16/08/2005

Stipendije Programa za razvoj nastavnog osoblja na fakultetima i višim školama

 

Stipendije Programa za razvoj nastavnog osoblja

na fakultetima i višim školama

(Junior Faculty Development Program, JFDP)

Pod rukovodstvom  American Councils

Finansira američki Stejt department, Biro za obrazovanje i kulturu

 

JFDP je program kojim se ne stiče znanje, namenjen profesionalnom razvoju nastavnog osoblja zaposlenog na fakultetima i višim školama, koje ima veliki naučni potencijal predavača u svojim disciplinama da:

 

·         neguje veštine i tehnike predavanja koje će razviti tako što će jedno vreme biti pod uticajem američkih obrazovnih metoda;

·         razvije informativnu bazu na polju svojih studija, i

·         postane pokretač stalnog kontakta i razmene između domaćih i stranih institucija

 

Cilj JFDP-a je podrška razvoju visokog i višeg obrazovanja, stipendiranja i demokratskog društva u Evroaziji. Programom se šalje univerzitetsko nastavno osoblje iz Srbije i Crne Gore na odabrane visokoškolske institucije u SAD-u preko procesa otvorenog konkursa. Stipendisti JFDP-a rade sa američkim kolegama na daljem razvoju svoga znanja u pogledu metodologija predavanja i teoretskih aspekata svojih oblasti rada. Cilj programa je da pruži pomoć predavačima koji planiraju da se vrate u svoju domovinu i tamo nastave sa predavanjima i profesionalnim aktivnostima.

 

Nadmetanje za dobijanje prava učešća u ovom programu je otvoreno za državljane Srbije i Crne Gore koji trenutno predaju na nekoj visokoškolskoj instituciji, dobro vladaju engleskim jezikom, poseduju univerzitetsku diplomu i imaju dve godine iskustva u predavanju na nekoj visokoškolskoj instituciji. Podnosioci molbe za oblasti menadžment u umetnosti i nauka o bibliotekarstvu moraju imati univerzitetsku diplomu, dve godine radnog iskustva u toj oblasti i moraju trenutno biti u ulozi predavača ili nekoga ko vrši obuke u nekoj obrazovnoj instituciji.

 

Za 2005-2006 akademsku godinu, stipendisti JFDP-a će učestvovati u programu kojim se ne stiče zvanje (pohađaće predavanja, održavaće predavanja, prisustvovaće konferencijama i sl.) od januara do maja 2006. godine. Biće smešteni u američkim institucijama, domaćinima ovog programa, koje imaju prostorije i fakultet koji odgovara njihovom polju rada. Za stipendiste JFDP-a će biti obezbeđen međunarodni i domaći prevoz, medicinsko osiguranje, mesečne stipendije i sredstva za profesionalni razvoj.

 

Oblasti JFDP za 2005–2006 su:

 


·    Američke studije

·    Arhitektura & Urbano planiranje

·    Menadžment u umetnosti

·    Poslovna administracija

·    Kulturna antropologija

·    Ekonomija


·    Administracija u obrazovanju

·    Studije o životnoj sredini

·    Istorija

·    Međunarodni poslovi

·    Novinarstvo

·    Pravo


·    Nauka o bibliotekarstvu

·    Lingvistika

·    Književnost

·    Studije o miru/ rešavanju konflikta

·    Filozofija


·    Političke nauke

·    Psihologija

·    Javna uprava

·    Javno zdravstvo

·    Javna politika

·    Studije o religiji

·    Socijalni rad

·   Sociologija 

Za više informacija, molimo da nas konktaktirate na: American Councils for International Education, Resavska  58/ 1, 11000 Beograd, Tel/ faks: 011 2657 940, acie@sbb.co.yu (za kandidate iz  Srbije); Univerzitet Crne Gore-Rektorat, Cetinjski put bb, 81000 Podgorica, Tel: 081 241 888 (za kandidate iz Crne Gore). Prijavu možete preuzeti sa našeg veb-sajta www.jfdp.org ili u našim kancelarijama. Prijave treba slati poštom ili lično dostaviti na jednu od gore naznačenih adresa American Councils.

 

KRAJNJI ROK ZA DOSTAVLJANJE PRIJAVA: 2. SEPTEMBAR 2005. GODINE

No comments:

Post a Comment

Ukoliko vam se svidja ovaj blog

Prepisite se na newsletter ili preuzimete feed bloga za vas citac.
Upisite vas E-mail: