02/09/2005

Izlozba - MANGELOS 05

 
Pozivamo Vas na izlozbu u organizaciji Centra za savremenu umetnost MANGELOS 05

Kulturni centar Rex, Jevrejska 16
3 – 10. septembra, 17:00 – 20:00subota, 3. septembar, 20:00

otvaranje izlozbe uz rođendanske koktele umetnice Maje Rakočevićponedeljak, 5. septembar, 20:00

razgovor o nagradisubota, 10. septembar, 21:00

žurka povodom zatvaranja

Centar za savremenu umetnost - Beograd raspisao je konkurs za nagradu koja nosi ime umetnika i istoričara umetnosti Dimitrija Bašičevića Mangelosa, i koja se već četvrtu godinu dodeljuje mladom vizuelnom umetniku. Ove godine, žiri u sastavu: Svebor Midžić (direktor Centra za savremenu umetnost), Slobodan Jovanović (kustos galerije Remont), Ana Nikitović (kustos), Goran Petrović (kustos), Vesna Pavlović (umetnik), Jelena Vesić (kustos) i Milica Ružičić (umetnik), odlučio je da nagradu dodeli umetnici Mileni Putnik, r. Gordić. Nagrada podrazumeva rezidencijalni boravak u trajanju od 6 nedelja, u International House, Columbia University, New York, USA,. Nagrađeni umetnik će se, nakon povratka iz Amerike, predstaviti beogradskoj publici samostalnom izložbom.Povodom ovogodišnjeg konkursa, CSUb organizuje izložbu Mangelos 05, koja će se održati od 3. do 10. septembra 2005. u Kulturnom centru Rex. Od četrdeset učesnika konkursa, na izložbi će se predstaviti sedmoro mladih umetnika: Aleksandar Dimitrijević, Edita Kadirić, Viktor Mijatović, Milena Putnik r. Gordić, Jelena Radić, Katarina Radović i Maja Rakočević, koje su izabrale kustosi izložbe, Zorana Dojić i Radmila Joksimović.Otvaranje izložbe Mangelos 05, zakazano je za 3. septembar u 20h u Kulturnom centru Rex. Na otvaranju, umetnica Maja Rakočević će u okviru projekta Aroma 30, posluživati publiku svojim rođendanskim koktelima.Ova sedmodnevna izložba će biti praćena dodatnim sadržajima:- Projekcijom video klipova i fotografija, koje su načinili prethodni dobitnici nagrade, za vreme svojih rezidencijalnih boravaka: Izvanredni Bob (Sausalito, California, 2002), Vladimir Nikolić (New York, 2003) i Milica Ružičić (New York, 2004).

- U ponedeljak, 5.septembra u 20h, u Kulturnom centru Rex, održaće se tribina, na kojoj će se problematizovati koncept ovakve nagrade. Učesnici tribine su Branislav Dimitrijević (kustos Muzeja savremene umetnosti Beograd i član žirija za nagradu D. B. Mangelos 2002/03), Milica Tomić (umetnica, član žirija 2002/2003), Vladimir Nikolić (umetnik, laureat 2003 i član žirija 2004) i Vladimir Tupanjac (kustos). Moderator tribine je Svebor Midžić (direktor Centra za savremenu umetnost, Beograd, kao i član žirija 2004/2005). Publika se poziva da zajedno sa učesnicima tribine pokuša da dođe do odgovora na pitanja, kao što su: koji je značaj ove nagrade za samog umetnika, za instituciju koja je dodeljuje, za sredinu i umetničku javnost; koji je odnos između fondacija i nevladinih organizacija i dr.

- Zatvaranje izložbe, 10.septembra u 21h, biće organizovano kao svojevrsna žurka, na kojoj će kao DJ nastupiti Vladimir Tupanjac.Izložba Mangelos 05 realizuje se u saradnji Centra za savremenu umetnost – Beograd i Kulturnog centra Rex

_________________
Sanja Jovovic
Izvor: www.creemaginet.com/forum

No comments:

Post a Comment

Ukoliko vam se svidja ovaj blog

Prepisite se na newsletter ili preuzimete feed bloga za vas citac.
Upisite vas E-mail: