesme sa oba albuma redovno se emituju na američkim (KFJC, KFAI, KXLU,WREK, WHUS) i britanskim (BBC RADIO 1) radio stanicama. Njihova pesma "CAlphaE" uvršćena je u originalni soundtrack američkog filma "The Treat" ( Paklena torta), režisera Jonathana Gemsa (scenariste filmova "Mars napada" i "1984").

Muzika Bambi Molestersa uvršćena je i u video filmove ("Cross Cuts" Tonix Pictures-a i Dragonfly BMX video programa). Tri pesme sa njihovog prvog albuma čine soundtrack slovenačkog filma "Barabe" (Produkcija:Viba film)

U decembru 2001. godine Dancing Bear im objavljuje treći album, "Sonic Bullets: 13 From the Hip". Album je snimljen u avgustu, a deset meseci kasnije, u junu 2002. godine licencno ga objavljuje londonska izdavačka kuća ACE Records kao novi naslov njihove podetikete Big Beat Records. ACE Records je time uvrstila The Bambi Molesters među velikane svetske muzike koje ona izdaje poput Isaaca Hayesa, Theloniusa Monka, The Cramps-a, The Sonics-a i mnogih drugih.

Na ovom albumu gostuju Peter Buck (R.E.M.), Scott Mc Caughey ( MINUS 5, YOUNG FRESH FELLOWS, R.E.M.) frontmen WALKABOUTS-a Chris Eckman, američki kantautor Terry Lee Hale, i Speedo Martinez, pevač finskih garage rockera THE FLAMING SIDEBURNS. Album je producirao Edi Cukerić, masterovao ga je Ed Brooks (RFI/CD Mastering, Seattle, USA). 2002. godine ovaj album je osvojio nagradu Porin za najbolje instrumentalno izvođenje, te tri nagrade Crni Mačak – za najbolju produkciju ( Edi Cukerić), najbolji omot ( Ivica Baričević), te za album godine.

Usledile su promotivne turneje u hrvatskoj i inostranstvu. Album je dobio pozitivne kritike u nekoliko svetskih muzičkih časopisa poput MOJO magazina, UNCUT magazina, te Pitchforkmedia. com. Time su The Bambi Molesters postali jedna od prvih grupa ne samo iz Hrvatske, nego i iz ovog dela Europe čiji su rad pozitvno recenzirali vodeći muzički kritičari.

U februarui 2002. godine Bambi Molesters odlaze na Novi Zeland kako bi nastupili na prestižnom „New Zealand Festivalu“. Jedan od njihovih 6 nastupa održanih u Wellingtonu tonski je zabeležen, te kasnije emitovan na nacionalnom novozelandskom radiju, prilog o grupi objavljen je i u središnjoj informativnoj emisiji novozelandske nacionalne televizijske kuće. Uz najveća imena svetske kulturne scene (poput Bečke Filharmonije) The Bambi Molesters su bili jedini predstavnici rock muzike te 2002. godine.

Iste godine nastupaju i na najvećem srednjeevropskom muzičkom festivalu u Budimpešti „Pepsi Sziget Festival“.

2002. soundtrack filma "Prezimiti u Riju", kojeg je u celosti komponovao Dalibor Pavičić, nagrađen je Zlatnom Arenom za najbolju filmsku muziku, a pesma „Prezimiti u Riu #1“ u izvođenju The Bambi Molestesa čini deo tog soundtracka.

Tokom 2003. godine The Bambi Molesters provode uglavnom održavajući turneje i nastupajući. Nastupaju u Nemačkoj, Italiji, Švajcarskoj, Španiji, Austriji, Sloveniji, Hrvatskoj... Jedan od tih nastupa bio je i „Orange Blossom Special“ – festival najpoznatije nemačke nezavisne izdavačke kuće „Glitterhouse“.

U maju 2003. ponovno nastupaju kao predgrupa grupi R.E.M.- na tri koncerta njihove evropske turneje ( u Locarnu-Švajcarska, Beču-Austrija i Wiesbadenu-Njemačka). Time je grupa učinila značajan doprinos popularizaciji hrvatske urbane kulture u svetu, budući da je to prvi slučaj da je jedna hrvatska grupa nastupala ne više koncerata u sklopu svetske turneje jednog od najvećih i najpoznatijih svetskih rock sastava.

Nakon završenih nastupa, The Bambi Molesters neko vreme ponovo posvećuju svom prvom albumu, kojeg su iznova snimili dodajući mu bonus pesme. Tzv. remake nosi naslov "Dumb Loud Hollow Twang - deluxe" , i objavljen je u decembru 2003. godine. Kao bonus, ovom izdanju je dodan i DVD dokumentarac "The Bambi Molesters Backstage Pass". Film je režirao Radislav Jovanov - Gonzo, a u njemu su uvršteni snimci snimljeni u vremenskom periodu od 1998-2003., kako one koje su zabeležile samostalne nastupe grupe, tako i one snimljene tokom njihovih nastupa s grupom R.E.M. Ovaj DVD je na Porinu 2004. nagrađen kao najbolji video program.

Početkom 2004. godine usledili su nastupi u Francuskoj, od kojih je jedan bio u sklopu jednog od najvećih francuskih rock festivala, „Printemps de Bourges“ u gradu Bourgesu gde su The Bambi Molesters ponovno nastupili kao jedini predstavnici hrvatske muzičke scene. Nakon izlaska pomenutog albuma i DVD dokumentarnog filma grupa je bila nominovana za nezavisnu hrvatsku muzičku nagradu „Zlatna Koogla“ u kategorijama najboljeg nastupa uživo i najbolje web stranice ( www.thebambimolesters.com )

Uz sve pomenuto, grupa The Bambi Molesters je u proteklih deset godina nastupala i u brojnim TV i radio emisijama, a singlovi, uz pripadajuće video spotove zauzimali su značajna mesta na hrvatskim top listama. Uz pomenute studijske albume sudelovala je na brojnim kompilacijskim izdanjima hrvatskih i stranih izdavačkih kuća ( „For a Few Guitars More“, „Rolling Stone- Rare Trax“, „Smells Like Surf Spirit“, „Feathers, Wood & Aluminium“, „Tuberider“, „Monster Party 2000“, „Link Wray Tribute“).

Sredinom 2003. godine, iz pređašnjih saradnji nastaje nova grupa The Strange, u sastavu članova The Bambi Molesters i svetski priznatog, američkog, umetnika i producenta Chrisa Eckmana (The Walkabouts). Grupa u junu objavljuje album „Nights of Forgotten Films” za hrvatsku izdavačku kuću Dancing Bear. Producent albuma je Phill Brown, jedan od najznačajnijih britanskih studijskih producenta u čijoj se bogatoj karijeri nalazi i saradnja s Bobom Marleyem, grupama Led Zeppelin i Roxy Music, Robertom Palmerom, Brianom Ferryjem. Dosad nezabeležena na ovim prostorima ova hrvatsko-američka saradnja uspešno je realizovana i kroz promotivne nastupe u najvećim hrvatkim gradovima uz gostovanje Scotta McCaugheya, legendarnog muzičara iz Seattlea, frontmena grupe Minus 5 i člana grupe R.E.M.

2005. godine - albume „Nights of Forgotten Films“ grupeThe Strange i „Sonic Bullets/ 13 From the Hip“ The Bambi Molestersa za tržište cele Europe objavljuje izdavačka kuća Warner Music.

U petak, 7. aprila, The Bambi Molesters po prvi put nastupaju u Srbiji u beogradskom SKC-u. Za tu priliku imaće i 2 zagrebačke predgrupe: The Babies i Welcomin' Committee In Flames.


Comments

Popular posts from this blog

BS Tours - prevoz autobusom do Rovinja (loše iskustvo)

Tražite prevoz autobusom do Rovinja? Želite udoban autobus koji će vas dovesti do ovog lepog grada u Hrvatskoj? Izneću vam moje zaista neprijatno iskustvo sa agencijom-prevoznikom "BS Tours".

Obradovao sam se kada sam dobio priliku da provedem cetiri dana u Rovinju. Poslednji put sam tamo bio ka klinac. Moj boravak je trebao da traje četiri dana (petak-ponedeljak). 
Potrazio sam prevoznike i shvatio da samo BS Tours i Lasta voze do Rovinja. Povratna karta je oko 9.000 dinara. Došao sam u agenciju, raspitao se za slobodne termine, jasno i glasno naveo da nameravam da se vratim u ponedeljak uveče i pitao je u koliko sati mogu da sačekam autobus. Rekla je da prevoz kreće svako veče u 20 h iz Rovinja za Beograd. 
Kupio sam kartu sutra i ponovo naglasio da želim da krenem u Beograd u ponedeljak uveče. Ona je rekla da ništa ne brinem i da mi karta važi šest meseci. Sledećeg dana sam uzeo i putno osiguranje i tom prilikom treći put naglasio da mi treba za četiri dana. Rekla je da je …

Podešavanje ski vezova i održavanje skija

Podešavanje ski vezova i održavanje skija
Marko Špoljarić je podelio sa nama par saveta o podešavanju vezova i skija: 
Neophodno je da budete iskreni prema osobi koja vam podešava vezove o svojoj težini i veštini skijanja kako bi se otvorili prilikom bočnog udara i držali kada je to potrebno (profesionalni skijaši imaju vezove koji se otvaraju tek prilikom jakog udarca) Din skala ne odgovara težini ljudi u smislu da cifra 100 ne označava osobu od 100 kg Preporučuje se da vam serviser ski opreme postavi vezove i da ih podesi umesto vas Stoperi koji zaistavljaju skiju kada spadne sa cipele ne smeju da se uklanjaju i vožnja sa takvom opremom je zakonom zabranjena Izuzetno je bitno da se skije redovno održavaju (posle sedam dana, a kada su u pitanju profesionalni skijaši svaki dan). Ukoliko se  ne premazuje donja površina postaje bela, teže ide po snegu i drugačije se ponaša u odnosu na održavanu. Takođe, različita oštećenja (kamenje, otpad na stazi...) mogu izmeniti njen kontakt sa podlo…

Prodavnica planinarske, alpinističke i kamp opreme "Gora"

Moja omiljena prodavnica planinarske opreme - Gora. U okviru nje rade ljudi koji su mi uvek izašli u susret,  naučili me nešto, pojasnili mi kakva je razlika između određenih materijala, dali savet za održavanje opreme i  povezali me sa drugim osobama koje vole planinarenje i boravak u prirodi. 
Posebno bih izdvojio Danijela koji vodi dobar deo priče i koga sam upoznao tako što mi se zahvalio za posete koje dolaze na njihov sajt na osnovu posta "Planinarska oprema - Beograd". Retki su ljudi koji bi uradili tako nešto.
Klikom na neku od fotografija otvarate galeriju i lakši pregled svih
Klikom na neku od fotografija otvarate galeriju i lakši pregled svih