Skip to main content

GRRR! international comics festival - Pancevo, 3-5 sept. 2005.

Postovani,
 
Imamo cast obavestiti Vas da ce se od 3. do 5. septembra 2005. godine u Pancevu po cetvrti put odrzati "GRRR!", internacionalni festival autorskog stripa..saljemo Vam detaljan program i informacije o ucesnicima..prijatno!
-
-
-
-

GRRR! PROGRAM

 Subota, 3. septembar 2005.

 - 12h- OTVARANJE IZLOŽBI:

 

Galerija savremene umetnosti Pančevo

Trg Kralja Petra Prvog br.8

 -ALOOTOOK IPELLIE (Kanada)

-RALF PALANDT ( Nemačka)

-EDDA STROBL / HELMUT KAPLAN ( Austrija)

-IGOR  HOFBAUER ( Hrvatska)

-IVANA ARMANINI / KOMIKA ZE (Hrvatska)

-ANNA EHRLEMARK ( Švedska / Slovenija )

-MATEI BRANEA ( Rumunija)

-ANDY LUKE ( Velika Britanija / Rumunija)

 

Nezavisni strip izdavači/kolektivi/časopisi

9  ( Grčka)

HARDCOMICS ( Rumunija)

TONTO COMICS (Austrija )

 NOVI STRIP U SRBIJI

 

 

Galerija Dvorište

Vojvode Radomira Putnika 7 (ex JNA)

STRIP U SRBIJI 1955 –1972

( Priredio Zdravko Zupan)

 

 

Radionica studija CZK

Vojvode Radomira Putnika 7 (ex JNA)

STRIPOVI O SUPERHEROJIMA ZA VREME DRUGOG SVETSKOG RATA

( Priredio Ralf Palandt)

 

RAYMOND PETTIBONE – DIZAJN OMOTNICA MUZIČKIH IZDANJA

(priredio Martin Posset  )

 

Stara autobuska stanica

Ugao ulice Nikole Tesle i Keja Radomira Dakića

NIKOLA TESLA U STRIPU I POPULARNIM MEDIJIMA

 

-13.30h

Scena CZK

Vojvode Živojina Mišića ( Ex Narodnog Fronta) 4

Koncert : HORKENŠKART

Koncert: DORIT CHRYSLER  (S.A.D.)

 

-18h

Scena CZK

Vojvode Živojina Mišića 4

Razgovor sa gostima festivala

ALOOTOOK IPELLIE, DARIO MORGANTE, GIANNIS KOUKOULAS, MILOŠ JOVANOVIĆ

Nakon razgovora: PROJEKCIJA FILMOVA RALPHA PALANDTA

TEENAGE SPACEGIRL

UND FUHRE UNS NICHT IN

 

 

 

Nedelja , 4. septembar 2005.

 

12h

Prodavnica cipela Peko, tržni centar u ulici Vojvode Radomira Putnika 15 (ex JNA), bilbord kod Zelene pijace

CIPELA 3

Izložba crteža, projekcija filma, predstavljanje bilborda sa temom CIPELE ZA IGRU

 

13. 30h

Scena CZK

Koncert : ETNO MUDA

 

17h

Poslastičarnica Popović

Vojvode Radomira Putnika 5 (ex JNA)

Otvaranje izložbe stripova SAŠE MIHAJLOVIĆA

 

18h

Scena CZK

GENIJE SATIRE HARVEY KURTZMAN

- SLAJD PREZENTACIJA CHARLESA ALVERSONA

 

19h

Scena CZK

NOVO!!! NA LOKALNOJ SCENI

Predstavljanje novih izdanja na pančevačkoj sceni – Kuhinja, Silent Wall, Leto u romanu, Radioaktivno, Letač, Gordana Basta, i dr.

 

 

Ponedeljak, 5. septembar 2005.

 

12h polazak iz Pančeva

GRRR!Ekskurzija

 

POSETA KLUBU GAVEZ ( ADA CIGANLIJA)

Izložba stripova povodom petogodišnjice izlaska časopisa Šlic

Koncert grupe ELEKTROLASTA

 ------------------

 

Četvrto izdanje internacionalnog festivala autorskog stripa GRRR! ( 3.-7.  septembar 2005.) predstavlja seriju programa na nekoliko lokacija u gradu Pančevu, u organizaciji Centra za kulturu Pančevo. Ove godine GRRR! će okupiti dvadesetak inostranih i hrpu domaćih strip autora, izdavača, teoretičara. Među kuriozitetima je verovatno prvo gostovanje jednog inuitskog (eskimskog) umetnika u našoj sredini – Alootook Ipellie će predstaviti izbor iz svojih radova ( stripova i ilustracija), od sredine sedamdesetih godina do danas. Ipellie, nastanjen u Otavi, u svom radu (ne bez humora!) spaja inuitsko nasleđe i jedan sasvim urbani umetnički sentiment.

Na ekskluzivnom koncertu njujorške muzičarke Dorit Chrysler, ovdašnja publika će biti u prilici da čuje muziciranje na thereminu, elektronskom instrumentu projektovanom u Rusiji 1919. Chryslerova je, osim sjajnog solo albuma, sarađivala sa brojnim muzičarima i grupama - Matt Johnson , Echo and The Bunnymen i Elliot Sharp su samo neka od imena. Inače, Dorit Chrysler je u svoj repertoar uvrstila i pesmu inspirisanu delom Nikole Tesle, kojem je takođe posvećena i izložba NIKOLA TESLA U STRIPU I POPULARNIM MEDIJIMA, u  (specijalno za ovu priliku revitalizovanom!) prostoru Stare autobuske stanice u Pančevu.

Charles Alverson, nekada saradnik članova Monty Python ekipe, danas nastanjen u selu Parage u Bačkoj, održaće slajd projekciju o svojoj saradnji sa jednim od najznačajnijih ličnosti koje su se pojavile u mediju stripa uopšte –  američkim crtačem i pokretačem brojnih satirčnih magazina, Harveyem Kurtzmanom. Ranih šezdesetih, Alverson je bio urednik Kurtzmanovog legendarnog lista Help!.  

Svojim delima u nekoliko različitih medija – foto stripu, filmu i teoriji, predstaviće se Ralf Palandt, renesansna ličnost iz Minhena. Tome je pridružio istraživački rad na izložbi nazvanoj STRIPOVI O SUPERHEROJIMA ZA VREME DRUGOG SVETSKOG RATA. Njegov sugrađanin, rock i strip žurnalista  Martin Posset, je priredio izložbu  POETIČNA UNDERGROUND STRIP VIZIJA ili RAYMOND PETTIBONE – DIZAJN OMOTNICA MUZIČKIH IZDANJA, pregled rada ilustartora koji se proslavio sarađujući sa grupama kao Black Flag i Minutemen.

Govoreći o vezi između rock produkcije i savremenog oblikovanja, treba istaći i ( stripolike) plakate Igora Hofbauera, koji je svojim radom obeležio vizuelni identitet zagrobačkog kluba Močvara. Drugi predstavnik savremene hrvatske scene je Ivana Armanini, zahvaljujući čijim stripovima i projektom KOMIKAZE je stigao dah eksperimenta u region. Nastavljajući da se bavi balkanskom strip situacijom, GRRR!, u saradnji sa JANISOM KUKULASOM, izlaže izbor radova mladih autora koji sarađuju sa atinskim magazinom «9», koji se, kao dodatak lista Elefterotipia,   štampa u neverovatnih 120000 primeraka. S druge strane, biće predstavljena scena u povoju, rumunska, sa projektom HARDCOMICS, i uz bukureštanke predstavnike među kojima su Matei Branea, Andy Luke i Miloš Jovanović. O iskustvu strip izdavaštva u Italiji govoriće Dario Morgante, urednik u izdavačkoj kući CONIGLIO EDITORE iz Rima ( poznati pre svega po erotskom strip časopisu BLUE), dok će uvek zanimljivi austrijski alternativci Edda Strobl i Helmut Kaplan predstaviti svoje nove radove.

Pored inostranih gostiju, razume se, GRRR! odvaja prostor za izbor novog stripa nastalog u Srbiji. Tome u prilog govori i GRRR!  ekskurzija do kluba Gavez, kraj Ade Ciganlije, gde će biti proslavljena petogodišnjica beogradskog časopisa Šlic.

Istoriji domaćeg stripa posvećena je i serija izložbi Zdravka Zupana. Izložba je ovog puta koncentrisana na veoma razuđeni period između 1955. i 1972. godine - izbor izdanja i originalnh radova u Galeriji Dvorište, kao i propratni esej u katalogu, deo su tradicionalnog segmenta festivala, koji bi kroz neku godinu trebalo da pokrije čitavu istoriju stvaranja i objavljivanja stripa na našem području.U prilog izučavanju istorije devete umetnosti u nas je i esej pesnika Slavka Njagula iz 1936. godine, izvorno objavljenog u listu Pančevačka nedelja, a kojeg je u GRRR! katalog preneo i komentar napisao Aleksandar Zograf, sugerušući da je to najstariji do sada poznati esej posvećen stripu na srpskom jeziku.

Pokušavajući da podrži lokalnu inicijativu, GRRR! će na zasebnom dešavanju promovisati najnovije produkte pančevačke scene, od novog broja časopisa Kuhinja, do strip plakata Silent Wall, itd.  Kao deo pratećeg programa, i ovoga puta će Mr Spiral izložiti stripove u svojoj prodavnici cipela, ali će pritom i promovisati bilbord ukrašen crtežima koji je iznajmio u blizini Zelene pijace. U famoznoj poslastičarnici Popović, svoje radove će pokazati Saša Mihajlović, a uz čitav program biće održani i koncerti Horkenškarta iz Beograda, kao i underground atrakcija Etno Muda iz Vršca i Elektrolaste iz Pančeva....  

 

Comments

Popular posts from this blog

Ћирилица - писмо које сам заборавио

Када сам пре пар година открио ћирилицу на мобилном телефону,  било је то велико откриће за мене. Почео сам да шаљем смс поруке пријатељима, постављам статусе на друштвеним мрежама и одговарам на мејлове користећи наше писмо. Скоро сви су реаговали на исти начин. Питали су ме зачуђено откуд то да одједном користим ћирилицу и зашто?  
Пре 12 година, када сам покренуо Мрежу Креативних Људи, користио сам латиницу. Више људи ми је сугерисало да не би било лоше да постоји и ћирилична верзија сајта. У том тренутку нисам имао довољно знања, одговарајућу технологију и времена да се бавим таквим прилагођавањем.

12 година касније, Гугл подржава "Gesture typing" у оквиру оперативног система Андроид и постоји речник термина на српском језику који вам сугерише остатак речи коју сте управо почели да куцате. Оно што је веома битно јесте то да када изаберете српски језик не можете да добијете као на компјутеру латиницу са нашим словима. У том тренутку сам схватио да други имају знатно већу…

Hemijski grejači stopala - planinarska oprema (test)

Više puta sam slušao, ali do skoro nisam imao priliku da probam hemijske grejače vrhova i celog stopala. Odlazak na Kopaonik je bila savršena prilika za test. Uzeo sam nekoliko grejača i spakovao ih u skijaški ranac. 

Hemijski grejači za vrhove stopala
Sedeli smo u kafiću pored staze zakopčane jakne, ušuškani u ćebad koja su nam obezbedili i pijuckali kafu. Posle pola sata mirovanja moja draga se uznemirila pošto je počela da oseća hladnoću, a i meni više nije bilo isto kao na početku. Izvadio sam pakovana hemijskih grejača za noge i na licu mesta smo se izuli i stavili ih u vrhove cipela. 
Grejače koji su na sebi sa donje strane imali samolepljivi deo koji služi da bi se održali na mestu prilikom pomeranja stopala (veoma slab lepak koji ne ostavlja tragove) postavio sam iznad uloška svojih cipela, a druge koji nisu imali ovakvu podlogu ispod uloška njenih cipela. Pošto reaguju u dodiru sa vazduhom, istog trena smo primetili razliku i nastavili da uživamo. 
Grejače nismo skinuli do po…

Cipele za planinarenje "Lowa Khumbu GTX" - planinarska oprema (test)

Pre nešto više od mesec dana uzeo sam planinarske cipele "Lowa Khumbu GTX". 
Pitao sam Danijela za savet. Želeo sam cipele koje su bolje od onih koje sam do sada koristio (Merrell) i koje će zadovoljiti moje potrebe: 
najčešće jednodnevno, ili vikend planinarenjeda budu ugodneda budu dublje od sadašnjih koje samo prelaze gležnjeve da dobro izoluju nogu od snega i hladnoće da budu vodonepropusneda budu jače, izdržljivije i da daju bolju potporu stopalu
Danijel mi je preporučio ovaj model. "Ispod" njih su klasične treking cipele koje su malo mekše, uvijaju se po dužini i nemaju neka od ovih svojstava. Iznad njih su bile profi cipele za visokogorstvo. 
Testirao sam ih tokom nekoliko planinarskih akcija (kiša, blato, kamen, zemlja, vlažan sneg, dobok sneg, putovanje autobusom, gradska šetnja) i ovo su moji utisci:  Izuzetno su ugodne. Nikada do sada nisam imao pravu tehničku cipelu napravljenju baš za planinarenje Stopalo i cela noga su stabilni, a petu pridržava zadnji…