Skip to main content

Zorica Sentic - Ugasi tisinu

 Ovo je uvod za knjigu Zorice Sentic koja uskoro izlali kod nas. O datumima i mestima prezentacije ce uslediti obavestenje. Pozdrav!"Ugasi tisinu - porucuje autor zbirke pesama koja je pred vama. Kako se moze ugasiti tisina? Sta cemo cuti ako u tome uspemo? Da bi smo dobili odgovor, potrebno je da prvo utonemo u tu tisinu, pa da je tek onda ugasimo. Jer ne moze se ugasiti nesto sto nije ni upaljeno. Pre nego sto pocnete da citate ova stvorenja, jer pesme Zorice Sentic nisu samo pesme vec bica koja imaju dusu, koja nam govore, izgledaju i mirisu, treba se pripremiti za njih. Treba upaliti svoju tisinu. Zatvoriti se za buku svakodnevnice, prolaznog i bnalnog, za trivijalnost plitkih zelja... treba utonuti u tisinu sopstvenog bica. O, da... takva tisina moze da gori, da bude zapaljena... znaci moze i da se ugasi. I tek iza nje, moze se cuti necujna muzika postojanja koju nam svira ova divna, tanana bica-Zoricine pesme. I ona ce nam reci:

Kada bih mogla biti
nesto drugo,
bila bih muzika.
Kada bih mogla biti muzika,
bila bih ta koja u tebi svira.
Kada bih mogla biti najlepsa muzika,
bila bih tisina.
Ne bih htela biti druga,
vec ta tisina zanosna,
ta tisina
koja u tebi svira,
da me cujes samo ti.

Dopustite joj to. Pustite da udje u vas. Budite tisina koju ce Zorica ugasiti predivnom muzikom svojih tananih struna. Verujte mi na rec - cucete zvuke sopstvene duse koji se preplicu sa tonovima njenih struna u predivnoj polifoniji susreta dva bica.

Nebojsa Jovanovic"


Pojedine pesme mozete procitati na sledecim stranicama:

http://www.pesmarica.com/pesmarica3/Carobna_vecera_Zorica_Sentic.htm
http://www.pesmarica.com/pesmarica3/Sta_to_bese_Zorica_Sentic.htm
http://www.pesmarica.com/pesmarica3/Zeljo_moja_Zorica_Sentic.htm

Comments

Popular posts from this blog

Koje formatiranje izabrati za eksterni hard disk i koja je realna USB 3.0 brzina?

Nisam ni slutio šta me čeka nakon što sam kupio novi eksterni hard disk 2TB WD Elements Portable. Naime, do sada sam koristio sličan uređaj iste firme od 1TB, ali nikada nisam obratio pažnju na formatiranje (FAT32) niti sam iskreno znao nešto više o tome. Disk je radio na svim platformama i ja sam mislio da to uglavnom tako i treba da bude. 
Prikačio sam novi hard formatiran po NTFS standardu i shvatio da ne mogu da ga koristim na Macu. Nisam se previše uzbuđivao pošto sam znao da je OS X specifičan. Linux mint je prepoznao uređaj, ali sam se iznenadio brzinom prenosa podataka. Godinama sam na raznim mestima čitao o tome kako je USB 3.0 neverovatno brži od USB 2.0 standarda i očekivao sam da sve poleti. 
Konsultovao sam se oko ovih problema sa prijateljem koji mi je predložio da probam različita formairanja i da ponekad proizvođači pogrešno označe portove pa je ovaj uređaj možda prikačen na stariji standard. Na žalost i nakon svog eksperimentisanja rezultati su bili isti. 
Počeo sam …

Samsung Xcover 2 (C3350) - mobilni telefon otporan na vodu i prašinu

Pre oko mesec dana, nakon što mi je istekao ugovor od dve godine, rešio sam da privatni android telefon zamenim modelom Samsung Xcover 2. Moj službeni telefon (HTC Desire S) ima jači procesor, podržava sve aplikacije koje koristim i zaista više nije bilo potrebe da sa sobom nosim dva slična modela. 
Zašto sam se odlučio za Samsung Xcover 2? U pitanju je pravi outdoor mobilni telefon koji možete uprljati i potopiti u vodu pola sata na 1 m dubine (samim tim kiša i sneg neće predstavljati problem dok ste u prirodi) Baterija je neverovatna, uz intenzivno korišćenje traje pet dana, a u normalnim uslovima bez problema i sedam. Njen kapacitet je 1,300mAh i zvanično treba da obezbedi 1.150 minuta razgovora (19h), ili 1.000 sati mirovanja (skoro šest nedelja) Dugmići su gumirani, malčice jači i daju lep otpor prilikom pritiskanja, a dovoljno su veliki pa se mogu koristiti sa rukavicama. Posebno mi znači to što za razliku od ekrana osetljivog na dodir ne pritiskam pogrešna slova i mogu slepo da …

Mreža Kreativnih Ljudi - kraj projekta

Mreža je projekat koji sam započeo pre oko 13,5 godina.
Naučio sam puno i zahvalan sam za stečeno iskustvo.  Ipak, već nekoliko godina unazad nemam vremena da je razvijam kao što sam to nekada činio.  Imam potrebu da radim nešto novo i osećam da je vreme da nastavim dalje.
Veliko hvala svim rođacima, prijateljima, saradnicima, članovima i posetiocima koji su omogućili da ona funkcioniše i postoji ovoliko dugo.
Sajt će sigurno biti dostupan još mnogo godina, ali se od naredne nedelje neće objavljivati novi sadržaj.