Skip to main content

The World Bank - Country Office for Serbia and Montenegro

FOR IMMEDIATE RELEASEThe World Bank
Europe and Central Asia Region
Country Office for Serbia and Montenegro

Contact: Belgrade- Vesna Kostic (11) 302-3723vkostic@worldbank.org


The World Bank's Development Marketplace Program, in collaboration with the Water and Sanitation Program and the Energy Sector Management Assistance Program announces its Call for Proposals for the 2006 Global Development Marketplace.
With a theme of, "Innovations in Water, Sanitation, and Energy Services for Poor People," the 2006 Marketplace expects to award a total of US$4 million for ideas that provide clean water supply, sanitation and energy services to poor communities developing countries. Maximum award size is US$200,000.

Who can apply?
Proposals are welcome from a range of development innovators-civil society groups, social entrepreneurs, private foundations, government agencies, academia, the private sector, as well as staff from the World Bank Group and other donor organizations.

How and when to submit proposals?
Proposals should be submitted by November 30, 2005 on one of the following sub-themes:
Service Delivery: Sustainable delivery of water supply, sanitation, and/or energy services to poor households
Environment: Renewable energy, clean water technologies, energy efficiency, and/or environmentally sustainable sanitation solutions to poor households and to small enterprises
Health: Protecting health from environmental risk factors (indoor air pollution, contaminated drinking water, unsafe sanitation), including innovative programs for hygiene promotion and behavioral change
Natural Resources: Sustainable management of natural resources (land, water, forest) specifically for the provision of water supply, sanitation and energy to the poor

Proposals will be accepted through the Development Marketplace website at www.developmentmarketplace.org.
Interested people can visit the website for competition guidelines, the on-line proposal form, and step-by-step instructions in Arabic, Chinese, English, French, Portuguese, Russian and Spanish.

Overall schedule of the activity
Call for Proposals: October 3rd, 2005 to November 30th, 2005
Announcement of Finalists: February 15th, 2006
Marketplace Competition & Knowledge Forum: May 8th & 9th, 2006

Comments

Popular posts from this blog

BS Tours - prevoz autobusom do Rovinja (loše iskustvo)

Tražite prevoz autobusom do Rovinja? Želite udoban autobus koji će vas dovesti do ovog lepog grada u Hrvatskoj? Izneću vam moje zaista neprijatno iskustvo sa agencijom-prevoznikom "BS Tours".

Obradovao sam se kada sam dobio priliku da provedem cetiri dana u Rovinju. Poslednji put sam tamo bio ka klinac. Moj boravak je trebao da traje četiri dana (petak-ponedeljak). 
Potrazio sam prevoznike i shvatio da samo BS Tours i Lasta voze do Rovinja. Povratna karta je oko 9.000 dinara. Došao sam u agenciju, raspitao se za slobodne termine, jasno i glasno naveo da nameravam da se vratim u ponedeljak uveče i pitao je u koliko sati mogu da sačekam autobus. Rekla je da prevoz kreće svako veče u 20 h iz Rovinja za Beograd. 
Kupio sam kartu sutra i ponovo naglasio da želim da krenem u Beograd u ponedeljak uveče. Ona je rekla da ništa ne brinem i da mi karta važi šest meseci. Sledećeg dana sam uzeo i putno osiguranje i tom prilikom treći put naglasio da mi treba za četiri dana. Rekla je da je …

Podešavanje ski vezova i održavanje skija

Podešavanje ski vezova i održavanje skija
Marko Špoljarić je podelio sa nama par saveta o podešavanju vezova i skija: 
Neophodno je da budete iskreni prema osobi koja vam podešava vezove o svojoj težini i veštini skijanja kako bi se otvorili prilikom bočnog udara i držali kada je to potrebno (profesionalni skijaši imaju vezove koji se otvaraju tek prilikom jakog udarca) Din skala ne odgovara težini ljudi u smislu da cifra 100 ne označava osobu od 100 kg Preporučuje se da vam serviser ski opreme postavi vezove i da ih podesi umesto vas Stoperi koji zaistavljaju skiju kada spadne sa cipele ne smeju da se uklanjaju i vožnja sa takvom opremom je zakonom zabranjena Izuzetno je bitno da se skije redovno održavaju (posle sedam dana, a kada su u pitanju profesionalni skijaši svaki dan). Ukoliko se  ne premazuje donja površina postaje bela, teže ide po snegu i drugačije se ponaša u odnosu na održavanu. Takođe, različita oštećenja (kamenje, otpad na stazi...) mogu izmeniti njen kontakt sa podlo…

Hemijski grejači stopala - planinarska oprema (test)

Više puta sam slušao, ali do skoro nisam imao priliku da probam hemijske grejače vrhova i celog stopala. Odlazak na Kopaonik je bila savršena prilika za test. Uzeo sam nekoliko grejača i spakovao ih u skijaški ranac. 

Hemijski grejači za vrhove stopala
Sedeli smo u kafiću pored staze zakopčane jakne, ušuškani u ćebad koja su nam obezbedili i pijuckali kafu. Posle pola sata mirovanja moja draga se uznemirila pošto je počela da oseća hladnoću, a i meni više nije bilo isto kao na početku. Izvadio sam pakovana hemijskih grejača za noge i na licu mesta smo se izuli i stavili ih u vrhove cipela. 
Grejače koji su na sebi sa donje strane imali samolepljivi deo koji služi da bi se održali na mestu prilikom pomeranja stopala (veoma slab lepak koji ne ostavlja tragove) postavio sam iznad uloška svojih cipela, a druge koji nisu imali ovakvu podlogu ispod uloška njenih cipela. Pošto reaguju u dodiru sa vazduhom, istog trena smo primetili razliku i nastavili da uživamo. 
Grejače nismo skinuli do po…