10/05/2005

"Raspad sistema" - izlozba i prezantacija knjige

"Raspad sistema".
U Galeriji ,,Cirkus" u beogradskom SKC-u, 19. maja, u 19 sati, bice otvorena
izlozba radova Sejme Prodanovic i Milice Rakic ,,Raspad sistema", a 21.
maja, takodje od 19 sati, u istom prostoru ce biti promovisana istoimena
zbirka pesama, tj. katalog peozije - art book.

Dragana Mladenovic
pesnikinja, koautorka projekta


Multidisciplinarni projekat »Raspad sistema« nastao je u saradnji vizelnih umentica Milice Rakić, Šejme Prodanović i pesnikinje Dragane Mladenović. Tri autorke istražuju sopstvene individualitete kroz problematiku savremene kulture. Tekstove Dragane Mladenović i likovne radove Šejme Prodanović i Milice Rakić povezuje poetsko i likovno prikazivanje svakodnevice, te prenošenje predmeta za svakodnevnu upotrebu (pakovanja četkice za zube, dokumenta) i “nepoetskih” motiva u sferu umetničkog. U ovom projektu Raspad nije shaćen kao destrukcija već kao dekonsirukcija. Ništa iz polja dejstva diskursa se ne odbacije, ali to što se prikazuje, prikazuje se kao rastavljeno, kolažirano, montirano i otvoreno promeni.
U projektu “Raspad sistema” Dragana Mladenović razvija sopstveni pesnički program, započet u prethodnoj zbirci ,,Nema u tome nimalo poezije”. Ideja o zasićenosti čitalačke publike poezijom “miljkovićevskog” tipa, te neophodnom ,,prizemljivanju” pesama i zameni izakanih metafora ,,svakodnevnim”, životnim motivima, u potpunosti je našla svoju realizaciju u ,,Raspadu sistema”. Pored sadržaja i tematike, tim promenama je podvrgnuta forma pesama, kao i jezik, koji je prilagođen savremenom čitaocu. Raspad i rekonstrukcija se ogledaju u tumačenju postojanja ovde i sada, ali se proširuju i na unutrašnji, emotivno-duhovni svet svakog pojedinca. Emocije su u njenim pesmama na sezonskom sniženju, a ono što tvori nečiji realni život pretače se u “Nekakve fragmente”.
Milica Rakić izlaže fotografije kolaža stranica starog pasoša SFRJ i različith materijala, gravure u gumi, voska,i crteža. Vizuelna igra se postiže preplitanjem teksture papira, pečata viza i prirodnih materijala. Ona prepoznaje simbolički proces koji se ostvarivao kroz ovaj dokument kao konstrukt identiteta i intervencijama na njemu ona menja smisao i pravi umetničko delo. Svojim radovima autorka upućuje na stav da događaji i ličnosti iz prošlosti nemaju vrednost po sebi, već da se ona determiniše i konstituiše unutar semiotičke mreže u koju se smeštaju.
U radu Šejme Prodanović izražena je ideja recikliranja korišćenjem upotrebljene ambalaže i papira. Plastične kutije četkica za zube ona oblikuje na poseban, lucidan način, praveći slike koje svojom formom, bojom i materijalom ostavljaju utisak privlačne, atraktivne i prijemčive vizuelnosti. Ovakva neformalna i neozbiljna spoljašnjost ima funkciju maske iza koje se kriju drugačiji, često neočekivani sadržaji. U providnom pakovanju delovi stvarnosti se semlpuju u nove celine, praveći igru asocijacija. Stvaraju se vizuelne metafore koje su otvorene za različita tumačenja. Iza šablona u koji se uklapamo i gde smo svi isti, sakrivene su naše različitosti.No comments:

Post a Comment

Ukoliko vam se svidja ovaj blog

Prepisite se na newsletter ili preuzimete feed bloga za vas citac.
Upisite vas E-mail: