Skip to main content

Radionica-PLANIRANJE KROZ UCESCE ZAJEDNICE

 EXPEDITIO

Centar za odrzivi prostorni razvoj

Center for Sustainable Spatial Development

POST. FAH 85 85330 KOTOR CRNA GORA

tel. +381 (0)82 302 520, +381 (0)82 302 521

expeditio@cg.yu

www.expeditio.orgbroj adresa na EXPEDITIO mailing listi : 1330

2005.

Radionica: PLANIRANJE KROZ UCESCE ZAJEDNICE

Cetinje, 11-12 juli 2005.


Pozivamo Vas da prisustvujete RADIONICI - PLANIRANJE KROZ UCESCE ZAJEDNICE za predstavnike nevladinih organzacija i institucija, 11-12 jula 2005. u hotelu "GRAND" na Cetinju.


Vrijeme odrzavanja radionice: 11-12. juli. 2005.

Mjesto održavanja radionice: Cetinje, Hotel "GRAND"


Organizator: QLF / Atlantic Center for the Environment, USALokalni partneri:

EXPEDITIO, Kotor

REC, kancelarija u Podgorici (Regional Environmental Center for Central and Eastern Europe)Obuku vodi : g-dja Delia Clark, USA

Delija Klark, suosnivačica i projektna direktorica Antioch Instituta u Novoj Engleskoj diplomirala je na odsjeku za Ekološko obrazovanje i analizu Univerziteta u Vermontu. Njeno 24-godišnje iskustvo u ekološkom obrazovanju u Novoj Engleskoj i svijetu obuhvata vođenje obrazovnih programa za različite polaznike, obuku nastavnog kadra, saradnju sa gradovima u cilju povećanja učešća građana, koordinaciju lokalnih, državnih i regionalnih ekološko-obrazovnih konferencija i poziciju člana odbora državnih i regionalnih ekološko-obrazovnih organizacija. Osam godina je bila honorarni predavač na fakultetu u Antioch-i. Godine 1994 Ekološko-obrazovni savez Nove Engeske dodijelio je Deliji priznanje za Izuzetan doprinos ekološkom obrazovanju. Delia je koordinator dva CO-SEED centra, vodi forume Vizija za budućnost i pruža profesionalne usluge u oblasti razvoja. Ona je takođe glavni autor priručnika za obuku i brošure o studijama koja iznosi rezultate projekta.


Ucesnici: Predstavnici NVO i drzavnih institucija koje djeluju u oblasti zastite kulturnog i prirodnog nasljedja na teritoriji Srbije i Crne Gore


Ciljevi radionice:

>>> Pružanje potrebnih vještina i informacija liderima i planerima u zajednici, kako bi mogli planirali i sprovoditi forume oblikovanja vizije, planiranja, i rješavanja problema zasnovanih na širokom ucešcu zajednice

>>> Obezbjedivanje materijala za obuku planerima koje oni mogu korisiti prilikom sprovodenja buducih aktivnosti planiranja kroz ucešce zajednice

>>> Isticanje pozitivnih rezultata javnog ucešca razmjenom uspješnih primjera i modela planiranja kroz ucešce zajednice u Sjedinjenim državama i Centralnoj Evropi


Ucesnici radionice ce nauciti kako da:

>>> planiraju i oglašavaju javne forume koji privlace širok opseg perspektiva i na znacajan nacin ukljucuju javnost

>>> ostvare otvoren i ukljucujuci proces u kome se ljudi osjecaju slobodno da izraze svoje mišljenje i da pažljivo saslušaju druge ucesnike

>>> identifikuju glavne lidere u lokalnoj zajednici i zadobiju njihovu podršku

>>> olakšaju dijalog u zajednici koji može podici proces na viši nivo

>>> postignu dobro sprovodenje i pracenje


Za vise informacija o samom programu radionice pogledajte publikaciju Community visioning


Pozeljno je znanje engleskog jezika.

Broj mjesta je ogranicen.


Troskovi: Zbog limitiranih sredstava, organizacija QLF je u mogucnosti da pokrije troskove boravka na Cetinju za 15 ucesnika/ca. Iz tog razloga, samo jedan ucesnik/ca iz organizacije ce moci da ima pokrivene troskove smjestaja na radionici. Za predstavnike nevladinih organizacija bice omoguceno pokrivanje i troskovi transporta.


Ukoliko ste zainteresovani za ucesce na radionici, molimo vas da nam se javite najkasnije do 04.07.2005. (ponedjeljak) na sljedece kontakte:


EXPEDITIO

tel. 082 302 520 , 069 237 997

expeditio@cg.yu

kontakt osoba: Tatjana Rajic

Comments

Popular posts from this blog

Koje formatiranje izabrati za eksterni hard disk i koja je realna USB 3.0 brzina?

Nisam ni slutio šta me čeka nakon što sam kupio novi eksterni hard disk 2TB WD Elements Portable. Naime, do sada sam koristio sličan uređaj iste firme od 1TB, ali nikada nisam obratio pažnju na formatiranje (FAT32) niti sam iskreno znao nešto više o tome. Disk je radio na svim platformama i ja sam mislio da to uglavnom tako i treba da bude. 
Prikačio sam novi hard formatiran po NTFS standardu i shvatio da ne mogu da ga koristim na Macu. Nisam se previše uzbuđivao pošto sam znao da je OS X specifičan. Linux mint je prepoznao uređaj, ali sam se iznenadio brzinom prenosa podataka. Godinama sam na raznim mestima čitao o tome kako je USB 3.0 neverovatno brži od USB 2.0 standarda i očekivao sam da sve poleti. 
Konsultovao sam se oko ovih problema sa prijateljem koji mi je predložio da probam različita formairanja i da ponekad proizvođači pogrešno označe portove pa je ovaj uređaj možda prikačen na stariji standard. Na žalost i nakon svog eksperimentisanja rezultati su bili isti. 
Počeo sam …

#Ebanking iz vikendice

Sedim u vikendici i pišem blog. Broadband internet je tu. 
Prilikom dolaska, svratili smo do prodavnice da kupimo hranu i naši telefoni su se automatski priključili na wi-fi preko Instabridge aplikacije.
Signal mobilne telefonije u sobi nije sjajan pa sam telefon prebacio na airplane mode, a nakon toga ponovo uključio wi-fi. Više mi smeta kada nema interneta nego signala mobilne telefonije. Sve je prešlo online i sve funkcioniše ako postoji dobra veza.
Vatra u smederevcu pucka, a ručak se krčka. 
Već godinama unazad, slušam o temama kao što su #ePoslovanje, #eBankarstvo i elektronski potpis (sertifikat).  Kada sam pre oko nedelju dana dobio poziv od Societe Generale banke da prisustvujem događaju u okviru koga će predstaviti najnoviji sistem za online bankarstvo u Srbiji, preraspredio sam obaveze u kalendaru i sa zadovoljstvom ovaj termin rezervisao za prezentaciju.
Kako je izgledao sam događaj pogledajte ovde, a ja ću vam ispričati šta je na mene ostavilo najveći utisak.

Voditel…

Samsung Xcover 2 (C3350) - mobilni telefon otporan na vodu i prašinu

Pre oko mesec dana, nakon što mi je istekao ugovor od dve godine, rešio sam da privatni android telefon zamenim modelom Samsung Xcover 2. Moj službeni telefon (HTC Desire S) ima jači procesor, podržava sve aplikacije koje koristim i zaista više nije bilo potrebe da sa sobom nosim dva slična modela. 
Zašto sam se odlučio za Samsung Xcover 2? U pitanju je pravi outdoor mobilni telefon koji možete uprljati i potopiti u vodu pola sata na 1 m dubine (samim tim kiša i sneg neće predstavljati problem dok ste u prirodi) Baterija je neverovatna, uz intenzivno korišćenje traje pet dana, a u normalnim uslovima bez problema i sedam. Njen kapacitet je 1,300mAh i zvanično treba da obezbedi 1.150 minuta razgovora (19h), ili 1.000 sati mirovanja (skoro šest nedelja) Dugmići su gumirani, malčice jači i daju lep otpor prilikom pritiskanja, a dovoljno su veliki pa se mogu koristiti sa rukavicama. Posebno mi znači to što za razliku od ekrana osetljivog na dodir ne pritiskam pogrešna slova i mogu slepo da …