Skip to main content

Stipendije Programa za razvoj nastavnog osoblja na fakultetima i višim školama

 

Stipendije Programa za razvoj nastavnog osoblja

na fakultetima i višim školama

(Junior Faculty Development Program, JFDP)

Pod rukovodstvom  American Councils

Finansira američki Stejt department, Biro za obrazovanje i kulturu

 

JFDP je program kojim se ne stiče znanje, namenjen profesionalnom razvoju nastavnog osoblja zaposlenog na fakultetima i višim školama, koje ima veliki naučni potencijal predavača u svojim disciplinama da:

 

·         neguje veštine i tehnike predavanja koje će razviti tako što će jedno vreme biti pod uticajem američkih obrazovnih metoda;

·         razvije informativnu bazu na polju svojih studija, i

·         postane pokretač stalnog kontakta i razmene između domaćih i stranih institucija

 

Cilj JFDP-a je podrška razvoju visokog i višeg obrazovanja, stipendiranja i demokratskog društva u Evroaziji. Programom se šalje univerzitetsko nastavno osoblje iz Srbije i Crne Gore na odabrane visokoškolske institucije u SAD-u preko procesa otvorenog konkursa. Stipendisti JFDP-a rade sa američkim kolegama na daljem razvoju svoga znanja u pogledu metodologija predavanja i teoretskih aspekata svojih oblasti rada. Cilj programa je da pruži pomoć predavačima koji planiraju da se vrate u svoju domovinu i tamo nastave sa predavanjima i profesionalnim aktivnostima.

 

Nadmetanje za dobijanje prava učešća u ovom programu je otvoreno za državljane Srbije i Crne Gore koji trenutno predaju na nekoj visokoškolskoj instituciji, dobro vladaju engleskim jezikom, poseduju univerzitetsku diplomu i imaju dve godine iskustva u predavanju na nekoj visokoškolskoj instituciji. Podnosioci molbe za oblasti menadžment u umetnosti i nauka o bibliotekarstvu moraju imati univerzitetsku diplomu, dve godine radnog iskustva u toj oblasti i moraju trenutno biti u ulozi predavača ili nekoga ko vrši obuke u nekoj obrazovnoj instituciji.

 

Za 2005-2006 akademsku godinu, stipendisti JFDP-a će učestvovati u programu kojim se ne stiče zvanje (pohađaće predavanja, održavaće predavanja, prisustvovaće konferencijama i sl.) od januara do maja 2006. godine. Biće smešteni u američkim institucijama, domaćinima ovog programa, koje imaju prostorije i fakultet koji odgovara njihovom polju rada. Za stipendiste JFDP-a će biti obezbeđen međunarodni i domaći prevoz, medicinsko osiguranje, mesečne stipendije i sredstva za profesionalni razvoj.

 

Oblasti JFDP za 2005–2006 su:

 


·    Američke studije

·    Arhitektura & Urbano planiranje

·    Menadžment u umetnosti

·    Poslovna administracija

·    Kulturna antropologija

·    Ekonomija


·    Administracija u obrazovanju

·    Studije o životnoj sredini

·    Istorija

·    Međunarodni poslovi

·    Novinarstvo

·    Pravo


·    Nauka o bibliotekarstvu

·    Lingvistika

·    Književnost

·    Studije o miru/ rešavanju konflikta

·    Filozofija


·    Političke nauke

·    Psihologija

·    Javna uprava

·    Javno zdravstvo

·    Javna politika

·    Studije o religiji

·    Socijalni rad

·   Sociologija 

Za više informacija, molimo da nas konktaktirate na: American Councils for International Education, Resavska  58/ 1, 11000 Beograd, Tel/ faks: 011 2657 940, acie@sbb.co.yu (za kandidate iz  Srbije); Univerzitet Crne Gore-Rektorat, Cetinjski put bb, 81000 Podgorica, Tel: 081 241 888 (za kandidate iz Crne Gore). Prijavu možete preuzeti sa našeg veb-sajta www.jfdp.org ili u našim kancelarijama. Prijave treba slati poštom ili lično dostaviti na jednu od gore naznačenih adresa American Councils.

 

KRAJNJI ROK ZA DOSTAVLJANJE PRIJAVA: 2. SEPTEMBAR 2005. GODINE

Comments

Popular posts from this blog

Koje formatiranje izabrati za eksterni hard disk i koja je realna USB 3.0 brzina?

Nisam ni slutio šta me čeka nakon što sam kupio novi eksterni hard disk 2TB WD Elements Portable. Naime, do sada sam koristio sličan uređaj iste firme od 1TB, ali nikada nisam obratio pažnju na formatiranje (FAT32) niti sam iskreno znao nešto više o tome. Disk je radio na svim platformama i ja sam mislio da to uglavnom tako i treba da bude. 
Prikačio sam novi hard formatiran po NTFS standardu i shvatio da ne mogu da ga koristim na Macu. Nisam se previše uzbuđivao pošto sam znao da je OS X specifičan. Linux mint je prepoznao uređaj, ali sam se iznenadio brzinom prenosa podataka. Godinama sam na raznim mestima čitao o tome kako je USB 3.0 neverovatno brži od USB 2.0 standarda i očekivao sam da sve poleti. 
Konsultovao sam se oko ovih problema sa prijateljem koji mi je predložio da probam različita formairanja i da ponekad proizvođači pogrešno označe portove pa je ovaj uređaj možda prikačen na stariji standard. Na žalost i nakon svog eksperimentisanja rezultati su bili isti. 
Počeo sam …

Želite li da osvojite Toshiba Folio 100 tablet računar? - priključite se online konkursu

Želite li da osvojite Toshiba Folio 100 tablet računar?
Priključite se online konkursu povodom 25-godiisnjice od trenutka kada je kompanija Toshiba kreirala prvi laptop Postanite fan "Toshiba Srbija" stranice na Facebook-uIspod ovog posta putem forma za komentare napišitepriču u 300 reči o svom prvom iskustvu sa kompjuterom, ili laptopom do 01. decembra 2010. godine Potpišite se ispod teksta i ostavite svoj mail

Konkurs će biti održan u sledećih sedam zemalja: Bugarskoj, Hrvatskoj, Grčkoj, Izraelu, Rumuniji, Srbiji i Sloveniji. Korisnici koji žele da učestvuju treba da žive u navedenim zemljama. Prva nagrada za najbolju priču iz svake od zemalja je tablet računar Folio 100

25 priča iz svake zemlje će biti izabrano i uvršteno u regionalnu elektronsku knjigu koja će se naći nasajtu www.issuu.com


Evo i zvaničnog opisa uređaja Toshiba Folio 100:
Toshiba za prvoplasiranu priču poklanja Folio 100 koji će pobedniku ili pobednici omogućiti savršeno i jednostavno iskustvo u oblasti z…

Kineski mobilni telefon - kopija Blackberry-ja

Kineski telefon

/ UPDATE: Posto sada imamo preko 200 komentara, mozete nastaviti da ih pisete, a videtece ih na drugoj stranici. /

Kupio sam kineski mobilni telefon koji predstavlja kopiju blackberry-ja. Ne bih sada spominjao detalje, ali recimo da je cena oko pet puta manja od originala.

Iznenadio sam se kvalitetom izrade. Plastika je odlicno obradjena i takve je smese da sticete utisak o dugotrajnosti. Dobra mesavina obezbedjuje da se telefon ne kliza u ruci, a opet nije gumen. Spojevi su fenomenalni i nigde ne postoji manjak, odnosno visak prostora medju spojevima. Deo maske telefona je od metala, kuglica za navigaciju se odlicno ponasa i zaista prelepo svetli, qwerty tastaura je cvrsta i lako se sa njom kuca (ko pre nije probao, trebace mu malo vremena da se navikne kao sto je to bio slucaj samnom), monitor je visoke rezolucije i odlicnog prikaza boja.

Uz telefon se dobijaju dve baterije, heandsefree slusalice sa daljinskim za javljanje i prekidanje razgovora, USB kabl i punjac.

Soft…