Skip to main content

Izlozba - MANGELOS 05

 
Pozivamo Vas na izlozbu u organizaciji Centra za savremenu umetnost MANGELOS 05

Kulturni centar Rex, Jevrejska 16
3 – 10. septembra, 17:00 – 20:00subota, 3. septembar, 20:00

otvaranje izlozbe uz rođendanske koktele umetnice Maje Rakočevićponedeljak, 5. septembar, 20:00

razgovor o nagradisubota, 10. septembar, 21:00

žurka povodom zatvaranja

Centar za savremenu umetnost - Beograd raspisao je konkurs za nagradu koja nosi ime umetnika i istoričara umetnosti Dimitrija Bašičevića Mangelosa, i koja se već četvrtu godinu dodeljuje mladom vizuelnom umetniku. Ove godine, žiri u sastavu: Svebor Midžić (direktor Centra za savremenu umetnost), Slobodan Jovanović (kustos galerije Remont), Ana Nikitović (kustos), Goran Petrović (kustos), Vesna Pavlović (umetnik), Jelena Vesić (kustos) i Milica Ružičić (umetnik), odlučio je da nagradu dodeli umetnici Mileni Putnik, r. Gordić. Nagrada podrazumeva rezidencijalni boravak u trajanju od 6 nedelja, u International House, Columbia University, New York, USA,. Nagrađeni umetnik će se, nakon povratka iz Amerike, predstaviti beogradskoj publici samostalnom izložbom.Povodom ovogodišnjeg konkursa, CSUb organizuje izložbu Mangelos 05, koja će se održati od 3. do 10. septembra 2005. u Kulturnom centru Rex. Od četrdeset učesnika konkursa, na izložbi će se predstaviti sedmoro mladih umetnika: Aleksandar Dimitrijević, Edita Kadirić, Viktor Mijatović, Milena Putnik r. Gordić, Jelena Radić, Katarina Radović i Maja Rakočević, koje su izabrale kustosi izložbe, Zorana Dojić i Radmila Joksimović.Otvaranje izložbe Mangelos 05, zakazano je za 3. septembar u 20h u Kulturnom centru Rex. Na otvaranju, umetnica Maja Rakočević će u okviru projekta Aroma 30, posluživati publiku svojim rođendanskim koktelima.Ova sedmodnevna izložba će biti praćena dodatnim sadržajima:- Projekcijom video klipova i fotografija, koje su načinili prethodni dobitnici nagrade, za vreme svojih rezidencijalnih boravaka: Izvanredni Bob (Sausalito, California, 2002), Vladimir Nikolić (New York, 2003) i Milica Ružičić (New York, 2004).

- U ponedeljak, 5.septembra u 20h, u Kulturnom centru Rex, održaće se tribina, na kojoj će se problematizovati koncept ovakve nagrade. Učesnici tribine su Branislav Dimitrijević (kustos Muzeja savremene umetnosti Beograd i član žirija za nagradu D. B. Mangelos 2002/03), Milica Tomić (umetnica, član žirija 2002/2003), Vladimir Nikolić (umetnik, laureat 2003 i član žirija 2004) i Vladimir Tupanjac (kustos). Moderator tribine je Svebor Midžić (direktor Centra za savremenu umetnost, Beograd, kao i član žirija 2004/2005). Publika se poziva da zajedno sa učesnicima tribine pokuša da dođe do odgovora na pitanja, kao što su: koji je značaj ove nagrade za samog umetnika, za instituciju koja je dodeljuje, za sredinu i umetničku javnost; koji je odnos između fondacija i nevladinih organizacija i dr.

- Zatvaranje izložbe, 10.septembra u 21h, biće organizovano kao svojevrsna žurka, na kojoj će kao DJ nastupiti Vladimir Tupanjac.Izložba Mangelos 05 realizuje se u saradnji Centra za savremenu umetnost – Beograd i Kulturnog centra Rex

_________________
Sanja Jovovic
Izvor: www.creemaginet.com/forum

Comments

Popular posts from this blog

Koje formatiranje izabrati za eksterni hard disk i koja je realna USB 3.0 brzina?

Nisam ni slutio šta me čeka nakon što sam kupio novi eksterni hard disk 2TB WD Elements Portable. Naime, do sada sam koristio sličan uređaj iste firme od 1TB, ali nikada nisam obratio pažnju na formatiranje (FAT32) niti sam iskreno znao nešto više o tome. Disk je radio na svim platformama i ja sam mislio da to uglavnom tako i treba da bude. 
Prikačio sam novi hard formatiran po NTFS standardu i shvatio da ne mogu da ga koristim na Macu. Nisam se previše uzbuđivao pošto sam znao da je OS X specifičan. Linux mint je prepoznao uređaj, ali sam se iznenadio brzinom prenosa podataka. Godinama sam na raznim mestima čitao o tome kako je USB 3.0 neverovatno brži od USB 2.0 standarda i očekivao sam da sve poleti. 
Konsultovao sam se oko ovih problema sa prijateljem koji mi je predložio da probam različita formairanja i da ponekad proizvođači pogrešno označe portove pa je ovaj uređaj možda prikačen na stariji standard. Na žalost i nakon svog eksperimentisanja rezultati su bili isti. 
Počeo sam …

#Ebanking iz vikendice

Sedim u vikendici i pišem blog. Broadband internet je tu. 
Prilikom dolaska, svratili smo do prodavnice da kupimo hranu i naši telefoni su se automatski priključili na wi-fi preko Instabridge aplikacije.
Signal mobilne telefonije u sobi nije sjajan pa sam telefon prebacio na airplane mode, a nakon toga ponovo uključio wi-fi. Više mi smeta kada nema interneta nego signala mobilne telefonije. Sve je prešlo online i sve funkcioniše ako postoji dobra veza.
Vatra u smederevcu pucka, a ručak se krčka. 
Već godinama unazad, slušam o temama kao što su #ePoslovanje, #eBankarstvo i elektronski potpis (sertifikat).  Kada sam pre oko nedelju dana dobio poziv od Societe Generale banke da prisustvujem događaju u okviru koga će predstaviti najnoviji sistem za online bankarstvo u Srbiji, preraspredio sam obaveze u kalendaru i sa zadovoljstvom ovaj termin rezervisao za prezentaciju.
Kako je izgledao sam događaj pogledajte ovde, a ja ću vam ispričati šta je na mene ostavilo najveći utisak.

Voditel…

Samsung Xcover 2 (C3350) - mobilni telefon otporan na vodu i prašinu

Pre oko mesec dana, nakon što mi je istekao ugovor od dve godine, rešio sam da privatni android telefon zamenim modelom Samsung Xcover 2. Moj službeni telefon (HTC Desire S) ima jači procesor, podržava sve aplikacije koje koristim i zaista više nije bilo potrebe da sa sobom nosim dva slična modela. 
Zašto sam se odlučio za Samsung Xcover 2? U pitanju je pravi outdoor mobilni telefon koji možete uprljati i potopiti u vodu pola sata na 1 m dubine (samim tim kiša i sneg neće predstavljati problem dok ste u prirodi) Baterija je neverovatna, uz intenzivno korišćenje traje pet dana, a u normalnim uslovima bez problema i sedam. Njen kapacitet je 1,300mAh i zvanično treba da obezbedi 1.150 minuta razgovora (19h), ili 1.000 sati mirovanja (skoro šest nedelja) Dugmići su gumirani, malčice jači i daju lep otpor prilikom pritiskanja, a dovoljno su veliki pa se mogu koristiti sa rukavicama. Posebno mi znači to što za razliku od ekrana osetljivog na dodir ne pritiskam pogrešna slova i mogu slepo da …