Skip to main content

The World Bank - Country Office for Serbia and Montenegro

FOR IMMEDIATE RELEASEThe World Bank
Europe and Central Asia Region
Country Office for Serbia and Montenegro

Contact: Belgrade- Vesna Kostic (11) 302-3723vkostic@worldbank.org


The World Bank's Development Marketplace Program, in collaboration with the Water and Sanitation Program and the Energy Sector Management Assistance Program announces its Call for Proposals for the 2006 Global Development Marketplace.
With a theme of, "Innovations in Water, Sanitation, and Energy Services for Poor People," the 2006 Marketplace expects to award a total of US$4 million for ideas that provide clean water supply, sanitation and energy services to poor communities developing countries. Maximum award size is US$200,000.

Who can apply?
Proposals are welcome from a range of development innovators-civil society groups, social entrepreneurs, private foundations, government agencies, academia, the private sector, as well as staff from the World Bank Group and other donor organizations.

How and when to submit proposals?
Proposals should be submitted by November 30, 2005 on one of the following sub-themes:
Service Delivery: Sustainable delivery of water supply, sanitation, and/or energy services to poor households
Environment: Renewable energy, clean water technologies, energy efficiency, and/or environmentally sustainable sanitation solutions to poor households and to small enterprises
Health: Protecting health from environmental risk factors (indoor air pollution, contaminated drinking water, unsafe sanitation), including innovative programs for hygiene promotion and behavioral change
Natural Resources: Sustainable management of natural resources (land, water, forest) specifically for the provision of water supply, sanitation and energy to the poor

Proposals will be accepted through the Development Marketplace website at www.developmentmarketplace.org.
Interested people can visit the website for competition guidelines, the on-line proposal form, and step-by-step instructions in Arabic, Chinese, English, French, Portuguese, Russian and Spanish.

Overall schedule of the activity
Call for Proposals: October 3rd, 2005 to November 30th, 2005
Announcement of Finalists: February 15th, 2006
Marketplace Competition & Knowledge Forum: May 8th & 9th, 2006

Comments

Popular posts from this blog

Koje formatiranje izabrati za eksterni hard disk i koja je realna USB 3.0 brzina?

Nisam ni slutio šta me čeka nakon što sam kupio novi eksterni hard disk 2TB WD Elements Portable. Naime, do sada sam koristio sličan uređaj iste firme od 1TB, ali nikada nisam obratio pažnju na formatiranje (FAT32) niti sam iskreno znao nešto više o tome. Disk je radio na svim platformama i ja sam mislio da to uglavnom tako i treba da bude. 
Prikačio sam novi hard formatiran po NTFS standardu i shvatio da ne mogu da ga koristim na Macu. Nisam se previše uzbuđivao pošto sam znao da je OS X specifičan. Linux mint je prepoznao uređaj, ali sam se iznenadio brzinom prenosa podataka. Godinama sam na raznim mestima čitao o tome kako je USB 3.0 neverovatno brži od USB 2.0 standarda i očekivao sam da sve poleti. 
Konsultovao sam se oko ovih problema sa prijateljem koji mi je predložio da probam različita formairanja i da ponekad proizvođači pogrešno označe portove pa je ovaj uređaj možda prikačen na stariji standard. Na žalost i nakon svog eksperimentisanja rezultati su bili isti. 
Počeo sam …

Samsung Xcover 550H - mobini telefon otporan na vodu i prašinu

Nakon oko pet godina korišćenja telefona Samsung Xcover 2 C3350 koji me je odlično služio (i dalje radi kao da je nov), rešio sam da potražim drugi telefon sličnih karakteristika koji će biti više u skladu sa potrebama vremena u kome živimo. Razmatrao sam sledeće modele: 
Samsung B2100 XplorerSamsung Xcover 271 i CAT B25 Poošto su prva dva odavno prestala da se proizvode, posmatrao sam oglase za polovne telefone na internetu. Uglavnom sam nailazio na aparate koji su godinama korišćeni na terenu i o kojima se nije previše vodilo računa. Bili su izudarani, izgrebani, prljavi i ponekad bez maske koja zatvara priključke za USB odnosno slušalice. Ipak, činjenica da i dalje rade bila je dobra potvrda kvaliteta ovih namenskih telefona. 
CAT B25 je među njima možda i najizdržljiviji telefon, ali je najsiromašniji što se tiče funkcija. Nije bilo razloga da uzimam nov uređaj pored postojećeg C3350 pa sam se fokusirao na Samsung 550H pošto je on praktično njegov naslednik iz 2017. godine. 
Pronaš…

Kineski mobilni telefon - kopija Blackberry-ja

Kineski telefon

/ UPDATE: Posto sada imamo preko 200 komentara, mozete nastaviti da ih pisete, a videtece ih na drugoj stranici. /

Kupio sam kineski mobilni telefon koji predstavlja kopiju blackberry-ja. Ne bih sada spominjao detalje, ali recimo da je cena oko pet puta manja od originala.

Iznenadio sam se kvalitetom izrade. Plastika je odlicno obradjena i takve je smese da sticete utisak o dugotrajnosti. Dobra mesavina obezbedjuje da se telefon ne kliza u ruci, a opet nije gumen. Spojevi su fenomenalni i nigde ne postoji manjak, odnosno visak prostora medju spojevima. Deo maske telefona je od metala, kuglica za navigaciju se odlicno ponasa i zaista prelepo svetli, qwerty tastaura je cvrsta i lako se sa njom kuca (ko pre nije probao, trebace mu malo vremena da se navikne kao sto je to bio slucaj samnom), monitor je visoke rezolucije i odlicnog prikaza boja.

Uz telefon se dobijaju dve baterije, heandsefree slusalice sa daljinskim za javljanje i prekidanje razgovora, USB kabl i punjac.

Soft…