Skip to main content

Sumski duh

Neverovatna je apatija nasih ljudi i distanca od realnosti.
Toliko njih smatra da ono sto dobijajau jeste njihovo pravo i da to nicim ne moraju da zasluze. Pokusaj da reaguju, a kamoli pripreme svoju akciju, ili se makar ukljuce u neciju jeste uvek iznenadjujuci. Svako u svom svetu, fino shizofrenican i totalno nesredjen u svojoj nenormalnoj sredjenosti.
Predstave nasih roditelja, mesaju se sa onim od nasih baba i deda, a jos uvek zivim vidim i repove pra generacija. Buduce tapkaju u mraku i cunjaju zaglusenih cula.
Cene se pogresni postupci, snopovi generacija, bas kao peteljke cvetova sasusuju se i venu dok negativna selekcija pobedjuje u svoj svojoj nepravdi.
Ne znas kuda da krenes, koji je pravi put, koji je tvoj put, kome cu udovoljiti i hocu li ikada biti svoj.
Kidaju svojim bliznjim meso sa nogu, sebe rastacu i ponovo presipaju i svi u nekom hoivudsko-matrix-balksansko-zatvoreno-rasturenom i nakon toga nakaradno sklopljenom svetu upadaju u depresiju sve dublje i dublje pozivajuci se na autoritete iz proslih vremena koji ih ne mogu izvuci iz crnog sivila dok poslednjim trzajima grizu zivo blato ne shvatajuci da su postali deo njega.
Mrak.
Zelja za cutnjom je jaca od svega i izolacija postaje jedini spas i sopstveno unistenje.

Comments

 1. Oteraj tu depresivnost, to je zli gradski duh.

  Oni žive u svojoj patološkoj virtuelnosti, zar ne?

  ReplyDelete
 2. Dodje tako coveku ponekad pa se malo zanese... evo recimo ja (Tanja beli mis u laboratoriji, molim vas stanite na crtu): u prvoj sekundi dok drzim Biz Bozji udaram na sve strane i uzivam u ekstazi unistenja, sejem smrt profesionalno:)... u drugoj sekundi smiravam ruku, vidim da je sve kako treba, samo mozda eto jedna polovina treba da se recne ispod adamove jabucice i evine smokve; kad- u trecoj sekundi ja im vec donosim hleb, med i vodu i pitam: dobro dragi* moji hajde da zasucemo rukave i borimo se za svetlost!

  Tako daaaa...

  ReplyDelete
 3. *putnici kroz svemirske galaksije trenutno na Plavoj Planeti. Poneki su direktni naslednici prepotopskih hijena sa dva zyba, neki su tek sleteli sa Sirijusa (nekoliko jedinica u punoj ratnoj opremi:), a neki su prosto jos neidentifikovani oblici ...zivota(?):)

  ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

#Ebanking iz vikendice

Sedim u vikendici i pišem blog. Broadband internet je tu. 
Prilikom dolaska, svratili smo do prodavnice da kupimo hranu i naši telefoni su se automatski priključili na wi-fi preko Instabridge aplikacije.
Signal mobilne telefonije u sobi nije sjajan pa sam telefon prebacio na airplane mode, a nakon toga ponovo uključio wi-fi. Više mi smeta kada nema interneta nego signala mobilne telefonije. Sve je prešlo online i sve funkcioniše ako postoji dobra veza.
Vatra u smederevcu pucka, a ručak se krčka. 
Već godinama unazad, slušam o temama kao što su #ePoslovanje, #eBankarstvo i elektronski potpis (sertifikat).  Kada sam pre oko nedelju dana dobio poziv od Societe Generale banke da prisustvujem događaju u okviru koga će predstaviti najnoviji sistem za online bankarstvo u Srbiji, preraspredio sam obaveze u kalendaru i sa zadovoljstvom ovaj termin rezervisao za prezentaciju.
Kako je izgledao sam događaj pogledajte ovde, a ja ću vam ispričati šta je na mene ostavilo najveći utisak.

Voditel…

Wire - servis za razmenu poruka, pozive i video komunikaciju

Wire je kako na njihovom sajtu kažu "secure messenger". I ako se u Srbiji i na Balkanu najčešće koriste Viber, FB messenger i WhatsUp, mislim da vredi posvetiti par minuta ovom servisu. 
Wire finkcioniše kao desktop, mobilna i web aplikacija i radi na svim glavnim platformama kao što su Linux, macOS, Windows, Android, iOS. Omogućava razmenu poruka, audio i video pozive, slanje najrazličitijih fajlova, trenutne lokacije i td. Pošto je sve navedeno do sada već uobičajeno evo kratkih beleški o njegovim predostima:  Preko sajta https://wire.com/ možete otvoriti nalog koristeći mail adresu. Na ovaj način ne morate da koristite broj vaše SIM karticeNakon otvaranja naloga definišete unikatan nadimak koji ne mora biti isti kao vaše ime i prezime pa na ovaj način dodatno čuvate svoju privatnost i možete se povezati samo sa odabranim osobama koje znaju kako on glasi Sve privilegije mobilne aplikacije su nakon instaliaranja isključene. Ovo je dobro zato što na primer možete sačuvati lis…

Ћирилица - писмо које сам заборавио

Када сам пре пар година открио ћирилицу на мобилном телефону,  било је то велико откриће за мене. Почео сам да шаљем смс поруке пријатељима, постављам статусе на друштвеним мрежама и одговарам на мејлове користећи наше писмо. Скоро сви су реаговали на исти начин. Питали су ме зачуђено откуд то да одједном користим ћирилицу и зашто?  
Пре 12 година, када сам покренуо Мрежу Креативних Људи, користио сам латиницу. Више људи ми је сугерисало да не би било лоше да постоји и ћирилична верзија сајта. У том тренутку нисам имао довољно знања, одговарајућу технологију и времена да се бавим таквим прилагођавањем.

12 година касније, Гугл подржава "Gesture typing" у оквиру оперативног система Андроид и постоји речник термина на српском језику који вам сугерише остатак речи коју сте управо почели да куцате. Оно што је веома битно јесте то да када изаберете српски језик не можете да добијете као на компјутеру латиницу са нашим словима. У том тренутку сам схватио да други имају знатно већу…