Skip to main content

Izlozba - MANGELOS 05

 
Pozivamo Vas na izlozbu u organizaciji Centra za savremenu umetnost MANGELOS 05

Kulturni centar Rex, Jevrejska 16
3 – 10. septembra, 17:00 – 20:00subota, 3. septembar, 20:00

otvaranje izlozbe uz rođendanske koktele umetnice Maje Rakočevićponedeljak, 5. septembar, 20:00

razgovor o nagradisubota, 10. septembar, 21:00

žurka povodom zatvaranja

Centar za savremenu umetnost - Beograd raspisao je konkurs za nagradu koja nosi ime umetnika i istoričara umetnosti Dimitrija Bašičevića Mangelosa, i koja se već četvrtu godinu dodeljuje mladom vizuelnom umetniku. Ove godine, žiri u sastavu: Svebor Midžić (direktor Centra za savremenu umetnost), Slobodan Jovanović (kustos galerije Remont), Ana Nikitović (kustos), Goran Petrović (kustos), Vesna Pavlović (umetnik), Jelena Vesić (kustos) i Milica Ružičić (umetnik), odlučio je da nagradu dodeli umetnici Mileni Putnik, r. Gordić. Nagrada podrazumeva rezidencijalni boravak u trajanju od 6 nedelja, u International House, Columbia University, New York, USA,. Nagrađeni umetnik će se, nakon povratka iz Amerike, predstaviti beogradskoj publici samostalnom izložbom.Povodom ovogodišnjeg konkursa, CSUb organizuje izložbu Mangelos 05, koja će se održati od 3. do 10. septembra 2005. u Kulturnom centru Rex. Od četrdeset učesnika konkursa, na izložbi će se predstaviti sedmoro mladih umetnika: Aleksandar Dimitrijević, Edita Kadirić, Viktor Mijatović, Milena Putnik r. Gordić, Jelena Radić, Katarina Radović i Maja Rakočević, koje su izabrale kustosi izložbe, Zorana Dojić i Radmila Joksimović.Otvaranje izložbe Mangelos 05, zakazano je za 3. septembar u 20h u Kulturnom centru Rex. Na otvaranju, umetnica Maja Rakočević će u okviru projekta Aroma 30, posluživati publiku svojim rođendanskim koktelima.Ova sedmodnevna izložba će biti praćena dodatnim sadržajima:- Projekcijom video klipova i fotografija, koje su načinili prethodni dobitnici nagrade, za vreme svojih rezidencijalnih boravaka: Izvanredni Bob (Sausalito, California, 2002), Vladimir Nikolić (New York, 2003) i Milica Ružičić (New York, 2004).

- U ponedeljak, 5.septembra u 20h, u Kulturnom centru Rex, održaće se tribina, na kojoj će se problematizovati koncept ovakve nagrade. Učesnici tribine su Branislav Dimitrijević (kustos Muzeja savremene umetnosti Beograd i član žirija za nagradu D. B. Mangelos 2002/03), Milica Tomić (umetnica, član žirija 2002/2003), Vladimir Nikolić (umetnik, laureat 2003 i član žirija 2004) i Vladimir Tupanjac (kustos). Moderator tribine je Svebor Midžić (direktor Centra za savremenu umetnost, Beograd, kao i član žirija 2004/2005). Publika se poziva da zajedno sa učesnicima tribine pokuša da dođe do odgovora na pitanja, kao što su: koji je značaj ove nagrade za samog umetnika, za instituciju koja je dodeljuje, za sredinu i umetničku javnost; koji je odnos između fondacija i nevladinih organizacija i dr.

- Zatvaranje izložbe, 10.septembra u 21h, biće organizovano kao svojevrsna žurka, na kojoj će kao DJ nastupiti Vladimir Tupanjac.Izložba Mangelos 05 realizuje se u saradnji Centra za savremenu umetnost – Beograd i Kulturnog centra Rex

_________________
Sanja Jovovic
Izvor: www.creemaginet.com/forum

Comments

Popular posts from this blog

#Ebanking iz vikendice

Sedim u vikendici i pišem blog. Broadband internet je tu. 
Prilikom dolaska, svratili smo do prodavnice da kupimo hranu i naši telefoni su se automatski priključili na wi-fi preko Instabridge aplikacije.
Signal mobilne telefonije u sobi nije sjajan pa sam telefon prebacio na airplane mode, a nakon toga ponovo uključio wi-fi. Više mi smeta kada nema interneta nego signala mobilne telefonije. Sve je prešlo online i sve funkcioniše ako postoji dobra veza.
Vatra u smederevcu pucka, a ručak se krčka. 
Već godinama unazad, slušam o temama kao što su #ePoslovanje, #eBankarstvo i elektronski potpis (sertifikat).  Kada sam pre oko nedelju dana dobio poziv od Societe Generale banke da prisustvujem događaju u okviru koga će predstaviti najnoviji sistem za online bankarstvo u Srbiji, preraspredio sam obaveze u kalendaru i sa zadovoljstvom ovaj termin rezervisao za prezentaciju.
Kako je izgledao sam događaj pogledajte ovde, a ja ću vam ispričati šta je na mene ostavilo najveći utisak.

Voditel…

Wire - servis za razmenu poruka, pozive i video komunikaciju

Wire je kako na njihovom sajtu kažu "secure messenger". I ako se u Srbiji i na Balkanu najčešće koriste Viber, FB messenger i WhatsUp, mislim da vredi posvetiti par minuta ovom servisu. 
Wire finkcioniše kao desktop, mobilna i web aplikacija i radi na svim glavnim platformama kao što su Linux, macOS, Windows, Android, iOS. Omogućava razmenu poruka, audio i video pozive, slanje najrazličitijih fajlova, trenutne lokacije i td. Pošto je sve navedeno do sada već uobičajeno evo kratkih beleški o njegovim predostima:  Preko sajta https://wire.com/ možete otvoriti nalog koristeći mail adresu. Na ovaj način ne morate da koristite broj vaše SIM karticeNakon otvaranja naloga definišete unikatan nadimak koji ne mora biti isti kao vaše ime i prezime pa na ovaj način dodatno čuvate svoju privatnost i možete se povezati samo sa odabranim osobama koje znaju kako on glasi Sve privilegije mobilne aplikacije su nakon instaliaranja isključene. Ovo je dobro zato što na primer možete sačuvati lis…

Ћирилица - писмо које сам заборавио

Када сам пре пар година открио ћирилицу на мобилном телефону,  било је то велико откриће за мене. Почео сам да шаљем смс поруке пријатељима, постављам статусе на друштвеним мрежама и одговарам на мејлове користећи наше писмо. Скоро сви су реаговали на исти начин. Питали су ме зачуђено откуд то да одједном користим ћирилицу и зашто?  
Пре 12 година, када сам покренуо Мрежу Креативних Људи, користио сам латиницу. Више људи ми је сугерисало да не би било лоше да постоји и ћирилична верзија сајта. У том тренутку нисам имао довољно знања, одговарајућу технологију и времена да се бавим таквим прилагођавањем.

12 година касније, Гугл подржава "Gesture typing" у оквиру оперативног система Андроид и постоји речник термина на српском језику који вам сугерише остатак речи коју сте управо почели да куцате. Оно што је веома битно јесте то да када изаберете српски језик не можете да добијете као на компјутеру латиницу са нашим словима. У том тренутку сам схватио да други имају знатно већу…