Skip to main content

Stipendije Programa za razvoj nastavnog osoblja na fakultetima i višim školama

 

Stipendije Programa za razvoj nastavnog osoblja

na fakultetima i višim školama

(Junior Faculty Development Program, JFDP)

Pod rukovodstvom  American Councils

Finansira američki Stejt department, Biro za obrazovanje i kulturu

 

JFDP je program kojim se ne stiče znanje, namenjen profesionalnom razvoju nastavnog osoblja zaposlenog na fakultetima i višim školama, koje ima veliki naučni potencijal predavača u svojim disciplinama da:

 

·         neguje veštine i tehnike predavanja koje će razviti tako što će jedno vreme biti pod uticajem američkih obrazovnih metoda;

·         razvije informativnu bazu na polju svojih studija, i

·         postane pokretač stalnog kontakta i razmene između domaćih i stranih institucija

 

Cilj JFDP-a je podrška razvoju visokog i višeg obrazovanja, stipendiranja i demokratskog društva u Evroaziji. Programom se šalje univerzitetsko nastavno osoblje iz Srbije i Crne Gore na odabrane visokoškolske institucije u SAD-u preko procesa otvorenog konkursa. Stipendisti JFDP-a rade sa američkim kolegama na daljem razvoju svoga znanja u pogledu metodologija predavanja i teoretskih aspekata svojih oblasti rada. Cilj programa je da pruži pomoć predavačima koji planiraju da se vrate u svoju domovinu i tamo nastave sa predavanjima i profesionalnim aktivnostima.

 

Nadmetanje za dobijanje prava učešća u ovom programu je otvoreno za državljane Srbije i Crne Gore koji trenutno predaju na nekoj visokoškolskoj instituciji, dobro vladaju engleskim jezikom, poseduju univerzitetsku diplomu i imaju dve godine iskustva u predavanju na nekoj visokoškolskoj instituciji. Podnosioci molbe za oblasti menadžment u umetnosti i nauka o bibliotekarstvu moraju imati univerzitetsku diplomu, dve godine radnog iskustva u toj oblasti i moraju trenutno biti u ulozi predavača ili nekoga ko vrši obuke u nekoj obrazovnoj instituciji.

 

Za 2005-2006 akademsku godinu, stipendisti JFDP-a će učestvovati u programu kojim se ne stiče zvanje (pohađaće predavanja, održavaće predavanja, prisustvovaće konferencijama i sl.) od januara do maja 2006. godine. Biće smešteni u američkim institucijama, domaćinima ovog programa, koje imaju prostorije i fakultet koji odgovara njihovom polju rada. Za stipendiste JFDP-a će biti obezbeđen međunarodni i domaći prevoz, medicinsko osiguranje, mesečne stipendije i sredstva za profesionalni razvoj.

 

Oblasti JFDP za 2005–2006 su:

 


·    Američke studije

·    Arhitektura & Urbano planiranje

·    Menadžment u umetnosti

·    Poslovna administracija

·    Kulturna antropologija

·    Ekonomija


·    Administracija u obrazovanju

·    Studije o životnoj sredini

·    Istorija

·    Međunarodni poslovi

·    Novinarstvo

·    Pravo


·    Nauka o bibliotekarstvu

·    Lingvistika

·    Književnost

·    Studije o miru/ rešavanju konflikta

·    Filozofija


·    Političke nauke

·    Psihologija

·    Javna uprava

·    Javno zdravstvo

·    Javna politika

·    Studije o religiji

·    Socijalni rad

·   Sociologija 

Za više informacija, molimo da nas konktaktirate na: American Councils for International Education, Resavska  58/ 1, 11000 Beograd, Tel/ faks: 011 2657 940, acie@sbb.co.yu (za kandidate iz  Srbije); Univerzitet Crne Gore-Rektorat, Cetinjski put bb, 81000 Podgorica, Tel: 081 241 888 (za kandidate iz Crne Gore). Prijavu možete preuzeti sa našeg veb-sajta www.jfdp.org ili u našim kancelarijama. Prijave treba slati poštom ili lično dostaviti na jednu od gore naznačenih adresa American Councils.

 

KRAJNJI ROK ZA DOSTAVLJANJE PRIJAVA: 2. SEPTEMBAR 2005. GODINE

Comments

Popular posts from this blog

Ћирилица - писмо које сам заборавио

Када сам пре пар година открио ћирилицу на мобилном телефону,  било је то велико откриће за мене. Почео сам да шаљем смс поруке пријатељима, постављам статусе на друштвеним мрежама и одговарам на мејлове користећи наше писмо. Скоро сви су реаговали на исти начин. Питали су ме зачуђено откуд то да одједном користим ћирилицу и зашто?  
Пре 12 година, када сам покренуо Мрежу Креативних Људи, користио сам латиницу. Више људи ми је сугерисало да не би било лоше да постоји и ћирилична верзија сајта. У том тренутку нисам имао довољно знања, одговарајућу технологију и времена да се бавим таквим прилагођавањем.

12 година касније, Гугл подржава "Gesture typing" у оквиру оперативног система Андроид и постоји речник термина на српском језику који вам сугерише остатак речи коју сте управо почели да куцате. Оно што је веома битно јесте то да када изаберете српски језик не можете да добијете као на компјутеру латиницу са нашим словима. У том тренутку сам схватио да други имају знатно већу…

Hemijski grejači stopala - planinarska oprema (test)

Više puta sam slušao, ali do skoro nisam imao priliku da probam hemijske grejače vrhova i celog stopala. Odlazak na Kopaonik je bila savršena prilika za test. Uzeo sam nekoliko grejača i spakovao ih u skijaški ranac. 

Hemijski grejači za vrhove stopala
Sedeli smo u kafiću pored staze zakopčane jakne, ušuškani u ćebad koja su nam obezbedili i pijuckali kafu. Posle pola sata mirovanja moja draga se uznemirila pošto je počela da oseća hladnoću, a i meni više nije bilo isto kao na početku. Izvadio sam pakovana hemijskih grejača za noge i na licu mesta smo se izuli i stavili ih u vrhove cipela. 
Grejače koji su na sebi sa donje strane imali samolepljivi deo koji služi da bi se održali na mestu prilikom pomeranja stopala (veoma slab lepak koji ne ostavlja tragove) postavio sam iznad uloška svojih cipela, a druge koji nisu imali ovakvu podlogu ispod uloška njenih cipela. Pošto reaguju u dodiru sa vazduhom, istog trena smo primetili razliku i nastavili da uživamo. 
Grejače nismo skinuli do po…

Cipele za planinarenje "Lowa Khumbu GTX" - planinarska oprema (test)

Pre nešto više od mesec dana uzeo sam planinarske cipele "Lowa Khumbu GTX". 
Pitao sam Danijela za savet. Želeo sam cipele koje su bolje od onih koje sam do sada koristio (Merrell) i koje će zadovoljiti moje potrebe: 
najčešće jednodnevno, ili vikend planinarenjeda budu ugodneda budu dublje od sadašnjih koje samo prelaze gležnjeve da dobro izoluju nogu od snega i hladnoće da budu vodonepropusneda budu jače, izdržljivije i da daju bolju potporu stopalu
Danijel mi je preporučio ovaj model. "Ispod" njih su klasične treking cipele koje su malo mekše, uvijaju se po dužini i nemaju neka od ovih svojstava. Iznad njih su bile profi cipele za visokogorstvo. 
Testirao sam ih tokom nekoliko planinarskih akcija (kiša, blato, kamen, zemlja, vlažan sneg, dobok sneg, putovanje autobusom, gradska šetnja) i ovo su moji utisci:  Izuzetno su ugodne. Nikada do sada nisam imao pravu tehničku cipelu napravljenju baš za planinarenje Stopalo i cela noga su stabilni, a petu pridržava zadnji…