Skip to main content

GRRR! international comics festival - Pancevo, 3-5 sept. 2005.

Postovani,
 
Imamo cast obavestiti Vas da ce se od 3. do 5. septembra 2005. godine u Pancevu po cetvrti put odrzati "GRRR!", internacionalni festival autorskog stripa..saljemo Vam detaljan program i informacije o ucesnicima..prijatno!
-
-
-
-

GRRR! PROGRAM

 Subota, 3. septembar 2005.

 - 12h- OTVARANJE IZLOŽBI:

 

Galerija savremene umetnosti Pančevo

Trg Kralja Petra Prvog br.8

 -ALOOTOOK IPELLIE (Kanada)

-RALF PALANDT ( Nemačka)

-EDDA STROBL / HELMUT KAPLAN ( Austrija)

-IGOR  HOFBAUER ( Hrvatska)

-IVANA ARMANINI / KOMIKA ZE (Hrvatska)

-ANNA EHRLEMARK ( Švedska / Slovenija )

-MATEI BRANEA ( Rumunija)

-ANDY LUKE ( Velika Britanija / Rumunija)

 

Nezavisni strip izdavači/kolektivi/časopisi

9  ( Grčka)

HARDCOMICS ( Rumunija)

TONTO COMICS (Austrija )

 NOVI STRIP U SRBIJI

 

 

Galerija Dvorište

Vojvode Radomira Putnika 7 (ex JNA)

STRIP U SRBIJI 1955 –1972

( Priredio Zdravko Zupan)

 

 

Radionica studija CZK

Vojvode Radomira Putnika 7 (ex JNA)

STRIPOVI O SUPERHEROJIMA ZA VREME DRUGOG SVETSKOG RATA

( Priredio Ralf Palandt)

 

RAYMOND PETTIBONE – DIZAJN OMOTNICA MUZIČKIH IZDANJA

(priredio Martin Posset  )

 

Stara autobuska stanica

Ugao ulice Nikole Tesle i Keja Radomira Dakića

NIKOLA TESLA U STRIPU I POPULARNIM MEDIJIMA

 

-13.30h

Scena CZK

Vojvode Živojina Mišića ( Ex Narodnog Fronta) 4

Koncert : HORKENŠKART

Koncert: DORIT CHRYSLER  (S.A.D.)

 

-18h

Scena CZK

Vojvode Živojina Mišića 4

Razgovor sa gostima festivala

ALOOTOOK IPELLIE, DARIO MORGANTE, GIANNIS KOUKOULAS, MILOŠ JOVANOVIĆ

Nakon razgovora: PROJEKCIJA FILMOVA RALPHA PALANDTA

TEENAGE SPACEGIRL

UND FUHRE UNS NICHT IN

 

 

 

Nedelja , 4. septembar 2005.

 

12h

Prodavnica cipela Peko, tržni centar u ulici Vojvode Radomira Putnika 15 (ex JNA), bilbord kod Zelene pijace

CIPELA 3

Izložba crteža, projekcija filma, predstavljanje bilborda sa temom CIPELE ZA IGRU

 

13. 30h

Scena CZK

Koncert : ETNO MUDA

 

17h

Poslastičarnica Popović

Vojvode Radomira Putnika 5 (ex JNA)

Otvaranje izložbe stripova SAŠE MIHAJLOVIĆA

 

18h

Scena CZK

GENIJE SATIRE HARVEY KURTZMAN

- SLAJD PREZENTACIJA CHARLESA ALVERSONA

 

19h

Scena CZK

NOVO!!! NA LOKALNOJ SCENI

Predstavljanje novih izdanja na pančevačkoj sceni – Kuhinja, Silent Wall, Leto u romanu, Radioaktivno, Letač, Gordana Basta, i dr.

 

 

Ponedeljak, 5. septembar 2005.

 

12h polazak iz Pančeva

GRRR!Ekskurzija

 

POSETA KLUBU GAVEZ ( ADA CIGANLIJA)

Izložba stripova povodom petogodišnjice izlaska časopisa Šlic

Koncert grupe ELEKTROLASTA

 ------------------

 

Četvrto izdanje internacionalnog festivala autorskog stripa GRRR! ( 3.-7.  septembar 2005.) predstavlja seriju programa na nekoliko lokacija u gradu Pančevu, u organizaciji Centra za kulturu Pančevo. Ove godine GRRR! će okupiti dvadesetak inostranih i hrpu domaćih strip autora, izdavača, teoretičara. Među kuriozitetima je verovatno prvo gostovanje jednog inuitskog (eskimskog) umetnika u našoj sredini – Alootook Ipellie će predstaviti izbor iz svojih radova ( stripova i ilustracija), od sredine sedamdesetih godina do danas. Ipellie, nastanjen u Otavi, u svom radu (ne bez humora!) spaja inuitsko nasleđe i jedan sasvim urbani umetnički sentiment.

Na ekskluzivnom koncertu njujorške muzičarke Dorit Chrysler, ovdašnja publika će biti u prilici da čuje muziciranje na thereminu, elektronskom instrumentu projektovanom u Rusiji 1919. Chryslerova je, osim sjajnog solo albuma, sarađivala sa brojnim muzičarima i grupama - Matt Johnson , Echo and The Bunnymen i Elliot Sharp su samo neka od imena. Inače, Dorit Chrysler je u svoj repertoar uvrstila i pesmu inspirisanu delom Nikole Tesle, kojem je takođe posvećena i izložba NIKOLA TESLA U STRIPU I POPULARNIM MEDIJIMA, u  (specijalno za ovu priliku revitalizovanom!) prostoru Stare autobuske stanice u Pančevu.

Charles Alverson, nekada saradnik članova Monty Python ekipe, danas nastanjen u selu Parage u Bačkoj, održaće slajd projekciju o svojoj saradnji sa jednim od najznačajnijih ličnosti koje su se pojavile u mediju stripa uopšte –  američkim crtačem i pokretačem brojnih satirčnih magazina, Harveyem Kurtzmanom. Ranih šezdesetih, Alverson je bio urednik Kurtzmanovog legendarnog lista Help!.  

Svojim delima u nekoliko različitih medija – foto stripu, filmu i teoriji, predstaviće se Ralf Palandt, renesansna ličnost iz Minhena. Tome je pridružio istraživački rad na izložbi nazvanoj STRIPOVI O SUPERHEROJIMA ZA VREME DRUGOG SVETSKOG RATA. Njegov sugrađanin, rock i strip žurnalista  Martin Posset, je priredio izložbu  POETIČNA UNDERGROUND STRIP VIZIJA ili RAYMOND PETTIBONE – DIZAJN OMOTNICA MUZIČKIH IZDANJA, pregled rada ilustartora koji se proslavio sarađujući sa grupama kao Black Flag i Minutemen.

Govoreći o vezi između rock produkcije i savremenog oblikovanja, treba istaći i ( stripolike) plakate Igora Hofbauera, koji je svojim radom obeležio vizuelni identitet zagrobačkog kluba Močvara. Drugi predstavnik savremene hrvatske scene je Ivana Armanini, zahvaljujući čijim stripovima i projektom KOMIKAZE je stigao dah eksperimenta u region. Nastavljajući da se bavi balkanskom strip situacijom, GRRR!, u saradnji sa JANISOM KUKULASOM, izlaže izbor radova mladih autora koji sarađuju sa atinskim magazinom «9», koji se, kao dodatak lista Elefterotipia,   štampa u neverovatnih 120000 primeraka. S druge strane, biće predstavljena scena u povoju, rumunska, sa projektom HARDCOMICS, i uz bukureštanke predstavnike među kojima su Matei Branea, Andy Luke i Miloš Jovanović. O iskustvu strip izdavaštva u Italiji govoriće Dario Morgante, urednik u izdavačkoj kući CONIGLIO EDITORE iz Rima ( poznati pre svega po erotskom strip časopisu BLUE), dok će uvek zanimljivi austrijski alternativci Edda Strobl i Helmut Kaplan predstaviti svoje nove radove.

Pored inostranih gostiju, razume se, GRRR! odvaja prostor za izbor novog stripa nastalog u Srbiji. Tome u prilog govori i GRRR!  ekskurzija do kluba Gavez, kraj Ade Ciganlije, gde će biti proslavljena petogodišnjica beogradskog časopisa Šlic.

Istoriji domaćeg stripa posvećena je i serija izložbi Zdravka Zupana. Izložba je ovog puta koncentrisana na veoma razuđeni period između 1955. i 1972. godine - izbor izdanja i originalnh radova u Galeriji Dvorište, kao i propratni esej u katalogu, deo su tradicionalnog segmenta festivala, koji bi kroz neku godinu trebalo da pokrije čitavu istoriju stvaranja i objavljivanja stripa na našem području.U prilog izučavanju istorije devete umetnosti u nas je i esej pesnika Slavka Njagula iz 1936. godine, izvorno objavljenog u listu Pančevačka nedelja, a kojeg je u GRRR! katalog preneo i komentar napisao Aleksandar Zograf, sugerušući da je to najstariji do sada poznati esej posvećen stripu na srpskom jeziku.

Pokušavajući da podrži lokalnu inicijativu, GRRR! će na zasebnom dešavanju promovisati najnovije produkte pančevačke scene, od novog broja časopisa Kuhinja, do strip plakata Silent Wall, itd.  Kao deo pratećeg programa, i ovoga puta će Mr Spiral izložiti stripove u svojoj prodavnici cipela, ali će pritom i promovisati bilbord ukrašen crtežima koji je iznajmio u blizini Zelene pijace. U famoznoj poslastičarnici Popović, svoje radove će pokazati Saša Mihajlović, a uz čitav program biće održani i koncerti Horkenškarta iz Beograda, kao i underground atrakcija Etno Muda iz Vršca i Elektrolaste iz Pančeva....  

 

Comments

Popular posts from this blog

Koje formatiranje izabrati za eksterni hard disk i koja je realna USB 3.0 brzina?

Nisam ni slutio šta me čeka nakon što sam kupio novi eksterni hard disk 2TB WD Elements Portable. Naime, do sada sam koristio sličan uređaj iste firme od 1TB, ali nikada nisam obratio pažnju na formatiranje (FAT32) niti sam iskreno znao nešto više o tome. Disk je radio na svim platformama i ja sam mislio da to uglavnom tako i treba da bude. 
Prikačio sam novi hard formatiran po NTFS standardu i shvatio da ne mogu da ga koristim na Macu. Nisam se previše uzbuđivao pošto sam znao da je OS X specifičan. Linux mint je prepoznao uređaj, ali sam se iznenadio brzinom prenosa podataka. Godinama sam na raznim mestima čitao o tome kako je USB 3.0 neverovatno brži od USB 2.0 standarda i očekivao sam da sve poleti. 
Konsultovao sam se oko ovih problema sa prijateljem koji mi je predložio da probam različita formairanja i da ponekad proizvođači pogrešno označe portove pa je ovaj uređaj možda prikačen na stariji standard. Na žalost i nakon svog eksperimentisanja rezultati su bili isti. 
Počeo sam …

#Ebanking iz vikendice

Sedim u vikendici i pišem blog. Broadband internet je tu. 
Prilikom dolaska, svratili smo do prodavnice da kupimo hranu i naši telefoni su se automatski priključili na wi-fi preko Instabridge aplikacije.
Signal mobilne telefonije u sobi nije sjajan pa sam telefon prebacio na airplane mode, a nakon toga ponovo uključio wi-fi. Više mi smeta kada nema interneta nego signala mobilne telefonije. Sve je prešlo online i sve funkcioniše ako postoji dobra veza.
Vatra u smederevcu pucka, a ručak se krčka. 
Već godinama unazad, slušam o temama kao što su #ePoslovanje, #eBankarstvo i elektronski potpis (sertifikat).  Kada sam pre oko nedelju dana dobio poziv od Societe Generale banke da prisustvujem događaju u okviru koga će predstaviti najnoviji sistem za online bankarstvo u Srbiji, preraspredio sam obaveze u kalendaru i sa zadovoljstvom ovaj termin rezervisao za prezentaciju.
Kako je izgledao sam događaj pogledajte ovde, a ja ću vam ispričati šta je na mene ostavilo najveći utisak.

Voditel…

Samsung Xcover 550H - mobini telefon otporan na vodu i prašinu

Nakon oko pet godina korišćenja telefona Samsung Xcover 2 C3350 koji me je odlično služio (i dalje radi kao da je nov), rešio sam da potražim drugi telefon sličnih karakteristika koji će biti više u skladu sa potrebama vremena u kome živimo. Razmatrao sam sledeće modele: 
Samsung B2100 XplorerSamsung Xcover 271 i CAT B25 Poošto su prva dva odavno prestala da se proizvode, posmatrao sam oglase za polovne telefone na internetu. Uglavnom sam nailazio na aparate koji su godinama korišćeni na terenu i o kojima se nije previše vodilo računa. Bili su izudarani, izgrebani, prljavi i ponekad bez maske koja zatvara priključke za USB odnosno slušalice. Ipak, činjenica da i dalje rade bila je dobra potvrda kvaliteta ovih namenskih telefona. 
CAT B25 je među njima možda i najizdržljiviji telefon, ali je najsiromašniji što se tiče funkcija. Nije bilo razloga da uzimam nov uređaj pored postojećeg C3350 pa sam se fokusirao na Samsung 550H pošto je on praktično njegov naslednik iz 2017. godine. 
Pronaš…