Skip to main content

Kreativni Pera i tracak T. -ovog ludila

Moj drug Pera je rekao "odlicno" :)
Odlicno sta?
Vec gooodinama mi stoji u sobi veliki sef velicine 52 x 52 cm i onako tezak i masivan zauzima puno prostora, a koristim ga za sedenje kada dodje sire drustvo, za skladistenje diploma, CD-ova sa backupom... dekoraciju sobe... i druge stvari kojima nije prevashodno namenjen. Posto je cena istih znatno pala poslednjih godina nikada ga nisam prodao.
Tako ti pricam ja sa Perom o njegovom hobiju (covek je inace upravo dao poslednji ispit na ETF-u, a godinama se bavio modelarstvom) i kako ce praviti neke super zanimljive lampe i unikatne zvucnike... kad spomenem u jednom od poredjenja moj sef kao kutiju za veeeeeliki woofer. Istog trena kao iz puske, Pera opali ono "Odlicno!".
"Odlicno sta?" upitah ja.
"Pa to je idealna kutija za woofer, ima da ga napravimo da razbija."
I tako u nasoj prici sklopilo se nekoliko dobrih stvari.
Uz Perinu, Mladjinu i Srdjanovu pomoc dobicu jedan neverovatno unikatan i idejno inovativan zvucnik koji ce ujedno postati smisleniji deo sobe (dosli smo do zakljucka da treba da ga konstruisemo tako ne skidamo vrata i da mogu da se zatvaraju, pa cak i zakljucavaju sa dva kljuca), omoguciti mi moju zelju iz detinjstva za kvalitetnim, a dovoljno jakim zvukom i pri svemu tome zajedno cemo uzivatu dok budemo razmatrali sve moguce i nemoguce kombinacije kako i sta uraditi. Pera ce mi dati njegovo staro pojacalo koje ce za ovu priliku renovirati sa novim napajanjem i potenciometrom da bi mi ugodjaj slusanja muzike uz mogucnost podesavanje jacine baseva bio maksimalan.
I tako nakon sto sam nekoliko puta premerio zvucnik, opipao metal, skinuo pokretne delove, zagledao ga razmisljao o predlozima za bojenje, uzivao u mastanju sta sve taj zvucnik moze da bude i anegdotama koje ce nositi sa sobom, spremam se za spavanje.
Laku noc.
 
Prvobitno objavljeno na forumu "Mreza Kreativnih Ljudi" - http://www.creemaginet.com/forum
 

Comments

Popular posts from this blog

Koje formatiranje izabrati za eksterni hard disk i koja je realna USB 3.0 brzina?

Nisam ni slutio šta me čeka nakon što sam kupio novi eksterni hard disk 2TB WD Elements Portable. Naime, do sada sam koristio sličan uređaj iste firme od 1TB, ali nikada nisam obratio pažnju na formatiranje (FAT32) niti sam iskreno znao nešto više o tome. Disk je radio na svim platformama i ja sam mislio da to uglavnom tako i treba da bude. 
Prikačio sam novi hard formatiran po NTFS standardu i shvatio da ne mogu da ga koristim na Macu. Nisam se previše uzbuđivao pošto sam znao da je OS X specifičan. Linux mint je prepoznao uređaj, ali sam se iznenadio brzinom prenosa podataka. Godinama sam na raznim mestima čitao o tome kako je USB 3.0 neverovatno brži od USB 2.0 standarda i očekivao sam da sve poleti. 
Konsultovao sam se oko ovih problema sa prijateljem koji mi je predložio da probam različita formairanja i da ponekad proizvođači pogrešno označe portove pa je ovaj uređaj možda prikačen na stariji standard. Na žalost i nakon svog eksperimentisanja rezultati su bili isti. 
Počeo sam …

#Ebanking iz vikendice

Sedim u vikendici i pišem blog. Broadband internet je tu. 
Prilikom dolaska, svratili smo do prodavnice da kupimo hranu i naši telefoni su se automatski priključili na wi-fi preko Instabridge aplikacije.
Signal mobilne telefonije u sobi nije sjajan pa sam telefon prebacio na airplane mode, a nakon toga ponovo uključio wi-fi. Više mi smeta kada nema interneta nego signala mobilne telefonije. Sve je prešlo online i sve funkcioniše ako postoji dobra veza.
Vatra u smederevcu pucka, a ručak se krčka. 
Već godinama unazad, slušam o temama kao što su #ePoslovanje, #eBankarstvo i elektronski potpis (sertifikat).  Kada sam pre oko nedelju dana dobio poziv od Societe Generale banke da prisustvujem događaju u okviru koga će predstaviti najnoviji sistem za online bankarstvo u Srbiji, preraspredio sam obaveze u kalendaru i sa zadovoljstvom ovaj termin rezervisao za prezentaciju.
Kako je izgledao sam događaj pogledajte ovde, a ja ću vam ispričati šta je na mene ostavilo najveći utisak.

Voditel…

Samsung Xcover 550H - mobini telefon otporan na vodu i prašinu

Nakon oko pet godina korišćenja telefona Samsung Xcover 2 C3350 koji me je odlično služio (i dalje radi kao da je nov), rešio sam da potražim drugi telefon sličnih karakteristika koji će biti više u skladu sa potrebama vremena u kome živimo. Razmatrao sam sledeće modele: 
Samsung B2100 XplorerSamsung Xcover 271 i CAT B25 Poošto su prva dva odavno prestala da se proizvode, posmatrao sam oglase za polovne telefone na internetu. Uglavnom sam nailazio na aparate koji su godinama korišćeni na terenu i o kojima se nije previše vodilo računa. Bili su izudarani, izgrebani, prljavi i ponekad bez maske koja zatvara priključke za USB odnosno slušalice. Ipak, činjenica da i dalje rade bila je dobra potvrda kvaliteta ovih namenskih telefona. 
CAT B25 je među njima možda i najizdržljiviji telefon, ali je najsiromašniji što se tiče funkcija. Nije bilo razloga da uzimam nov uređaj pored postojećeg C3350 pa sam se fokusirao na Samsung 550H pošto je on praktično njegov naslednik iz 2017. godine. 
Pronaš…