Skip to main content

Izlozba - MANGELOS 05

 
Pozivamo Vas na izlozbu u organizaciji Centra za savremenu umetnost MANGELOS 05

Kulturni centar Rex, Jevrejska 16
3 – 10. septembra, 17:00 – 20:00subota, 3. septembar, 20:00

otvaranje izlozbe uz rođendanske koktele umetnice Maje Rakočevićponedeljak, 5. septembar, 20:00

razgovor o nagradisubota, 10. septembar, 21:00

žurka povodom zatvaranja

Centar za savremenu umetnost - Beograd raspisao je konkurs za nagradu koja nosi ime umetnika i istoričara umetnosti Dimitrija Bašičevića Mangelosa, i koja se već četvrtu godinu dodeljuje mladom vizuelnom umetniku. Ove godine, žiri u sastavu: Svebor Midžić (direktor Centra za savremenu umetnost), Slobodan Jovanović (kustos galerije Remont), Ana Nikitović (kustos), Goran Petrović (kustos), Vesna Pavlović (umetnik), Jelena Vesić (kustos) i Milica Ružičić (umetnik), odlučio je da nagradu dodeli umetnici Mileni Putnik, r. Gordić. Nagrada podrazumeva rezidencijalni boravak u trajanju od 6 nedelja, u International House, Columbia University, New York, USA,. Nagrađeni umetnik će se, nakon povratka iz Amerike, predstaviti beogradskoj publici samostalnom izložbom.Povodom ovogodišnjeg konkursa, CSUb organizuje izložbu Mangelos 05, koja će se održati od 3. do 10. septembra 2005. u Kulturnom centru Rex. Od četrdeset učesnika konkursa, na izložbi će se predstaviti sedmoro mladih umetnika: Aleksandar Dimitrijević, Edita Kadirić, Viktor Mijatović, Milena Putnik r. Gordić, Jelena Radić, Katarina Radović i Maja Rakočević, koje su izabrale kustosi izložbe, Zorana Dojić i Radmila Joksimović.Otvaranje izložbe Mangelos 05, zakazano je za 3. septembar u 20h u Kulturnom centru Rex. Na otvaranju, umetnica Maja Rakočević će u okviru projekta Aroma 30, posluživati publiku svojim rođendanskim koktelima.Ova sedmodnevna izložba će biti praćena dodatnim sadržajima:- Projekcijom video klipova i fotografija, koje su načinili prethodni dobitnici nagrade, za vreme svojih rezidencijalnih boravaka: Izvanredni Bob (Sausalito, California, 2002), Vladimir Nikolić (New York, 2003) i Milica Ružičić (New York, 2004).

- U ponedeljak, 5.septembra u 20h, u Kulturnom centru Rex, održaće se tribina, na kojoj će se problematizovati koncept ovakve nagrade. Učesnici tribine su Branislav Dimitrijević (kustos Muzeja savremene umetnosti Beograd i član žirija za nagradu D. B. Mangelos 2002/03), Milica Tomić (umetnica, član žirija 2002/2003), Vladimir Nikolić (umetnik, laureat 2003 i član žirija 2004) i Vladimir Tupanjac (kustos). Moderator tribine je Svebor Midžić (direktor Centra za savremenu umetnost, Beograd, kao i član žirija 2004/2005). Publika se poziva da zajedno sa učesnicima tribine pokuša da dođe do odgovora na pitanja, kao što su: koji je značaj ove nagrade za samog umetnika, za instituciju koja je dodeljuje, za sredinu i umetničku javnost; koji je odnos između fondacija i nevladinih organizacija i dr.

- Zatvaranje izložbe, 10.septembra u 21h, biće organizovano kao svojevrsna žurka, na kojoj će kao DJ nastupiti Vladimir Tupanjac.Izložba Mangelos 05 realizuje se u saradnji Centra za savremenu umetnost – Beograd i Kulturnog centra Rex

_________________
Sanja Jovovic
Izvor: www.creemaginet.com/forum

Comments

Popular posts from this blog

Ћирилица - писмо које сам заборавио

Када сам пре пар година открио ћирилицу на мобилном телефону,  било је то велико откриће за мене. Почео сам да шаљем смс поруке пријатељима, постављам статусе на друштвеним мрежама и одговарам на мејлове користећи наше писмо. Скоро сви су реаговали на исти начин. Питали су ме зачуђено откуд то да одједном користим ћирилицу и зашто?  
Пре 12 година, када сам покренуо Мрежу Креативних Људи, користио сам латиницу. Више људи ми је сугерисало да не би било лоше да постоји и ћирилична верзија сајта. У том тренутку нисам имао довољно знања, одговарајућу технологију и времена да се бавим таквим прилагођавањем.

12 година касније, Гугл подржава "Gesture typing" у оквиру оперативног система Андроид и постоји речник термина на српском језику који вам сугерише остатак речи коју сте управо почели да куцате. Оно што је веома битно јесте то да када изаберете српски језик не можете да добијете као на компјутеру латиницу са нашим словима. У том тренутку сам схватио да други имају знатно већу…

Hemijski grejači stopala - planinarska oprema (test)

Više puta sam slušao, ali do skoro nisam imao priliku da probam hemijske grejače vrhova i celog stopala. Odlazak na Kopaonik je bila savršena prilika za test. Uzeo sam nekoliko grejača i spakovao ih u skijaški ranac. 

Hemijski grejači za vrhove stopala
Sedeli smo u kafiću pored staze zakopčane jakne, ušuškani u ćebad koja su nam obezbedili i pijuckali kafu. Posle pola sata mirovanja moja draga se uznemirila pošto je počela da oseća hladnoću, a i meni više nije bilo isto kao na početku. Izvadio sam pakovana hemijskih grejača za noge i na licu mesta smo se izuli i stavili ih u vrhove cipela. 
Grejače koji su na sebi sa donje strane imali samolepljivi deo koji služi da bi se održali na mestu prilikom pomeranja stopala (veoma slab lepak koji ne ostavlja tragove) postavio sam iznad uloška svojih cipela, a druge koji nisu imali ovakvu podlogu ispod uloška njenih cipela. Pošto reaguju u dodiru sa vazduhom, istog trena smo primetili razliku i nastavili da uživamo. 
Grejače nismo skinuli do po…

Cipele za planinarenje "Lowa Khumbu GTX" - planinarska oprema (test)

Pre nešto više od mesec dana uzeo sam planinarske cipele "Lowa Khumbu GTX". 
Pitao sam Danijela za savet. Želeo sam cipele koje su bolje od onih koje sam do sada koristio (Merrell) i koje će zadovoljiti moje potrebe: 
najčešće jednodnevno, ili vikend planinarenjeda budu ugodneda budu dublje od sadašnjih koje samo prelaze gležnjeve da dobro izoluju nogu od snega i hladnoće da budu vodonepropusneda budu jače, izdržljivije i da daju bolju potporu stopalu
Danijel mi je preporučio ovaj model. "Ispod" njih su klasične treking cipele koje su malo mekše, uvijaju se po dužini i nemaju neka od ovih svojstava. Iznad njih su bile profi cipele za visokogorstvo. 
Testirao sam ih tokom nekoliko planinarskih akcija (kiša, blato, kamen, zemlja, vlažan sneg, dobok sneg, putovanje autobusom, gradska šetnja) i ovo su moji utisci:  Izuzetno su ugodne. Nikada do sada nisam imao pravu tehničku cipelu napravljenju baš za planinarenje Stopalo i cela noga su stabilni, a petu pridržava zadnji…