Skip to main content

Zorica Sentic - Ugasi tisinu

 Ovo je uvod za knjigu Zorice Sentic koja uskoro izlali kod nas. O datumima i mestima prezentacije ce uslediti obavestenje. Pozdrav!"Ugasi tisinu - porucuje autor zbirke pesama koja je pred vama. Kako se moze ugasiti tisina? Sta cemo cuti ako u tome uspemo? Da bi smo dobili odgovor, potrebno je da prvo utonemo u tu tisinu, pa da je tek onda ugasimo. Jer ne moze se ugasiti nesto sto nije ni upaljeno. Pre nego sto pocnete da citate ova stvorenja, jer pesme Zorice Sentic nisu samo pesme vec bica koja imaju dusu, koja nam govore, izgledaju i mirisu, treba se pripremiti za njih. Treba upaliti svoju tisinu. Zatvoriti se za buku svakodnevnice, prolaznog i bnalnog, za trivijalnost plitkih zelja... treba utonuti u tisinu sopstvenog bica. O, da... takva tisina moze da gori, da bude zapaljena... znaci moze i da se ugasi. I tek iza nje, moze se cuti necujna muzika postojanja koju nam svira ova divna, tanana bica-Zoricine pesme. I ona ce nam reci:

Kada bih mogla biti
nesto drugo,
bila bih muzika.
Kada bih mogla biti muzika,
bila bih ta koja u tebi svira.
Kada bih mogla biti najlepsa muzika,
bila bih tisina.
Ne bih htela biti druga,
vec ta tisina zanosna,
ta tisina
koja u tebi svira,
da me cujes samo ti.

Dopustite joj to. Pustite da udje u vas. Budite tisina koju ce Zorica ugasiti predivnom muzikom svojih tananih struna. Verujte mi na rec - cucete zvuke sopstvene duse koji se preplicu sa tonovima njenih struna u predivnoj polifoniji susreta dva bica.

Nebojsa Jovanovic"


Pojedine pesme mozete procitati na sledecim stranicama:

http://www.pesmarica.com/pesmarica3/Carobna_vecera_Zorica_Sentic.htm
http://www.pesmarica.com/pesmarica3/Sta_to_bese_Zorica_Sentic.htm
http://www.pesmarica.com/pesmarica3/Zeljo_moja_Zorica_Sentic.htm

Comments

Popular posts from this blog

BS Tours - prevoz autobusom do Rovinja (loše iskustvo)

Tražite prevoz autobusom do Rovinja? Želite udoban autobus koji će vas dovesti do ovog lepog grada u Hrvatskoj? Izneću vam moje zaista neprijatno iskustvo sa agencijom-prevoznikom "BS Tours".

Obradovao sam se kada sam dobio priliku da provedem cetiri dana u Rovinju. Poslednji put sam tamo bio ka klinac. Moj boravak je trebao da traje četiri dana (petak-ponedeljak). 
Potrazio sam prevoznike i shvatio da samo BS Tours i Lasta voze do Rovinja. Povratna karta je oko 9.000 dinara. Došao sam u agenciju, raspitao se za slobodne termine, jasno i glasno naveo da nameravam da se vratim u ponedeljak uveče i pitao je u koliko sati mogu da sačekam autobus. Rekla je da prevoz kreće svako veče u 20 h iz Rovinja za Beograd. 
Kupio sam kartu sutra i ponovo naglasio da želim da krenem u Beograd u ponedeljak uveče. Ona je rekla da ništa ne brinem i da mi karta važi šest meseci. Sledećeg dana sam uzeo i putno osiguranje i tom prilikom treći put naglasio da mi treba za četiri dana. Rekla je da je …

Podešavanje ski vezova i održavanje skija

Podešavanje ski vezova i održavanje skija
Marko Špoljarić je podelio sa nama par saveta o podešavanju vezova i skija: 
Neophodno je da budete iskreni prema osobi koja vam podešava vezove o svojoj težini i veštini skijanja kako bi se otvorili prilikom bočnog udara i držali kada je to potrebno (profesionalni skijaši imaju vezove koji se otvaraju tek prilikom jakog udarca) Din skala ne odgovara težini ljudi u smislu da cifra 100 ne označava osobu od 100 kg Preporučuje se da vam serviser ski opreme postavi vezove i da ih podesi umesto vas Stoperi koji zaistavljaju skiju kada spadne sa cipele ne smeju da se uklanjaju i vožnja sa takvom opremom je zakonom zabranjena Izuzetno je bitno da se skije redovno održavaju (posle sedam dana, a kada su u pitanju profesionalni skijaši svaki dan). Ukoliko se  ne premazuje donja površina postaje bela, teže ide po snegu i drugačije se ponaša u odnosu na održavanu. Takođe, različita oštećenja (kamenje, otpad na stazi...) mogu izmeniti njen kontakt sa podlo…

Hemijski grejači stopala - planinarska oprema (test)

Više puta sam slušao, ali do skoro nisam imao priliku da probam hemijske grejače vrhova i celog stopala. Odlazak na Kopaonik je bila savršena prilika za test. Uzeo sam nekoliko grejača i spakovao ih u skijaški ranac. 

Hemijski grejači za vrhove stopala
Sedeli smo u kafiću pored staze zakopčane jakne, ušuškani u ćebad koja su nam obezbedili i pijuckali kafu. Posle pola sata mirovanja moja draga se uznemirila pošto je počela da oseća hladnoću, a i meni više nije bilo isto kao na početku. Izvadio sam pakovana hemijskih grejača za noge i na licu mesta smo se izuli i stavili ih u vrhove cipela. 
Grejače koji su na sebi sa donje strane imali samolepljivi deo koji služi da bi se održali na mestu prilikom pomeranja stopala (veoma slab lepak koji ne ostavlja tragove) postavio sam iznad uloška svojih cipela, a druge koji nisu imali ovakvu podlogu ispod uloška njenih cipela. Pošto reaguju u dodiru sa vazduhom, istog trena smo primetili razliku i nastavili da uživamo. 
Grejače nismo skinuli do po…